homepage
bookmark
print
of log in voor extras
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Laatste Nieuws > Nieuws item

25 maart 2005
Gemeente Breda verdient grof geld aan NAC


Dat is de conclusie van de reddingsoperatie die NAC in leven hield in de zomer van 2002. De gemeente hield de club in leven, maar daar was werkelijk alles mee gezegd. NAC draait op voor onderhoudskosten, betaalt een marktconforme huur en rente (in tegenstelling tot zo ongeveer alle andere clubs) en zit tot in de lengte van dagen vast aan de dikke huursom. NAC wil met de gemeente om de tafel over deze deal, zo blijkt uit een interview dat het AD (d NAC-krant bij uitstek) had met Theo Mommers.

... Is dat wel zo? Jullie betalen de komende 30 jaar een miljoen euro huur aan de gemeente, dat eigenaar is van het stadion. Dat kan NAC nu al niet meer betalen.
" In de deal met de gemeente is destijds ook opgenomen dat wij opdraaien voor de onderhoudskosten. De verlichting moet vervangen worden, het hoofdgebouw heeft een groot onderhoud nodig, de geluidsinstalatie voldoet niet. Dat kost enorm veel geld. Z veel dat een club van ons formaat dat niet kan betalen. Want die kosten komen allemaal bovenop de huur van een miljoen. Blijft dat zo, dan moeten we dusdanig snijden in het spelersbudget, dat we richting eerste divisie-niveau afzakken. Zo serieus is het. Als het dak van het huis lekt, betaalt normaal gesproken de huurbaas. Maar in de huidige overeenkomst betalen wj dat. "

De gemeente kocht het stadion twee jaar geleden voor 15,7 miljoen euro en heeft het stadion voor altijd in bezit?
" Feitelijk wel. We zijn in het seizoen 2032-33 nog steeds huurder. De gemeente heeft destijds een lening afgesloten van 15,7 miljoen euro, waarvan wij rente n aflossing betalen. Anders dan veel mensen denken, heeft de gemeente Breda absoluut geen geld in NAC gestoken. Geen euro zelfs. "

U zegt in feite dat de gemeente alleen aan NAC verdient?
" De wethouder die de titel 'redder van NAC' draagt, Janus Oomen, heeft een gouden deal gesloten voor de gemeente. NAC was op dat moment gered, laat dat duidelijk zijn. Maar als je de overeenkomst goed analyseert, liggen er nogal wat dingen scheef. Daar moeten we met de gemeente over praten. Het heeft daarbij geen zin om achterom te kijken, we moeten vooruit. "

Dat wordt een lastig verhaal, na de enorme politieke discussie over steun aan voetbalclubs.
" Volgens mij is onze problematiek heel helder en zijn er ook oplossingen. En ook die gaan de gemeente nog steeds geen euro kosten, echt niet. NAC kan doorgroeien naar een begroting van tussen de 15 en de 20 miljoen euro, met een stadion van 20 tot 25.000 mensen. In onze stad en de omliggende grond zitten genoeg investeringsmogeijkheden. "

`Eindelijk niet meer snijden, maar bouwen`, zei u bij uw aanstelling.
" Het is een persoonlijke frustratie dat ik daar minder aan toe ben gekomen dan ik had gehoopt. Toen ik kwam, dacht ik dat NAC verder was. Er zijn hier geen lijken uit de kast gevallen, maar de club zit nog wel langs alle kanten vast. Er zijn afspraken gemaakt, waarvan de uitwerking niet meteen te voorzien was. Je krijgt niet eerst twee maanden de tijd om je compleet te verdiepen in de problematiek. "

Was de komst van Van Hooijdonk pure noodzaak in de huidige situatie?
" Noodzaak niet, dat zou slecht zijn, maar het is wl ongelooflijk belangrijk geweest voor NAC. De reacties die we gekregen hebben, echt fantastisch. We verwachten een heel positief effect, bij sponsors, publiek en mogelijk nieuwe spelers. Daar komen de extra tv-gelden nog eens bij, waardoor we al aanmerkelijk meer geld binnenkrijgen dan dit seizoen. Er is nog genoeg positiefs te melden bij NAC. "


Bron : De Rat, AD Sportwereld


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Relaties

Theo Mommers

19-jan-2005
Poll over staantribunes, stadion uitbreiden e...
18-jan-2005
NAC ieder jaar 150.000 euro meer kwijt aan st...
27-okt-2004
(achterstallig) onderhoud stadion financile ...
19-jun-2003
Details contract tussen NAC en Breda...
10-mrt-2005
Huurbetalingsachterstand NAC...
06-jan-2005
Tweede ring op stadion?...
25-mrt-2005
TM: `Aantal huurspelers afbouwen`...


Ratistieken

In totaal bevat onze database 23411 nieuws items met in totaal 353096 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 15,08

Eerder nieuws      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Later nieuws

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

BrEdAnAaR

Geplaatst: vrijdag 25 maart 2005 om 17:05u

we mogen niet zeuren... zonder de gemeente waren we er al niet meer!! dus dan konden we helemaal niks verdienen.

von F

Geplaatst: vrijdag 25 maart 2005 om 17:06u

Misschien ben ik Harry b.d. net voor, die riep het al langer

Wanneer is dat gesprek met Janus Oomen geweest over de huursom en wat is daar uit gekomen?
Of moet dat nog ingepland worden, met welke prioriteit? Die prio zal toch hoger liggen dan het inlijven/huren van een speler?

Maar misschien is het tijd voor nogmaals een `bedankje` aan de onbehoorlijke bestuurders tem n., roelant o. en bas r.

De Generaal

Geplaatst: vrijdag 25 maart 2005 om 17:24u

Beste Mommers,

Eerst gedaan en dan gedacht heeft menigeen veel leed gebracht.

Als je ooit in het belang van de supporters hebt gedacht, dan was ook dit , blijkt nu, een foute gedachte.

Volgens mij lopen die lijken uit de kast nu in het management en op het veld!

WallieNAC

Geplaatst: vrijdag 25 maart 2005 om 17:32u

Ik was toenertijd erg gelukkig dat NAC gered was!! Maar nu blijkt ook wel weer dat wij ontzettend dom hebben gehandeld. De directie in die tijd dan. De lachtende 3e is de gemeente. Ze hebben niks te hoeven inversteren en toch kregen ze alle lof over hun heen want ze hadden NAC Breda gered. In feite hebben ze dat ook gedaan, maar ze hebben het NAC voor geen eene meter geholpen. Sterker nog, ze HADDEN NAC dieper in de schulden kunnen brengen door onderhoud e.d. te laten betalen. Gelukkig is dit niet gebeurd, toch denk ik mede dankzij TM, over aankoop van spelers heeft hij geen verstand maar als het op het wederopbouwen van een club verdient hij alle lof in mijn ogen. Laten we hopen dat TM met de gemeente een betere regeling kan treffen. Bv een verlaging van de huur of dat de huur word omgezet in een lening zodat we over 30 jaar een eigen stadion hebben. Ik hoop dat we te weten komen wat hij geregeld heeft met de gemeente. Want supporter ben je niet alleen op het gebioed van het spelers, trainers e.d. Maar ook om het voort bestaan van je club!!
Maar gelukkig zijn we dat allemaal bij NAC en zie ik een rooskleurig toekomst met NAC tegemoet! I love 4-ever

basss

Geplaatst: vrijdag 25 maart 2005 om 18:38u

Ik haal hier heel duidelijk uit dat men het stadion wil gaan uitbreiden ik ben benieuwd hoe en wacht hier vol spanning op.

hondstrouw

Geplaatst: vrijdag 25 maart 2005 om 19:06u

Nu al extra televisiegelden door de komst van Van Hooijdonk???
Hebben ze de bekerfinale van volgend jaar in de bgegroting opgenomen?

Piene

Geplaatst: vrijdag 25 maart 2005 om 19:16u

Laatste nieuws : AD gaat BNDeStem overnemen !

rikketik

Geplaatst: vrijdag 25 maart 2005 om 20:41u

trs bien!!!!!!

leeuw

Geplaatst: vrijdag 25 maart 2005 om 21:12u

Nemand wint er door Breda door Bred door Bred

Dun Nakkenist

Geplaatst: vrijdag 25 maart 2005 om 22:52u

De stad Breda is onze trots, de besurrders van die stad mogen ze wat mij betreft een publiekswissel geven en definitief naar de tribune verwijzen.

NAC is gered door een plan van sneaky Janus. Iedereen blij, want NAC was gered. Nu komt er een kudde apen uit de mouw zetten,waar je de kriebels van krijgt ( vlooienbalen !).

Dit klote haven moet pers open, wat veel kost en dat gaat over de rug van NAC. Hoe lang zou het duren voor dat men die stinkende waterput weer dicht wil hebben vanwege de vervuiling en de rattenoverlast ?

Als je dan toch geld in een putje wil stoppen.... pak dan dat putje tegen over Van Melle.

Enne Janus je werd van held een honde*** !

NAC-nr1

Geplaatst: vrijdag 25 maart 2005 om 23:46u

Bredanaar dat maakt helemaal niks uit... als het zo door gaat dan bestaat nac niet eens meer

Walter

Geplaatst: zaterdag 26 maart 2005 om 0:31u

Oke, de gemeente heeft NAC idd gered en daar betalen we nu nog de lasten van, lijkt me terecht! En wat betreft het open gaan van de gedempte haven, dat maakt onze prachtige stad ook daar weer tot een juweeltje, ik ben er blij mee, jammer dat het water slechts zo ondiep wordt dat je straks de fietswrakken erboven uit ziet liggen.....

Helsie

Geplaatst: zaterdag 26 maart 2005 om 0:35u

De gemeente heeft natuurlijk wl geld in NAC gestoken; ze krijgen het alleen met rendement terug. Of waren er ineens geen schulden die dankzij de investering van de gemeente afgelost konden worden? De geldschieter stelt de eisen en NAC had op dat moment bijzonder weinig in te brengen in de onderhandelingen. Ja, behalve het stadion, en dat is dus ook ingezet. Met alle gevolgen van dien. Lijkt me niet dat je dat de gemeente kunt verwijten (die hoeven geen suikeroom te spelen), en NAC op dat moment ook niet, aangezien er geen andere mogelijkheden waren. Deze oplossing uit het verleden blijft gewoon een stempel drukken op NAC en onder dat stempel moet NAC roeien met de riemen die ze hebben. Maar gelukkig lost een scc prijsverlaging alles op en geeft dat de gemeente het idee dat NAC inderdaad het geld HEEEL hard nodig heeft...

harry b.d.

Geplaatst: zaterdag 26 maart 2005 om 13:39u

Er zitten nog steeds mensen in de huidige RvC (oa Bas van Bavel) die deze deal hebben geaccordeerd. Ook Willem VDH wist bij zijn aantreden precies waar hij aan begon. Er was maar 1, ik herhaal 1 stem die vond dat deze deal de moeder aller schandalen was. Op vragen hierover werd in een forum van dik anderhalf jaar geleden met Willem VDH dermate arrogant gereageerd dat er nu maar 1 conclusie mogelijk is: VDH moet per onmiddellijk WEG.

harry b.d.

Geplaatst: zaterdag 26 maart 2005 om 13:47u

Een gemeente met een gemeentesecretaris die persoonlijk bevriend is met een toenmalig directeur van een wapenfabriek in Zaandam zou ik niet serieus nemen. Mafia is het.


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]


Niet geregistreerde bezoekers

[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

PHtje

Geplaatst: vrijdag 25 maart 2005 om 18:44u

De gemeente heeft nac wel gered ja, je moet er ook bij stil staan dat de gemeente een risico heeft genomen om het stadion te kopen, want stel dat nac een keer failliet zou gaan, zit de gemeente met een stadion waar ze weinig mee kunnen doen (aangenomen dat er al een evenementenhal is gebouwd).

vis-stick

Geplaatst: zaterdag 26 maart 2005 om 1:18u

wat denk je van de grond...een stadion op grond is (misschien) geen meerwaarde ..al is onze heilige grond dat wel, maar toen het stadion werd gebouwd was het weiland, geen aanvoerroute`s geen omliggende bebouwing....stel dat het stadion een nul waarde heeft dan is de grond die beschikbaar is al 10 x meer waard als wat het toen was....nac heeft een garantie gekregen van 15,7 miljoen...de gemeente heeft geen geld getrokken maar hun eigen lening achtergesteld en de lening van de rabobank en abn amro overgenomen...echter deze leningen lopen korter als de 30 x 1 miljoen per jaar die nac moet betalen....

nec betaald voor dezelfde lening 6 ton en twente zelfs maar 4

Prins Kielegat

Geplaatst: zaterdag 26 maart 2005 om 9:48u

Spuug nooit in de hand die je in leven houdt/heeft gehouden. Zonder gemeente was er geen NAC meer geweest.
NAC kan de huur prima betalen. Dit gaat dan echter ten koste van het beschikbare spelersbudget. Dat is natuurlijk het achterliggende argument om dit ter sprake te brengen. TM moet gewoon niet mauwen, maar zorgen dat er meer inkomsten worden gegenereerd. Op een begroting van 20 miljoen is 1,5 miljoen aan huur niet zo veel.

Tuur Piek

Geplaatst: zaterdag 26 maart 2005 om 15:34u

Prins Carnaval doet zijn naam eer aan bij de niet geregistreerden. 1,5 huur is niet veel. Ga toch weg man. De gemeente pleegt en pleegde diefstal. Hoe e.e.a. gegaan is en nog steeds gaat is een grof schandaal. Vind alleen dat harry bd hier eens niet zo vreselijk zijn gelijk moet lopen halen. Laat hij ook eens proberen bewijzen boven water te krijgen ipv te insinueren. Wat overigens wel erg grappig is, dat wel. Ik acht hem alleen intelligent genoeg om met nieuws te komen ipv meninkjes.
Ik vind dat in deze ook de Rat en andere supporterssites van onze club blaam treft. Als applausvee hebben ze zich achter de Staatsencolonne laten manipuleren. Leve Jos, leve Janus, leve Willem, hou toch eens op. Geef toe dat je dom bent geweest. Met name interim cdaboy Ben Hennekam (ook prinsenbeek) heeft onze club een enorme loer gedraaid. Dit onrecht MOET recht gezet worden. Ik hoop dat de Ratten nu eens onbevooroordeeld, ongemanipuleerd en met frisse nieuwsgierigheid aan de slag gaan. Stop met schoppen tegen dooie lichamen, durf de confrontatie met de echte boosdoeners eens aan. En hou het wel beschaafd, dat dan weer wel.

Cape Town Rat

Geplaatst: zaterdag 26 maart 2005 om 17:53u

Dank zij de heer Ten Cate en de heer Oltmans zijn we nu nog in de geldproblemen. Zo simpel is het. Dankzij deze gloryhunters had het toenmalige reddingsteam (van NAC-zijde) geen enkele andere keus dan de constructie hierboven besproken, anders was het gewoon afgelopen. Dus eigenlijk hadden we helemaal geen club meer, en ben ik uiteindelijk nog blij met de huidige situatie. NAC forever!


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

Eerder nieuws      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Later nieuws
1996 - 2020 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven