of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Laatste Nieuws > Nieuws item

24 januari 2020
Werkgroep `Ons NAC` lanceert website


Wie trekt ons uit de impasse van de huidige eigendomsconstructie. Supportersinitiatief ‘Ons NAC’ is al weer een jaar bezig met dit dekselse vraagstuk. De werkgroep heeft de laatste maanden niet stil gezeten en zijn druk bezig geweest met het uitwerken van de plannen. Deze willen ze de komende tijd gaan etaleren. Prima momentum om een nieuwe site te lanceren.

De Werkgroep Ons NAC heeft ons verzocht om de onderstaande uitleg met onze lezers te delen.


WERKGROEP ONS NAC LANCEERT WEBSITE

In 2019 plaatste Bsiderats.nl een oproep om mee te denken over de toekomst van NAC Breda. Een werkgroep van 11 supporters en sponsoren was de uitkomst. In de afgelopen maanden zijn door de werkgroep ONS NAC de mogelijkheden onderzocht om de eigendomsstructuur van NAC te veranderen. Dat dit vraagstuk relevanter is dan ooit tevoren blijkt wel uit de groeiende onvrede onder de achterban én het feit dat de KNVB-regels rond clubovernames gaat veranderen.

Deze optelsom zorgt ervoor dat wij volgende week ons plan met jullie willen delen. En daar hoort een website bij. Vanaf nu zullen wij jullie informeren over onze plannen op www.onsnac.nl.

Maar voordat wij ons uitgewerkte plan met jullie delen trappen we vandaag af met een overzicht van de huidige situatie bij NAC, de bijhorende toekomstscenario’s en de motivatie voor ons plan.

Wat is de huidige eigendomsstructuur van NAC?
NAC kent meerdere aandeelhouders. Dat zijn 3 grote aandeelhouders (samen ca. 2/3 van de aandelen) en 18 kleine aandeelhouders. Een structuur ontstaan toen de schulden van NAC zijn omgezet in aandelen. Nadien hebben (de grote 3) aandeelhouders tekorten in de exploitatie gedekt door nieuw uitgegeven aandelen te kopen, ook recentelijk in 2019 om een sluitende begroting te kunnen overleggen. In totaal hebben de aandeelhouders ongeveer voor 12 miljoen euro in de club gestoken. Zonder deze financiële steun was de toekomst van NAC erg onzeker geweest.

Ook is er een Gouden Aandeel (prioriteitsaandeel). Dit aandeel is in handen van de stichting Noad Advendo Combinatie. Het zorgt ervoor dat bij voorgenomen verkoop van de aandelen men binnen 6 weken een alternatieve koper kan voordragen. Ook zeggenschap over de cultuurrechten van NAC (zoals clubkleuren) valt onder het prioriteitsaandeel.

De aandeelhouders zijn dus gezamenlijk eigenaar van NAC en hebben zeggenschap in de club. Behalve het benoemen van de Raad van Commissarissen (RvC) hebben de aandeelhouders, in theorie, geen directe bemoeienis met de club. In de praktijk blijkt dit anders. Ook recent nog met het aanstellen van Nicole Edelenbos hebben ze sterk gestuurd in de invulling van posten.

Toekomstscenario’s
De huidige 21 eigenaren van NAC zijn door de financiële crisis bij NAC-eigenaar geworden. Daarmee hebben ze NAC op dat moment gered en ook in de periode erna hebben ze steeds klaargestaan met een financiële injectie. Dat doen ze niet om er financieel beter van te worden. Het lijkt erop dat hun investeringen fors hoger zijn dan de economische waarde van de club. Toch is er ontevredenheid bij de achterban over hun rol, omdat ze zich ook inhoudelijk met het beleid bemoeien en hierin niet altijd gelukkige keuzes maken.

Wat je er ook van vindt: er komt een tijd dat deze aandeelhouders hun belang in NAC gaan verkopen. En dat kan al op relatief korte termijn concreet worden. Als je de ontwikkelingen in de voetbalwereld overziet, dan zijn er feitelijk 3 richtingen denkbaar:

1. De rijke Rus:
De voorbeelden zijn legio. Vermogende investeerders die de aandelen van een club opkopen. Niet uit clubliefde, maar om geld te verdienen of zelfs wit te wassen. De prooi is willekeurig en vaak gaat het om clubs in nood die dit als laatste strohalm zien.

De gevolgen? Vaak desastreus: clubs worden leeg getrokken, bestuurlijke chaos en vervreemding van de achterban. Kijk maar naar ADO, Vitesse of Roda JC. Soms pakt het goed uit (FC Utrecht) maar het zorgwekkendste is dat de club afhankelijk wordt van de aandeelhouder. Als deze problemen in het eigen bedrijf heeft of de interesse verliest dan blijft de club hulpeloos achter. Een kwetsbaarheid die voorkomen moet worden.

2. Manchester City:
De huidige situatie met Manchester City is bekend. NAC kan jaarlijks enkele spelers kosteloos inzetten en profiteert zelfs van transferinkomsten van deze spelers. Deze samenwerking kan weleens veranderen in een overname van NAC door Manchester City. de nieuwe regels van de KNVB en UEFA lijken komende zomer ruimte te gaan bieden. Zo kan NAC zich in het rijtje voegen van New York City FC, Melbourne City FC, Yokohama F. Marinos, Club Atlético Torque, Girona en Sichuan Jiuniu.

De gevolgen? Bij de huidige samenwerking is NAC zelf de baas en maakt het keuzes in het belang van de club. NAC is het doel en de samenwerking is een middel om dat te bereiken. Bij een overname is dat niet langer zo. NAC wordt dan een middel om de aandeelhouders van City te dienen. Het belang van NAC wordt ondergeschikt gemaakt. Langzaam maar zeker wordt de club uitgehold. Er wordt niet langer geďnvesteerd in de club, de cultuur en de regionale binding. Het fundament van de club verzwakt en de lijn naar City wordt een onmisbaar infuus. Als het infuus dichtgedraaid wordt, zal de patiënt overlijden.

3. Terug naar de supporters:
In de derde variant ligt het eigendom weer bij de basis van de club: de supporters. De supporters zijn namelijk het fundament van de club, de hoeksteen van onze samenleving. Zij zijn er in goede en slechte tijden en hebben maar een belang: dat het goed gaat met NAC. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. In de landen om ons heen zijn er meerdere voorbeelden van succesvolle supportersparticipatie door eigenaarschap. Het belangrijkste verschil met de bovenstaande varianten: NAC is het doel in plaats van het middel.

Na het lezen van deze realistische toekomstscenario’s mag duidelijk zijn waar de voorkeur en motivatie van ONS NAC ligt. In de afgelopen periode hebben we hebben ervaringen in andere landen bestudeerd en gesprekken gevoerd met alle geledingen binnen NAC. Wij geloven in het concept en hopen dat andere supporters ook achter het plan gaan staan. De tijd van mopperen is voorbij. We moeten zelf aan de bak!

Houd www.onsnac.nl, Fanzine De Rat en B-side Rats in de gaten voor spoedige updates!


Bron : De Rat, Ons NAC


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Relaties


31-jan-2020
ONS NAC Deel 2: Supportersparticipatie...


Ratistieken

In totaal bevat onze database 23411 nieuws items met in totaal 353096 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 15,08

Eerder nieuws      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Later nieuws

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

n@©

Geplaatst: vrijdag 24 januari 2020 om 20:29u

Naar aanleiding van dit stukje tekst sta ik nog niet meteen met mijn portemonnee te zwaaien om geld te storten.

harry b.d.

Geplaatst: vrijdag 24 januari 2020 om 23:04u

Allemaal leuk en aardig, maar als puntje bij paaltje komt moeten ook deze anonieme nobodies voorbij in Teteringen om daar uit de mond van een onwillige dwerg te moeten horen dat ze meer geld eisen.

naxioma

Geplaatst: zaterdag 25 januari 2020 om 4:14u

NAC terug naar de supporters. Wanneer is NAC ooit in handen van de supporters geweest? Waarschijnlijk wordt verwezen naar de tijd dat we nog geen aandeelhouders hadden, maar ook toen was de club niet in handen van de supporters. Ik moet er ook niet aan denken. Ten eerste, zal in deze constructie onvoldoende kapitaal beschikbaar zijn om de club over te nemen, een stabiele eredivisieclub te worden en -belangrijker nog- eventuele tegenvallers op te vangen. Om in de toekomst (waar mogelijk een BeNeLiga bestaat) stabiel op het hoogste niveau te spelen is een begroting van zeker 25 miljoen nodig. Dat zal met supportersparticipatie nooit worden gehaald. En hoe meer hiertoe lokale sponsors worden ingezet om de begroting op te schroeven of gaten te vullen, hoe meer je weer van supportersparticipatie komt af te staan.
Ten tweede zal de bestuurlijke en financiële onrust en interne onenigheid alleen maar toenemen. Door zeggenschap te geven aan supporters en lokale sponsoren zal NAC nog meer speelbal worden van veranderende en tegengestelde meningen en hoogopgelopen emoties. In zo’n situatie zal het nog lastiger zijn voor een Raad Van Commissarissen en een Directie lange termijn beleid te voeren.
Een club als NAC hoort -gegeven het potentieel- op zijn minst een stabiele middenmoter te zijn in de eredivisie.
We weten allemaal de redenen waarom NAC dat niet is en ook niet zal worden op korte termijn: 20 eigenaren met verschillende belangen en ideeën en met gebrek aan voetbalkennis en investeringsbereidheid; gebrek aan goede governance, waarbij rol Raad van Commissarissen wordt uitgehold; het veelvuldig aanstellen en ontslaan van de (verkeerde) mensen op cruciale posities. Gevolg is dat voordat er iets wordt opgebouwd bij NAC het alweer wordt afgebroken. Kapitaal wordt vernietigd en carričres worden -vaak nog in de dop- gebroken. Niet moedwillig, maar uit onvermogen.
Om van NAC een stabiele eredivisionist te maken is het volgende noodzakelijk: eenduidig eigenaarschap en leiderschap, met gedegen voetbalkennis en kennis van runnen BVO; voldoende ambitie en kapitaal om NAC te laten doorgroeien naar een begroting van 25 miljoen en eventueel financiële tegenvallers op te vangen; kwalitatief goede raad van commissarissen, directie en technische staf die het vertrouwen krijgen iets op te bouwen (ondanks druk bij tegenvallende resultaten). Met ‘NAC terug naar de supporters’ gaan we dit nooit bereiken.
Overname door een goede externe, betrouwbare partij is de enige weg het enorme potentieel van NAC tot volle wasdom te laten komen. Dan kunnen we als NAC-supporters weer blijvend trots zijn op onze club, en niet alleen na een bekeroverwinning tegen PSV.

harry b.d.

Geplaatst: zaterdag 25 januari 2020 om 10:04u

"Ook zeggenschap over de cultuurrechten van NAC (zoals clubkleuren) valt onder het prioriteitsaandeel".

En dus komt ons NAC in het rood opdagen bij Roda JC ? En maakt verder niemand zich daar druk om.

Bij NAC is niets wat het lijkt. Afspraken worden geschonden alsof het niets is, de letter wordt nooit nageleefd, iedereen doet maar wat. Met name de 3 aandeelhouders met het meerderheidsbelang houden zich helemaal nergens aan. Waarom zouden zij ook, het is immers hun club, het is privé bezit. En iedereen die daar niet tegen kan moet maar oprotten. Hart voor NAC is op sterven na dood en dat was de laatste serieuze poging NAC van extra geld en een paar goede mensen te voorzien. Daar hadden van Aalst en Co geen zin in. Met een welhaast criminele energie werkten zij de afgelopen jaren aan het uitbreiden van hun meerderheidsbelang. Omdat de opeenvolgende directies te weinig inkomsten genereerden moesten de kosten naar beneden. Een triumviraat dat het spelersbudget beschouwt als sluitpost op de begroting is waar we mee opgescheept zitten. Zolang er geen koper komt die hun financiele eisen inwilligt blijven zij vasthouden aan de aandelen, desnoods tot hun dood.

De oorspronkelijke transactie waarbij zij - zonder evenredige schuld te hebben uitstaan aan NAC - toch de macht grepen is nooit eerlijk aan de mensen uitgelegd. Valse profeten zoals van Mierlo en de Kort die ook in de RvT van het vorige bestuur zaten en daar de Boel naar de ratsmodee hielpen met hun Eskes en nu weer opdoken plugden de mantra dat we veel dank verschuldigd zouden zijn aan deze rotterdamse clubraiders.

Alibi-clubjes als Clubraad en Stichtng NOAD dienen onmiddellijk te verdwijnen en te worden opgeheven. Ze kunnen niks, doen niks en worden achteraf gebruikt als goedprater of excuustruus.

"Ons NAC" is nu al mislukt. Zorg dat je een kapitaalkrachtige partij met ervaring in clubmanagement vindt (voorbeeld: Olympique Marseille, BVB, Hertha) en daarmee de huidige 3 loost. Waar is het plan voor het nieuwe stadion ? En voor de nieuwe jeugdopleiding ?

Ondertussen lachen de kleine Dalton, Roberto de Lujo en Paultje Two-Trousers zich een ongeluk over zoveel onkunde en geneuzel in de achterban.

10diego

Geplaatst: zaterdag 25 januari 2020 om 10:48u

Het zal wel vloeken in de kerk zijn maar haal een partij als Red Bull binnen: kapitaal, visie, kennis en een mega netwerk. Lijkt me beter dan een Poolse landdag organiseren.

harry b.d.

Geplaatst: zaterdag 25 januari 2020 om 11:25u

Maradona - als het RedBull zou worden dan komen ook het clublogo en eventueel de kleuren in gevaar, dat is net een brug te ver. Verder doet Red Bull of Rasenball alles goed. Maar het hoofdthema is natuurlijk: het nieuwe stadion met een capaciteit van 25.000 man. Zolang al die commissarisjes en directieleden dat niet voor elkaar krijgen zal er niemand in gaan stappen, want we zijn net te klein. Dan gaan partijen liever met een FC Twente in zee, een club die ook helemaal aan de grond zit en als die dit jaar weer degraderen dan zijn die zeker vatbaar voor zoiets. Roda is het voorbeeld van in de ban zijn van een eigenaar die niet meer wil investeren. Die kant gaan wij ook op met deze 3. Iedere maand een stapje terug.

Mieshoop

Geplaatst: zaterdag 25 januari 2020 om 11:45u

Het zou verstandig zijn van OnsNAC om niet te lang te wachten met de uitrol van het daadwerkelijke plan. De campagne kent een valse start als ik de reacties zo lees, dat is doet het uiteindelijke plan tekort.

Een uitkoop door de supporters lijkt me niet realistisch. Hooguit gefaseerd.

Geplaatst: zaterdag 25 januari 2020 om 15:52u

Ik ben heel erg benieuwd naar de implementatie van de supportersparticipatitie. Op voorhand sta ik niet onmiddellijk te juichen, en ik leg uit waarom.

Ik vind namelijk dat wij supporters na Red NAC veranderd zijn in een nagel aan de doodskist van NAC. We klagen steen & been als we een keer slecht spelen en verliezen, Hoeven B4 stelt hieronder volkomen terecht dat als supporters daadwerkelijk meer macht zouden krijgen, iedere trainer helemáál na 3 verliespartijen op straat komt te staan. Regeren vanuit de onderbuik. De gedachte eraan vervult me met horror.

We hebben gewoon capabele mensen nodig in directie en management, want die zwichten ook niet voor iedere natte scheet vanuit de supporters als er weer eens om de kop van de trainer geroepen wordt.
Dan zal het een stuk beter gaan, kunnen we denken aan winst maken, een reserve aanleggen om op lange termijn als club ons eigen aandelen terug te kopen.

10diego

Geplaatst: zaterdag 25 januari 2020 om 17:25u

@harry: „ een partij als“ gaat mij niet om Red Bull maar om een partij die het klappen vd zweep kent en niet koopt „ omdat het zo leuk en status verhogend is om een club te hebben.

Mag van mij ook een persoon zijn en die doet dat WW schrijft. Juiste mensen op juiste plek. Kennis aantrekken.

ennaajseejer

Geplaatst: maandag 27 januari 2020 om 22:44u

Capabele mensen op de juiste plaats ja. Inderdaad. Laat dat nu precies het punt zijn waar de grote 3 zich de afgelopen 7 jaar steeds tegenaan bemoeid hebben. Resultaat: alle capabele mensen de deur uit gejaagd en steevast de verkeerde mensen op cruciale posities aangesteld.


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]


Niet geregistreerde bezoekers

[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

Alias

Geplaatst: vrijdag 24 januari 2020 om 16:07u

Supportersparticipatie is de enige manier om NAC op lange termijn stabiel te krijgen. Supporters zijn de enige continue factor: in voor- en tegenspoed.
Er zijn legio voorbeelden in het buitenland en als er 1 club in Nederland is waar dit kan, dan is het bij NAC.
De tijd van mekkeren en klagen is voorbij. We moeten de handen ineen slaan en aan de bak.

Hoeven B4

Geplaatst: vrijdag 24 januari 2020 om 20:36u

Is de club nu ook niet in handen van drie `supporters`? Ik neem aan dat de grote drie vrienden van Harry, waar hij helaas altijd van verloor met knikkeren, ergens ook wel een geel-zwart hartje hebben, althans zo leek het wel toen ze ons uit de stront hielpen...
Nee we moeten vooral nog meer idioten zoals ondergetekende hebben die mogen meebeslissen... Dan kan de trainer na drie verliespartijen zijn spullen pakken.

Optie 4: NAC gewoon NAC laten zijn zoals de afgelopen 107 jaar, maar dan wel met capabele mensen op alle posities.

Ohout

Geplaatst: zaterdag 25 januari 2020 om 8:19u

"betrouwbare" externe partij. Alsof dat niet romantisch denken is. Zodra ze er geen zin meer in hebben is er een probleem. Dit is ook ook geen lange termijn visie. Volgens mij werkt supporters participatie bij Barca ook.

NileDutchWim

Geplaatst: zaterdag 25 januari 2020 om 13:02u

Wat een belachelijk idee. Hoe durf je zoiets voor te stellen aan de aandeelhouders, die zijn net zoveel supporter als vele anderen op de tribune. Stank voor dank voor bewezen diensten.

Niveau kleuterschool dit. Kansloos.


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

Eerder nieuws      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Later nieuws
© 1996 - 2020 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven