homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Laatste Nieuws > Nieuws item

5 april 2017
Vrijdag officiële onthulling graffiti met familie Andro, Do en Ferry


Het is intussen niemand op de B-Side ontgaan dat we er een fantastisch pareltje bij hebben. Een enorme memorial graffiti ter nagedachtenis aan de overleden NAC spelers Andro Knel (1989), Dominique Diroux (1998) en Ferry van Vliet (2001). Het kunstwerk van graffiti artist Robin Nas was al eventjes klaar, maar wachtte nog op de officiële zegening van de families van Andro, Do en Ferry. Komende vrijdagmiddag zal in hun bijzijn de officiële onthulling plaatsvinden.

De plaatsing van de graffiti is een initiatief van de stichting Samen voor NAC, die het idee en de financiering van het project voor hun rekening namen. Zij nemen de families deze middag en avond ook onder hun hoede nemen. Na de onthulling volg er een rondleiding door het NAC Museum en zullen zijn gezamenlijk een maaltijd nuttigen. Tot slot zullen zij allen de wedstrijd NAC – Cambuur gaan aanschouwen.

In de wekelijkse Hup NAC rubriek van BN/De Stem heeft onze Stofje Steven van Beek een prachtig artikel gewijd aan deze memorial, met mooie commentaren van de betrokken familieleden. We zijn zo brutaal geweest om deze in zijn totaal te kopiëren.


In Hup NAC 5 april 2017
‘Dit geeft ze een heldenstatus’

BREDA – ,,De plek, onder de B-Side, vind ik fantastisch. Beschermd door de fanatieke NAC-supporters, dus daar zijn ze veilig” , aldus Astrid, het zusje van Andro Knel. En Frédéric Eliette, het broertje van Dominique Diroux: ,,Bij NAC is hij gestorven, daar waart z’n geest nog rond. Dat blijft zijn plekje.”

Aanstaande vrijdag onthult stichting ‘Samen voor NAC’ drie portretten van de te vroeg overleden NAC-spelers Andro Knel, Dominique Diroux en Ferry van Vliet. De graffitis zijn gemaakt door kunstenaar Robin Nas. ,,Wat ik zo mooi vind is dat er geen geboorte- of sterfdatum bij staat. Dat houdt ze levend en geeft ze een heldenstatus”, vindt Astrid. Andro Knel kwam in 1989 om het leven bij de SLM-ramp in Suriname.

Dominique Diroux overleed in 1998 aan een hartstilstand tijdens een wedstrijd van NAC-2. ,,Ik denk dat hij anders nog gevoetbald had, in Frankrijk of Duitsland. Hij zou met een blondine getrouwd zijn en drie kinderen gehad hebben. En hij zou gaan beginnen met een voetbalschool in Zeeland”, fantaseert Frédéric (34). Iedere zaterdag kwam NAC-speler Dominique bij Souburg kijken, waar Frédéric voetbalde. “Hij vond dat ik er te weinig voor deed. Ik ging uit en zat achter de meisjes aan. Hij was de wijze, oudere broer die sommige meisjes afraadde. Ik luisterde niet, maar hij had altijd gelijk.”

‘Domo’s’ beste vriend Yasser Idoe was ontroerd toen hij de sneak previews van de graffiti onder ogen zag. ,,We hebben het nog vaak over ‘m. Inmiddels is Yasser één van mijn beste vrienden, hij is er vrijdag ook bij.”

Het ontroert Astrid (45) dat de NAC-supporters haar broer nog niet vergeten zijn. ,,Het is al 27 jaar geleden… Echt kippenvel.” Astrid voelde vooral chaos toen bleek dat Andro de vliegramp niet overleefd had. ,,Ik was toen 17, mijn docente Frans riep me bij zich. Ze vond dat ik mee moest naar Breda. Daar was het zó overweldigend en hartverwarmend. Dat was een enorme steun voor me”, herinnert ze zich de bloemenzee, de kaarsjes en de vele steunbetuigingen aan de Beatrixstraat.

Nu nog komt ze Andro regelmatig tegen. ,,Ik had onlangs een sollicitatiegesprek in Rotterdam. In het docentenlokaal stond een vitrine, met een voetbalplakboek. Met de beeltenis van Andro; de man was Spartaan. Dat is toch prachtig?”

Extra bijzonder is het dat Andro’s moeder vrijdag aanwezig is. ,,Ze vindt het nog steeds moeilijk en sloeg altijd alles af. Leandro, de 12-jarige zoon van m’n zus, was heel stellig naar haar toe. Hij vond dat ze moest gaan: het was toch haar zoon? Die simpele logica overtuigde haar, nu kijkt ze er juist naar uit.”

Ferry van Vliet kwam in 2001 om het leven door een auto-ongeluk. Ook zijn familie laat weten ‘enorm trots’ te zijn dat Ferry nog zo leeft in Breda.


Bron : De Rat, Samen voor NAC, BN/De Stem


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29

Relaties

Dominique Diroux
Andro Knel
Ferry van Vliet

07-jun-2017
In Memoriam: Komend seizoen weer 2x om de And...


Ratistieken

In totaal bevat onze database 19445 nieuws items met in totaal 316603 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 16,28

Eerder nieuws      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Later nieuws

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

sjorro

Geplaatst: donderdag 6 april 2017 om 11:32u

Schitterend eerbetoon

WW

Geplaatst: donderdag 6 april 2017 om 11:57u

Goed artikel over een inderdaad schitterend eerbetoon.
Goed gedaan door Samen voor NAC, van idee tot en met uitvoering.
Als ik zo lees dat o.a. de moeder van Andro Knel het er nog zo moeilijk mee heeft, hoop ik tevens dat dit kan bijdragen aan de rouwverwerking bij de nabestaanden van de overledenen.

Er is wel 1 dingetje wat ik me afvraag, waarop misschien iemand van Samen voor NAC antwoord heeft. Zie het niet als azijnzeiken, ik ben gewoon oprecht nieuwsgierig: waarom niet ook die 2 andere in NAC dienst overleden spelers, Koos Visschers en Jo Schot? Koos Visschers was familie van Jacques. En Jo Schot was de grote man in de kampioenscompetitie van 1921: 7 goals, waaronder beide goals in de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Ajax.

Is het omdat het te lang geleden is? Te weinig tot de verbeelding sprekend? Als dat het geval is, vind ik dat eerlijk gezegd wat suffe redenen. Je kan het namelijk ook omdraaien, en zeggen dat je juist historisch bewustzijn aanwakkert door ook die oude helden van lang vervlogen tijden te eren.

Er komt namelijk vanzelf een tijd, dat bijvoorbeeld ook de SLM ramp "ancient history" zal zijn. Dat de generatie die dat bewust heeft meegemaakt uitgestorven zal zijn. Dan is dat een "rechtvaardiging" dat dat ook maar "vergeten" wordt?

Misschien dus een ideetje die 2 oude NAC helden alsnog te realiseren?

TALENT

Geplaatst: donderdag 6 april 2017 om 20:09u

@WW ik heb het hier eerder met Ries overgehad, wellicht komt daar ook je vraag vandaan. Laat ik namens Samen voor NAC zeggen, dat Ries en jij helemaal gelijk hebben. Schot en Visschers horen in het rijtje van 5 spelers, die in actieve dienst bij NAC zijn overleden. We zullen dit als Samen voor NAC zeker meenemen voor de toekomst. Zeker vanuit historisch perspectief gezien.
Reden van de bewuste keuze voor Andro, Dominique en Ferry is dat ze tot op de dag van vandaag door de club en met name supporters nog heel actief herdacht worden via de Andro Knel bokaal, de spandoeken voor Dominique en Ferry en de jaarlijkse aandacht op de sterfdag. Met deze `In Memoriam Graffiti` wilden we de gedachte aan deze jongens een mooi eerbetoon geven.

WW

Geplaatst: donderdag 6 april 2017 om 21:01u

@Talent

Dank voor de reactie. Blij te lezen dat Ries ongeveer hetzelfde denkt als ik, we hadden elkaar hierover niet gesproken maar `great minds think alike` zullen we maar zeggen.
Blij ook te lezen dat dit verzoek helden van lang vervlogen tijden te eren in elk geval serieus bekeken gaat worden.

Ik snap het wel, die hang naar het relatief recente: de Andro Knelbokaal is idd springlevend, jij hebt zelf een goede band met de familie Diroux en Van Vliet is helemaal nog maar "yesteryear" en voorafgaand aan de laatste editie van De Graafschap-NAC weer volop in herinnering gebracht.

Toch is het gegeven dat iets lang geleden is simpelweg geen argument. Visschers en Schot waren net zo goed NAC`ers. Back in the day deden zij hun stinkende best voor de club, puur sportief gezien was Schot zelfs zeer belangrijk in het binnenhalen van de grootste prijs ooit in ons clubbestaan. Over heldendaden gesproken. Een verhaal dat wmb verteld moet blijven worden.

Dus blij met je goed onderbouwde reactie!


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]


Niet geregistreerde bezoekers

Nog geen reaxies!

Eerder nieuws      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Later nieuws
© 1996 - 2020 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven