homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Laatste Nieuws > Nieuws item

27 augustus 2016
WOB-service. Gebruik onze template, tips en trucs!


Het WOB-onderzoek van Fanzine de Rat en de Clubraad is geland. Als een lopend vuurtje verspreidde het bericht zich door supportersland, waarna ook de regionale en landelijke media er aandacht aan gaf. Omroep Brabant was er als de kippen bij!

BN/De Stem wijdt er vandaag een paginagroot artikel aan, waarin aan tante Sjaan en ome Ko wordt uitgelegd hoe een combiregeling werkt en waarom deze absurd is. Daarnaast laten ze ook nog wat belanghebbenden aan het woord (ook onze eigen Don L), zoals de politiewoordvoerster en wat mensen van de gemeente Volendam.

’Het is gewoon toeval’

Het politiemeisje Jiske vertelt trots: ’We hoeven helemaal geen verantwoording af te leggen over onze inzet’ (tsss, informeer daar even naar bij jullie landelijke WOB-desk kul), en ’dat NAC overal een combiregeling opgelegd krijgt is gewoon toeval’.

De gemeente Volendam spreekt boze woorden over het ‘massale wangedrag’ van vorig jaar en voorspelt wederom een buscombi, terwijl ook de gemeente Waalwijk (ondanks dat de gehele harde kern met een eigen boot naar Wolluk en terug vaart) van een noodzakelijke buscombi. Tja, en met dat soort volk moeten supporters dus om tafel.

Hoog bezoek

Donderdagavond al liep het storm op de Rat, dat ging vrijdag keihard verder. Altijd interessant om dan te kijken wie er aan het rondneuzen zijn. We zagen de olievlek zich over het land verspreiden, waarin een aantal identificeerbare bezoekers opviel. Natuurlijk alle gemeentes die genoemd worden, zelfs op donderdagavond al werd er driftig geklikt op hun eigen falen. Ook de knvb vond het blijkbaar erg interessant, getuige terugkerende bezoeken uit de Zeister bossen. Maar misschien wel belangrijker: het ministerie van Justitie en Veiligheid bleek Ratdicted. Elf keer kwamen ze langs, en ze bleven lang hangen om alles goed in zich op te laten nemen. Ze weten er dus van! Het wachten is op een stoere oneliner van Ard vd Steur, of is alleen de hooligan-app stemtechnisch interessant?

Inmiddels bereikte ons het bericht dat de absurde voorbeelden uit het WOB-onderzoek volgende week in een landelijk congres van veiligheidsfunctionarissen wordt besproken, en nog beter, dat het in de KNVB adviesgroep op tafel komt. Een stapje in de goede richting dus.

WOB-template

Supporters van meerdere clubs hebben ons gevraagd om een standaard WOB-verzoek beschikbaar te stellen, zodat ook zij de onzin bij de risico-inschaling kunnen opvragen. Goed voorbeeld doet immers volgen. Natuurlijk helpen we daarbij, dus hier dan ook de gratis en volledige download van een blanco WOB-verzoek. Je kunt dit gewoon gebruiken, op basis van deze brief moet de ambtelijke molen gaan draaien. Dit doen we overigens niet om gemeente-ambtenaren en de WOB-desk van de politie te frustreren, maar 100% in het belang van de uitwedstrijdenbezoeker die ter goede trouw een wedstrijdje willen bezoeken.

Bij het WOB-verzoek hebben we de volgende tips:

Aanvraag

 • Vul de WOB-template in en stuur deze per post naar het College van B&W in de speelstad. Onderteken hem met je eigen persoonsgegevens, waaruit blijkt dat je belanghebbende bent.
 • Stuur ook een WOB-verzoek naar de regionale politie-eenheid. Waarschijnlijk sturen deze het dan door naar de landelijke WOB-desk, maar door het dubbele verzoek heb je het in ieder geval goed geregeld. Deze adressen kun je bij de contactgegevens van elke gemeente vinden

Na de aanvraag

Binnen twee weken na ontvangst van het verzoek moet de gemeente reageren. Als ze willen mogen ze deze twee weken met nog eens twee weken verlengen. Vervolgens krijg je een brief waarin ze in alle gevallen verzoeken om de termijn te verlengen met tweemaal vier weken. Sommige gemeentes pakken de telefoon en vragen om de achtergrond van het verzoek. Is de gemeente te laat met reageren dan zijn ze een boete verschuldigd. Dit voorkomen ze altijd.

Inhoud

Uiteindelijk ploft er een pakket met documenten in de brievenbus of per mail. Die kunnen de volgende documenten bevatten:

 • Formulier vooroverleg met daarin de afspraken tussen clubs en lokale driehoek
 • Competitie Informatie Formulier met daarin de inschaling voorafgaand aan het seizoen
 • Adviesrapport politie
 • Draaiboek wedstrijdorganisatie
 • Draaiboek politie
 • Risico-analyse
 • Brief burgemeester aan gastclub over vervoersregeling
 • Evaluatieverslag
 • Convenant betaald voetbal
 • Veiligheidsverklaring stadion
 • Alle mails tussen de clubs, club en gemeente, politie en gemeente etc.

Met name de mails zijn interessant om dat daarin ondubbelzinnig wordt aangegeven hoe men er echt over denkt. De persoonsgegevens mogen onherkenbaar gemaakt worden, evenals calamiteitendraaiboeken en informatie over individuele supporters. Het is dus mogelijk en wettelijk toegestaan dat je volledig zwartgemaakte pagina’s ontvangt. Hier moet dan wel een reden bij genoemd worden waarom er sprake is van anonimisering.

Vertragingstechnieken

Gemeentes zijn allesbehalve blij met deze WOB-verzoeken. Het kost werk, het risico dat er informatie op straat kom die niet handig is is groot en vaak vinden ze het belang ook nihil. Logisch dan ook dat ze zullen proberen het proces te frustreren. Termijnen worden maximaal opgerekt, er worden ineens legeskosten berekend die eerst voldaan moeten worden alvorens stukken worden toegestuurd, of de informatie die wordt toegestuurd is onvolledig.

Aarzel in dat laatste geval niet en gooi er gewoon nog een WOB-je overheen. Gemeentes hebben zich aan de Wet te houden, en alle relevante documenten betekent ook alle relevante documenten. Laat je niet met een kluitje in het riet sturen door onwelwillende ambtenaren. Juist datgene wat ze verbergen is interessant!

Deel het met elkaar!

De Rat wenst je veel succes met de WOB-verzoeken. Dat, om een populaire term te gebruiken, de onderste steen maar eens boven mag komen. Laat ze maar publieke verantwoording afleggen over de onzin die ze verzinnen om maar te pas en te onpas een buscombi op te leggen. Verzamel de stukken, lever conclusies in bij het Landelijk Supporterscollectief en deel ze met je club en met elkaar via sociale media. Zodat de rotte appels eindelijk verdwijnen. Niet alleen onder de supporters, maar ook onder de functionarissen die half werk verrichten. Hup WOB!


Bron : De Rat


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Relaties

Geen relaties gevonden

Ratistieken

In totaal bevat onze database 23411 nieuws items met in totaal 353096 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 15,08

Eerder nieuws      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Later nieuws

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

Mieshoop

Geplaatst: zaterdag 27 augustus 2016 om 12:04u

Simpel dus.

Zij willen geen WOB, wij willen geen onnodige combi.

Als zij geen onnodige combi opleggen sturen wij geen WOB-verzoek.
Leggen zij wel een onnodige combi op belonen we ze met een briefje.

Als alle clubs dat doen leren ze het vanzelf af.

Geplaatst: zaterdag 27 augustus 2016 om 14:37u

Voordeel van die WOBjes is ook dat je een overijverige saboteur uit eigen gelederen kan ontmaskeren.
Ik neem nu aan dat het Sweres niet zal lukken "kunnen jullie uit de notulen houden dat ikzelf om een combi heb gevraagd" er doorheen te krijgen.

Het valt me trouwens op dat ik zowel onder het vorige nieuwsitem m.b.t. de pro-actieve rol die NAC in de persoon van Sweres had(/heeft?) in het opleggen van combi`s niet word tegengesproken door enige onderzoeker van de CR of Ratdaxie. Twitter idem.

https://brieflywriting.com/2012/07/25/the-dog-that-didnt-bark-what-we-can-learn-from-sir-arthur-conan-doyle-about-using-the-absence-of-expected-facts/

Geplaatst: zondag 28 augustus 2016 om 11:22u

Ik herhaal nog maar eens wat ik onder het vorige WOB nieuwsitem zei: door te ontkennen dat Sweres zelf om die combi`s vroeg, maak je dus impliciet je gesprekspartners voor leugenaar uit.

Ik vind het moreel gezien niet chique én strategisch gezien niet handig.

Ben een vent, kom er eerlijk voor uit, zeg `sorry, ik had niet om combi`s moeten vragen en ik had later niet glashard moeten ontkennen dat ik dat gedaan heb` en dan kunnen we verder.

Dat `we vegen eigen falen onder het tapijt`-gedrag beschouw ik als het NAC onder Theo Mommers en ik wil dat gedrag echt met wortel en tak uitgeroeid zien.


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]


Niet geregistreerde bezoekers

Nog geen reaxies!

Eerder nieuws      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Later nieuws
© 1996 - 2020 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven