homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Laatste Nieuws > Nieuws item

19 oktober 2012
Vandaag in 1947 - De hoge hoed van trainer Veréb


De exacte opstelling van deze wedstrijd is niet bekend maar één opvallende naam in de line-up van NAC. Jan Kools start in de basis. Ja, und? Die speelt toch bijna iedere week? Dat klopt! Maar de doelman staat niet op zijn vertrouwde plaats tussen de palen. Nee, hij staat opgesteld als linksbuiten! NAC kent redelijk wat blessures en na wat wikken en wegen haalt trainer Joseph Veréb uit de hoge hoed. Het zou niet verkeerd uitpakken. Wie er op doel staat? Koen Boluyt, de vaste reservekeeper. Vlissingen, dat overigens ook gewoon met 5 invallers speelt, is voor rust de zwakste van de twee. Het ontbreekt de voorhoedespelers van VCV echter aan schutters en op het middenveld aan doorzetters. Voor rust is de aanval van de Zeeuwen totaal ongevaarlijk, voorzetten komen niet aan. De buitenspelers geven de bal regelmatig voor, maar dan staan er enkel en alleen withemden in het strafschopgebied. NAC blijft dus kinderlijk eenvoudig overeind. De aanvallen van NAC zijn wel levensgevaarlijk. Kees Rijvers is in de eerste minuut al dreigend. Hij soleert door de verdediging, schiet echter voorlangs. NAC, dat in de eerste helft met de wind in de rug speelt, valt aan in het eerste kwartier. In de vijftiende minuut zet Bram Lussenburg NAC op voorsprong. Een prachtig samenspel tussen het zogenaamde binnentrio gaat hieraan vooraf. Vlissingen blijft waardeloos spelen, NAC is steeds gevaarlijker. Leen den Engelsman is dichtbij de 0-2 en datzelfde geldt voor Jan Pirard. Doelman Harting, ook aan Vlissingse zijde een invaller doelman, keept fantastisch. Bij het laatste schot belandt het leder eerst op een schoenspijker van de slof van Pirard. De bal belandt als een slap stuk leer in de handen van de keeper. Mooie tijd!

Na rust doet Vlissingen 10 minuten redelijk mee. Er is zelfs sprake van Zeeuws overwicht. De NAC-verdedigers raken even de klus kwijt. Drie, vier keer heeft Vlissingen de mogelijkheid om gelijk te maken, maar de schutters zijn niet scherp. Tien minuten voor het einde van de wedstrijd krijgt Pirard, totaal vrij voor doel, de bal toegespeeld en dan is het voor NAC's topschutter een koud kunstje, 0-2. De 0-3 valt ook nog als Rijvers bij een voorzet slechts zijn voet iets vooruit hoeft te steken om de bal in het doel te werken. NAC wint eenvoudig in Vlissingen.

Trainer Veréb wordt hierboven genoemd, wat is er over hem bekend? Als speler komt hij uit voor het Hongaarse Törekvés Sport Egylet uit Boedapest. Eerst als jeugdspeler, later als als senior. Hij noemt zichzelf een echte stopperspil. Dit door zijn lengte en kwaliteiten. De laatste jaren staat hij regelmatig als aanvaller opgesteld. Hij komt al vrij snel in het nationale jeugdteam en daardoor speelt hij zo nu en dan in het buitenland. Tijdens zo'n interland speelt hij een zeer goede wedstrijd in en tegen Italië. Hij doet dit zo goed dat hij een contract tekent bij Sampierdarenese uit Genua. Hij speelt echter nooit een wedstrijd voor die club. De oorlog breekt uit net nadat hij zijn contract tekende en dat betekent wijzigingen in de regels door de Italiaanse voetbalbond. 'Buitenlandse spelers niet maar opgesteld mochten worden'. Hij blijft wel in dat land omdat verwacht wordt dat de nieuwe wet snel verandert gaat worden en legt zich toe op het trainersvak. Als de regel vervalt volgt hij het advies van zijn vrouw op en blijft gefocust op het trainerschap. Spelen is dan volgens zijn vrouw niet raadzaam. In 1940 gaat hij weer terug naar Hongarije en wordt hij directeur van een Hongaars-Italiaanse bank. Als hij zijn trainersdiploma's te pakken heeft verlaat hij het land. Het communisme in zijn vaderland neemt dreigende vormen aan en vertrekken lijkt hem het beste om te doen. Het Hongaarse voetbal heeft een goede naam in het Westen en al snel vindt Veréb werk in Limburg. Bleijerheijde wordt zijn eerst buitenlandse club die hij traint. Al snel krijgt hij een betere aanbieding. Die wordt gedaan door Antoon Verlegh namens NAC. Met NAC wordt hij echter PSV tweede, een ongekend succes. Ook bij NAC blijft hij niet lang, de volgende club is de Volewijckers. Ook met die club wordt hij tweede, nu achter Ajax. Hij keert terug naar het Limburgse land en gaat twee clubs tegelijk trainen. Hij wordt trainer van zowel Limburgia en Bleijerheijde! Sittardia traint hij daarna. Het verzoek om bondscoach te worden in Suriname komt namens de KNVB en dat ziet Veréb wel zitten. Zijn vrouw is dan ernstig ziek en hij kiest ervoor om bij haar te blijven en kiest voor het geld van Fortuna'54. Op zijn CV staan nog veel clubs waar hij de technische leiding heeft gehad. Wilhelmina uit Den Bosch, Helmondia, KFC, Enschedese Boys, het Luxemburgse Spora en het Belgische Oudenaarde. Met laatstgenoemde ploeg weet hij van de tweede klasse amateurs te promoveren tot het betaalde voetbal. Daarna doet hij nog een stapje terug en bij de amateurs van Sportclub Irene uit Tegelen, daar vindt Veréb, dan 64, zijn plezier in het voetballen. Na Irene traint hij ook nog de amateurs van Blerick.

Hoewel deze biografie waarschijnlijk niet geheel compleet is is hij waarschijnlijk wel de compleetste die op dit moment te vinden is op internet. Helaas zonder geboortedatum en andere persoonlijke gegevens. Heeft iemand die paraat?


Bron : De Rat


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Relaties

Joseph Veréb
Jan Kools
Koen Boluyt


Ratistieken

In totaal bevat onze database 19445 nieuws items met in totaal 316603 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 16,28

Eerder nieuws      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Later nieuws

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

WW

Geplaatst: vrijdag 19 oktober 2012 om 12:51u

Wellicht kan een mailtje naar het stadsarchief van Boedapest helpen? Hij heeft daar al als jeugdspeler gespeeld.

Bafke

Geplaatst: vrijdag 19 oktober 2012 om 22:28u

WW, Ik had mijn hoop toch wel een beetje op de jou gevestigd wat betreft extra info. Tegenvallertje!


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]


Niet geregistreerde bezoekers

Nog geen reaxies!

Eerder nieuws      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Later nieuws
© 1996 - 2019 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven