of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Laatste Nieuws > Nieuws item

15 maart 2012
Vandaag in 1936 - Het negende kampioenschap is nabij


In 1925 speelt NAC in de kampioenscompetitie tegen Sparta. De eerste ronde van die competitie heeft NAC al gewonnen van Go Ahead en dus zou een tweede overwinning een behoorlijke serieuze stap zijn in de richting van het landskampioenschap. De eerste helft is voor Sparta. Er staat een harde wind die van doel tot doel ging. Sparta speelt met de wind in de rug en NAC kan nauwelijks uitverdedigen. De wedstrijd is slecht en slechts een beperkt aantal spelers wist een behoorlijk niveau te halen. Bep de Swart, Eduard van Roessel en Louis van der Aa vallen in positieve zin op bij NAC. De rest speelt ondermaats. Bij NAC ontbreken sterkhouders als Rat Verlegh en Arijaan Philips. NAC krijgt een penalty bij één van de spaarzame uitvallen. Een Spartaan maakthands en 10.000 toeschouwers, waaronder enkele honderden NAC-fans, zien scheidsrechter Van den Dungen naar de stip wijzen. De Sparta-doelman weet de strafschop te stoppen. NAC dankt veel aan Van der Aa die geregeld handelend optreedt. De Swart haalt nog een bal van de lijn en Sparta is dichtbij een goal maar raakt de paal.
Is de eerste helft voor Sparta, de tweede helft gaat gelijk op. Er zijn wat kansen over en weer. Een kwartier na rust komt NAC voor. Joop ter Beek profiteert van een fout van Steeman en passeert koelbloedig doelman Roem.Vijf minuten later is Ter Beek er weer als de kippen bij om een misverstand in de Spartaanse verdeiging af te straffen. 0-2. Opvallend is het feit dat NAC veelvoudig hands maakt die wedstrijd. NAC verslaat de westerse kampioen en doet een goede stap in de richting van het landskampioenschap.

In 1931 wint NAC met 3-1 van Eindhoven.

In 1936 staat er een echte topper op het programma. NAC moet naar Den Bosch om tegen BVV te spelen. Het is voor NAC de laatste wedstrijd van de competitie terwijl BVV nog tegen Roermond moet spelen. NAC staat in punten gelijk met de Boscche club en moet dus winnen van BVV om kans te houden op het kampioenschap. Dan nog is het afhankelijk van de uitslag van het duel Roermond – BVV. De opdracht is duidelijk; Winnen van BVV. NAC is superieur aan BVV. Vele keren wordt de vrije man aan de zijkant gevonden, de Bosschenaren zijn hiertoe niet in staat.
Van der Linden schiet keihard op de paal, maar in de 17de m inuut is daar de voorsprong voor NAC. Bep de Dwart geeft scherp voor en de vrijstaande Jan Lucassen schiet de bal over de handen van de keeper heen. De NAC-defensie blijft simpel overeind de eerste helft.
De tweede helft is optisch voor BVV, maar NAC is de gevaarlijkste ploeg in de vele tegenstoten. 3 minuten voor het einde maakt V.D Linden de 0-2. Opnieuw staat de doelpuntmaker geheel vrij. Door een eigen goal van Broerer wordt het in de de slotseconde, de scheids had het fluitje al in zijn mond. 0-3 winst en dus is NAC in de race voor het kampioenschap.
NAC gaat dat jaar kampioen worden. BVV speelt gelijk tegen Roermond en dus heeft NAC aan het einde van de race 1 punt meer dan de concurrent. BVV dient na de wedstrijd tegen Roermond nog wel protest aan. We citeren even de Nieuwe Tilburgse Courant over dit voorval `Het geval, waartegen B.V.V. heeft geprotesteerd, heelt zich als volgt afgespeeld: ongeveer tien min. voor het einde bij den stand 1-1 kreeg de Roermond rechtshalf, Delil, een bal tegen den elleboog, doch waar dit geheel onopzettelijk geschiedde liet scheidsrechter Israels, die op ongeveer 2 M, afstand van Delil stond, doorspelen. Ook de linksbuiten van B.V.V., Van Beek, die aanvankelijk appeleerde, toen hij zijn voorzet aldus onderschept zag, speelde rustig door, nadat hij gezien had, dat de scheidsrechter zoo positief in zijn verklaring was. Vrijwel niemand der toeschouwers had er dan ook erg in, dat dit een voorval was, waarop B.V.V. een protest zou baseeren. Tot ieders verwondering deed B.V.V. dit na afloop wel en te midden der duizenden het terrein opgeloopen toeschouwers werd de strafschop met succes ingeschoten. Scheidsrechter Israels' verklaringen laten echter weinig hoop over voor de Bosschenaren. ` Het protest wordt later afgewezen en NAC wint zo voor de negende keer het kampioenschap.

Het Algemeen Handelsblad heeeft een mooie analyse van NAC en het kampioenschap. Wederom 1-op-1! N.A.C. KAMPIOEN Voor de zevende maal.
Na een spannenden eindstrijd is N.A.C, in het Zuiden het kampioenschap ten deel gevallen, hoewel er nog een protest loopt, dat echter weinig zal uithalen.
Den Bredanaars komt de titel alleszins toe, want zy spelen het beste voetbal in het Zuiden, vooral het technische gedeelte van het spel is by de N.A.C.'ers uitstekend verzorgd. Dit dankt de ploeg byna uitsluitend aan haar leider A. Verlegh, den leider in den waren zin des woords. De oud-international Verlegh is de ziel der vereeniging en hy weet met zijn groote kennis van het spel en de degelijke training eiken speler met aanleg op goed peil te brengen. Men spreekt dan ook zeer waardeerend over de „Verlegh-school " .
In het begin van het seizoen vlotte het met N.A.C, niet geheel naar wensch en moesten nogal eenige geiyke spelen genoteerd worden, waar een zekere overwinning verwacht werd. Maar daarna steeg N.A.C, gestadig op de ranglijst. Het slot van den spannenden eindstryd bracht voor de zevende maal het kampioenschap aan de Bredasche ploeg. De vorige kampioenschappen werden behaald in 1919, 1921, 1922, 1923, 1925 en 1927. In 1921 viel N.A.C, zelfs het kampioenschap van Nederland ten deel met het volgende elftal: Oomen, Mertens, Philipse,' Piederiet', Hoogstede, Van Roessel, Sillekens, Verlegh, Schot, Petit, Walder.
In de tusschengelegen jaren nam N.A.C, steeds de tweede of derde plaats in. Alleen in het seizoen '33—'34, toen plotseling eenige jongere spelers de oudere moesten vervangen, werd als no. 8 geëindigd. N.A.C, leverde in haar byna 25-jarig bestaan diverse spelers aan het Nedérlandsche elftal, ó.a. Verlegh, Hoogstede, Van Roessel, Walder, P. v. Boxtel, Terbeek, Kools, J. v. d. Broek, terwijl nimmer een Zuidelijk elftal werd samengesteld zonder een of meer spelers uit N.A.C..
N.A.C, is opgericht 19 September 1912; de vereeniging bestaat dus in 1937 25 jaar. N.A.C, is toen ontstaan uit de combinatie van de vereenigingen N.O.A.D. en Advendo, vandaar de naam N.A.C. Slechts twee seizoenen speelde de combinatie in de 2de klasse, want zij werd in 1914 eerste klasser, wat zy aldoor is gebleven. Als eerste-voorzitter werd gekozen de tegenwoordige bekende luit.-kolonel der genie (toen kapitein) Scharroo en als secretaris de heer Wouterlood van Doesburg.
We mogen hier zeker wel opmerken, dat N.A.C, in haar 24-jarig bestaan slechts twee voorzitters en twee secr.-penningmeesters heeft gehad, want na bovengenoemde heeren bekleeden reeds 20 jaar deze functies resp. de heeren C. J. Asselbergs en Jac. Piederiet.
Van de oprichting af zyn nog steeds lid en reeds jaren bestuurslid de heeren Verlegh, J. Vermeulen en B. de Swart. Het overige bestuur bestaat uit de heeren Meens, Schouten en Hupkes.
Het elftal, waarmee N.A.C, geregeld uitkomt, bestaat uit: Verwijmeren; L. v. d. Linden, Blom; Visschers, Kools, Mallée; C. v. d. Linden, De Swart, M. Simons, Piederiet, Lucassen.

In 1953 wint ADO met 1-0 van NAC.

In 1959 maakt Leo Canjels een hattrick als NAC met 4-2 wint van NOAD. Louis Overbeeke scoort de andere goal van NAC. Rombout en Louer scoren tegen.

Lefering en De Vries scoren voor Go Ahead, bij NAC scoort niet en daardoor eindigt Go Ahead – NAC in 2-0.

In 1970 ontbreken Cock Luyten, Frans Vermeuelen en Jan van Gorp bij NAC als het op bezoek gaat bij ADO. Henk Vriens gaat er ook nog eens geblesseerd af en dus is NAC die dag in Den Haag behoorlijk gehavend. Henk Schrantée speelde daarom deze wedstrijd. De mannen die scoren? Berg, Pas, Berg, De Zoete en De Puyt. Geen namen die in een NAC-database staan en dus wordt het die dag 5-0 voor Den Haag.

In 1982 scoren tijdens FC Twente – NAC Otto en Rohde voor Twente, Martien Vreijsen en Wanny van Gils weten doel te treffen voor NAC.

In 1986 scoort NAC 3 keer tegen FC Wageningen. Paul Bannon, Mike Small en Marcel van Helmond gaan de boeken in als doelpuntmaker.

Een jaar later scoort Willems voor De Graafschap in de 7de minuut en doen Rob Landsbergen en Peter Remie dit in de 34ste en 41ste minuut.

Joonas Kolkka maakt in 1997 de enige goal tijdens NAC – Willem II. Helaas speelde hij toen bij die anderen.

In 2002 vallen er tijdens Roda JC – NAC twee goals in de eerste helft en geen in het tweede bedrijf. Glen Salmon opent de score, Anastasiou doet wat terug voor Roda.

In 2009 eindigt het duel met hetzelfde affiche in 0-0.

Fouad Idabdelhay en Joonas Kolkka, nu wel in het juiste shirt, zorgen ervoor dat NAC met 2-0 wint van Excelsior.


Bron : De Rat


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Relaties

Bep jr. de Swart
Eduard van Roessel
Louis van der Aa
Antoon 'Rat' Verlegh
Arjaan Philipse
Joop ter Beek
Lou van der Linden
Jan Lucassen
Toon Oomen
Sjef Mertens
Jacques Piederiet jr.
Ben Hoogstede
Jo Schot
Jo Sillekens
Chris Walder
Fanny Petit
Piet van Boxtel
Jan van den Broek
Scharroo
Tokki Wouterlood van Doesburg
Asselbergs
Jacques Piederiet sr.
Bep sr. de Swart
Toon Verwijmeren
Lou van der Linden
Kobi van der Linden
Jan Blom
Koos Visschers
Jan Kools
Kees Mallée
Piet Simons
Henk Schrantee
Joep Simons
Leo Canjels
Louis Overbeeke
Cock Luyten
Frans Vermeulen
Jan van Gorp
Henk Vriens
Martien Vreijsen
Wanny van Gils
Paul Bannon
Mike Small
Marcel van Helmond
Rob Landsbergen
Peter Remie
Joonas Kolkka
Glen Salmon
Fouad Idabdelhay


Ratistieken

In totaal bevat onze database 23411 nieuws items met in totaal 353096 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 15,08

Eerder nieuws      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Later nieuws

Geregistreerde bezoekers


Nog geen reaxies!


Niet geregistreerde bezoekers

Nog geen reaxies!

Eerder nieuws      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Later nieuws
© 1996 - 2020 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven