homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Laatste Nieuws > Nieuws item

10 februari 2007
Brandts: `Dit smaakt naar meer`


Er zijn mensen bij NAC die nog wel met het AD praten. Brandts is er een van, getuige het interview dat heden ten dage in die krant te vinden is.

‘Dit smaakt naar meer’
Door Marcel van der Kraan

BREDA - Ernie Brandts stond op z’n 22ste al in de WK-finale. Als coach is hij juist een laatbloeier.
Lang bleef hij assistent. Bij NAC Breda bewijst hij zich als succestrainer. ,,Ik wil nooit een kloon van een andere trainer worden. Maar ik heb wel een grenzeloze bewondering voor Bobby Robson. Hij is de mooiste man die ik in het vak ben tegengekomen,’’ vertelt Ernie Brandts, terwijl een gelukzalige glimlach op zijn gelaat verschijnt. ,,Ik was assistent-trainer bij PSV en het was geweldig elke dag met hem te werken. Voor die man ging iedereen door het vuur. Hij was zo relaxed. Met een paar kwinkslagen bereikte hij dat de hele ploeg zich ontspande voor een wedstrijd. Hij zorgde voor een fantastische sfeer. In die tijd hadden we tien verschillende nationaliteiten in het elftal. Niemand kon elkaar verstaan. Maar op de laatste dag van de competitie haalden we de Champions League. Met dank aan Robson. Hij had een ploeg gesmeed en met al zijn ervaring maakte hij zich nergens druk over."

,,De rust die hij uitstraalde en zijn gevoel voor teamspirit heb ik meegenomen in mijn bagage als trainer. Als je een goeie teamspirit hebt en met z’n allen dezelfde gedachte hebt, kun je ver komen.’’ Rust uitstralen en plezier creëren. Het is in een notendop het geheim van Ernie Brandts bij NAC. De 51-jarige coach, 28-voudig international en als verdediger groot geworden bij PSV, heeft zijn ogen altijd goed de kost gegeven. Hij maakte deel uit van het topteam van PSV, eind jaren 70 tot midden jaren 80.

Brandts ging als Gelderse jongen (opgegroeid in Didam) zijn eigen weg. Hoewel hij trouw was aan PSV, behoorde hij niet tot de Eindhovense clan. ,,Ik voelde me geen Brabander. Ik stond heel nuchter en onbevangen in die groep. Mijn vader en moeder hadden een brood- en banketbakkerij. Gewoon jezelf blijven, was het motto bij ons thuis. Maar ik heb ook geleerd dat ik niet altijd te bescheiden hoef te zijn. Al tien jaar geleden hebben vrienden me gezegd dat ik meer moest netwerken in de voetballerij, meer mijn gezicht moest laten zien. Ernie, zei iedereen, jij kunt veel meer.’’

Dat vond ook zijn ex-trainer Kees Rijvers. ,,Hij zei altijd: ‘jij traint harder dan alle anderen. Maar je moet nog meer voor je zelf opkomen’. Als speler én als trainer kreeg ik te horen dat ik zo’n nette vent ben. Dat is aan één kant een compliment. Aan de andere kant vind ik dat ik in mijn carrière harder en brutaler had moeten zijn. Dan had ik er nog meer uitgesleept. Begrijp me goed, ik ben tevreden. Ik ben uitgegroeid tot international. Ik heb een WK-finale gespeeld. Toch had ik nog verder kunnen reiken.”

,,In 1978 werd ik genomineerd voor de prijs van meest talentvolle voet baller in Europa. Ik moest in m’n eentje naar Parijs. Het ging tussen mij en Jimmy Case van Liverpool. Hij had dat jaar de Europa Cup I gewonnen, ik met PSV de UEFA Cup. Zelfs daar in Parijs, zo bedacht ik me later, was ik te bescheiden. ,,Jimmy Case was helemaal de bink, kwam binnen in een schitterend pak. Precies zoals een stervoetballer op zo’n feest moet verschijnen. Ik liep niet in m’n spijkerbroek, maar toch. Ik zag zelf het verschil met Case.’’

Zijn bescheidenheid hield hem ook te lang bij PSV. ,,Misschien had ik vijf jaar eerder op eigen benen moeten gaan staan. Ik was heel lang assistent-trainer in Eindhoven omdat ik, zoals Dick Advocaat het omschreef, zo’n loyale jongen was. Ik had geen zin om met de borst vooruit te lopen en te roepen dat ik vol ambitie zat.’’ Hij treurt niet dat zijn trainerscarrière laat op gang is gekomen. ,,Misschien is het ook een voordeel als je niet te snel hoofdtrainer wordt. Als ik zie hoe het Jan Wouters en Danny Blind is vergaan. Dat is de keerzijde van de medaille. Als veertiger heb je toch meer levenservaring en kun je beter relativeren. ,,Ik geef toe dat het nu naar meer smaakt. Ik heb meer ambities dan vroeger. Komt ook door het plezier dat ik heb in het trainersvak. Ik krijg er een kick van het maximale uit een spelersgroep te halen. Ik weet wat ik wil met een groep. Ik heb mijn eigen visie. Die pas ik toe bij NAC. De allereerste wedstrijd tegen AZ verloren we met 8-1. Ik was er niet één minuut van in de war. Ik wist dat we een stortvloed aan blessures hadden, maar dat het uiteindelijk goed zou komen. De volgende wedstrijd tegen Ajax verloren we met 2-1 en in de derde wedstrijd wonnen we van ADO Den Haag.’’

Hij leunt in zijn werk vooral op zijn eigen ervaringen. Twintig jaar topvoetbal en het vermogen om alles te absorberen hebben van hem een evenwichtig persoon gemaakt. ,,Ik herken situaties door mijn loopbaan als speler. Ik heb veel trainers meegemaakt. Aad de Mos kon uitstekend analyseren. Kees Rijvers was tactisch heel sterk. Dick Advocaat had de beste organisatie staan. Guus Hiddink was weer heel sterk in, zoals ze dat in Engeland mooi noemen, people-management. Bij het Nederlands elftal zag ik de kwaliteiten van Ernst Happel, Rinus Michels en Leo Beenhakker.’’

Bij Volendam begon hij in 2005 voor het eerst als hoofdtrainer. Hij bereikte de nacompetitie. Daarop lijfde NAC hem in. De aanhang roemt zijn no-nonsense aanpak. De club staat zevende en zit in de kwartfinale van de KNVB-beker. ,,Ik ben altijd heel nuchter geweest. Ik heb er een hekel aan als mensen worden verheerlijkt. Ik verafgood anderen niet, andersom hoeven ze mij ook niet op te hemelen. Als fans mijn naam scanderen, weet ik dat ik mijn ‘klauw’ moet opsteken. Maar ik voel me er onprettig bij. Het gaat toch niet om mij? Kijk John Karelse en Leon Vlemmings eens. Mijn assistenten werken er heel de week keihard voor.”

,,We hebben een mooi team. John Karelse kan dat harde uitstralen, al is hij rustiger geworden. Leon Vlemmings is meer voor de structuur. Hem wilde ik er per se bij hebben. Ze vroegen aan mij of hij een vriend van me was. Ik zei: nee, hij is geen vriend van me. Ik ken zijn werkwijze en daarom wil ik hem bij NAC hebben. Met z’n drieën vormen we een geheel. Echt, daar komt niemand tussen. Het bestuur niet, de spelers niet en van buitenaf niemand. Daar heb je het weer. Ook daar wil ik teamspirit.”

,,Voetballers proberen je natuurlijk wel uit. Met Leonardo en Diba had ik meteen in het begin een paar confronterende weken. Dan kijken spelers hoe je handelt en wat er gebeurt. Leonardo was echt een testcase. Maar ik heb wel meer botsingen in mijn carrière meegemaakt of om me heen gezien. Ik wist hoe het hele proces zou verlopen. Ik geloof ook dat we het allemaal aardig opgelost hebben.’’


Bron : De Rat, AD Sport


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Relaties

Ernie Brandts


Ratistieken

In totaal bevat onze database 23411 nieuws items met in totaal 353096 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 15,08

Eerder nieuws      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Later nieuws

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

John-P

Geplaatst: zaterdag 10 februari 2007 om 15:13u

Mooi stukske mentaliteid van ernie, juist goede beslissing om niet al die andere trainers na te apen daar kom je niet ver mee zoals hij zegt.
Denk dat er wel heel veel zijn die hum verkeert beoordeeld hebben, kan niet meer zeggen als ga zo door.

Cheerio

Geplaatst: zaterdag 10 februari 2007 om 17:08u

Ik weiger te geloven dat Brandts het woord ´kwinkslagen´ heeft gebezigd!

Verer leuk interview!

harry b.d.

Geplaatst: zaterdag 10 februari 2007 om 17:40u

Ja, een van die botsingen was bij Psv, waar veldtrainer Brandts niet meer gepruimd werd door een aantal speulers. Stond-ie als Wk finalist gewoon weer bij Nuenen te trainen.

Verder had ik van het AD wel verwacht dat ze even in zijn Didamse doopcel waren gaan kijken. Toen het tijd werd naar de "grote" school te gaan ging half Didam naar het Zevenaarse Liemerscollege. En kleine Ernie ? Naar de Sprinkhanen. Daarna naar de Graafschap. En zo is t gekomen.

Ginola

Geplaatst: zaterdag 10 februari 2007 om 18:55u

Leuk interview inderdaad.
Ernie is denk ik wel een trainer die goed bij NAC past.
Een gewone normale man zonder al teveel authoritair gedrag wat hier niet geliefd is.
Hij weet waar tie voor staat met al z,n bagage en zal hier ook niet snel van afwijken.Het fundament wat hij heeft willen neerzetten staat, wat gelukkig zorgt voor punten en een goed hecht team.
Ik hoop dat Ernie ook de bagage heeft om het aantrekkelijke spel weer erin te slijpen,al zal hij daar wat meer spelersmateriaal voor nodig moeten hebben.In mijn ogen wordt er nu toch wel het maximale eruit gehaald wat erin zit.De groep is individueel nog te wisselvallig en roept naar een sterke creatieve man.
Het type waterdragers heeft nu de overhand(De Graaf, Matthijsen,Peto,Zonneveld,Stam).Laten we hopen dat daar weer na een goed seizoen wat geld voor vrijkomt.

Keizerstad

Geplaatst: zaterdag 10 februari 2007 om 20:10u

Beste Harry,

De twee beste vriendjes van heer Brandts gingen toevallig wel naar het St. Ludgercollege in Doetinchem, vanwege een verhuizing.

Het St. Ludgercollege met Gerard Hol als docent Nederlands, destijds.

Cultpersoon!

...ken uw klassieker...

Hoog Hart Lied Bier!

Geplaatst: zondag 11 februari 2007 om 0:09u

Kan alleen maar zeggen dat ik hoop dat we nog een paar seizoenen van `m kunnen genieten , wat een verademing die vent !
Alleen die titel hoef tie voor mij niet al te serieus te nemen , of het wordt bedoeld als dat ie met NAC meer wilt ? , al denk ik eerder dat ie een grotere club bedoelt.
Heeft ie goeie herinneringen aan Sir Bobby , mmmmm..... , wij wat minder , al was tie een echte gentleman voor T.L. in de tijd van die onvergetelijke `heen` wedstrijd door Ton zo geweldig te ontvangen daar in Newcastle.

Mooi neergepent trouwens door die Marcel v/d Kraan.
gelukkig is z`n baas daaro niet zo rancuneus als diegene die hier weer moet beginnen wat Ernie op z`n kleuterschool uitgevreten heeft , en z`n lagere school , en welke vriendinnetjes hij gehad heeft , bij welke boer hij appels heeft gepikt , waar tie belletje heeft getrokken enz......... , Didamse doopcel kijken............. ,pfffffffff.

Heb altijd meer met mensen met een spijkerbroek gehad dan lui met driedelige ape-pakken Ernie , passen ook beter bij een club als NAC !

de broer van john f.

Geplaatst: zondag 11 februari 2007 om 11:15u

Puike trainer voor NAC. No nonsense. Niet lullen, maar poetsen. Vakman ook, die wel oog heeft voor onderschatte fenomenen, zoals: een perfecte basisconditie. Het aantrekken van Vlemmix was dus niet een kwestie van vriendjespolitiek (zoals hier werd gezegd door het zwitserse rancunebolwerk), maar een uiterst verstandige zet. Vlemmix waakt over en werkt aan de conditie van deze selectie en wel zodanig goed dat de keren winst in de laatste fase van de wedstrijd dus niet berusten op louter mazzel, maar op gogme. Basale gogme: zorg dat je langer er tegenaan kunt dan je tegenstander, put de tegenstander uit en sla toe als de tegenstander is verzwakt.
Ergo, de selectie merkt dat deze filosofie werkt, krijgt meer zelfvertrouwen en gaat (o.a. daardoor) beter voetballen. Aan het begin van het seizoen heeft hij de mentale strijd tegen de lastige jongens gewonnen en heerst er duidelijkheid bij NAC. Strijdlust, eenheid onder de spelers, voetballen vanuit een prima organisatie, spelers verbeteren (De Graaf, Stam, Zwaanswijk, Slot, Salmon, Mtiliga, Zonneveld, Rigters), NAC zo snel mogelijk veiligstellen voor behoud en vervolgens meer vrij-uit laten voetballen voor de plaatsen hoger op de ranglijst. Daar is geen speld tussen te krijgen en verdient lof.
Da`s natuurlijk een heel ander en veel realistischer verhaal dan een belachelijk advies om het Didamse doopceel te lichten, want daar tref je de roots aan van een vent die NAC het vertrouwen heeft teruggegeven en beter presteert dan ooit in het post Ten Cate tijdperk. Wie dat niet ziet heeft een poep-uit-de-ogen-therapie nodig.

Johan De VLAMING

Geplaatst: maandag 12 februari 2007 om 15:29u

Brandts is de juiste trainer voor NAC, de combinatie met Karels en Vlemmings werkt bijzonder goed.


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]


Niet geregistreerde bezoekers

[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

mmm

Geplaatst: zaterdag 10 februari 2007 om 15:04u

Inderdaad dit smaakt naar meer.....teamspirit, vechtlust, doorgaan tot het gaatje.......Supergoed bezig NAC en Brandts en Karelse en Vlemminx, want ook bij jullie is er een eenheid!! Ga vooral lekker zo door, veel succes en het gaat zeker lukken te beginnen met Utrecht!

w.of W.

Geplaatst: zaterdag 10 februari 2007 om 16:04u

Ik mag die brandts wel. Nuchtere vent en maakt steeds een prima opstelling. Conditioneel is het dit seizoen ook toppie bij NAC. Met wat mazzel is het linkerrijtje haalbaar.
De beker wordt een alles of niets tegen psv.

w.of W.

Geplaatst: zaterdag 10 februari 2007 om 16:05u

Godverrr, Brandts is ook toppie.

w.of W.

Geplaatst: zondag 11 februari 2007 om 11:59u

TL was een vakman maar ook een profeet die in eigen kring niet werd gewaardeerd. Daarnaast begon hij iets te gemakkelijk en dat was funest.

De combinatie TL en PvH had een veel betere kans verdiend maar werd, door de te hoog gespannen verwachting, te vroeg afgeserveerd. PvH is ronduit schofterig behandeld. Heel jammer. Maar Pi-air met een andere goede trainer was ook goed afgelopen is mijn overtuiging.

HtC was en is een toptrainer, een ploert die weet wat hij wil en nimmer met zich laat sollen.

CL was een stiekeme miskwal, kon er niks van en bracht NAC aan de afgrond. Uiteindelijk werd hij door zijn "vriendje" TM toch maar geveld. Gelukkig!

Dan Brandts;
Doet het zeer goed. Een realist. Ik dacht dat hij na de 8-1 tegen az zou breken maar hij bleef zeer rustig. Hij was een topverdediger en denkt gelukkig vanuit een goede organisatie. Ijzersterk dat hij 4-3-3 of 3-4-3 zo laat spelen dat we steeds voldoende mensen achter de bal hebben als de tegenstander in balbezit is. Ook ijzersterk dat hij Diba gewoon zet waar hij thuishoort, en dat is hangend rechtsbuiten. Ondanks al die jankerds waaronder hij zelf die hem ergens anders willen zetten.Als je Diba centraler laat spelen dan wordt je 7 van de 10 keer overlopen.
Brandts is geen mediaman, maar wat maakt dat uit? Hij levert prima werk. Ik vind hem ook eerlijk.
Bij een ploeg als NAC moet de conditie top zijn daar compenseer je een hoop mee. Net als onder HtC is de conditie nu top met dank aan Vlemmix en Karel.

Ik denk wel dat we toch wat mazzel moeten hebben om uiteindelijk in de linkerrij te eindigen, maar we zullen zien......... Er is ongelofelijk veel concurrentie voor plaats 6 t/m 9 vergeet dat niet.
De beker wordt een alles of niets met een behoorlijke kans dat het uiteindelijk niets is, daar moet je gewoon realist in blijven, psv geeft niets weg.


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

Eerder nieuws      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Later nieuws
© 1996 - 2020 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven