homepage
bookmark
print
of log in voor extras
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Laatste Nieuws > Nieuws item

2 oktober 2006
Aandacht voor `huistekenaar` Brammetje de B in de Bode


In de Bredase Bode deze week aandacht voor Rat`s huistekenaar Brammetje de B. Een mooi stukske leesvoer, komt `ie 1 op 1:

'Karikaturen NAC kosten me vaak maar weinig moeite'

BREDA - 'In de kroeg praat iedereen er over en je kunt er ook met iedereen over praten'. Bram de Bont heeft het natuurlijk over NAC. Hij kan het als horecamedewerker in de Bredase binnenstad ook weten. Niet alleen aan de toog namelijk is NAC een welhaast onvermijdelijk onderwerp. Ook in de tekeningen die De Bont in de hoedanigheid van Brammetje de B. vervaardigt voor NAC-fanzine De Rat is de Bredase voetbalclub thema nummer n. " Ik hou veel van NAC, maar als het nodig is neem ik de club via mijn cartoons flink op de hak. "

Door Addo Sprangers

Zijn vader introduceerde hem een kleine tien jaar geleden voor de eerste keer bij NAC. Sindsdien heeft hij praktisch geen thuiswedstrijd meer gemist, vertelt Bram de Bont. " Vanaf 1997 zitten we met een grote groep vrienden op Vak-G. Eerst kochten we nog losse kaartjes, maar een seizoen later hebben we meteen seizoenkaarten aangeschaft. In Vak-G is het in de loop der jaren steeds drukker geworden. Er zijn meer jongens van de B-Side overgekomen, terwijl je ook een hoop oudere gasten met gezinnetjes ziet. "

Onafhankelijk medium
Bij NAC kwam Bram de Bont ook in aanraking met fanzine De Rat, het door en voor supporters geproduceerde boekje dat als onafhankelijk medium de meningen van de supporters verkondigt. Via ingezonden stukken, foto's n tekeningen. Dat laatste sprak Bram de Bont bijzonder aan. " Een jaar of vijf geleden heb ik voor de eerste keer wat tekeningen aan de redactie afgegeven. Drie jaar terug heb ik de redactie benaderd met de vraag of ze niet structureel van mijn cartoons gebruik konden maken. 'Geef maar af', werd toen gezegd. "

Meteen respons
Sinds de toetreding tot De Rat als vaste tekenaar is de ster van Brammetje de B. rijzende, zo constateert hij zelf. " Voor mij is De Rat een uitstekend middel gebleken om mijzelf als tekenaar te promoten. Het leuke is dat je op de tribune meteen respons krijgt op je werk. Dan kijk ik stiekem mee hoe lezers op de zitplaatsen voor mij reageren op mijn cartoons. Ook als ik na afloop van de wedstrijd een pilsje ga drinken in 'de Beatrix' ontvang ik doorgaans veel reacties. "

Op z'n Grieks
Aan inspiratie heeft het Bram de Bont tot dusver nooit ontbroken, stelt hij. " Neem nu voormalig trainer Ton Lokhoff. Met zijn bekende voorliefde voor een goed glas bier heb je als tekenaar meteen al een karikatuur zonder dat je daarvoor veel hoeft te doen. Een bekend voorbeeld is de tekening met de thuistap in de dug-out. In de aanloop naar zijn transfer naar NAC was Pierre van Hooijdonk ook een dankbaar onderwerp. Komt-ie nu wl of niet naar NAC? Op zeker moment werd tv-presentatrice Sylvie Meis, vrouw van ex-Ajax-voetballer Rafal van der Vaart, tijdens een wedstrijd tussen ADO en Ajax door de Haagse aanhang via spreekkoren beledigd als 'de hoer van Amsterdam'. Dat leidde landelijk tot veel commotie in de pers. Sindsdien mocht ze in De Rat als karikatuur een tijdje opdraven in seksueel getinte grappen. Toen de Griekse spits Charisteas nt naar Ajax kwam, lag het natuurlijk voor de hand dat hij het met Sylvie op z'n Grieks deed. "

Schoenlepel
Een volgende stap in zijn loopbaan als cartoontekenaar zette Brammetje de B. met de uitgave van de jaarlijkse kalender van De Rat. " Inmiddels ben ik bezig met de derde editie, die half november moet verschijnen. Als mensen nog ideen hebben voor een leuke cartoon, mogen ze die overigens nog best bij mij aandragen. Grappig is wel dat de actualiteit van de Rat-kalender soms zowel bevestigd als achterhaald wordt. De laatste kalender bevatte bijvoorbeeld vijf tekeningen met Lokhoff als onderwerp. De inkt bij de drukker was echter nog niet opgedroogd, of Lokhoff werd de laan uitgestuurd. Aan de andere kant heb ik ook een vooruitziende blik gehad. Op de kalender van dit jaar staat bij de maand september toevallig een cartoon van burgemeester Peter van der Velden die met een enorme schoenlepel probeert de supporters van NAC caf Beatrix binnen te lepelen. Heel actueel, natuurlijk, met het verbod om buiten vr de Beatrix een pilsje te drinken. "

Uitdaging
De grap in n plaatje in beeld brengen is de grootste uitdaging als tekenaar, vindt Bram de Bont. " Bij fanzine De Rat werk je als tekenaar soms net op of over het randje. Dat mag ook. De Rat spreekt de taal van de tribune en spaart daarbij in principe niemand. Dat geldt ook voor mij. Ik hou veel van NAC, maar als het nodig is neem ik de club via mijn cartoons flink op de hak. "

Onderwerpsuggesties voor de nieuwe kalender van De Rat? Mail Bram de Bont: brammetje_de_b@hotmail.com


Bron : Brammetje de B@Bredase Bode, de Rat


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
26
27
28
29

Relaties


21-sep-2007
Rat kalender 2008 zoekt nog ideen voor leuke...
22-okt-2007
Ideen voor Rat Kalender 2008 nog steeds welk...


Ratistieken

In totaal bevat onze database 19445 nieuws items met in totaal 316603 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 16,28

Eerder nieuws      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Later nieuws

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

Safi

Geplaatst: dinsdag 3 oktober 2006 om 0:59u

ja, was leuk stuk om te lezen

lenote

Geplaatst: dinsdag 3 oktober 2006 om 5:37u

doorgaan bram.
gaat helemaal top met die tekeningen van jouw.

Loets

Geplaatst: dinsdag 3 oktober 2006 om 9:42u

Brammetjes tekeningen zorgen in ieder geval minimaal voor een glimlach, voor gegniffel als het onderwerp van de tekening toevallig net in de buurt is, gegrinnik en soms ook voor een goede bulderlach.

Frankske

Geplaatst: dinsdag 3 oktober 2006 om 14:09u

leuk en mooie tekeningen zeker weten

Hoog Hart Lied Bier!

Geplaatst: dinsdag 3 oktober 2006 om 18:47u

Goed werk van de man , zelfs flauwe grappen worden leutig als je ziet hoe het getekend is b.v. die ene met het onderschrift Penders een houterig loopje , hoezo ? en dan een tekening van Penders met houten benen , als je de tekening ziet is tie pas echt lollig , maar als je het zo leest dus niet.
Dat stukje van W. , met de tekening van een paar zombies die achter T.M. aan lopen spant de kroon ! , ik herken mezelf in die meest rechtse persoon , nou , dan zeg ik "hoe is het mogelijk " !

Alleen die marmot op de voorpagina snap ik niet helemaal ??


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]


Niet geregistreerde bezoekers

[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

w.

Geplaatst: dinsdag 3 oktober 2006om 8:24u

Altijd prima werk van Brammetje!!

Bonkie

Geplaatst: dinsdag 3 oktober 2006om 18:03u

Heeft Brammetje geen internetsite met daarop zijn cartoons?


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

Eerder nieuws      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Later nieuws
1996 - 2020 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven