homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Ex-NAC'ers > Item

30 oktober 2005
Frits von Seylitz Kurzbach over zijn NAC-periode


We gebruiken hem niet vaak als informatiebron, maar als er een alleraardigst stuk over een alleraardigst ex-NAC`er in staat willen wij de bredase bode wel eens een keer gaan gebruiken. Frits von Seydlitz Kurzbach mag zijn verhaal vertellen in het huis-aan-huis-blad.

De notaris blikt in het stuk terug op zijn NAC-periode. `We waren eigenlijk veredelde amateurs. Veel spelers kwamen rechtstreeks vanuit hun werk naar NAC`, aldus Frits. In die tijd legde hij wel een basis voor zijn toekomst. ‘Niemand is er rijk geworden van het voetballen’ en dus was hij toen bezig met het halen van diploma’s.

Sportief gezien heeft hij het goed gedaan, veel meer had er in zijn ogen niet ingezeten, `NAC was voor mij het hoogst haalbare, lichamelijk gezien had ik er misschien meer uit kunnen slepen, maar ik was destijds gewoon te wisselvallig. Ik wil de het beste uit mezelf halen, maar was hierdoor vaak overgeconcentreerd’. Zelfkritiek, da’s een goede eigenschap. Duizenden mannekes dromen van het spelen op het hoogste niveau en hij heeft dat toch maar mooie gedaan.

In het stuk komen een paar namen uit de rijke NAC- historie naar voren. Edy de Schepper (met wie hij later nog speelde bij baronie zaterdag), Wanny van Gils, Quintus van der Meulen en de destijds van helmond sport gehuurde keeper Pieter Willemse (spelers met wie hij nog zakelijk contact heeft omdat het mensen zijn die allemaal in de financiële dienstverlening actief zijn). Een zooi mindere goden uit engeland. Steve Cooper en Ron Futcher voegden weinig toe in tegenstelling tot Bob Latchford en John Linford.

Jo Jansen was de trainer die het in hem zag zitten. Hij haalde Frits van terheijden naar NAC en zette hem later op doel van het eerste. NAC zijn nac-periode zou de inmiddels overleden coach hem ook nog lokken naar vlissingen. `Ik heb veel te danken aan Jo Jansen. Vooral als mens was hij fantastisch. Ook als trainer deed hij het goed, al was het natuurlijk geen echte keeperstrainer.

Vroeger hingen de keepers er maar een beetje bij. Frits, die ook nog voor rkc speelde, kreeg wel een keeperstraining van Jan de Jong, maar die aantal maanden dat dit plaatsvond…. weinig doelgerichte trainingen voor de keeper. `Een echte keeperstrainer had me waarschijnlijk beter kunnen maken. Ballen pakken leer je als keeper wel, katachtige reflexen had ik van mezelf. Uitkomen, coachen en een elftal motiveren zijn andere zaken’.

Zoals geschreven; Frits is tegenwoordig notaris. Hij heeft een glazen stulpje laten bouwen aan de zuidelijke rondweg in breda en daar valt tussen vakliteratuur her en der wat NAC gerelateerd leesvoer te vinden. Geel-Zwart, het orgaan van de supporters vereniging en het boek NAC ter gelegenheid van het 80 jarig bestaan van NAC vond addo sprangers, de redacteur van de bredase bode.

Het is leuk om weer eens wat te lezen van een ex-NAC`er uit de periode dat dit ratdaxielid nog helder voor de geest staat. Nog leuker omdat hij nog samen met Frits von Seydlitz een aantal wedstrijden in het tweede van baronie heeft gevoetbald. Het tweede van baronie? Ja, de trainer van baronie bleef vasthouden trouw aan zijn doelman die voor de komst van Von Seydlitz Kurzbach al op doel stond. Dit tot ergernis van de ex-prof, die wel lekker relaxed bleef.


  
 
  
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Relaties

Frits von Seydlitz Kurzbach
Jo Jansen
Bob Latchford
John Linford
Ron Futcher
Steve Cooper
Edy de Schepper
Danny Schrijvers
Piet Willemse
Quintus van der Meulen
Wanny van Gils
Jan de Jong


Vorige Log      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Volgende Log

reakties


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

parel uit het zuiden

Geplaatst: zondag 30 oktober 2005om 14:41u

Betekent dit dat ik nu ik mijn hypotheek oversluit bij Frits een flinke korting kan verwachten.....

Simon Vinkers

Geplaatst: maandag 31 oktober 2005om 7:53u

Yep

Dun Nakkenist

Geplaatst: maandag 31 oktober 2005om 9:40u

Heerlijk ! Jeugdsentiment.


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

Vorige Log      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Volgende Log
© 1996 - 2020 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven