of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Columns > Column

13 juni 2020 : Daar lig je dan


Daar lig je dan.


Afgedankt als een stuk schroot. Op de lepels van de heftruck. Half doorgezakt als een ruggengraatloze zatlap. Het regent, het waait, en jij ligt daar zielloos alleen. Troosteloos op de grond. Klaar om afgevoerd te worden. Klaar om gerecycled te worden. Klaar om voor altijd te verdwijnen.


Daar lig je dan.


Je maakte zoveel supporters blij. Je bracht hoop, moedeloosheid, vreugde. In goede tijden werd je vaker gefotografeerd dan de Grote Kerk. Je bracht ons de historische 4-0, 3-3 en de magische 6-2, je bracht ons de dramatische 0-8 en 1-3, maar je was er altijd. En op een slippertje na met de Yippie-Jaja-Yippie-Yippie-Yeah na ben je ons altijd trouw geweest.


Daar lig je dan.


Wat hebben we met je gelachen de laatste tijd. Uit het niets liet je ineens 8-0 optekenen. Wanneer Annie weer eens een bak koffie over je knoppen gooide moest je tijdens de wedstrijd worden gereset. De reclamebalk draaide steeds langzamer en het knarste en kraakte. De week voor de bekerpot tegen psv stond je profetisch elke dag op 2-0. Je laatste kunstje was het.


Daar lig je dan.


Je moet eruit. De snelle jongens hebben jouw directeurtje er van doen overtuigen dat je niet meer van deze tijd bent. Dat je niet meer te herstellen bent. Dat je niet mooi meer bent, eerder lelijk. En erg onhandig. Dat je vervangen moet worden door een kek LED-scherm. Full colour, van twee vrachtwagencombinaties hoog. Jij bent de vrouw met wie we al 25 jaar getrouwd zijn. Niet meer de mooiste, niet meer de meest efficiënte, maar wel de onze. En je wordt nu ingeruild voor een vers exemplaar met neptieten, opgespoten lippen en een rotterdams accent.


Daar lig je dan.


Je directeurtje gaat voor de totaalbeleving. Voor maximale supportersactivatie. Voor VAR-beelden in het stadion. Voor het grote geld. Goed, er ligt een richtlijnenboekje, maar we weten allemaal dat de deinende massa dat vanzelf irrelevant zal verklaren. Dat op jouw plaats straks geinige marketingshit voorbij komt. Dat de ‘fans’ op de tribune gewoon een extra scherm hebben om naar te kijken.


Daar lig je dan.


Een van de laatste stukjes authenticiteit wordt vandaag afgedankt. Onder druk van passanten, zowel binnen als rondom de club. Het moet allemaal meer van deze tijd worden. We moeten mee met de rest. Want we willen zo graag niet anders zijn dan de rest. Een grijze muis, nu met LED-scorebord.


Daar lig je dan.


Je laatste score was 2-0 na 90 minuten. Het zal voor jou altijd 2-0 blijven. Vaarwel krakkemikkig oud scorebord, we weten nog niet half hoe hard we je gaan missen. Het ga je goed. Opdat we nooit vergeten.Door : LED GO
De mening van LED GO hoeft niet de mening van de ratdaxie te zijn!


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ratistieken

In totaal bevat onze database 298 columns met in totaal 4851 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 16,28

Rattavista

Zoek in:
titels
columns
auteurs
op de term

Eerdere column      |       REAGEER OP DIT ITEM       |       Latere column

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

Sjak

Geplaatst: dinsdag 28 januari 2020 om 20:04u

Amen

Hugh Hefner

Geplaatst: dinsdag 28 januari 2020 om 21:47u

Niks aan toe te voegen.

Beu

Geplaatst: dinsdag 28 januari 2020 om 22:22u

We denderen keihard af op het worden van een dertien in een dozijn club. De knotjes op de tribune, de polonaisekakkers in het hoofdgebouw en de zwakke fries en bleue belg zijn daar de veroorzakers van. Het enige authentieke is naast Ben en Annie zo onderhand de Rat.

Over die fries gesproken. Is het waar dat hij nog steeds in het bestuur zit van de Club Dyplomatique Fan Fryslan? Zou hij zijn tijd niet beter 24/7 bij zijn werkgever benutten in plaats van die afvallige provincie te lopen promoten? Of houdt hij de contacten warm voor als hij deze zomer weer remigreert?

f7gekkelijke

Geplaatst: dinsdag 28 januari 2020 om 22:51u

@Beu

Ik zal na 30 jaar m’n club maar verlaten dan, omdat jij het niet eens bent met mn kapsel van 11 jaar oud.

Drink nog n lekker glaasje azijn jong!

Hup NAC!

De Generaal

Geplaatst: woensdag 29 januari 2020 om 9:20u

Wat een zinloos gezeik!

harry b.d.

Geplaatst: woensdag 29 januari 2020 om 9:41u

Het scorebord op de (hoge) Ei-Tribune eind jaren 70 was veel meer een "reliqui". Vijf keer trapje op bij NAC-Volendam (met Frank Kramer).

BarleDuc

Geplaatst: woensdag 29 januari 2020 om 10:49u

Pure Poëzie.

We zullen zien wat er over pakweg drie jaar nog stand gehouden heeft van het richtlijnenboekje. Je hebt altijd mensen die het allemaal nét te weinig interesseren en de gevolgen niet overzien als je met al die flauwekul van video entertainment en herhaling van doelpunten begint. Die vraag gaat onherroepelijk komen. Die grote massa is in verhouding tot de ‘cultuurbewakers’ en alerte mensen die goed kunnen inschatten welke invloed zit soort factoren op onze fancultuur hebben, is wellicht net iets te groot aan het worden om daar nog voldoende tegengewicht aan te bieden. En NAC zal daar handig gebruik van maken zodra ze hun kans zien om ergens een 10k meer te kunnen verdienen.

De eeuwige dooddoeners als ‘kom op, we leven in 2020’ en ‘we moeten met onze tijd mee gaan’ en ‘dit hoort er nou eenmaal bij tegenwoordig’. Ze zullen vast wel weer voorbij komen. Van mensen die het grote plaatje niet zien en niet zien hoe dit er juist aan heeft bijgedragen dat het bij andere clubs een grote sfeerconsumerende (dus niet sfeerproducerende) bioscoop is geworden. Die inwisselbare dertien in een dozijn clubs. Misschien zijn het wel de mensen die je niet meer in het stadion ziet als NAC in het rechterrijtje van de Eerste Divisie speelt. En juist die mensen zouden gaan bepalen of we naar sms spelletjes zouden gaan zitten kijken. Als dat hetgene is wat jou vermaakt, en niet het voetbal en de impulsgedreven emotie op de tribunes, dan moet je wellicht je conclusies trekken, en thuis voor de TV gaan zitten.

harry b.d.

Geplaatst: woensdag 29 januari 2020 om 11:16u

Baarle - dit heeft allemaal te maken met de door Goetzee in gang gezette omvolking op de tribunes. Die nepsite BSR is daar een afspiegeling van. Hypocriet tot en met faciliteren deze haatdragende hipstertjes en hijgende havistjes allerlei anonieme lolbroeken die volkomen los mogen gaan op medesupporters en hen mogen beledigen.

Beu

Geplaatst: woensdag 29 januari 2020 om 14:39u

Volgend jaar rond deze tijd geven ook de knotjes en carnavalsupporters alle schuld aan de Fries met dubieuze bestuursfunctie.

Het wordt hoog tijd dat NAC niet meer hip is, dat het weer rauw en onbezonnen wordt. Dat de dekentjes en zakken chips van de tribune verdwijnen. Met uitzondering van de rookvrije kwetsbaarloze gezinstribune dan .

Het wachten is op de onvoorziene kosten van de schermen. Pixelproblemen en meer van dat soort onzin. De Fries zadelt ons op met een gigantische kostenpost die even ongepast als onnodig is. En de goegemeente applaudisseert zich blaren op de tere handjes. Mag lijen dat bij de eerste keer windkracht 3 op donderdagmiddag die onzin van de dakrand flikkert

Optimist

Geplaatst: woensdag 29 januari 2020 om 16:01u

Laggards, dat scorebord was niet authentiek, maar antiek.
Dat we anders willen zijn betekent toch niet dat we amateuristisch moeten zijn.

De verandering van cultuur komt door de verandering van generatie, die zich laat leiden door sociale media. Die bepalen tegenwoordig steeds meer de sfeer, in negatieve zin.

drs Marcellus

Geplaatst: woensdag 29 januari 2020 om 16:19u

Ik zou niet weten wat het vervangen van een scorebord met een omvorming van een clubcultuur te maken heeft. Aan de ene kant zitten we te zeiken dat er geen geld is voor speulers (en die vind ik wel terecht) en aan de andere kant zitten we te zeiken over de nostalgie???? van een kapot scorebord waar met de vervanging ervan wellicht meer geld kan worden gegenereerd uit extra reclame. We leven nu eenmaal in een tijd van technologische vooruitgang. Dat NAC daarin in beperkte mate meegaat hoeft niks te betekenen voor de authenticiteit van de club.

Wat de column betreft, een mooi eerbetoon aan een scorebord wiens werkzame leven er nu opzit en dus vervangen dient te worden.

BarleDuc

Geplaatst: woensdag 29 januari 2020 om 18:14u

@ Optimist , @ Marcellus

Wat halen jullie een hoop dingen door elkaar. Nostalgie, authentiek of antiek, doet niet ter zake. Het enige wat zo’n apparaat moet weergeven is, de tussenstand, de klok, en een lichtkrant waar af en toe de opstelling en de tussenstanden van andere wedstrijden voorbij komen (anders zit iedereen op zijn mobieltje te FlashScoren). En wanneer er even niets te melden valt, dan komen er een paar sponsornamen voorbij. Dit alles was mogelijk met dit scorebord. Meer hebben wij echt niet nodig.

Bij NAC houden ze vol dat dit scorebord niet meer te repareren was. Paar draadjes, lampjes en een waterdicht kitrandje waren bij de bouwmarkt niet meer verkrijgbaar, zo moeten wij geloven.

Er kwam op dit scorebord sponsornamen voorbij. De mate waarin dat gebeurde was niet storend en afleidend voor het publiek. Dat moet de criteria zijn. Want dat is wat er bij andere clubs aantoonbaar fout gaat.
Om een klein voorbeeld te noemen. Bij die clubs valt een doelpunt en stompt het gejuich na een paar seconden weer af. Omdat iedereen, onderwijl nog lafjes in de maat mee klappen op de goaljingle, direct de blik richting de videowall wendt voor de herhaling van dat ge-wel-di-ge doelpunt. Bij NAC zijn we gewend om nog eens een hele minuut door te juichen en nog wat omhelzingen en high-fives met volstrekt onbekenden uit te delen. Het is bij NAC zo’n vanzelfsprekendheid, maar ieder nog resterende stukje spontaniteit bij NAC wordt op deze manier beetje bij beetje afgebrokkeld.
Bij andere clubs zie je duidelijk dat de aanwezigheid van zo’n videowall de passiviteit van het publiek in de hand werkt. Men denkt dat er bij NAC al 100 jaar hetzelfde publiek zit en dat daardoor de fancultuur niet kan veranderen. Fout. 50% van het publiek dat nu in het stadion zit, zat er 10 jaar geleden nog niet. Een groot deel van dat nieuwe publiek groeit op met het idee dat het heeeeel normaal is dat er een videowall in een stadion hangt, want dat hebben ze bij ajax en vitesse ook gezien. Ze groeien niet op met het idee dat we daar bij NAC geen behoefte aan hebben. Dat wij geen trendvolgers maar trendsetters zijn. Maar de nieuwe generatie is veel gevoeliger voor wat ze allemaal bij andere clubs zien, dan de generatie van pakweg 20 jaar geleden. Een groot gedeelte van de nieuwe aanhang heeft last van een vergelijkingsdrang met een type fancultuur die niet de onze is.

Het zou NAC sieren om op deze videowall een exacte kopie van het oude scorebord te plakken en daarin dezelfde kleurtjes en lichtkrant weer te geven. Met dezelfde info zoals op dit oude scorebord kon worden weergegeven. En ach, waarom niet voor de grap ook af en toe eens een knipperende 8…

Optimist

Geplaatst: donderdag 30 januari 2020 om 8:53u

@BarleDuc

Mocht dat nieuwe scorebord inderdaad storend zijn moet je er net zo lang tegen protesteren tot dat probleem wordt opgelost. Vooralsnog wordt echter terdege rekening gehouden met de sentimenten, kennelijk is er over nagedacht;

Geen afleidende beelden tijdens de wedstrijd;
Geen GIFjes van spelers na acties/doelpunten;
Geen herhalingen van doelpunten;
Geen optredens uitzenden;
Geen loterijen;
Geen kisscam;
Niet stemmen op de man of the match;
Geen sms acties;
Geen georkestreerde acties als de wave of een lichtshow.

De inkomsten nemen toe dus misschien kunnen we vandaag of morgen eindelijk een geschikte spits kopen, waardoor we toch nog promoveren. Dat is veel belangrijker dan een versleten scorebord, hoe zeer je daar ook aan gehecht bent.

harry b.d.

Geplaatst: donderdag 30 januari 2020 om 9:30u

Dat mensen op dit moment, in het holst van de voetbalnacht, temidden van de zwartste crisis uit de geschiedenis van ons NAC beginnen over een scorebordje kan 2 dingen betekenen: de wanhoop is inmiddels zo groot dat zelfs de kleinste futiliteit wordt aangegrepen om te zeiken of het is een bewuste poging de boel af te leiden van waar en wie het echt om zou moeten gaan: de verzakers en wanbeheerders die de huidige situatie op hun geweten hebben en gewoon doormodderen.

drs Marcellus

Geplaatst: donderdag 30 januari 2020 om 11:12u

@harry,

Laat ik vooropstellen dat het van mij in ieder geval geen bewuste poging is de aandacht af te leiden van wat feitelijk echt belangrijk vind. Ik vind het namelijk om te huilen dat er nog steeds geen nieuwe trainer is en dat VDA schijnbaar tot de laatste dag van de transferperiode wil wachten om eventueel nog wat spelers van de hand te doen en daarna wat nieuws terug te halen.

Maar van mensen die tegen wil en dank in van alles proberen om ervoor te zorgen dat technologische verbeteringen worden tegengehouden gaan mijn nekharen ook overeind staan.

Wat zal mij het namelijk aan mijn anus oxideren of er nu een oude lichtkrant/scorebord/nostalgisch stuk ijzer aan het dak hangt of een nieuw led scherm waarmee nog veel meer kan worden gedaan dan het oude scorebord. Die oude krengen waren stuk en moesten vervangen worden. Maar de cultuurbewakers hadden liever gezien dat stad en land was afgestruind om nieuwe printjes, lampen of whatever te zoeken om die scoreborden te maken. Want ja, dat is de club NAC volgens diezelfde lieden.

BarleDuc

Geplaatst: donderdag 30 januari 2020 om 11:13u

@ Harry

Daar hebben we jou toch voor?

@ Optimist

Ik ben inmiddels al een paar stappen verder. De issue is al niet meer dat er richtlijnen worden opgesteld. De issue is, en wordt, hoe lang zijn deze richtlijnen handhaafbaar. Want de ervaring leert dat NAC (commerciële druk) dit door de loop van de jaren steeds verder zal willen gaan oprekken en verruimen. En dan vooral geleidelijk aan, met kleine onzichtbare stapjes.

Het gaat er om: ja er wordt NU ‘terdege rekening gehouden met de sentimenten’, maar het valt en staat met de strikte bewaking op deze afspraken. Geloof me, die afspraken zijn voor NAC echt niet in beton gegoten.

En jij zegt heel makkelijk: “Mocht dat nieuwe scorebord inderdaad storend zijn moet je er net zo lang tegen protesteren tot dat probleem wordt opgelost.”
Het probleem zit hem er ook in dat het draagvlak onder de grote massa tegen die tijd vrij summier zal zijn en zullen zeggen dat men zich druk maakt om niets. Daar zal NAC op gaan leunen. Dan is ook maar de vraag hoe stevig de Clubraad op dat moment in haar schoenen staat. En zijn dat op dat moment nog steeds dezelfde Clubraad leden als dat er nu in zitten en zich hier NU hard voor hebben gemaakt?

Ik begrijp ook niet waarom je zegt “de inkomsten nemen toe”? Waar haal je vandaan dat we met de extra inkomsten (hoe groot zijn die daadwerkelijk) een geschikte spits kunnen kopen? Waar is die aanname op gebaseerd? Met een SMS actie gaan we echt geen Thomas Bruns contracteren. Waarom denkt iedereen dat?

BarleDuc

Geplaatst: donderdag 30 januari 2020 om 11:25u

@ Marcellus

Ja, de wereld is zich aan het doorontwikkelen. Technologische vooruitgang. Maar de vraag is, wat voor toegevoegde waarde heeft die ‘technologische vooruitgang’ voor onze voetbalbeleving zoals we die kennen? Dan kunnen we naar een grotere lichtkrant kijken? Met meer kleurtjes? De technologische vooruitgang brengt ons inmiddels veel meer dan alleen een gelikt HD LED schermpje. MOET dat dan ook perse alles direct in een voetbalstadion geïmplementeerd worden? Omdat het er nou eenmaal is? Ik kom niet naar NAC om met een wii controller in de hand een hologram poppetje de bal in de kruising te laten schieten. Ja, ik chargeer. Het gaat me erom duidelijk te maken waarom deze ontwikkeling er nu is. De stadions die hier jaaaaren geleden mee begonnen zijn, hebben gemeend dit te moeten doen omdat ze de grootste moeite hadden om het publiek vermaakt te houden. Net als jingles na een goal en Tina Turner opkomstliedjes op standje 10 uit de speakers, is dit een diskwalificatie naar je eigen supporters toe, dat ze er zelf weinig van kunnen maken. Blijkbaar vinden we dat bij NAC inmiddels ook?

harry b.d.

Geplaatst: donderdag 30 januari 2020 om 13:56u

Zunfthaus zur Waag, Zurich, einde van de lunch met aandeelhouders,

Cultuurbewaker is een lege huls. Een lachwekkend begrip. Want als er iets wel aan erosie onderheving is geweest de laatste 6 jaar dan is het wel de kenmerkende NAC cultuur van tegendraadsheid, bourgondisch leven, saamhorigheid en fanatisme. Websites als BSR bijvoorbeeld zijn een verlengstuk van nac.nl geworden en doen niets anders dan het NAC DNA ontkennen en de vervanging ervan door oppervlakkigheid, neon lights en egoisme faciliteren. Wie daadwerkelijk tegendraads en bourgondisch leeft wordt door de calvinistjes en de kruideniers tegengewerkt. Op alle niveaus. NAC dat aantreedt in rode shirts bij Roda en niemand die er wat van zegt is vele malen erger dan de introductie van een nieuw modern scorebord. Dat is net zo belangrijk als de kleur van de frikandellen waar de Clubraad nog net over mag meepraten.

Optimist

Geplaatst: donderdag 30 januari 2020 om 17:46u

@BarleDuc

Die cultuurverandering houd je niet tegen.
Vroeger voedde de oude garde de nieuwe op, tegenwoordig doen de sociale media dat.
Het richtlijnenboekje zal inderdaad ooit irrelevant worden.

Maar das nog de minste van onze problemen, veel erger is dat de nieuwe generatie dankzij die sociale media geen respect voor de spelers meer heeft. Iets dat vroeger juist typisch bij onze cultuur hoorde, dat was één van onze sterke punten.
Zonder die cultuurverandering waren we vorig jaar niet gedegradeerd.


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

© 1996 - 2020 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven