of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Columns > Column

13 januari 2020 : Hoe de clubcultuur de club kapot maakt


“Hoe vinden jullie zelf dat het gaat?” zou een even clichématige als terechte vraag zijn aan de heren Eisinga en Van den Abeele. Na 10 maanden is de duikvlucht naar beneden een sprong in het ravijn gebleken, iets dat - zeker gelet op het palmares van Eisinga - geen verassing mag heten. Wat een uit de wielersport afkomstige bij SC Heerenveen uitgekotste Fries bij NAC komt doen, is een groot raadsel, en dat geldt net zo goed voor diejun Bels.

Het tekent allereerst het droevige niveau en totaal gebrek aan inzicht van Nicole Edelenbos (en nóg meer van degenen die haar benoemden; daarover later meer), wiens enige noemenswaardige prestatie tot heden is geweest dat zij tussen de lakens belandde met de directeur van aartsrivaal Feyenoord in haar periode bij Ajax. Zij had bij haar aanstelling moeten vragen wat de richting/ filosofie van de clubeigenaren is, of zij had moeten eisen deze eerst zorgvuldig en goed onderbouwd te mogen formuleren en voor te leggen aan de achterban, al is dat laatste nogal een klus voor een interimmer en outsider. Of zij in haar periode bij NAC de financieel directeur van de Stillems te grazen heeft genomen, is overigens niet bekend.

Hoe het ook zij, zij was natuurlijk een passant, benoemd door de RvC en met instemming van de clubraad. Het arme schaap kreeg zoals gezegd geen richting/ filosofie mee van de eigenaren en daarmee verwerd dit avontuur tot hetzelfde als het in slow-motion kijken naar een treinramp. Deze clusterfuck onderstreept het totale gebrek aan idee over wat NAC moet zijn. Richten we ons op de jeugdopleiding? Het werven en opleiden van jonge talenten uit het Hinterland (West-Brabant, Zeeland en Vlaanderen)? Op België? Op beloftevolle spelers die zijn afgetest bij topclubs? Voor mijn part richt NAC zich op jeugdinternationals van Montenegro.

Ik heb geen idee wat wijsheid is, of althans ben ik denk ik niet voldoende in staat hier iets gefundeerds over te zeggen, maar de eigenaren en directie hebben/ kunnen dat duidelijk ook niet. Zoek dan godnondejuu mensen die dat wel kunnen en die bezieling hebben (lees: een NAC-hart). leg het voor aan de fans en wie weet werkt het. En als dat dan toch niet zo mocht blijken te zijn, hebben we in ieder geval een richting gekozen op basis van een breed gedragen kerngedachte. “Bourgondisch, tegendraads, saamhorig en zelfbewust” zijn wat mij betreft sowieso holle woorden, maar dat geldt temeer zolang niet duidelijk is wat de strategie is van de club om te kunnen worden wie wij (kennelijk) willen zijn.

Ik walg ervan het volgende te schrijven maar het moet: Waar 20 kilometer verderop de sterren van de hemel worden gespeeld en niet zelden zelf-opgeleide spelers uit (godsgloeiende!!!) Breda en Arkel via tussenstappen worden afgeleverd bij absolute eliteclubs als Liverpool en Barcelona, verliest NAC geregeld of in ieder geval ploetert het op het tweede niveau van de Mickey Mouse League, met als meest recente dieptepunt een bloedeloze noel-noel tegen de nummer 19 van de Eerste Divisie, terwijl net een man met een clubhart is ontslagen die godbetert juist slachtoffer is van het gebrek aan richting van de clubeigenaren. Het is ÈCHT om te janken.

En toch zitten er om de twee weken weer 17.000/ 18.000 mensen in het Rat Verlegh-Stadion, bier te zuipen, kut te roepen en zich op te vreten. Èn twee weken later zitten ze er weer. Men noemt dit wel clubliefde. Ik noem het een ezel die zich 600 x aan dezelfde steen stoot. Verliezen hoort erbij en clubliefde is iets onvoorwaardelijks, maar hier lopen dingen door elkaar.

Er wordt schijtlollig gedaan over de teloorgang van NAC want we hebben het toch zo leuk met elkaar en we zuipen het meeste van alle voetbalclubs? We gaan hoe dan ook lekker bourgondisch de polonaise lopen na de wedstrijd, ook al gaan we onderuit tegen fucking Telstar. Ik kan het niet aanzien want het gedrag van de meeste fans lijkt te impliceren dat dit gepruts allemaal (soort van) acceptabel is zolang er (veul) bier is, het stadion niet instort, er 11 zwakzinnigen in een NAC-tenue op het veld staan en er een clown in de dug-out zit. Dat is geen clubliefde maar clubhaat.

Het wordt tijd dat de NAC-fans - geweldloos maar resoluut - opstaan tegen dit gebrek aan wanbeleid (pun intended) en de clubleiding en eigenaren saamhorig, tegendraads en zelfbewust aanspreken op het langzaam maar zeker kapotmaken van deze iconische Traditionsverein. Het is namelijk heel simpel: Als je dat in je relatie niet doet, ga je zeer waarschijnlijk ooit scheiden. als je het op je werk niet doet, raak je je baan of bedrijf uiteindelijk kwijt. En als je het bij je voetbalclub niet doet, gaat ‘ie uiteindelijk dus zo goed als zeker ter ziele. Leuk is het niet, maar noodzakelijk des te meer. En als zoiets respectvol en goed onderbouwd gebeurt, is dat niet zelden aanleiding tot (positieve) verandering.

Tot vrijdag!


Door : Plofkuiken
De mening van Plofkuiken hoeft niet de mening van de ratdaxie te zijn!


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ratistieken

In totaal bevat onze database 298 columns met in totaal 4851 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 16,28

Rattavista

Zoek in:
titels
columns
auteurs
op de term

Eerdere column      |       REAGEER OP DIT ITEM       |       Latere column

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

harry b.d.

Geplaatst: maandag 13 januari 2020 om 14:19u

Plof - jij hebt zeker nooit in de Teteringse zitkuil tegenover een onwillige dwerg met het agressieve aura gezeten ? Dan kun je dat "respectvol" beter ook maar meteen schrappen. Wat er de afgelopen jaren is gebeurd is regelrecht kwaadaardig, egoistisch en lomp. De kernwaarden van ons NAC - hoe hol ze ook mogen klinken op dit moment - zijn door hen met voeten getreden.

Dank voor de verfrissende column overigens, op deze sfeerverziekende monoloog zou bij een andere site, gerund door onbenullige kinderen, ten minste 2 maanden ban staan. Want zo is een gedeelte van de achterban ook wel weer: het kan de meerderheid niets schelen. Het moet echt van een bepaald segment komen, mensen die 24x7 met de club bezig zijn, mensen die wel kunnen nadenken en dingen organiseren. De massa is al lang en breed afgehaakt.

TALENT

Geplaatst: maandag 13 januari 2020 om 15:11u

Prima column.
Veel supporters zijn 24/7 bezig met NAC (ook de supporters op Bsiderats Harry) Zolang de trainer de kop van jut blijft, eigenaren het bij pleisters plakken houden, blijft de club rondjes lopen en is het wachten op een volgende trainer die afgeserveerd wordt.

rimaris

Geplaatst: maandag 13 januari 2020 om 15:17u

ennaajseejer

Geplaatst: maandag 13 januari 2020 om 17:02u

Hulde. Het is wel duidelijk wat alle doorgewinterde NAC-supporters die hun kop niet in het zand steken ervan vinden: het is "zum Kotzen" bij NAC. Met dank aan de aandeelhouders en Edelenbosch is de puinhoop alleen nog maar groter geworden. Wat is wijsheid om te doen? Maar dat wij (de supporters) iets moeten ondernemen is duidelijk. Met deze kamikaze-directie gaat NAC rechtstreeks het ravijn instorten. Eigenlijk is NAC al 7 jaar afbraakbeleid aan het voeren, beginnende bij het aanstellen van Rutjes toendertijd. En sindsdien is het nooit meer beter geworden.
Ideeën iemand?

n@©

Geplaatst: maandag 13 januari 2020 om 17:07u

De huidige beleidsbepalers drijven ook nog eens de achterban uiteen. Ik vraag me wel af hoeveel van de 17.000 / 18.000 mensen in het stadion zich nog daadwerkelijk zitten op te vreten?

Zolang de discussie alleen op de supporterssites wordt gevoerd, wordt niemand onrustig bij NAC. Met een ludieke actie moet je de aandacht van landelijke media krijgen. Vergelijkbaar met het TitaNAC spandoek. We hebben een leider van het verzet nodig!

BarleDuc

Geplaatst: maandag 13 januari 2020 om 17:22u

Het stemt mij gelukkig dat er, gelukkig nog meer mensen dan ik dacht, zijn die de ernst van de huidige situatie op waarde kunnen schatten. De omschrijving, we kijken in slow-motion naar een treinramp, is treffend. Want dat is het. Het voltrekt zich dermate geleidelijk, dat velen het niet eens door hebben en het liefst de hele polonaise doorzetten. De mensen die het zien, zijn dat ook niet verrassend dan ook de supporters die hier al langer dan 10 jaar naar kijken. De club glipt langzaam weg uit onze handen. De laatste druppeltjes echt NAC-bloed sijpelen weg uit de organisatie. Met het jaar onherkenbaarder. Om er maar weer een ouwke in te gooien: onze club terug en rap un bietje!

BarleDuc

Geplaatst: maandag 13 januari 2020 om 17:25u


*wat een kutzin..

De mensen die het zien, zijn dan ook niet verrassend de supporters die hier al langer dan 10 jaar naar kijken.

portugeese naccer

Geplaatst: maandag 13 januari 2020 om 17:43u

Een welgemeend Broeva! Haro!

En (ook) blij te zien dat DROL en haar scribenten zich de afgelopen kanten eindelijk weer van haar allerbeste kanten laat zien.

Jrsz

Geplaatst: maandag 13 januari 2020 om 20:16u

Het is eigenlijk heel simpel. In die slangenkuil vol meninkjes waar eigen belang voor clubbelang gaat is er maar één mogelijkheid: daar moeten mensen komen die clubbelang voor eigen belang stellen. Een NAC hart doorspekt met NAC DNA. Het enige wat gaat werken in een clubje als de onze

10diego

Geplaatst: maandag 13 januari 2020 om 20:51u

voor het shirtje ruilen droeg Edelenbos een Feyenoord shirt, Oldenhof een Ajax shirt.

de kritiek op alles en iedereen binnen de club neemt toe. er is een groot gebrek aan visie, kennis en leiderschap.

je kunt vinden van die gekke Scheringa wat je wil, had wel de ballen om persoonlijkheden en kwaliteit binnen te halen. Ging van Aalst maar een keer op de koffie bij Dirk. Maar onze Willem luistert alleen naar mensen die een paar treden hoger staan dan hij in de Quote. De rest van het volk is gepeupel voor de kleine Dalton.

Mieshoop

Geplaatst: dinsdag 14 januari 2020 om 0:14u

De koers van de clubaandelen is recentelijk vastgesteld op 593,90 per aandeel. Er zijn nu 13.613 aandelen in omloop, dus de waarde wordt door de aandeelhouders nu geschat op iets boven de 8 miljoen.

In 2014 werd zo`n 7 miljoen aan leningen omgezet in agio, waarvan zo`n 2 miljoen van de huidige grootaandeelhouders. Additioneel stortten de grote drie er in 2014 nog eens 4 miljoen bij en in 2016 nog eens 8 ton. Afgelopen zomer trokken de drie nog eens de portemonnee en werd 1 miljoen bijgestort.

Alles wat is bijgestort sinds de aandelenemissie in 2014 is verdampt. De club zou nu minstens 13 miljoen waard moeten zijn, maar wordt met 8 miljoen al hoog gewaardeerd.

Dat kunnen de heren toch niet blijven laten gebeuren?

portugeese naccer

Geplaatst: dinsdag 14 januari 2020 om 0:19u

Heb column net nog een keer gelezen en neem het toch nog een keer op voor NE.

Noem het zoals je wil: dat ze loopjongen was, dat ze naar het pijpen van De Grote Drie heeft geluisterd, maar uiteindelijk heeft ze gedaan waarvoor ze was aangenomen, namelijk het vervullen van de functie van statutair directeur a.i.

Mevrouw heeft veel meer gepresteerd dan de eeuwige dooddoener met Maarten O. De twee zijn overigens nog steeds gelukkig samen.

Ik zal het nog eenmaal zeggen: enkel en alleen degenen die haar hebben aangesteld zaten fout.

harry b.d.

Geplaatst: dinsdag 14 januari 2020 om 8:58u

Die 8 miljoen is hun benchmark met ADO, dat is wat de kleine Dalton iedere keer roept.

Maar wat vooral de wenkbrauwen doet fronsen is dat de huidige 3 voor ongeveer EUR 6 mio aan aandelen konden kopen terwijl ze maar voor EUR 2 mio aan leningen hadden uitstaan. Dat zij mochten bij-investeren op basis van een 5 jarenplan (stabiele middenmoter Eredivisie na 5 jaar met herkenbaar voetbal), dat zij faalden en dat zij vervolgens eisten dat anderen niet mochten investeren is iets wat schandalig en onverteerbaar is. Bd heeft zelden types gezien die zoveel energie steken in het behoud van de macht. Let op: anderen mochten niet investeren, hun eigen investeringsbasis bleek vals en niet haalbaar en als klap op de vuurpijl is er nu geen enkel plan Meer, alleen nog een minimalistische verliesafdektoezegging.

harry b.d.

Geplaatst: dinsdag 14 januari 2020 om 13:08u

Portugeesch - ja en nee. Ja, de 3 eigenaren va ons NAC hebben deze vrouw (en vele anderen) aangesteld en het is op een fiasco uitgelopen. Ja deze bijzonder negatieve aandeelhouders hebben miljoenen kapitaal laten verdampen en houden nu de hand op de knip waardoor ons NAC volledig afgeknepen is en promotie er niet gaat komen, na de beschamende degradatie van vorig jaar.

Maar: je hoeft VDA natuurlijk niet aan te stellen. Je mag best wat onderzoek doen. Je hoeft niet 7 maanden te laten verstrijken om dan met die Friese clown te komen. Je hoeft niet met allerlei waardeloze benoemingen te komen, je kunt ook met klasbakken en goede mensen aankomen. Maar dat deed zij niet.

harry b.d.

Geplaatst: dinsdag 14 januari 2020 om 13:21u

Hoe zijn we in godsnaam aan Tom vdAbbeele gekomen vragen steeds meer mensen zich af ? Dan duikt immer wieder de naam van Jacco Jansen op als de belangrijkste tipgever. Het zou deze Jansen sieren om snel duidelijkheid te geven over zijn eventuele rol hierin.

Want het is godgeklaagd wat VDA heeft bereikt in 9 maanden: namelijk helemaal niets. De chronisch geblesseerd en niet belastbare Nacho (vuistdik medisch dossier), Sjokkers, Filipovic, Kudimbana, en dan wlde meneer ook nog Kapuadi. Smulders ging eruit vanwege het halen van waardeloze spelers, deze meneer is niet ver van dat zelfde punt af. Blijkbaar al het geld opgemaakt, geen reserve opgebouwd en nu volledig uitgescheten. Het is alarmfase 1: geen trainer, geen versterkingen. En het is al bijna 15 januari !

portugeese naccer

Geplaatst: dinsdag 14 januari 2020 om 14:50u

@ Hbd

Denk je nou werkelijk dat Vandenabbeele en Eisenga uit háár koker zijn gekomen? Dat gelooft toch niemand.

Geplaatst: dinsdag 14 januari 2020 om 16:57u

Het komt niet goed.

harry b.d.

Geplaatst: woensdag 15 januari 2020 om 10:42u

Portugeesch - VDA is aangedragen, waarschijnlijk door genoemd heerschap (zij zwijgen erover) en die Fries heeft zelf gesolliciteerd nadat hij werkloos was geworden. Godweet waar die gast nog meer gesolliciteerd heeft en waar ze wel kritisch naar zijn achtergrond en skills keken. Het verhaal gaat dat er ook nog een headhunter tussen gezeten zou kunnen hebben. Dat zou helemaal dramatisch zijn.

Coco1912

Geplaatst: vrijdag 17 januari 2020 om 8:44u

Eens kijken vanavond tegen AZ of het schrikeffect zichtbaar is. Vervelen als er vanavond niet gewonnen wordt door NOAD mentaliteit.

Ik zag een artikel vanuit trainer Weijs dat wij eigenlijk de wedstrijd tegen Helmond gewonnen hadden met 3.1 tegen 0.3. Althans dat had de analyse per computer berekend. Euh...maar waar zijn de 3 punten dan gebleven. Rare manier van uitleggen dat ze wel geweldig gespeeld hadden die match. Niet goed weijs?

Plofkuiken

Geplaatst: zaterdag 15 februari 2020 om 23:24u

Correctie: Nicole Edelenbos werkte voor Feyenoord en besprong Jeroen Slop van Ajax.


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

© 1996 - 2020 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven