of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Columns > Column

5 oktober 2019 : Van Hooijdonk 2.0


Toen Pierre van Hooijdonk in de zomer van 1991 zijn comeback (eerder was hij al jeugdspeler) voor NAC maakte en zijn contract tekende, naderde het seizoen 1990-1991 zijn einde. Dat seizoen had de Bredase club Ton Cornelissen in de gelederen, die met 35 doelpunten topscorer van de eerste divisie werd. Het was volgens mij de wedstrijd tegen MVV in Maastricht, toen we in het vak hoorden dat NAC de spits van RBC Roosendaal had overgenomen. In de tijd zonder mobieltjes en internet was dit nog echt nieuws. Het ging als een lopend vuurtje over de tribune. Voor iedereen was het een primeur. Bij RBC had hij het heel behoorlijk gedaan en scoorde daar in zijn tweede seizoen 27 doelpunten. Spitsen van NAC met dit moyenne waren (en zijn nog steeds) op een enkele hand te tellen. Van Hooijdonk leek dus een welkome versterking om samen met Toto Cornelissen de spitspositie bij de parel van het zuiden in te vullen. Toch waren de eerste reacties in De Geuzelt over de komst van Pierre, alles behalve positief. Het is maar goed dat social media toen der tijd nog pure science fiction was. Die lange zou redelijk afgeserveerd zijn.

Na een wat moeizaam begin in Bredase dienst, snoerde de Welbergenaar alle criticasters de mond en bewees hij ons ongelijk. Van Hooijdonk had namelijk alle ingrediënten die we als supporter wilde zien. Hard werkend, neusje voor de goal, zeker geen fijnbesnaarde atleet, zelfs houterig. Hij liep alsof hij de kledinghanger vergeten was uit zijn shirt te halen. Zijn formidabele traptechniek was geweldig. Pierre was geen natuurtalent, dat wist hij zelf maar al te goed. Hij had een wil, een missie en trainde zich een slag in de rondte. En met succes. Zelfs vandaag de dag zie je maar weinig wereldtoppers die een vrije trap hebben als hij had.

Door zijn vele doelpunten, onder leiding van patron Ton Lokhoff, promoveerde NAC in 1992-1993 na bijna 10 jaar weer naar de Eredivisie. Het was een geweldig herkenbaar team, dat dicht bij de supporters stond. Ook op het hoogste niveau gooide Pi-air alle registers open. Hij scoorde inclusief de bekerwedstrijden maar liefst 14 wedstrijden achter elkaar. Het was het seizoen van het ontstaan van de buikschuiver, het seizoen dat er eindelijk weer een speler van NAC mocht debuteren in het Nederlands elftal en het seizoen dat vriend en vijand verraste. In december 1995 kwam er een eind aan zijn tweede periode bij NAC en vertrok de publiekslieveling door de voordeur naar Celtic. Graham Arnold kwam, het bleek een gouden greep. ‘De mijnwerker’ in voetbalbroek eindigde in het seizoen 1995-1996 derde op de topscorerslijst. Hiervoor had hij slechts een half seizoen nodig. Pierre was uit het oog, maar zeker niet uit het hart. Veel supporters volgden zijn verrichtingen via de media of bezochten zijn wedstrijden. Scoren deed hij overal en ondanks dat de verhouding met de NAC-supporters na die tijd niet altijd even soepel verliep, is Pierre gewoon een NAC-held voor altijd.

Dat Pierre een zoon had met de naam Sydney wist ik al jaren. Op zijn vijfde kwam het overbuurmanneke geregeld bij mijn ouders naar de vissen in de vijver kijken. Op een middag stond Sydney weer voor de deur, samen met het zoontje van Peter Remie. Mijn vader nam ze mee naar de tuin. Daar vertelde Sydney dat ze thuis konijntjes hadden daarom geen vissen mocht. Ze zouden holletjes graven en dan ging de vijver stuk. Al snel verhuisde de familie van Hooijdonk naar Prinsenbeek en speelde Van Hooijdonk junior, voordat hij door NAC gescout werd, tot zijn zestiende jaar bij Beek Vooruit. De blonde spits, die een laadbloeier genoemd mag worden, viel nooit echt heel erg op tussen zijn leeftijdsgenoten. Zijn doorzettingsvermogen, de wil om te slagen en het familiewapen, de vrijetrap, hebben hem uiteindelijk bij de club van toffe jongens, de trots van heel Breda gebracht. Het aantal doelpunten en de potentie die de technische staf in hem zag, betekende dat hij op zijn achttiende al mee mocht trainen met de selectie.

Niet veel later tekende Sydney zijn eerste contract. Ook bij de zoon van, zijn de supporters niet erg overtuigd of hij het niveau wel aan zou kunnen. De keren dat ze hem hadden zien spelen in de jeugdelftallen, sprongen vooral de vrijetrappen er uit. De immer sympathieke Sydney kreeg het voordeel van de twijfel. Een aardig joch en.. denkend aan zijn vader, die met zijn 24 jaar ook niet bepaald een vroege vogel was, toen zijn carrière in een vogelvlucht kwam, was er toch een soort van hoop.


In het degradatieseizoen, afgelopen jaar (2018-2019) bleef het voor Sydney echter bij wat niet noemenswaardige invalbeurtjes in dat snel te vergeten kwallenballenelftal. Terwijl veertig weggooiers vertrokken, hield hij voet bij stuk. Zijn doel; slagen bij NAC. De supporters lieten hun ongezouten mening via de sociale media en op de tribune weten. Het merendeel was het er over eens, dat het voor Van Hooijdonk misschien beter zou zijn om ergens anders ervaring op te doen. Sydney is resoluut, verhuur is voor hem geen optie. Door blessures, een nog niet functionerende Stokkers en Belgische Boris, die slechts waardevol is als pinchhitter rook Sydney zijn kans. Na de wedstrijd tegen jong Utrecht, waar hij een dot van een kans miste, was de Bredase aanhang het er wel over eens; NAC heeft drie moeizaam scorende identieke voetballers in huis. Supportersogen priemde ondertussen al in de rug van technisch directeur Tom. Een invalbeurt in de zeventigste minuut, op een troosteloze maandag in Almere tegen Puppie AZ veranderde echter de publieke opinie. Sydney van Hooijdonk buigt met twee klasse doelpunten een 1-0 achterstand eigenhandig om naar een 1-2 winst. Wars van mediatraining gaf de tiener na de wedstrijd een ontwapenend interview. Zijn eerste twee treffers in het betaald voetbal droeg hij op aan zijn beste vriend, zijn opa, de vader van Pierre. De slapeloze nachten na de gemiste kans tegen Utrecht, maakten plaats voor een enorme euforische wolk, waar hij het liefst nooit meer af wilde donderen.
De goden zijn zonnige Sydney goed gezind. Vier dagen later deed de negentienjarige basisspeler het nog eens dunnetjes over en was hij tegen Excelsior (2-1) wederom de matchwinnaar. Met rode konen verscheen hij weer bij Foxsports voor de camera. Het was zo klaar als een klontje, Sydney kan het vertellen, op zijn eigen wijze, genietend van het moment. Wat dat betreft komt junior beter uit de verf, dan zijn vader op die leeftijd. Met een ‘Zigge Zagge’ vanaf het veld naar de B-Side, beantwoordt met een massaal ‘N.A.C,’ zoekt hij daarna geheel in trance de kleedkamer op.

Het is ook na zijn winnende treffer tegen NEC (1-0) nog ongewis, of Sydney inderdaad aan zijn jongensboek is begonnen. Het zou natuurlijk fantastisch zijn. En als opa daarboven ziet dat het goed is, dan is de Van Hooijdonk 2.0 vogelvlucht misschien niet heel ver weg. Sydney van Hooijdonk: hard werkend, neusje voor de goal, zeker geen fijnbesnaarde atleet, zelfs houterig. Hij loopt alsof hij de kledinghanger vergeten is uit zijn shirt te halen. Zijn formidabele traptechniek kan een geweldig wapen zijn. Geen natuurtalent, dat weet hij maar al te goed. Hij heeft een wil, een missie en traint zich daarvoor dag in dag uit een slag in de rondte. Bladzijde één is inmiddels getekend en geschreven. Dat er nog maar vele mogen volgen. Op naar morgen Sydney, hopende dat je de betere versie van je pa worden mag…

Sydney, the son of, but most of all Sydney!


Door : TALENT
De mening van TALENT hoeft niet de mening van de ratdaxie te zijn!


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ratistieken

In totaal bevat onze database 298 columns met in totaal 4851 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 16,28

Rattavista

Zoek in:
titels
columns
auteurs
op de term

Eerdere column      |       REAGEER OP DIT ITEM       |       Latere column

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

Helsie

Geplaatst: zaterdag 5 oktober 2019 om 10:57u

Mooi geschreven over een mooie parallel met zijn pa!

Hugh Hefner

Geplaatst: zaterdag 5 oktober 2019 om 11:24u

Mooi verhaal.

Haze

Geplaatst: zaterdag 5 oktober 2019 om 14:22u

Klasse dit.

Bertus Baklip

Geplaatst: zaterdag 5 oktober 2019 om 16:15u

Mooi stuk! En genieten van de reacties zonder mediatraining die hij keer op keer geeft.

sjorro

Geplaatst: zaterdag 5 oktober 2019 om 16:49u

Mooi stukske

Sjak

Geplaatst: zaterdag 5 oktober 2019 om 18:28u

Mooi geschreven

portugeese naccer

Geplaatst: maandag 7 oktober 2019 om 13:51u

Een welgemeend "Broeva, Haro"!


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

© 1996 - 2020 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven