of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Columns > Column

13 mei 2019 : sNAC-kend naar het laatste fluitsignaal


Wat heerlijk dat we na vanavond afscheid kunnen nemen van die zooi op het veld. Als deze verschrikkelijke passanten nog iets positiefs willen bijdragen aan dit rampseizoen, dan leveren ze na het laatste fluitsignaal allemaal hun contact in en zal NAC ergens in de komende periode bepalen met wie ze door zullen gaan. Veel zullen het er in ieder geval niet zijn.

De enige stabiele factor is dit seizoen voor de zoveelste keer het publiek gebleken. We waren ook dit seizoen weer massaal aanwezig! Het lijkt zo normaal, maar dat is het niet. Veel clubs hebben een enorme terugloop van de publieke belangstelling en krijgen het stadion niet vol. Gevolg is zichtbare stoeltjes, geen gezicht. Het geeft supporters, maar ook de neutrale kijker het gevoel van verliezen van binding met de club. In Breda worden we al jaren niet verwend, is er slechts sporadisch een hoogtepuntje te bespeuren, maar we zijn er mooi wel. NAC is de grootste sociale werkplaats van Nederland. Wij zijn er voor de club, voor Breda, in het avondrood en morgendauw. Het is absoluut geen vanzelfsprekendheid. Kijkende naar dit seizoen moet de enorme supportersschare verdovend hebben gewerkt voor de beleidsbepalers en aandeelhouders. Gewoon, vergeten wat wij willen zien. De NAC-supporter is zo makkelijk. Spelers zijn bij het maken van drie slidings direct cultheld. Met een beetje arbeidsethos heb je de immer fanatieke aanhang achter je. Helaas zagen de verantwoordelijken dit even over het hoofd en was een of ander vlekkenplan, leidend bij het aantrekken van spelers.

Tijdens de oefenwedstrijden aan de vooravond van dit seizoen, zag zelfs Jules de Korte (niet de vader van Giovanni) dat er heel wat voetbal, slimmigheid en persoonlijkheid ontbrak. Alleen van tweede klasser Madese Boys werd gewonnen. Verder was iedere beetje tegenstander gewoonweg beter. Keer op keer werd de armoede van de selectie blootgelegd. Meneer ‘vlekkenplan’ Smulders had ondertussen heel hautain een samenwerkingsverband met Helmond Sport gesloten en stuurde daarop een bataljon ‘NAC-talenten’ richting Oost-Brabant. Er moest en er zou een groep van 35 spelers geformeerd worden. Jammer genoeg bestond deze uit middelmaat en minder. NAC moest door, vond hijgerige Hans, iedereen moest mee kunnen. Het was de reden dat Stijn Vreven moest vertrekken. Hij wilde met een kleinere selectie aan de slag. Het werd in de pers omschreven als ‘verschil van inzicht’. Een andere mispeer was dat er wederom te lang op City-spelers werd gewacht. Terwijl toch contractueel is vastgelegd, dat de landskampioen van Engeland geen dragende spelers stuurt. Spelers die richting Breda komen moeten gedurende het seizoen hun plaatsje in het eerste elftal gaan veroveren. Helaas had Snuggere Smulders als professional beter moeten weten. Maar op een of andere manier (terwijl de afspraak duidelijk was) leek deze amateur dus wel te rekenen op betere voetballers. Het bleek speculeren op wederom een jaar met Ambroses, García’s, Angelino’s en Mari’s. Dat we vorig seizoen van deze toppers mochten genieten was geen graadmeter, slechts een toevalstreffer. Manchester City was verbaasd, verheugd en trots op de ontwikkeling van hun kroost. Logisch dat we als supporters handenwrijvend, de sociale media in de gaten hielden om te kijken wat de zusterclub dit jaar zou sturen. De prestaties van Fransen en Spanjaarden in Bredase dienst, hadden verwachtingen gewekt. Des te teleurstellender was de aanwas die we vanaf het eiland bezorgd kregen. Je hoopt natuurlijk, maar ook wij weten beter. Belachelijk om alleen daarom de samenwerking met City af te fakkelen. Afspraken zijn duidelijk en beide partijen hebben uitgesproken met elkaar door te gaan.

Wat dit seizoen een behoorlijke stempel drukte, was dat er voor het tweede jaar op rij een keeperssoap was. NAC had eind juli geen overtuigende eredivisie keeper in huis. Iedere weldenkende supporter vroeg zich af, of er niets geleerd was van afgelopen seizoen. Het antwoord was keihard ‘nee’. Toen begin augustus dan eindelijk Muric groen licht kreeg om in Breda zijn handschoenen aan te trekken leek de doelman-problematiek opgelost. Helaas duurde het verblijf van deze sluitpost maar drie weken en werd hij vanwege een keepersprobleem (transferwindow was in Engeland gesloten) door City teruggehaald. Op de burelen in Manchester vinden ze deze actie tot op de dag van vandaag een blunder. Met een zak geld werd NAC gecompenseerd en werd Van Leer uit Amsterdam gehaald.

In de maand augustus haalde NAC drie punten uit drie wedstrijden. De wedstrijd tegen De Graafschap strooide zand in onze ogen. De kwaliteit op het veld was, zoals de supporter al tijdens de vriendschappelijke wedstrijden zagen, zeer mager. De aandeelhouders vroegen aan vadsige Hans of hij nog geld nodig had voor versterkingen. De transferdeadline naderde immers, maar Smulders wimpelde dit doodleuk weg, evenals het geven van verantwoording aan ‘de grote 3’. Toen hij ook een tweede keer geen gehoor gaf aan wat de aandeelhouders (hij stak een lulverhaal op) was de maat vol. Smulders werd ontslagen en nam (waar niemand rekening mee hield...zegt men...) Justin Goetzee mee. Goetzee verklaarde zich solidair met T(e) D(ikke) Smulders. Het vervolg was eigenlijk nog schrijnender. Na het ontslag van de technische- en algemene man, was er namelijk geen backup-plan. De club was ineens als een soort van stuurloos. Hier dacht Adje Interim Nicole anders over, zo meldde mevrouw (waarover men intern best tevreden was, ondanks Pendersgate) aan Gazette del la Blanco.

Het is bij de konijnenbeesten af, dat drie mannen met een enorm (Quote 500) vermogen, waarvan bekend is dat ze hun geld echt niet met lege statiegeldflessen hebben verdiend, geen vakkundige mensen met voetbalverstand paraat hadden staan. Ondertussen sprokkelde NAC hier en daar wat puntjes bij elkaar, maar bleef vooral verliezen. December blijkt achteraf de maand van de positieve stuiptrekkingen en pakten onze groen-groen-knollenlandacteurs maar liefst 7 punten uit drie wedstrijden. Het gaf hoop voor de buitenwacht. Het was een fijne kerst en was er natuurlijk een prima trainingskamp onder toeziend oog van de Spaanse zon.
In de winterstop ging zoals aangekondigd, bij gebrek aan, een uit nood geboren, technische werkgroepje aan de slag om directe versterkingen naar Breda te halen. De uitkomst weten we inmiddels. We kregen een pakketje schroot voorgeschoteld met een dun laagje Zweeds Chroom. Na de transferdeadline verdween deze special taskforce zoals afgesproken (?). Pierre terug naar de tribune en naar Tommetje NOS, Mitchell naar het UWV, Wegenbouwer Cor naar zijn aandelenvriendjes en Tim naar zijn oude liefde Heracles. Daar tegenover stond de komst van een nieuwe directeur (dankzij zijn sollicitatiebrief), een technisch directeur (of is het manager) en kwam na veel genoemd te zijn in het verleden, dan eindelijk Ruud Brood (speelde tussen 1990 en 1998 153 wedstrijden voor NAC) als trainer.

Resultaattechnisch is NAC er na zijn komst niet echt mee opgeschoten. Verliespartijen werden aaneen geregen en degradeerde, dit grootste zielloze elftal uit de geschiedenis van onze club, afgelopen zondag tegen Heerenveen meer dan terecht. Toch is bijna iedere supporter het er over eens, Brood moet ook na dit seizoen in Breda blijven, juist omdat hij de club kent, juist omdat hij weet wat voor type spelers NAC nodig heeft, juist omdat hij weet hoe het werkt op het tweede niveau.

Vanavond dan eindelijk de uitzwaaiwedstrijd van al die knurften die onze club tot het lachertje maakten, ons te kakken zetten. Een selectie die voor ruim 90% bestaat uit pannenkoeken, zonder besef wat voor club NAC is. Bespaar ons jullie krokodillentranen als jullie om kwart over negen de laatste ronde lopen. Nobody’s eerste klas. Jullie zijn ons prachtige shirt nooit waard geweest. Wegwezen en nooit meer terugkomen!

No crocodile tears, leave the building and never come back!

Talent


Door : TALENT
De mening van TALENT hoeft niet de mening van de ratdaxie te zijn!


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ratistieken

In totaal bevat onze database 298 columns met in totaal 4851 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 16,28

Rattavista

Zoek in:
titels
columns
auteurs
op de term

Eerdere column      |       REAGEER OP DIT ITEM       |       Latere column
Nog geen reaxies!

© 1996 - 2020 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven