homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Columns > Column

23 december 2018 : Wisselwerking


Dat het matig gaat met onze club, dat is een understatement. Is het heel verrassend? Dat ook weer niet, maar wat had het eens fijn geweest, om na de handhaving van afgelopen seizoen eens gewoon een rustige voetbaljaargang te beleven in het rechterrijtje. De vraag of wens hierover uitspreken is ook direct een antwoord krijgen. Natuurlijk gebeurt dit niet. Mensen, we hebben het over NAC. De club waar het nooit is zoals het lijkt en nooit lijkt zoals het is. Wij zijn aanhangers van een club waar rust niet gegund is en gemakkelijk nooit is uitgevonden. Het maakt NAC die parel, een haast levend organisme, een handenbinder, die haar supporters heeft geïnjecteerd met een levenslang virus, besmettelijk voor iedereen die zich openstelt voor een NAC-ervaring.

De oorverdovende stilte in de week na de ‘bij de 3-2 laten we het lekker lopen wedstrijd’ in Groningen, leek er iets behoorlijk geNACt. Het vlammetje leek gedoofd, het smachten naar de winterstop was al begonnen. Samen wachten op de reddingsboei, die het nieuwe technische hart indirect naar alle getrouwen had toegeworpen. Er leek een soort berusting te zijn bij de supporters. Het zoveelste verlies was keihard aangekomen. Normaal gesproken is er in je werkweek veel reuring. Dat is wat onze club levendig houdt. Of je nu wil reageren, je je zit te ergeren aan ‘oneliner-piloten’, negatievelingen, of oprecht betrokkenen. Er leek ook bij de media een soort van patstelling te ontstaan. Tja en als er niet aan je gedacht wordt of over je geschreven wordt, wat is dan je bestaansrecht? Laten we wel wezen, daar zitten we natuurlijk niet op te wachten.

Zonder veel verwachtingen werd er wat stilletjes toegeleefd naar de wedstrijd tegen het ‘Hollywood aan de Rijn’, club uit Arnhem. Donkere wolken waren er de gehele dag, brak er zo nu en dan het zonnetje door, maar vaker huilde die dag de hemel. Het is ruim een uur voor de wedstrijd, de lichten van het Rat Verleghstadion zijn al ontstoken. Zoekende naar houvast, maakt een grote leegte zich meester van je. Een gebrek in vertrouwen is het resultaat. De supporters zijn zo aan het einde van het nationale voetbalweekend weer massaal aanwezig, om de toch wel zieke patiënt wederom door dik en dun te steunen. Na een wat onzeker begin, komt NAC langzaam in de wedstrijd en is beter. Hebben we een gelukje door een nogal nonchalant gemiste strafschop en reageert het elftal fantastisch door te antwoorden met een ‘lang leve de VAR, zeggen we dan mar’-goal. De wisselwerking tussen het hondstrouwe, gepassioneerde publiek en de hoofdrolspelers wordt sterker en sterker. Deze wedstrijd lijken de spelers eindelijk in de gaten te hebben, dat zij het startsein moeten geven voor een intens betrokken aanhang. Een sliding hier, een opstootje daar, het is al voldoende. Dit blijkt wel als deze middag één van de beperktste voetballers van dit moment een ware upgrade krijgt. De in eerste instantie cynische aubade vanaf de tribunes, wordt door Leigh juist als positief opgevat en krijgt hij het door zijn spel voor elkaar, dat zijn naam door duizenden en duizenden gescandeerd wordt. Het publiek heeft deze zondag, de nieuwe Kenny ‘waarom gaat die vent niet aan de kant’ van der Weg 2.0 gecreëerd. De magie van het Avondje neemt bezit van alle aanwezigen en neutraliseert de ‘boze krachten’ van de ‘Rijn Oproer’ (2-1). Coach Slutsky van Vitesse gaf aan dat hij in zijn lange carrière zo’n sfeer nog nooit had meegemaakt. Ook de aanvoerder Linssen sprak tegenover vele NAC-spelers na de wedstrijd zijn bewondering uit over het uitzinnige publiek.

Een goed resultaat, de enorme meeslependheid op de tribunes, zorgden dat er in de aanloop naar het toch wel cruciale duel in en tegen Zwolle, gelukkig weer veel gesproken en geschreven werd over ons cluppie. De negatieve insteek en het gevoel dat je jouw NAC moet verdedigen tegen de teletekst criticasters bij de koffie-automaat, was voor even naar de achtergrond verdwenen. Van der Gaag noemde de dertien punten, die hij sowieso voor de winterstop wilde halen als ‘in de bewoonde wereld blijven.’ Met twee wedstrijden te gaan, elf punten in de pocket, de wetenschap dat de blauw-witten ook alles behalve stabiel draaien, hoef je inderdaad niet te verdwalen in een niemandsland. Over de wedstrijd in Overijssel kun je achteraf concluderen, dat NAC zich toch wel flink te kort heeft gedaan met de 0-0. In de eerste helft had met name Mitchell te Vrede de wedstrijd al in het slot moeten gooien. Nu bleef het spannend, met kansen over en weer en moest je tot het eind met die dekselse typische NAC, ‘deksel op de neus’ zenuwen blijven kijken. Uiteindelijk dus twee verliespunten, maar tegelijkertijd ook twee winstpunten. Naast het twaalfde punt, is er de afgelopen twee wedstrijden een goede spirit in het team te ontdekken, dat beter voetbal weet te combineren met een goede dosis strijd. Het vertrouwen bij de NAC-adepten en het elftal neemt, al is het broos, toe. Noem het de opportunistische voetbalwereld in een notendop. Vandaag, het laatste ‘Avondje NAC’ van 2018, nog eenmaal knallen en zorgen voor wederom die wervelende wisselwerking. Het enige dat telt en waar voor gewoon alles moet wijken, is een overwinning op de Zuid-Scandinaviërs uit ‘t Friesche Haagje. Drie punten bijschrijven en Mitchells mooie bewoonde wereld met sfeervolle kerstverlichting is een feit.

Duidelijk is wel, dat die paar zwaluwen nog lang geen zomer maken. Zij moeten eerst die winter maar eens overleven. Werk aan de winkel voor het technisch hart om met minimaal drie gerichte en echt direct inzetbare versterkingen (verdediging en middenveld) op de proppen te komen. Als dan ook onze zusterclub uit Manchester de samenwerking op het gebied van spelers weer eens serieus neemt, dan sturen zij een tweetal parels richting het zuiden, die er mede voor gaan zorgen dat we in de lente wederom verzekerd zijn van handhaving....om dan het komende seizoen, met z’n allen, natuurlijk wel een rustige jaargang te beleven...

You don’t need nomansland when you celebrate the crowdy world!

Talent


Door : TALENT
De mening van TALENT hoeft niet de mening van de ratdaxie te zijn!


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ratistieken

In totaal bevat onze database 251 columns met in totaal 4522 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 18,02

Rattavista

Zoek in:
titels
columns
auteurs
op de term

Eerdere column      |       REAGEER OP DIT ITEM       |       Latere column

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

Bona

Geplaatst: dinsdag 22 januari 2019 om 10:10u

Helaas werkt die wisselwerking blijkbaar alleen bij thuiswedstrijden...

Verbijsterend om te zien hoe sommige spelers het simpelweg niet op kunnen brengen en het geen zak kan interesseren dat daar een heel vak vol NAC supporters volledig voor lul staat door zijn wanprestatie. Wat is er aan de hand in zo`n team dat ze elkaar niet tot de orde kunnen roepen. Moeten we deze zomer weer gaan saneren?


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

© 1996 - 2019 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven