homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Columns > Column

24 april 2018 : Meer NOAD? Meer ADVENDO!


Het is dit seizoen een gekmakend gegeven: niet thuis geven tegen concurrenten, als het er echt om gaat. Het antwoord op de vraag hoe deze impasse te doorbreken vond ik in jongstleden bekerfinale.

Aan de ene kant had je AZ. De ploeg die vooral wilde bewijzen ook van een traditionele top 3 club te kunnen winnen. Strakke koppies, Weghorst voorop. Coach Van den Brom lichtgeraakt. Iedereen tot op het bot doordrongen van het belang. Nervositeit maakte zich van de normaliter swingende Alkmaarse ploeg meester. Totale verkramping het gevolg. Geen moment zat er een overwinning in. Ik denk ook niet dat er ook maar 1 AZ speler eventjes genoten heeft, al was het maar in de warming up.
De andere kant van het spectrum werd belichaamd door Robin van Persie. Veteraan, alles al een keer gezien, maar bovenal een echte rasvoetballer en liefhebber van het spel: het gevoel waarmee hij met zijn chocoladebeen de 2-0 maakt getuigt van grote klasse. Niet zomaar de techniek, maar het op dat moment kunnen toepassen van die techniek: het zag er allemaal zo naturel uit. Zo vanzelfsprekend. Zo zen. Zo volledig het tegenovergestelde van de overgeconcentreerde verkramptheid van de tegenstander.

NAC heeft ook enkele van die rasvoetballers. Niet van het kaliber Van Persie, nog niet, maar rasvoetballers niettemin. Die voorzet van Angelino thuis tegen Utrecht waaruit de 1-0 viel. De onnavolgbare dribbel van Garcia thuis tegen Heracles die 3-1 betekende. Sadiq die tegen Sparta gewoon afdrukt. Deze momenten hebben met de 2-0 van Van Persie gemeen dat ze ontdaan zijn van iedere vorm van verkramping. Het zijn echte voetbalmomenten. Schoolpleinvoetbal, bijna. Naturel. Vanzelfsprekend. Zen.

De constatering dat dit elftal NOAD ontbeert is correct. Laten wij dan ook niet proberen onze jongens geforceerd in dat keurslijf te dwingen. De kracht van dit elftal ligt elders. Want met al ons geroep om NOAD vergeten wij supporters weleens dat de andere helft van onze clubnaam ADVENDO is: Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning.

Aangenaam. Vermaak. Ontspanning.

De sierlijke Van Persie overtuigde me afgelopen zondag dat dat de manier is waarmee wij onze rasvoetballers, degenen die het verschil kunnen maken, aan de gang krijgen. Niet met die verkramping van de overgeconcentreerde Weghorst.

Ik doe daarom een oproep aan onze spelers en met name onze rasvoetballers dat echte voetbalplezier terug te vinden. Waarom droomde je als jongetje ooit van een profloopbaan? Omdat je het leuk vond, toch? Zijn dan deze wedstrijden niet bij uitstek het podium de hele wereld te tonen hoe goed jij kan voetballen?

Wij moeten dit elftal niet vragen om NOAD.
Wij moeten dit elftal vragen om ADVENDO.
En dan wordt er zondag na het laatste fluitsignaal gewoon feest gevierd.


Door : WW
De mening van WW hoeft niet de mening van de ratdaxie te zijn!


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ratistieken

In totaal bevat onze database 251 columns met in totaal 4522 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 18,02

Rattavista

Zoek in:
titels
columns
auteurs
op de term

Eerdere column      |       REAGEER OP DIT ITEM       |       Latere column

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

TALENT

Geplaatst: dinsdag 24 april 2018 om 18:58u

Mooie insteek WW, origineel om inderdaad eens Advendo te belichten. Hopelijk vinden de mannen komende zondag die ontspannenheid om het Eredivisieschap veilig te stellen 👍

Mieshoop

Geplaatst: dinsdag 24 april 2018 om 21:19u

Zou zomaar de sleutel kunnen zijn voor een goede afloop.

Hoog Hart Lied Bier!

Geplaatst: woensdag 25 april 2018 om 8:53u

In de NAC selectie zitten meer Advendo spelers in dan NOAD spelers maar ééntje zoals Lurling die volgen mij beide kwaliteiten bezat had geen kwaad gekund als we die hadden......
Meest ideaal is een goede mix maar je moet roeien met de riemen die je hebt als technische staf en da’s in het geval van NAC niet makkelijk met al de cultuurverschillen en spelers met belangen die je liever niet ziet zoals gecommitteerd zijn aan City wetende dat je daar nooit bij komt te spelen en de niet City mensen die geen idee hebben met wie ze volgend seizoen moeten/mogen spelen etc.. Het lijkt me complex om mee te werken.

Van Advendo spelers NOAD spelers maken gaat moeilijk , goede constatering van WW lijkt me , komt goed uit dat je tegen Heerenveen juist Advendo spelers nodig hebt !

WW

Geplaatst: woensdag 25 april 2018 om 10:59u

Ik kreeg via Twitter en mail ook nog wat reacties, ik denk dat ik 1 ding moet rechtzetten: met ontspannenheid bedoel ik dus niet dat je een beetje vrijblijvend kan gaan lopen freewheelen. Concentratie is wel degelijk een vereiste.

Maar zorg ook dat je er een beetje van geniet: van de ambiance, van de spanning die op deze wedstrijden staat, van het uitverkochte huis en bovenal van het spelletje zelf. Het gevaar van overconcentratie ligt heel snel op de loer bij wedstrijden als deze, met m.i. dus een hoog afbreukrisico: grote kans op tranen zoals Weghorst na de bekerfinale.

Misschien had ik deze column ook in kunnen korten tot de woorden van de illustere Ernst Happel: `Kein geloel. Gewoon voetballen`.

fvf6

Geplaatst: woensdag 25 april 2018 om 11:45u

ww heeft gelijk van persie is van de klasse buiten categorie. Maar feyenoord is niet alleen van persie , maar ook vilena el hamadi en toonstra jongens met noad die het vuile werk opknappen. dus mijn mening is dat je degelijk noad in je team nodig zal hebben. want met 11 van persie`s alleen win je ook geen wedtrijd . Je zal een elftal moeten bouwen met een mix van advendo en noad


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

© 1996 - 2019 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven