homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Columns > Column

18 maart 2018 : Wonderlijk


Het is anderhalf uur na het laatste fluitsignaal van NAC-Roda en ik rij 130 en een beetje. Ik heb vrijwel alle snelweggebruikers van de A2-tot-en-met-28 van de linker rijbaan gevloekt, de autodeur verbaal doormidden geschopt en woest met het programmaboekje gesmeten toen ik mijn jaszakken leegde (ik ben, het mag duidelijk zijn, een geweldsrisico).
Mijn thuisreis is zonder files iets meer dan een uur, maar het schouderophalen over een slechte wedstrijd begint de laatste jaren op de parkeerplaats, en ergernis is bij aankomst vaak al vervlogen tot een zuchtend ‘ach ja’. Maar vanavond ontbreekt elk effect van die rijkswegelijke afkoelperiode, en het stoom komt me straks als ik thuiskom nog uit de oren, als ik mijn vriendin zal toebijten dat ik er ‘Echt! Niét!’ over wil praten.

"Today is gonna be the day that they`re gonna throw it back to you
By now, you should’ve somehow realised what you got to do
I don’t believe that anybody feels the way I do about you now"

Bij het wegrijden sloot ik mijn voetbalplaylist aan in de auto. Terwijl Oasis zich plichtsgetrouw door Wonderwall heen tokkelt sla ik aan het denken. Die boosheid om een verloren wedstrijd heb ik eigenlijk al jaren niet meer gevoeld. De urgentie was er zeker in de Eerste Divisie eigenlijk vanaf: in twee jaar heb ik nooit langer dan een kwartier écht gebaald om een competitienederlaag, het maakte nooit écht uit. Ook dit seizoen had ik verliesbeurten tegen AZ, of VVV, of ADO eerder dit seizoen met berusting genomen. Gelijkspel bij Groningen, geflatteerd ten onder tegen Utrecht. Kan. Mag. Jammer maar helaas. Een zak worstenbrood van bakker Van der Kleij als NAC niet al voor de Pasen gedegradeerd was, beloofde ik zwartgallig aan meerdere vrienden. Maar waar ben ik dan nu zo boos om?

"Backbeat, the word is on the street that the fire in your heart is out/
I’m sure you’ve heard it all before but you never really had a doubt"

Ik blijk boos op alle spelers en trainers tegelijk en niemand in het bijzonder. Ik heb niet één basisspeler geteld die minder dan twee ballen op knullige, ongeconcentreerde manier verspeelde, en die benodigde concentratie was er kennelijk in een hele week Zundert ook niet in te coachen geweest. Maar boven alles ben ik boos om de inspiratieloze, suffe indruk die (zeker de eerste helft) het hele team op me maakte, een onoplettendheid die ruimte liet voor herhaaldelijke ballen in de voet van de tegenstander. Een breder probleem dan puur voetballend onvermogen.

"[...] Today was gonna be the day but they`ll never throw it back to you
By now, you should`ve somehow realised what you`re not to do"

Het nasale gekerm van Liam Gallagher is halverwege als ik bedenk hoe Wonderwall aansluit bij vandaag. Een tekst over tekortkomingen, pijnlijke liefde en blinde, mogelijk onterechte hoop. Waarschijnlijk had iedere speler op zaterdagavond wel in zijn hoofd wat hij zondag wel (en vooral niet) moest doen. Vandaag moest het allemaal gebeuren: een grote stap naar directe handhaving, winst op directe concurrent Roda, een naam die in Breda nog menig slokske Amstel nasaal terug in het bekertje doet belanden (play-offs wittewel), bewijs dat we thuishoren in de Eredivisie, blij zijn dat we een beter vreemdelingenlegioen hebben dan dat vreemdelingenlegioen-kwadraat uit Kerkrade, ontspannen toeleven naar een nieuw seizoen.
In plaats daarvan kunnen we met totaal onnodige spanning de laatste weken tegemoet zien. Ik hoorde links en rechts geluiden over ‘zo goed als veilig’, maar zes punten
voorsprong op de degradatieplaatsen verpulvert sneller dan je had gewild, zeker als je continu punten cadeau doet tegen directe concurrenten. 11 van de tot nu toe 12 mogelijke punten inleveren tegen de onderste drie betekent automatisch dat wereldprestaties tegen Feyenoord in een veel bleker licht staan. Ik hoopte vanochtend uitgelaten naar Spangen en Enschede af te reizen. In plaats daarvan zal ik wel weer vier keer per dag de programma’s van de onderste teams gaan nalopen, vijf keer per dag de scenario’s in mijn hoofd uitrekenen en dan nog zes keer ‘godsamme’ grommen.

"And all the road we had to walk are winding
And all the lights that lead us there are blinding
There are many things that I would like to say to you but I don’t know how
Because maybe you’re gonna be the one that saves me
And after all…" *

Goed. Ik ben boos. Voor het eerst sinds tijden. Maar dit is kennelijk het pad wat we moeten lopen dit seizoen. Een kronkelend pad waarop het nooit makkelijk was, en het maar niet makkelijk wil worden. ‘Typisch NAC om vandaag te verliezen’ hoorde ik na, tijdens, maar vooral vóór de wedstrijd. Een aangekondigde nederlaag volgend op onverwachte overwinningen. Die, als ik het rationeel probeer te zien, me misschien wel veel meer blijdschap opleverden dan de woede van nu ooit kan uitgummen. Zonder grote frustratie geen grote blijdschap, kennelijk. Ik draai de wagen de parkeerplaats in, de muziek valt stil als ik uitstap. Ik merk dat ik na een ouderwets vreselijke middag en een woedende thuisrit ineens een klein sprankje hoop voel doorbreken. Hoop op winst tegen Vitesse thuis. En dán redden ze het misschien wél. Tja. Wonderlijk.


[* songtekst natuurlijk van Oasis - Wonderwall, geschreven door Noel Gallagher - zie ook https://www.youtube.com/watch?v=6hzrDeceEKc ]


Door : JCFCD
De mening van JCFCD hoeft niet de mening van de ratdaxie te zijn!


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ratistieken

In totaal bevat onze database 251 columns met in totaal 4522 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 18,02

Rattavista

Zoek in:
titels
columns
auteurs
op de term

Eerdere column      |       REAGEER OP DIT ITEM       |       Latere column

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

TALENT

Geplaatst: dinsdag 20 maart 2018 om 12:34u

Iets met spijker en kop👍 Goed verwoord. Wellicht een idee voor jou om elke maand een nummer te kiezen en daaraan je NAC-gevoel te koppelen 😜✅

Sjak

Geplaatst: dinsdag 20 maart 2018 om 13:14u

Van mij mag je meer van deze columns schrijven

WW

Geplaatst: dinsdag 20 maart 2018 om 13:55u

Nice

hondstrouw

Geplaatst: dinsdag 20 maart 2018 om 19:57u

Inderdaad ook typisch NAC om van Vitesse te gaan winnen.


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

© 1996 - 2019 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven