homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Columns > Column

6 september 2016 : We have a dreamPratend met vrienden gaat het al snel over NAC. Zeker als het vrienden zijn, die net als mij, geboren en getogen aan de Sluissingel, opgroeiden met NAC.
NAC speelt blijkbaar een belangrijke rol in ons leven. Je hoort een bepaald deuntje, je ruikt de geur van een portie lauwe kroketten…. noem maar op, plots zie je de wedstrijdbeelden van een labeurend NAC voor je ogen. Of je wordt herinnerd aan andere zaken. De bside in de hens, een vlammend schot van Leo Canjels, de majestueuze goal van Frankjewits tegen feyenoord , een solo van Mohorevic, Jantje Gaasbeek die wordt toegezongen door een vol stadion, Gerard den Haan die in de hekken klimt om onze vlag te heroveren , een buikschuiver van Pierre van Hooydonk , Rob Penders zijn been dat ogenschijnlijk een meter langer lijkt te worden en daardoor juist op tijd de bal weg tikt en de schitterende goals van Lurling en reddingen van Jelle tegen Roda in de degradatiewedstrijd die we wel overleefde.
NAC is een belangrijk onderdeel in ons leven, met regelmaat wordt het geel/zwart voor onze ogen.

De geschiedenis van onze club kent vele ups en downs. Dat lijkt bij onze club te horen. Europees voetbal, een paar bekerfinales een keer zelfs de beker, degradatie’s, promotie’s , financiële zorgen, bijna failliet en weer (voor even) uit de financiële zorgen. Het volgt elkaar op zoals de wisselstroom van een generator; dan weer positief (geel) en dan weer negatief (zwart) is. De wisselvalligheid van NAC lijkt zelfs vervat in onze clubkleuren.

Maar er is bij NAC ook een “ constante”, namelijk ; de supporters. Ze staan er altijd en tijdens wedstrijden volledig achter de ploeg. NAC is ook bekend en beroemd, soms berucht, om zijn supporters. Afgelopen seizoen en dit seizoen valt het geheel Nederland op; NAC verkoopt meer seizoenskaarten dan menig eredivisieploeg.

Vervolgens komt bij verschillende supporters de vraag op borrelen ( bij NAC kunnen we beter spreken over bierrelen); kunnen we onze krachten en kennis niet nog meer bundelen om te helpen het voortbestaan van onze unieke club te waarborgen ?
Te meer komt deze vraag boven drijven omdat NAC opnieuw in financieel minder goed vaarwater zit. Zeker als we dit seizoen niet promoveren wordt het moeilijk.

Nu zijn er door NAC supporters, met succes, al veel initiatieven genomen. Maar het grote verschil met al die prachtige acties is dat wij onze inbreng zouden willen zien als een investering en niet als een schenking. Dat past ons inziens ook beter in deze tijd want waarom zouden andere geldinbrengers hun geld als sponsoring of investering mogen zien en waarom mag het supporters “gepeupel” uitsluitend schenken?(denk met alle respect aan rednac) Een nieuw tijdperk, ook bij NAC, de supporter als serieuze financiële partner.

Daarnaast is een groot voordeel voor de BVO NAC dat supporters op deze wijze niet alleen structureel financieel de club gaan steunen maar ook knowhow gaan inbrengen.
De vraag is nu natuurlijk hoe je een dergelijk initiatief tot stand zou kunnen brengen ?

De schrijvers van deze column hebben daar enige studie naar gedaan. In ieder geval wordt supportersparticipatie door de UEFA en FIFA van harte toegejuicht. Er zijn enkele beperkende maatregelen m.b.t. financiële inbreng maar deze hoeven zeker geen hindernis te zijn. De UEFA geeft advies aan club en supporters hoe clubs het beste supportersparticipatie kunnen organiseren.

We willen van deze column geen juridisch/bedrijfseconomisch verhaal maken, we willen eerst kijken of er draagvlak is voor dit initiatief (deze droom ), maar in grote lijnen geven we aan hoe die supporters participatie eruit zou kunnen zien.

De krachten bundelen doe je door het oprichten van een vereniging. Een vereniging is de meest democratische rechtsvorm die er is. De UEFA adviseert ook dringend middels een vereniging te werken. Bij een vereniging is niet het bestuur maar de algemene ledenvergadering (ALV) het hoogste besluitvormingsorgaan. In een stichting benoemt het bestuur zich zelf (coöptatie) maar in een vereniging wordt het bestuur (bestuursleden) benoemd en ontslagen door de leden. Hoe de vereniging precies gaat functioneren leg je vast in statuten.
De vereniging wordt kapitaalkrachtig door ledengeld. Verder geldt ieder lid heeft 1 stem op de ALV. Geld is bestemd voor NAC/ supporters doelen die worden bepaald in overleg met directie/bestuur NAC en de ALV moet er dus goedkeuring aan geven.
Inspraak wordt verkregen doordat het bestuur van de vereniging gesprekspartner is met de directie en financiers van NAC.
Verdere inspraak kan worden opgebouwd door leden een inlogcode te geven om tips aan de directie van NAC te geven via de website. Zo heeft bv. NAC in een keer i.p.v. 6 scouts een paar ….. duizend scouts.
Inspraak kan uiteraard worden verkregen door van lieverlee aandelen NAC over te nemen c.q. te kopen. Hoe ver dat kan gaan is afhankelijk van de kapitaalkrachtigheid van de vereniging en van wat de ALV beslist. Ook investering die niet via aandelen gaan zijn geen schenkingen / giften. Je kunt dan denken aan achtergestelde leningen etc.
Het streven is niet perse om de grootste aandeelhouder van NAC te worden, maar wel om, net als de andere aandeelhouders, een gelijkwaardige gesprekspartner te zijn bij het bepalen van het beleid van NAC. Het streven is tevens om andere aandeelhouders en financiers en sponsors niet te zien als concurrenten maar juist om via samenwerking te komen tot synergie ofwel een sterker NAC.

Het lijkt misschien vooruitstrevend maar bij meerdere clubs blijkt dat dit model prima werkt ! Wij denken dat een dergelijk initiatief bij NAC kan slagen. In de eerste plaats zijn NAC supporters gewend om initiatief te nemen ( denk aan “ Red NAC” , “ Samen voor NAC”, “Stichting vak G”, “Supportervereniging ”, “Supportersraad”, stichting NAC Museum, Breda Loco’s en niet te vergeten de “Club 1912” etc. ) en de laatste jaren is de communicatie bij NAC danig verbeterd.
Het zal iedereen duidelijk zijn als je bovengenoemde initiatieven (krachten) kunt bundelen in 1 geheel je echt een stap zou kunnen maken naar een sterker NAC . Al genoemde organen kunnen daarnaast gewoon hun eigen ding blijven doen. Dat een en ander zeer zorgvuldig en vakkundig moet worden opgezet om te laten slagen is een open deur.

In feite stellen we in deze column een vraag aan de supporters; zou er draagvlak zijn om een dergelijke vereniging bij NAC op te starten?
Is het mogelijk dat deze droom werkelijkheid wordt? Is het antwoord hierop JA dan zouden we, als de vereniging er is, met zijn allen kunnen schallen; “ Eens een NACer ,altijd een NACer”
Nog enkele aanvullingen die ons relevant lijken:


  • De titel van deze column nodigt natuurlijk uit om te reageren met ; “dromen jullie maar lekker verder….” Niks op tegen want als supporter streef je inderdaad met je club altijd een droom na.

  • Het opzetten van de vereniging, als het draagvlak er blijkt te zijn, doen we in samenspraak met de supporters die zeker lid van de vereniging willen worden.
  • Schrijvers van deze column hebben niets tegen “schenken of giften” Maar we denken dat supporters een positieve invloed kunnen uit oefenen op het beleid van een club. Het gaat bij dit initiatief ook niet om het rendement op de investering (al is daar niets op tegen) , maar prioriteit 1 is dat tegenover de investering inspraak staat.

  • Krijgen we dit initiatief van de grond dan helpen we onze club te blijven voortbestaan en we voorkomen het doemscenario van een “ verkeerde overname.”

  • Schrijvers van deze column hebben geen belangstelling in een bestuursfunctie, we willen louter helpen de vereniging uit de startblokken te krijgen. Inderdaad….. helpen om …………een droom in vervulling te laten gaan. Eens NACer, altijd NACer.Willem Maas
Michael Lievens

Door : muskeklier
De mening van muskeklier hoeft niet de mening van de ratdaxie te zijn!


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ratistieken

In totaal bevat onze database 251 columns met in totaal 4522 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 18,02

Rattavista

Zoek in:
titels
columns
auteurs
op de term

Eerdere column      |       REAGEER OP DIT ITEM       |       Latere column

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

Pride of the South

Geplaatst: dinsdag 6 september 2016 om 9:09u

Een leuke column, een interessant idee ook. Ik zie allerlei haken en ogen aan het tot stand komen van een dergelijke vereniging, maar dat is hoe ik nu eenmaal in elkaar zit als mens: niet de uitdagingen zien, maar de gevaren. Laat ik het hoofdstuk `Hoe geraken we daar?` maar even laten voor wat het is, er leiden verschillende wegen naar Rome, en iedere weg heeft haar uitdagingen.

Het lijkt me echter interessanter om te kijken naar het nieuwe business model, met actieve participatie door een vereniging. Ik denk dat het welslagen van een dergelijk initiatief staat of valt met de invulling van die vereniging. Man en paard: wie neemt er in plaats, en hoe geef hij daar invulling aan? Het lijkt me namelijk een verdomd moeilijke functie om enerzijds een `volwaardig` gesprekspartner te zijn van directie, de gang van zaken te kunnen toetsen, monitoren en `challengen`...en aan de andere kant ook nog eens de spreekbuis te zijn van alle supporters (of dan tenminste van de participanten van de vereniging). Want laten we wel wezen; er is niet echt een gemiddelde NAC-supporter (althans: ik ken hem niet).
Ik vraag me serieus af of je van leden mag verwachten dat ze een dermate grote verantwoordelijkheid op zich kunnen nemen.

Tuur

Geplaatst: dinsdag 6 september 2016 om 9:13u

Ieder initiatief is toe te juichen, maar de suggestie dat de supporters NAC terug kunnen kopen (of aan tafel kunnen komen dmv overname van een deel van de aandelen) is echt een droom en zal dat blijven. 1000 leden vinden die 100 euro betalen is totaal kansloos en dan heb je pas een ton.

Daarbij is het water naar de zee dragen als je bestaande aandelen koopt. NAC schiet daar niet mee op. Je betaalt immers de bestaande aandeelhouder(s) en financieel maakt het voor NAC natuurlijk niks uit of pietje of jantje die aandelen heeft.

Hugh Hefner

Geplaatst: dinsdag 6 september 2016 om 12:23u

Ik wil dit plan niet direct afschieten, maar ik heb toch even wat opmerkingen, waar terdege rekening gehouden moet worden. Ik zie dat Tuur ook al heeft zitten rekenen.

1) Ik heb zelf herhaalde malen geopperd om van NAC een rechtspersoon te maken waar socio`s het voor het zeggen hebben, zoals bij Barcelona en Benfica. Bovenstaand idee is dus verre van origineel.

2) «De vereniging wordt kapitaalkrachtig door ledengeld.»
Nou, Tuur heeft het al voorgerekend. Laat ik er een schepje bovenop doen. We hebben nu, afgerond naar beneden, 10.000 seizoenkaarthouders die ongeveer 250 euro per jaar betalen. Ze hebben hiervoor het recht op een gereserveerde zit- dan wel staplaats, en het recht om k*t te reopen en bier te drinken. Bier wel apart af te rekenen. Inkomstenbron voor NAC: 2.500.000. Daar moet je om te beginnen de huur van het stadion van betalen, de trainingsvelden onderhouden, enzovoorts. Als je een keer een goede speller wil aantrekken, dan zul je een extra beroep moeten doen op je leden. Hoe ga je dat dan doen?

3) «Zo heeft bv. NAC in een keer i.p.v. 6 scouts een paar ….. duizend scouts.»
Ja, en een ton per jaar extra kosten voor het inhuren van tiepmiepen die al die e-mailtjes gaan doorsturen en beantwoorden. Nog even buiten beschouwing gelaten of die mailtjes ook allemaal serieus gelezen gaan worden door de Technische Staf.

4) Op het moment dat je de bestuursvorm in de handen van de vereniging legt, dan zet je daarmee pro forma de sponsoren buiten. Dat lijkt me niet echt handig. Je zult toch zaken moeten doen met leveranciers en/of beheerders van spelersbussen, kleding, spelersauto`s, enzovoort.

5) «Het lijkt misschien vooruitstrevend maar bij meerdere clubs blijkt dat dit model prima werkt !» Een mooie contradictio in terminis.
Geef eens voorbeelden van clubs waar dit prima werkt.

6) Een vereniging wordt opgericht door gelijkgestemden die een gemeenschappelijk doel hebben. Het kunnen keuvelen over elkaars verzamelingen van paperclips of het samen luisteren naar de duivenberichten. Een vereniging is een rechtspersoon die per definitie geen commerciële activiteiten onderneemt. Dat is wat je wel beoogt met een voetbalclub die mee wil doen met de grote jongens in de eredivisie. Toch?

7) Ik wil de schrijvers eens voorstellen om zitting te nemen in de Clubraad. Om daar eens te kijken hoe groot de respons is van supporters die behoudens de jaarlijkse inleg voor de genoemde seizoenskaart verder niets financieel bijdragen aan de huishouding van ons NAC. Zou die respons groter worden als je ze «verplicht» om in plaats van 250 euro per jaar 1000 euro per jaar te gaan inleggen? Dan heb je wel ineens 10.000.000 euro op de bank staan. Voorwaarde is wel dat iedereen mee doet. En dientengevolge «verplicht» is om een dikke 80 euro per maand bij te dragen. En als je de vaste klanten 1000 euro laat betalen, wat moeten de losse kaartjes dan gaan kosten? Die worden dan ook 4 keer zo duur. Toch?

8) Bij Benfica en Barcelona kopen de voorzitters van de vereniging zich in. Je kunt niet echt spreken van een vereniging, want de voorzitters brengen hun eigen geldschieters mee. Anders konden ze zich niet inkopen. Ik kijk uit naar een lid van de vereniging NAC die beloofd om een speler als Cristiano Ronaldo of Messi (de echte dan) mee te brengen als hij gekozen wordt als de nieuwe voorzitter.

Ik ben het eens met de schrijvers dat een BVO zoals NAC nu is, niet de meest ideale vorm is. Maar ik vrees dat we het er voorlopig mee moeten doen.

willemF5

Geplaatst: dinsdag 6 september 2016 om 13:39u

Een andere mogelijkheid is het oprichten van een stichting die door middel van commerciele activiteiten kapitaal vergaart. Hiervoor kan met een aandelen/obligatie structuur startkapitaal worden geworven. Ik heb de voorbeelden niet paraat, maar volgens mij bestaan er bij andere clubs al dergelijke initiatieven. Uiteindelijk doel is om op de lange termijn een aandeel in de club te kunnen kopen.

Probleem is dat er een lange termijn plan moet worden opgesteld met een goed verdienmodel (zelf evenementen opzetten?). De inleg van de startfinanciers wordt ook risicovoller belegd dan domweg aandelen over te kopen van de huidige financiers. Daarnaast weet je ook niet hoe de wereld er over 10 jaar uitziet, misschien zijn we overgenomen door een rijke Rus die geen enkel aandeel wil verkopen.

Maar goed, dromen is fijn...

Mieshoop

Geplaatst: dinsdag 6 september 2016 om 14:49u

Groot voorstander van dit soort initiatieven. Niet omdat het allemaal haalbaar is, maar omdat het wel de betrokkenheid weergeeft en daarnaast oproept tot bewustwording van waar we staan en wat we al hebben bereikt.

Een vereniging is de ultieme romantisering van NAC. Nettie die de telefoon opneemt met `Mee NAC`, Pino die kaartjes verkoopt voor de fuji-express, na de wedstrijd in polonaise met de spelers naar de kantine, top! Het is alleen niet realistisch, zelfs niet op het bedenkelijke niveau waar we nu spelen. Een vereniging kan naar mijn idee pas als alles afgebroken is, daar zijn we nog niet en komen we hopelijk ook nooit.

Kijkend naar wat we al hebben dan is het een zetel in de huidige Raad van Commissarissen en een beslissende stem in de stichting NOAD, te weten het gouden aandeel.
Dat betekent dat `de supporters` in staat zijn om zowel initiatief te nemen als te blokkeren. Dat dankzij de inzet van Red NAC, die destijds gelden ter beschikking gesteld hebben vanuit de supporters in ruil voor dit stukje zeggenschap. Feitelijk is toen al een stukje van de club overgenomen, alhoewel dit nooit notarieel bekrachtigd is en zal worden.

Wat we van het betoog van de schrijver van deze column mogen leren is dat we die positie als supporters nu niet goed genoeg vertalen naar de tribune, dan wel niet goed genoeg benutten. Dat signaal kan dus richting Joost en Sjoerd en indirect naar de Clubraad.

hondstrouw

Geplaatst: dinsdag 6 september 2016 om 14:53u

Ik steun dit verenigingsidee van harte en ja hierboven worden zinnige kanttekeningen gemaakt, maar hier moet je in stappen voor de lange termijn.
Een beetje zoals de Chinezen de wereld veroveren: je hoeft niet per se op korte termijn de vruchten al te plukken. Een generatie later mag ook.

Ik zou in ieder geval bereid zijn om bijv. 100 euro per jaar aan een vereniging te betalen met als doel (steeds meer) zeggenschap binnen de club te krijgen.
En ja, als je 1000 man vindt die dat doen, heb je nog steeds maar 100.000 euro, maar dat is ongeveer 1% zeggenschap per jaar erbij (sinds de degradatie zouden de aandelen zelfs nog wat goedkoper geworden moeten zijn).
Krijgt de borrelpraat in de Beatrix over wat er allemaal goed en fout gaat met de club toch een hele andere lading...

Count me in!


Tuur

Geplaatst: dinsdag 6 september 2016 om 16:13u

De uitgangspositie is niet juist. Clubs zijn geen eigenaar van de supporters (ja een paar zeer lage divisie clubs, geweldig, maar niet vergelijkbaar), maar er zijn wel veel clubs die de eigen aandelen (deels) in handen hebben.

De primaire taak van NAC (RvC) zou in mijn ogen ook moeten zijn om uiteindelijk de aandeelhouders weer uit te kopen. De huidige aandeelhouders zijn ook geen investeerders. Niemand zit er bij NAC in om geld te verdienen. Een aantal aandeelhouders zit er tegen wil en dank in omdat hun -door Tejo aangesmeerde - lening noodgedwongen is geconverteerd naar aandeelhouderschap. Anderen omdat zij NAC wilde redden, uit liefde voor de club, en omdat ze het geld konden missen.

Ik denk dat iedere aandeelhouder bij NAC direct -zelfs met een flink verlies - aan de club terug zou willen verkopen. Was NAC niet gedegradeerd, dan had NAC ook langzaam wat eigendom terug kunnen halen. (bv Horeca deels, maar wellicht ook een aandelen-inkoopprogramma).

Nu is NAC -helaas - weer aan het overleven. Maar het is primair de taak van NAC zelf om weer baas in eigen huis te worden. Dat kan als je promoveert en meer inkomsten krijgt, een goede technische huishouding hebt met af en toe een goede transfer etc.

Maar je moet eerst winst maken om überhaupt hier aan te kunnen denken. Dat is in de Jupiler League onmogelijk.

Dus wat zou je kopen als supporter? Waar zou je in investeren?
Zeggenschap heeft een supporter altijd. Geen enkele directeur, trainer of bestuurder overleeft een volle druk vanuit de supporters. Daar heb je geen geld voor nodig en al zeker geen lidmaatschap.

Daarbij zijn de supporters (zie Mieshoop) goed vertegenwoordigd bij NAC in de bestuurslagen en zie ik niet direct een enorm wanbeleid op dit moment waar overduidelijk op ingegrepen moet worden.

Investeren doe je om winst te maken. Zeggenschap verwerf je door organisatie, dialoog of desnoods keihard protest. Maar dat zijn wel 2 verschillende dingen.

Tuur

Geplaatst: dinsdag 6 september 2016 om 16:32u

1e zin: eigenaar moet zijn eigendom

muskeklier

Geplaatst: dinsdag 6 september 2016 om 20:45u

Wij zijn blij met zowel de positieve als kritische reacties.
Ook de kritische reacties tot heden kunnen wij gemakkelijk pareren maar we gaan deze kritieken ook gebruiken in de definitieve opzet van de vereniging. Op iedere reactie afzonderlijk reageren is teveel werk, we hopen dat jullie daar begrip voor hebben. Daarom zullen wij over enige tijd samengevat antwoord geven op de reacties. Momenteel zijn wij nog bezig met een artikel over hetzelfde onderwerp maar voor een bredere doelgroep geschreven. Dat willen we eerst afwerken. Eens NACer, altijd NACer !
Willem&Michael

TisniX

Geplaatst: dinsdag 6 september 2016 om 20:57u

Ik lees veel in de trend van "mooie initiatief maar...." maar zie weinig reactie die vragen om meer concreet materiaal, en die wil vraag wil ik eigenlijk voorleggen. Een vraag die bij mijn opkomt is welk bedrag voor ogen is om NAC die (kleine) financiele prikkel te bezorgen op strructurele basis en wel bedrag per participant ingelegd moet worden om dit mogelijk te maken. Ik ben altijd bereid om naar vermogen bij te dragen maar door omstandigheden is dat vermogen niet zo groot en ik kan mer niet voor stellen dan mijn jaarlijks bedrag met 1 0 er in net zoveel stemrecht op kan leveren dan dat van een collega lid die een bedrag met 2 0en inlegt.
Hoe voorkomen we dat we zelf niet gezien gaan worden als concurrent want als we met onze mening een grote investreerder in de weg zitten die daarom af dreigt te haken, of nieuwe investeerders afschrikken om in NAC te investeren. NAC is een klein slapend reusje met een forse aanhang maar we moeten niet doen of we over de hele wereld 100duizenden fans kunnen mobiliseren en dat moeten we ons goed realiseren. Veel van onze supporters denken met het hart in traditietermen daar waar verstand en realiteitszin misschien wat meer op hun plaats zijn. Ik ben ben voor en zou zeker meedoen en ik denk ook dat het kan. Het plan moet goed zijn en op maat gesneden maar vooral realistisch. Ik ga wel zien wat de algemene opinie zal zijn en hoe concreet het allemaal wordt.

WW

Geplaatst: dinsdag 6 september 2016 om 23:31u

Flink verhaal, te weinig tijd nu voor een goed beargumenteerde reactie.

In het kort: ik sta achter de filosofie maar voorzie in de praktische uitvoering stevige beren op de weg.

W

Geplaatst: dinsdag 6 september 2016 om 23:56u

De volgende ogenschijnlijke niet zo belangrijke opmerking van Mieshoop, raakt naar mijn idee juist de waarheid van waar we nu staan als NAC:

"Een vereniging kan naar mijn idee pas als alles afgebroken is, daar zijn we nog niet en komen we hopelijk ook nooit.".

Ik denk dat we pas een stabiele eredivisie club kunnen worden, als we juist alles afbreken en helemaal opnieuw beginnen. En daarvoor is nu het momentum. Waarom? Onze club leeft nog steeds enorm. Blij word ik als ik zie dat ik steeds minder lelijke koppen herken. Jong grut op de Bside? Prima! Maar dat gaat niet blijven. Als er nu niet iets gebeurd,promotie of het opzetten van een vereniging, zakken we af.

Dat we Europees speelde was natuurlijk prachtig, maar realistisch gezien van de zotte. Een extra ring op het stadion? Ja, die plannen waren er toen. Doe normaal.

Kijk om je heen. We zijn geen slapende reus. We zijn NAC. Een leuk clubske dat mee hobbelt in de marge van, hopelijk weer snel, de eredivisie. Soms een uitschieter naar boven en soms naar beneden.

Om mee te blijven hobbelen, denk ik dat we juist een vereniging moeten worden. Hoe? Socio`s met een verkiesbare voorzitter die een Messie meeneemt? Nee, dat niet.
Maar wel een vereniging. Met daarin de mooiste supporters verenigt! Waarin we juist de participatie van de supporters als leden als kracht gaan uitventen.

Of we daarmee in de eredivisie komen en blijven blijft de vraag. Maar die vraag blijft ook staan in onze huidige situatie.

Sankt Paulie kent iedereen. Ja, zijn afgezakt, maar zeker authentiek. Ik denk dat wij niet zoveel van deze club verschillen. En juist dat, kan voor ons het verschil maken.

Hup NAC!

Tuur

Geplaatst: woensdag 7 september 2016 om 8:18u

@ W

Mieshoop bedoelt een failissement, verlies licentie en een doorstart a la RBC. Zonder duur stadion, met 16 miljoen verlies voor de aandeelhouders en met 1000 man langs de draad. Ook leuk maar als je het niet erg vindt hoop ik met Mieshoop dat dat niet gebeurt.

Hugh Hefner

Geplaatst: woensdag 7 september 2016 om 10:51u

W > «Met daarin de mooiste supporters verenigt!»
Oei, dat zijn er niet zo veel. Ik en nog enkele spelersvrouwen. Heb je wel eens gezien hoe lilluk die gasten zijn die de papieren rat verkopen? Waarom denk je eigenlijk dat NAC altijd `s avonds speelt? Je zou overdag als je met je kinderen aan het wandelen bent een van die gasten tegenkomen!

muskeklier

Geplaatst: zondag 11 september 2016 om 18:52u

Hallo allemaal,
Het idee is ontstsaan mede doordat we allemaal weten hoe nac er voor staat als we niet promoveren, vooral het stadionhuur hangt dan als een molensteen om de nek van nac!
De kans dat nac over 5 jaar nog in deze vorm bestaat, met deze kosten in de juup is nihil!
Nac moet al transfers gaan maken van 1 mil per seizoen... om geen verlies te maken!
Beter nu 100.000 apart leggen met een vereniging, om straks als het nodig is bij te springen,
We hebben gezien dat met rednac het kan, alleen de investeerders van toen, hebben nu aandelen.... terwijl rednac toen met 4 ton gift kwam/moest komen.
Uiteraard weten we allemaal.... elke vaste kosten die je als supporters weg kan halen is weer extra voor nac! En bijkomend; als je financiert krijg je ook meer invloed op het beleid. Het draagvlak wordt vele malen groter.
Dat geld wel terug op de een of andere manier, dan kan de vereniging kiezen... nac koopt de aandelen terug van de huidige eigenaren totdat nac 51%in handen heeft, of nac betaald de helft huur van nu, en de vereniging bepaalt wat ze er mee gaan doen!
NAC moet zelf geen vereniging worden, maar de supporters moeten zich wel verenigen denken wij!
Bij b.v. een (verkeerde) overname door een eigenaar die niks heeft met de c.r. is het peulenschil om de c.r. buiten te sluiten....
NAC is niet verplicht om in overleg te gaan met de c.r.
En de man van de c.r. in de rvc... met een nieuwe eigenaar komt er ook een andere rvc, dus dan is daar ook alle controle weg vanuit de supporters en kunnen we helemaal niets meer... omdat we achteraf te lui&stom waren overal in mee te stemmen!
Het gouden aandeel ligt in handen van stichting cultuur... (o.a. c.r. ,jeugdopleidingen, museum)
Kortom ; NAC kan zo maar in verkeerde handen komen.
Nogmaals NAC moet geen Fortuna ,of nog erger Haarlem, worden.. want dat is het schrikbeeld van iedere nac supporter!
Dit bovenstaand plan is er geen om mensen van de huidige leiding weg te laten gaan ofzo... We gaan juist samenwerken.
In onze ogen, doen ze hetgene dat nodig is om nac nu te doen slagen, maar naar de toekomst wordt vrijwel niet gekeken.
Kijk eens bij de problemen bij
hull tigers/city,
Charlton atlethic,
Porthsmouth in het verleden
Noem clubs op waarbij het gelukt is met supporters?
Ja hoor mensen... kijk bij onze oosterburen duitsland... waar het de REGEL is dat fans minimaal 51%in handen hebben !!
Idd de spaanse clubs real, barca met hun socios systeem.. is eigenlijk een soort vereniging, die hun directie kiest!(periodiek in de 4/5jaar)
Eens NACcer, altijd NACcer


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

© 1996 - 2019 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven