homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Columns > Column

12 maart 2016 : Omslag


Het huidige seizoen van NAC zou je als welbespraakt Nederlands burger kunnen omschrijven als KUT. We hebben nog niet 1 knappe overwinning geboekt (ok, 4-0 tegen Sparta, maar die waren toen nog niet zo goed), iedere keer als je denkt dat we in een flow komen gaat er wel iets mis. De huidige spelersgroep heeft het zo druk met praten en zeiken dat ze amper een doelpunt kunnen vieren zonder kwaad te worden of de tactiek nog eens doornemen en Marinus Dijkhuizen heeft al een contract klaar liggen in het Planet Hollywood resort in Las Vegas als opvolger van Hans Klok dankzij het gegoochel met de opstelling. Gelukkig voor mijzelf, mijn vrouw, de hond en de afstandsbediening merk ik bij mezelf ongeveer wel een kantelpunt. Het was een moeizaam proces, maar ik voel dat ik er klaar voor ben. Tot de winterstop had ik de hoop dat het allemaal goed zou komen. De nederlaag tegen GA Eagles hakte er echt in en het dieptepunt in mijn seizoen was de wedstrijd op maandagavond tegen Ajax 3. Bij het verspelen van de periode in Emmen merkte ik dat ik al op de terugweg was, de nederlaag tegen VVV deed me weinig.
Een goed teken voor mijn supportershart. Ik heb ook helemaal geen zin meer om te gaan staan zeiken op de tribune of voor de TV, die chagrijnige weekenden heb ik de laatste jaren teveel gehad. Het is voor mij tijd om gewoon weer lekker voor NAC te worden. Zonder druk of moeten. Gewoon lekker naar het stadion, bier drinken en kut roepen en hopen dat ze winnen, zo niet? Jammer dan.
We hebben toch allemaal wel wat met de sleeping giants uit het buitenland zoals Leeds United of St. Pauli? Die zijn zelfs al eens 2 klassen gedegradeerd. Is geen supporter voor thuis gebleven. Of wat te denken van onze buren uit Antwerpen? Al jaren tobben zij aan in de Belgische 2de klasse (je verwacht het niet, maar die is nog dramatischer dan onze Jupiler league). Daar zijn ze al een paar jaar klaar met zeiken en proberen ze het beste ervan te maken. En zie: Ieder jaar met 1500 man naar Dessel Sport of Patro Eisden gaan loont vanzelf een keer, want zij staan op de drempel van promotie.
Mijn punt is dat we wel kunnen blijven mauwen over hoe slecht het wel is, en dat ze geen instelling hebben en dat klopt. Maar daar wordt niemand beter van. We kunnen beter doen waar we goed in zijn en zelf invloed op hebben en dat is simpelweg door te komen, mee te reizen naar uitwedstrijden en de spelers niet uit te fluiten of de klassieker: Voetballen, voetballen, voetballen er doorheen te gooien. Dan komt het een keer goed. Misschien niet dit seizoen, misschien zelfs niet volgend seizoen, maar clubs met een aanhang als die van ons komen er altijd wel bovenop. En dan is de ontlading veel groter dan wanneer alles mee zit en alles lukt.
Een club als de onze moet schijnbaar door diepe dalen, want dat maakt haar zo mooi. Zoveel mooier dan andere Nederlandse clubs. Neem N.E.C, zij degradeerden ook, maar denk je dat die hebben afgezien in de Juup league? Nee, die wonnen gewoon alles en nu fluiten zij weer spelers uit als ze de 7de plek verliezen in de Eredivisie. Bij Feyenoord (de mooiste club van Nederland, kuch kuch) zien ze zogenaamd ook af omdat ze 6x op rij verliezen en nu alleen nog maar derde kunnen worden en de beker kunnen winnen. Onze promotie van ’93 was daarom ook zo mooi, omdat we in de jaren ervoor zo afgezien hadden. Wij zijn nu eenmaal NAC, of je nu wilt of niet. Onze club kan als een van de weinige in Nederland net zo makkelijk in de Play-offs om Champions league spelen, als ergens halverwege de Eerste divisie bungelen. Daar hebben we het mee te doen. Het schrikt mij in ieder geval niet meer af en ik hoop mijn medesupporters ook niet, want het enige dat NAC nodig heeft is ons. Vrijdag lekker een potje voetbal kijken tegen Achilles, iets wat fans van Fortuna graag nog zouden meemaken, of van RBC………


Door : Hoekie_b
De mening van Hoekie_b hoeft niet de mening van de ratdaxie te zijn!


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
29

Ratistieken

In totaal bevat onze database 251 columns met in totaal 4522 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 18,02

Rattavista

Zoek in:
titels
columns
auteurs
op de term

Eerdere column      |       REAGEER OP DIT ITEM       |       Latere column

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

TALENT

Geplaatst: zondag 13 maart 2016 om 20:57u

Hoekie_b...iedere geharde NAC-supporter voelt wat jij voelt. Als supporter leven we van hoop...geen realisme, dat is killing voor ons supporters. Momenten als wedstrijd waar alle ingrediënten inzitten (Groningen en Ajax voor de beker) stuntjes, de Europese toetjes...dat geeft een boost, daar kunnen we een hele lange tijd op teren. Deze momenten zijn al jaren zoek en dan worden we realisten. Deze selectie (lees mijn column `zeemansgraven en deserteurs` hier) pleegt een aanslag ons NAC-gevoel...gelukkig beseffen de `niet-ons-kent-ons-mensen` binnen de club dit. Ik heb er alle vertrouwen in (dat geldt voor vele supporters) dat zij met het aantrekken van echte voetballers die passen bij de club, ons NAC-gevoel weer die boost kunnen geven.

WW

Geplaatst: zondag 13 maart 2016 om 23:24u

Ik geloof dat ik het met Hoekie_b nooit eens ga worden.
Net als zijn vorige column over `eindelijk echt lijden` lees ik alleen maar onzin. Mogelijk gevaarlijke onzin zelfs.

Dit verhaal is een oproep tot kritiekloos doordieselen, met het verstand op 0 en de blik op oneindig `positief` supporteren. Niet fluiten en geen `voetballen voetballen` roepen. En dan komt het bij de Gratie Gods misschien vanzelf wel een keer goed; is het niet volgend jaar dan ooit wel een keer en dan kunnen we extra blij zijn want wat hebben we toch lang afgezien. Alsof je veel te lang op veel te kleine schoenen moet lopen en een zucht van verlichting mag slaken als die schoenen eindelijk uit mogen; de vraag of langdurig te kleine schoenen gezond is voor je voeten wordt door de schrijver niet aangestipt laat staan beantwoord.

Het betoog van deze column valt dus samen te vatten in 1 zin: we moeten niet zeuren, want we zijn maar NAC.

Welnu, het is juist die mentaliteit die ons in de eerste plaats in deze diepe problemen bracht. Als blije guppen zongen en sprongen we en deden we de wave toen we tegen PSV in december 2012 met 1-6 achterkwamen en daarmee op de laatste plaats want wat zijn we toch Bourgondische gekkies. Veel te lang zag ik teveel mensen naar het stadion komen enkel om zo snel mogelijk dronken te worden en wat er op de grasmat gebeurde was bijzaak. Verworden tot carnavaleske Oranje-supporters: als de bierkraan maar open staat.

Eindelijk zie ik dit seizoen een kentering. Mensen pikken het niet meer, goddank. De toeschouwersaantallen beginnen haarscheurtjes te tonen, en eindelijk (althans in mijn perceptie) wordt er mede daardoor op de NAC burelen iets van urgentie gevoeld. Die lethargische onverschilligheid waartoe Hoekie_b de facto oproept maar die reeds tijdenlang als een verstikkende deken om NAC lag onder het valse voorwendsel `goed supporterschap` is eindelijk aan het verdwijnen. Lees ook die column van Talent een linkje verderop, een verhaal waar ik wél iets mee kan want daar spat de passie vanaf.

Ik zou graag het tegenovergestelde van de columnist willen prediken: toon je betrokkenheid. Toon je emotie; dat kan ook door uit kwaadheid een keer een wedstrijd weg te blijven. Weg i.i.g. met dat apathisch afwachten in de hoop dat het vanzelf een keer goed gaat. Leef mee: juich de longen uit je lijf als het goed gaat, maar ben vooral ook pissig als de heren zich er met een jantje-van-leiden vanaf maken, en toon dan (binnen de grenzen van het betamelijke) die boosheid.

Diep in mijn hart geloof ik niet dat dit seizoen nog iets wordt. Maar ik blijf me wel druk maken. En dat doe ik niet door dankbaarheid te voelen als we weer een kutmaaltijd tegen Achilles voorgeschoteld krijgen en dat de fans van RBC maar wat graag ook zo`n wedstrijd hadden gezien. Daar help je de club niet mee vooruit.

Een restaurant wat zijn gasten niet te vreten spul serveert en zijn klanten monddood maakt met de dooddoener `in Afrika zouden ze er blij mee zijn` zal niet alleen nooit een Michelinster winnen, maar op enig moment vanzelf ophouden te bestaan.


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

© 1996 - 2020 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven