homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Columns > Column

2 februari 2016 : Volendamn!


Vanwege het werk, dat tripjes zoals deze mogelijk maakt, vertrokken we rond de klok van vier uur richting het omwisselpunt in Breukelen. In de weken voorafgaand aan de wedstrijd, bleek dat ook de burgermeester van het rustieke Palingdorp nac-o-fobie had gekregen. Hij moet welhaast een keer badend in het zweet wakker zijn geschrokken in zijn Noord-Hollandse ambtswoning, anders zou hij zich nooit scharen in het rijtje paranoia burgervaders van het tweede garnizoen. Een fikse tegenvaller, aangezien we in het verleden al vaker massaal en op een goede manier het andere oranje bezocht hadden. Een lelijke streep door de rekening van vele NAC-supporters die in de maanden oktober, november en december al een accommodatie geboekt hadden. Burgermeester van Beek had bij navraag, van zijn metgezellen in de raad, de plaatselijke politiecommandant of de immer enthousiaste horeca te horen gekregen, dat je een positief bezoek wel aan de bezoekers uit Breda kan overlaten. Helaas.

Het werd dus wederom een combi, die dan weer een wassen neus bleek. De NAC-supporter zou pas rond zessen welkom zijn in Volendam. Rond het middaguur werd er echter al lang en breed gefeest in het `pop-up` NAC-café, dat doorgaans ``t Gat van Nederland` heet. Heel de middag ontvingen we via Whatsapp en de diverse media louter tof nieuws. Het kriebelde behoorlijk. In Breukelen aangekomen, wisselden we met z`n drieën acht kaarten om. Zij hadden het beter geregeld met de werkgever. Rond kwart voor zes liepen we het `appelmoes-met-kers-Walhalla` Van der Valk binnen. Ook de selectie bleek dit een geschikte uitvalsbasis te vinden. Hier en daar volgde een klein gesprekje en liet Pedro merken, overtuigd te zijn van de winst. Hij wilde onze avond niet verpesten, zo zei hij en beloofde zelfs alle kosten op zich te nemen, wanneer ze onverrichterzake naar huis zouden gaan. Na Brands (met een knipoog) nog even te wijzen op zijn geblesseerde buurman Ars, om aan hem eens te vragen hoe je moet scoren, zetten we onze tas op de kamers en waren we klaar om te vertrekken naar De Dijk.

Via smalle straatje en pittoreske huisjes met woonwageninrichting, dat dan weer wel, komen we uiteindelijk bij onze bestemming. We treffen een feestend Breda in een gastvrij Volendams NAC-café. De sfeer is vertrouwd, ontspannen en gezellig uitgelaten. Ondertussen worden de pilsjes lekker weggetikt. De tijd vliegt, jassen aan en op weg naar de wedstrijd. Broodje bal en een koffie, Volendam - NAC staat op het punt van beginnen. Het lijkt er op, dat het plannetje van meneer de burgermeester niet helemaal uit de verf komt. Dat blijkt ook in het stadion. Breda undercover bevolkt overal de verder mager bezette tribunes. De lokale driehoek kan tevreden zijn. Er valt geen onvertogen wanklank. In plaats daarvan hoor je het gezang van ome Georges `Paloma Blanca,` opgedirkt met een Brabantse polonaise. De wedstrijd was er een zoals er al vele zijn gespeeld dit seizoen. Een prima eerste helft werd afgewisseld met een saaie nietszeggende tweede. Het mocht de pret niet drukken; drie punten, een mooie avond in het vooruitzicht en we hoefden niet terug naar het hotel om bij Pedro de bonnetjes in te leveren. We vervolgen de avond. Op naar de derde helft, terug naar de warmte die we zo`n twee uur geleden inruilden voor wind en kou. Het café is alweer behoorlijk gevuld, het bier vloeit vanzelfsprekend rijkelijk. Groepsfoto, een en al vrolijkheid. Niet veel later een opstootje voor ons neus op de tweede verdieping. Meer mensen gaan zich er mee bemoeien, meer mensen komen er tussen om deze ongein te stoppen. Na enkele minuten lijkt iedereen weer over te gaan tot de orde van de dag en schallen de Hollandse kneiters weer oerend hard door de speakers. Onder het mom van `In een uitgaansgebied gebeurt er altijd wel wat,` besluiten we gewoon weer verder te gaan, waarvoor we gekomen waren. Enkele uurtjes later verlaten we het fantastische café van de heer Veerman, door een haagje van agenten. Het is redelijk rustig, in de verte horen we wat sirenes. Een vette hap is er helaas niet bij. Begeleid door een aantal Volendamse dames stappen we in de bus met bestemming Van der Valk. We besluiten nog even te zwaaien. Tien minuten later draait de portier de deur van het slot en heet ons welkom. Na het noodzakelijk legen van de snoepautomaat om onze staphonger te stillen en de gebruikelijke hotelkeet, maken we ons op voor een kort nachtje. Het was prachtig!

Met een wisselende katergradatie schuiven we aan bij het ontbijt. Dat hebben ze goed voor elkaar daar. De zaal zit behoorlijk vol. Onder het genot van diverse lekkernijen en een goede bak koffie, bekijken we via twitter en de diverse media de berichten over de wedstrijd. Het Noord-Hollands dagblad luistert het verslag op met een foto van juichende Roda-supporters. Ach, het is nog niets vergeleken met de blundertweet van de NOS net na de wedstrijd: `Volendam verslaat NAC in topper.` We kunnen er allemaal smakelijk om lachen. Onderweg naar huis verandert onze uitgelaten stemming. We lezen in zowel de grootste Nederlandse roddelkrant, als in ons regionale suffertje minder florissante berichten. De meest ontluisterende komt uit De Stem (ja, de krant die zonder NAC geen bestaansrecht zou hebben): `NAC-fans misdragen zich in Volendam.` Zijn ze objectief geweest of hebben ze het van horen zeggen en verhult in een eigen sausje? Het zal toch niet waar zijn dat de strijd tegen de combi, waar door de diverse geledingen binnen NAC zo voor gestreden wordt, per direct de kop in wordt gedrukt. Het is erg ontnuchterend allemaal. Wat we wel weten is, dat de kop in ieder geval overdreven moet zijn. Het doet namelijk vermoeden dat er een grote losgeslagen meute onder leiding van Attila de Hun door het vissersdorp is getrokken en dood en verderf heeft gezaaid. Een andere formulering van BN had zeker op z`n plaats geweest. Gaandeweg horen we, dat een klein groepje Bredase hersenlozen weer eens `uit-de-mode-stoer` heeft lopen doen na sluitingstijd van ``t Gat van Nederland.` Een verhaal van een kroegbaas komt naar buiten, die termen als beangstigend en veldslag gebruikt. Ook een vechtpartij in een pizzeria eerder op de avond haalt het nieuws. Het is ongelofelijk, het zal toch niet waar zijn, dat een klein groepje randdebielen deze topdag voor die goedwillende unieke meerderheid gaat verknallen? Ook al zou dit nieuws zwaar overtrokken zijn, dit is alles behalve bevorderlijk voor het vergroten van een combivrije toekomst. Later op de dag liegt de berichtgeving er niet om. Een super mooie, feestvierende, trouwe schare wordt keihard voor aap gezet door een stelletje malloten. Het is wel duidelijk, zij respecteren de club en haar supporters niet. Zij zijn een gezwel dat de laatste tijd weer regelmatig de kop opsteekt. Ze pissen op ons met hun kinderlijke territoriumdrift. Deze egoďsten brengen de club slechts in diskrediet en ze zijn er nog trots op ook. Dankzij deze heren spelen we met onze goed bedoelde visitekaartjes niet alleen de burgemeesters der B-steden in de kaart, maar ook de hoeders der A-steden.

Het is om je dood te schamen. Het wordt nu toch echt eens tijd, dat NAC en de politie Breda deze gasten eens een halt toe roepen. Natuurlijk weten zij wie ze zijn. Stierenpoep dat je die gasten niet kan aanpakken! Dit is niet onze voetbalbeleving. Opzouten ermee!

Volendamn, het had helemaal af kunnen zijn!

Will all little parasiets leave the building to play somewhere else!

Talent
Door : TALENT
De mening van TALENT hoeft niet de mening van de ratdaxie te zijn!


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ratistieken

In totaal bevat onze database 251 columns met in totaal 4522 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 18,02

Rattavista

Zoek in:
titels
columns
auteurs
op de term

Eerdere column      |       REAGEER OP DIT ITEM       |       Latere column
Nog geen reaxies!

© 1996 - 2019 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven