of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Fanzine > Info

OVER "DE RAT"

Vrijwel alle verhalen beginnen met ´´Er was eens´´, zo ook voor De Rat. Ergens in 1996 was er een groep fanatieke NAC-supporters die de door NAC opgelegde censuur beu waren. Diverse kopstukken van de redacties van het programmaboekjes, De Tribune of de Geel-Zwart (kwartaalblad Supportersvereniging) sloegen de handen ineen en besloten om een blad te beginnen. Dit blad was niet zo maar een blad, het moest een fanzine worden dat in zijn geheel los stond van de club NAC en waar supporters ongecensureerd hun zegje in konden doen.

Alleen moest het fanzine een naam hebben. De eerste Ratdaxie was er snel uit: Het blad zou vernoemd worden naar Antoon ´De Rat´ Verlegh. Verlegh was vanaf de oprichting in 1912 tot en met zijn dood op 12 maart 1960 onlosmakelijk aan de Bredase club verbonden. Verlegh bekleedde in deze 48 jaar vrijwel elke functie binnen de club. Ter ere van hem vernoemden de toenmalige Ratdaxieleden het blad naar deze NAC-legende.

In augustus 1996 kwam het eerste exemplaar van De Rat uit. Het was in de tijd dat het wereldwijde web nog in de kinderschoenen stond. De Pritt-stift was heilig en het boekje werd letterlijk in elkaar geplakt. Ingezonden brieven kwamen via de postbus en werden door de Ratdaxie overgetypt. Na avonden vol knip- en plakwerk was ??n exemplaar gereed en werd deze bij de Copyshop vermenigvuldigd.

Inmiddels, ruim twintig jaar later, bestaat De Papieren Rat nog steeds. Het is daarmee het oudste nog bestaande fanzine in Nederland en wordt in een oplage van 900 stuks rond het stadion verspreid. De rauwe taal van de tribune wordt weergegeven in de populaire non-glossy. Het is een boekje vol supporterspraat. Grappige tekeningen, messcherpe columns, hilarische anekdotes en humorvolle verhalen trekken een brede doelgroep. Sponsors, journalisten, spelers, supporters, maar zeker ook de clubleiding zijn vaste afnemers van de Gele Geweldenaar. De Rat wordt bij regen en zonneschijn verkocht op de hoeken van het stadion. U herkent de wapperende Ratdaxieleden en vrijwilligers vast wel. Neem eens een Ratje mee en maak het Avondje NAC compleet!

In NACpraat Radio stond de Ratdaxie uitgebreid stil bij de twintigste verjaardag van de Gele Bijbel:Links

Meer over De Rat Online
Copyrights

De Rat OnLine


Ratdaxie te bereiken via e-mail:
redactie@derat.nl

Ratdaxie:
XXL
Boelie
Danny B
Don Leon
Mieshoop
De Wortel
Mike
Peli
Caz
Joeri
Webmasters te bereiken via e-mail:
webmaster@derat.nl

VERKOOP

Oplage:
900 stuks

Verkooppunten
De Rat komt een aantal maal per seizoen uit. De uitgavedata staan altijd in De Rat vermeld of op de site van De Rat. Verkooppunten bevinden zich allemaal in de directe omgeving van het stadion;
- Verkooppunt 1: stoplichten bij de kruising Lunetstraat/Stadionstraat. Bij slecht weer: ingang 2.
- Verkooppunt 2: 'Beatrix-hoek' van de grote parkeerplaats achter Vak F.
- Verkooppunt 3: hoek Vak G en vak F, tegenover ingang Vak G Cafe.


Verschijningsschema 2020/2021
Vanwege de corona maatregelen hebben we nog geen zicht op wanneer de competitie weer begint. Als dit bekend is zullen we ook de datum bekend maken dat De Rat weer uitkomt.

PAPIEREN RAT


Ratdaxie te bereiken via e-mail:
redactie@derat.nl

Ratdaxie:
XXL
Boelie
Danny B
Don Leon
Mieshoop
De Wortel
Mike
Peli
Caz
Joeri
© 1996 - 2020 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven