Verslag Sparta Rotterdam - N.A.C. Breda (3-0)

Lang leek het er op dat NAC op de jaarlijkse Familiedag van Sparta aardig mee kon komen met zijn gastheer. Tot vlak voor het rustsignaal het eerste tegendoelpunt viel. In de tweede helft liepen de Spartanen verder uit naar 3-0, wat meer had kunnen zijn als we Nick Olij niet hadden. De nederlaag toont temeer aan dat er nog wel een aantal versterkingen hard nodig zijn.

NAC start met zijn sterkste 11. OIij in de goal, Schouten, Riera, Monsalve en Mashart vormen de verdediging. Verschueren, Damen, Filipovic, El Allouchi, Van der Gaag en Stokkers completeren de rest.

NAC laat in de eerste helft bij vlagen nog wel aardig combinatiespel zien, maar de opbouw is weinig dynamisch en verrassend. Het is te weinig om Sparta onder serieuze druk te zetten. Desalniettemin blijft bijna een gehele helft op de been staan. Grad Damen verliest te bal en Rayhi weet daar wel raad mee. Zijn schot beland onderkant paal en op de doellijn. De grensrechter bepaalt dat het een doelpunt is. NAC spelers protesteren hevig, maar de scheids is onverbiddelijk, de bal zou de doellijn wél in zijn geheel zijn gepasseerd. Op de tribune klinkt gelijk het geluid dat dit doelpunt in de Eredivisie nooit geteld zou hebben. Helaas geen VAR aanwezig. Sparta leidt bij rust met 0-1. En niet onterecht, zou later pijnlijk blijken.

Na rust moddert het spel van NAC op dezelfde wijze door. Te slordig en traag in de opbouw. Enkele malen komt NAC wel in de mogelijkheid om een bal voor het doel te werpen, maar er is vervolgens geen enkele NAC-been of hoofd om de bal in de netten te werpen. Het is weinig gevaarlijk wat Filipovic en Bohui tot op heden hebben kunnen brengen. Het ontbeert niet alleen hen aan creativiteit, ook het middenveld snakt naar een verrassingsimpuls.

In die tweede helft wordt Ragnar Ache aan Sparta zijde ingebracht. De aanvaller is trefzeker in de 59e minuut (kan lange bal eenvoudig tot doelpunt verwerken) en de 75e minuut (mag vrij inkoppen). Nick Olij weet enkele malen erger te voorkomen. Een uitslag hoger dan 3-0 zou niet eens geflatteerd zijn geweest, maar een reële afspiegeling van het wedstrijdbeeld.

Uiteraard is Sparta qua teambuilding al vele stappen verder dan dit NAC. NAC heeft zowat een compleet nieuwe selectie met ruim 20 vertrokken spelers en 10 nieuwelingen, aangevuld met even zoveel jeugdspelers. Het vergt tijd en maatwerk om dit geheel uitgebalanceerd te krijgen. Nog bijna drie weken de tijd om dit zoveel mogelijk in balans te trekken. Meer creativiteit (hopelijk bieden de Ilic brothers wat uitkomst), meer fysiek (Kudimbana wacht nog een medische keuring) en meer dynamiek (middenveld moet echt beter).

BIJZONDERHEDEN Sparta Rotterdam - N.A.C. Breda

NAC head-to-head tegen Sparta Rotterdam

za 20 juli 2019
Sparta-Stadion Het Kastee...