of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Fanzine > Antoon Verlegh

Ei-tribune / Vak G door de jaren

NAC is altijd beroemd geweest om de sfeer in het stadion, maar ook berucht om haar harde kern. In de 70`er en 80`er jaren kende het hooliganisme in Breda (zoals bij vrijwel iedere club) zijn top, waarbij menig stadion, treinstel, tankstation en/of supportersgroep eraan moest geloven. In de 80`er jaren, toen NAC uiteraard nog aan de Beatrixstraat speelde, was de B-Side de plaats waar de harde kern van de Bredase trots zich bevond. Maar na de promotie in 1993 scheidde zich een groep supporters af van de B-Side en verkaste naar de `Ei-tribune`, het vak achter de goal aan de kant van zwembad Het Ei. Het lagere leeftijdsgemiddelde op vak B was hierbij niet de enige beweegreden, het uitvak (toch niet oninteressant) stond namelijk ook op de Ei-tribune, pal naast de groep `NAC-hools`.

Met de verhuizing naar het nieuwe Rat Verlegh Stadion pikten de bewoners van de Ei-tribune dezelfde stek uit als in het oude onderkomen: pal naast het uitvak aan de korte zijde. Maar niet alleen de oude lichting `hooligans`, maar ook veel ouwe rotten die-hards kwamen terecht in het G-vak. De populatie loopt uiteen van WW-trekkers tot eigen ondernemers, van vaders met kinderen tot opa's met hun kleinkinderen en van opgeschoten jeugd tot `gevestigde namen`. `Vakkie G` was geboren.

Vanaf het begin schreven kranten en andere media (behalve De Rat natuurlijk :-)) zonder al te veel know-how over negatieve zaken op het vak. Natuurlijk, er is wel eens wat voorgevallen. In het seizoen 1999-2000 bijvoorbeeld toen Dordrecht '90-keeper Johan van de Werff geblesseerd raakte na het (proberen) oprapen van een strijker afkomstig uit de gracht van vak G. Of de vechtpartij op het veld met Twente-supporters na het uitvallen van de stadionlichtmasten. Ondanks dat het wel eens rumoerig kan zijn op het vak, valt het eigenlijk allemaal best wel mee. Er is bij iedere club wel een groep die de boel verpest voor alle andere goedwillende supporters. NAC is hierin geen uitzondering, maar gelukkig betreft dit een klein groepje.

                        

© DE RAT - De Graffity in Vak G

Het nieuwe stadion kende een moeilijke start. De sfeer op de tribunes kwam maar langzaam op gang. Zo ook op vak G. Gelukkig heeft dit zich gaandeweg de tijd verbeterd. Vak G is nog steeds groeiende, en laat ook steeds meer van zich horen. Vocaal is het vak vaak de `aanzetter` van het community singing (het over en weer elkaar toezingen van de verschillende tribunes van het stadion) en zorgt voor een ongekende sfeer. Er worden allerlei sfeerverhogende activiteiten georganiseerd met maar één doel: NAC naar de overwinning schreeuwen. Vakkie G is goed bezig!!

Breda Loco's

Hier volgt zo spoedig mogelijk een verhaal over de stichting Breda Loco's.

Fr0nt76

Hier volgt zo spoedig mogelijk een verhaal over de supportersgroep Fr0nt76.
© 1996 - 2020 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven