of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Club > Supporters > B-Side

De NAC supportersvereniging door de jaren

We schrijven 1965. Het is de tijd waarin iedereen het een beetje beter begint te krijgen in Nederland. Er verschijnen steeds meer auto's in het straatbeeld en de televisie is in opkomst. Het is ook de tijd van de Beatles en de Rolling Stones. De kortgeschoren koppies worden ingeruild voor een flinke, wilde bos haar. En ook voetbalrellen waren nog niet aan de orde. Het is de tijd dat er in Nederland nog een sterk saamhorigheidsgevoel heerst. Een prima voedingsbodem om een supportersclub op te richten. In Breda kwam daar nog eens bij dat NAC de supporters op dat moment enorm hard nodig had. De club was namelijk voor het eerst in haar bestaan gedegradeerd naar de eerste divisie en enkele rasechte NAC-supporters voelden dat ze iets moesten doen. Een daad stellen.

De supportersvereniging van NAC is uiteindelijk opgericht op 1 juni 1965 door de heren Gerrit Janssen, John Hendrikx en Marinus Bloks. Meteen na de geboorte kwamen er 60 aanmeldingen binnen. Om te beginnen niet slecht natuurlijk. Al snel groeide en groeide de club en in 1970 was de supportersclub van NAC de tweede grootste van Nederland! De supportersvereniging was in het oude Beatrixstadion altijd thuis bij Henk Oosterbosch in de serre van het NAC-paviljoen. Na de wedstrijd konden onder andere de leden er een pilsje pakken en napraten over de wedstrijd. Verder werden er fietstochten gehouden en een heus rikconcours georganiseerd.
Dat de SV het goed heeft gedaan in al de daaropvolgende jaren, werd in 1994 door de Federatie Supporters Verenigingen (FSV) beloond. De SV werd namelijk als eerste in Nederland uitgeroepen tot `Supportersvereniging van het jaar`. De prijs werd door Jos Staatsen, destijds voorzitter van de KNVB, samen met een cheque ter waarde van 5.000 gulden (ruim 2.200 euro) uitgereikt.

Na de verhuizing naar het Rat Verlegh Stadion stelde NAC een kale ruimte beschikbaar die door hulp van vele leden en sponsors omgetoverd werd tot het schitterende supportershome dat zich boven café Beatrix bevindt. Het eigen home werd op 24 mei 1997 geopend door burgemeester Chris Rutten van Breda en is open voor iedereen, dus ook niet-leden, die er rond de thuiswedstrijden en bij activiteiten graag komen.

Bij het 40-jarig jubileum in 2005 telde de SV 2.500 leden. En voor die leden wordt door de SV van alles georganiseerd. De belangrijkste activiteit is al vele jaren het organiseren van busreizen naar de uitwedstrijden van NAC. Leden van de supportersvereniging krijgen voorrang en korting op de busreizen, waarbij men voor het vervoer met de bus automatisch ook een toegangsbewijs koopt. Maar ook feestjes, Sinterklaas-avonden, een jaarlijkse snuffelmarkt, een darttoernooi en het houden van een forumavond behoren tot de activiteiten.
Daarnaast wordt er een eigen clubblad uitgegeven. Geel-Zwart, vol met foto's, leuke interviews en allerlei andere artikelen, komt enkele malen per jaar uit en wordt door de leden zelf gemaakt. Kortom; een vereniging die constant in beweging is!!

Breda Loco's

Hier volgt zo spoedig mogelijk een verhaal over de stichting Breda Loco's.

Fr0nt76

Hier volgt zo spoedig mogelijk een verhaal over de supportersgroep Fr0nt76.
© 1996 - 2020 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven