of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Club > Supporters > B-Side

De B-Side door de jaren

Het was in de jaren zeventig dat in het stadion aan de Beatrixstraat op de tribune achter het doel aan de kant van het NAC-paviljoen een nieuw fenomeen de kop op stak. Overgenomen uit Engeland vormde zich een groep jongens die NAC de hele wedstrijd aanmoedigden met liederen en veel geschreeuw. Ze hadden veel vlaggen bij zich en droegen allemaal zo`n grote handgebreide das tot aan de knieën in de kleuren van NAC. Sommigen hielden die sjaal ook boven hun hoofd als er bepaalde liederen gezongen werden. Die groep jongens kreeg een naam, ze noemden zich de Spionkop, afgeleid van de Kop bij het Engelse Liverpool. In het begin werden zij een beetje vreemd aangekeken. Het was tenslotte een nieuw fenomeen in Breda. Al snel sloten meerdere NAC-supporters zich echter aan bij die club. Ook bij anderen die nog nooit eerder bij NAC gezien waren bleek dat luidkeelse geschreeuw bij voetbalwedstrijden aan te slaan. Door heel Breda ging het gerucht dat het op die tribunes gezellig was en het elftal leek er op de een of andere manier een beetje beter door te gaan voetballen.

In 1975 besloot de clubleiding, na de ingebruikname van de lichtinstallatie, de wedstrijden van het eerste op de zaterdagavond te laten plaatsvinden. Het was een gouden greep, het `Avondje NAC` was hiermee geboren. Een deel van de Spionkop maakte van de gelegenheid gebruik en ging aan de lange zijde hetzelfde doen wat ze altijd op de Spionkop had gedaan: NAC aanmoedigen en wel zo hard mogelijk. Naar aanleiding van het beruchte `asbakincident` in 1979 was de overdekte staantribune verdeeld in vier afzonderlijke vakken. De jonge fanatieke aanhang koos vak B als hun nieuwe stek, waardoor de naam `B-Side` al snel was ontstaan.

We werden groter en groter en om een en ander te kunnen organiseren werd begin jaren tachtig door enkele fanatiekelingen een stichting in het leven geroepen. Deze groepering, `Stichting B-Side` genaamd, verzette ontzettend veel werk. Zo werden er regelmatig B-Side-meetingen gehouden en werden er zelfs complete treinstellen afgehuurd voor uitwedstrijden (de zgn. B-Side Express). De Stichting B-Side hield het na goed werk gedaan te hebben, op 1 januari 1991 voor gezien en er werd een nieuwe commissie gevormd. Deze `Activiteitencommissie B-Side` pakte de draad op en organiseerde allerlei activiteiten om het de NAC-supporters nog meer naar hun zin te maken. Zo was er een heuse catering in de trein naar uitwedstrijden, een eigen zaal- en veldvoetbalteam en werden er vele supportersfeesten gehouden. In die beregezellige tijd gebeurde er altijd wel wat. In de thuiswedstrijden een volle bak met vuurwerk, wc-rollen, papiersnippers en een oorverdovend gezang; in de uitwedstrijden vaak een enorme volksverplaatsing. Zo zagen in 1993 ruim 8.000 supporters NAC in Den Bosch promotie naar de eredivisie afdwingen en gingen er op 6 februari 1994 bij een doodgewone competitiewedstrijd maar liefst 5.000 NAC-fanaten naar Rotterdam om NAC te zien ballen tegen Feyenoord. Het is zomaar een flashback waarvan menig NAC-aanhanger nog steeds centimeters dik kippenvel krijgt.

In de eerste divisie was het al duidelijk, het stadion aan de Beatrixstraat was oergezellig, maar versleten. De bouwplannen voor een nieuw stadion lagen te wachten. Dat wordt wennen, wisten we. Ons tweede huis vervangen kon niet gemakkelijk gaan. En zo bleek het ook te zijn. In het Rat Verlegh Stadion, want zo noemde de NAC-fans de Bredase voetbaltempel al vanaf het begin, bleef het meest fanatieke supportersvak van Nederland haar naam houden. Dit ondanks het feit dat het betreffende vak achter de goal officieel vak E is. Niet alle B-Siders gingen er echter zitten. Doordat het hele stadion van stoeltjes was voorzien gingen veel supporters van voornamelijk de oude garde zwerven in het stadion. De meesten konden hun draai niet vinden en je zag dan ook dat het zeer moeilijk was om sfeer te creëren in het nieuwe onderkomen.

Gelukkig heeft iedereen zo langzamerhand zijn plekje gevonden en is de sfeer langzaam maar zeker terug gekomen. Op de B-Side staan veel jonge gasten en zoals iedereen weet: de jeugd heeft de toekomst. Zij zijn in staat om ontzettend veel herrie te maken en NAC naar een overwinning toe te schreeuwen. Het Avondje NAC is nog steeds een begrip in heel Nederland!!

Breda Loco's

Hier volgt zo spoedig mogelijk een verhaal over de stichting Breda Loco's.

Fr0nt76

Hier volgt zo spoedig mogelijk een verhaal over de supportersgroep Fr0nt76.
© 1996 - 2020 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven