homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Laatste Nieuws > Nieuws item

31 maart 2003
Peter van der Merwe werd nooit meer de oude...


In het kader van ´90 jaar Panorama´ blikt De Panorma iedere week terug op een aangrijpend interview dat het blad ooit heeft gepubliceerd. Journaliste Nathalie Smits trof een interview met Peter van der Merwe uit 1978 aan. Van der Merwe beëindigde enkele jaren daarvoor noodgedwongen zijn loopbaan bij NAC. Nathalie Smits zocht de voormalige NAC doelman op en hield enkele weken geleden een interview met hem. Het resultaat is een erg mooi vraaggesprek met van der Merwe.


Aangrijpend was in 1978 het interview met NAC- en Oranjekeeper Peter van der Merwe, die eerder letterlijk het veld moest ruimen na een ogenschijnlijk onschuldige botsing met de grote Johan Cruijf. Wat zich aanvankelijk niet zo ernstig liet aanzien, bleek uiteindelijk reuma. Van der Merwe belandde in een rolstoel, waarmee er een ontluisterend einde kwam aan de ooit zo glansrijke carrière van de doelman.

In 1959 komt Peter als keeper in het eerste van NAC en keept daar tien jaar de sterren van de hemel. Vijf keer wordt hij geselecteerd voor het Nederland Elftal. Maar in 1970 komt er een abrupt einde aan zijn keeperscarrière: ´´In de wedstrijd tegen Ajax was ik eerder bij de bal dan Johan Cruijf. Ik dóók ernaar toe, je kende dat wel van me, en net toen ik hem klem had, die bal bedoel ik, gaf Johan me een tik tegen de rechtervoet. Ik kon wel gillen van de pijn, jongen, maar wat doe je als je weer kans maakt op het Nederlands elftal? Je laat niets merken.´´ Dat houdt Van der Merwe niet lang vol, vooral niet als de artsen hem in 1971 vertellen dat hij reuma heeft en nooit meer zal kunnen voetballen. Dan gaat het snel bergafwaarts met de doelman uit het Brabantse Sint Willebrord. Uiteindelijk belandt hij in een rolstoel. ´´Peter van der Merwe in een rolstoel! Het is maar voor zes weekjes, zei de dokter. Maar pas na ruim een jaar ben ik van dat ding afgeraakt.´´ Negenentwintig is hij als hij zijn keepershandschoenen aan de wilgen moet hangen. ´´Mijn laatste wedstrijd was op 26 oktober 1970, NAC-AZ. We wonnen met 5-2. Daarna heb ik geen bal meer aangeraakt.´´

Inmiddels is Peter van der Merwe 61 jaar. En veel beter is het hem niet vergaan, de afgelopen jaren. Hoewel hij veel plezier heeft in zijn werk als beheerder bij een sporthal en vanaf 1984 parttime bijklust als conciërge op een school in Rucphen, ziet hij het ziekenhuis vaker van binnen dan hem lief is. In 1988 wordt hij geopereerd aan een hernia, maar tijdens de operatie loopt hij een infectie op, veroorzaakt door een zeer zeldzame bacterie. ´´Op den duur kreeg ik zelfs verlammingsverschijnselen, want die bacterie vrat alles op. In november ben ik geopereerd en pas in maart 1989 mocht ik weer naar huis. Om begin mei een terugval te krijgen zodat ik tot eind juni weer plat moest. Al met al heb ik dertien maanden niet kunnen werken.´´ Ook in de jaren die volgen moet Peter voor verschillende kwalen steeds ziekenhuis in, ziekenhuis uit. ´´Maar ik heb geleerd optimistisch te blijven en niet bij de pakken neer te gaan zitten. Als je dat doet heb je geen leven meer. Als ik toen geen reuma had gekregen, was ik nu miljonair geweest. Maar dat is ´als´ en daar moet je maar niet aan denken. Ik heb een mooie sportcarrière gehad, heb op dat gebied alles gedaan wat ik wilde. Ik ben goed getrouwd, mijn dochter is goed getrouwd en ik heb een leuk kleinkind: Roy, die is ook alweer acht. Op zaterdag ga ik met mijn schoonzoon naar NAC. Zo lang ik een beetje rond kan lopen, vind ik het goed. Lichamelijk gezien kan ik niet te veel meer eisen.´´ In tegenstelling tot wat hij Panorama in 1978 vertelde, is hij nu niet bang meer voor de toekomst: ´´Ik heb alles. meegemaakt en heb alles volbracht. Mij maken ze niets meer.´´


Bron : De Rat, Panorama


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Relaties

Geen relaties gevonden

Ratistieken

In totaal bevat onze database 19445 nieuws items met in totaal 316603 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 16,28

Eerder nieuws      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Later nieuws

Geregistreerde bezoekers


Nog geen reaxies!


Niet geregistreerde bezoekers

[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

harry b.d.

Geplaatst: maandag 31 maart 2003 om 17:08u

Suggestief artikel. Rare oorzaak-gevolg suggesties: JC schupt PM, PM krijgt daardoor het begin van reuma, waardoor PM een wandelend lijk wordt. Raar verhaal allemaal. Neem aan dat de verzekering van JC of Ajax nooit heeft hoeven uitkeren, dus dat dit een kulverhaal is.

Kreeg vanochtend trouwens bericht dat 1 van mijn medewerkers in london "afgelopen gisteren" een lichte attaque heeft gehad. Van het harde werken kan het niet zijn. Hugodver !

Botte Dave

Geplaatst: maandag 31 maart 2003 om 17:09u

Peter, op school ben je de beste. Ik zal wel kijken op nac tv met dat intervieuw over jou. Dave

Budi

Geplaatst: maandag 31 maart 2003 om 17:22u

Peter rules! Mooie foto ook in het museum, ook da beeldje van um daar is al een museum op zich waard

tis wel zow

Geplaatst: maandag 31 maart 2003 om 17:24u

aah peter, mijn ouwe concierge op het alberst college(munnike heide tegenwoordig) kon dur altij goed meej opschiete.

last van zijn rug had hij zeker want altijd moeste we van alles voor um doen om spullekes op te rape anders hattie pijn aan zun rug, mar tis nun goeje kerel

vanooijo

Geplaatst: maandag 31 maart 2003 om 18:10u

Harry,dat moet je niet hier vertellen, maar in het gezicht van je medewerker. Dan denk ik dat we daarna nooit meer iets van jou horen.Je bent een laffe hond met een grote bek. :|

De rioolrat --> harry b.d.

Geplaatst: maandag 31 maart 2003 om 18:51u

Wat een ontzettende kutopmerking over die medewerker van je. Ik hoop dat diegene je een ***... ach, laat maar.Jij hebt zeker in je eigen kring nog nooit iemand meegemaakt die ernstig ziek is geweest?? Of vond je dat ook aanstellerij? Je piept wel anders als je zelf iets krijgt, stoere vriend... En dan heb ik het niet over de eendaagse blafhoest...Maar nee, dat gebeurt jou niet, want ziek zijn is voor watjes, hè. Jij denkt dat je superman zelf bent... pfffff. Lul de behanger. Dream on met die kutsigaren in je hoofd.

harry b.d.

Geplaatst: maandag 31 maart 2003 om 19:00u

Een gladiool is opgestaan. Ik kan daar woedend over worden. Zelf ben ik vrij populair onder mijn 182 medewerkers, natuurlijk de ene helft doet het voor je in de broek en de andere helft loopt met je weg, dat heb je altijd. Maar waar ik niet tegen kan zijn die figuren die om 5 uur lopen roepen dat ze het zo druk hebben en om 5 over 5 de pleiterik maken. Deze man in London was zon geval. Ok, bloemetje en alles enzo zijn onderweg, maar ik haal wel een vervanger en zodra die ingewerkt is neemt-ie de job over. Zo gaan we niet met elkaar om. In deze tijden, waarin de bazen weer langer werken dan het volk, dat de kruimels van sheeren tafel krijgt, mag iedereen God op zn blote knieen danken dat-ie überhaupt nog een baan krijgt aangeboden. Dat je mag werken. Afijn, dat gezegd zijnde hoop ik nooit meer zulke non-posts te mogen meemaken op deze subtiele site. Walgelijk !

Gooner

Geplaatst: maandag 31 maart 2003 om 20:16u

Ongetwijfeld de beste keeper die N.A.C. ooit gehad heefd en die ik als broekie nog heb zien keepen,met mijn toenmalige achterbuurvrouw uit de nuytstraat als grootste supporter(zijn moeder dus die toendertijd ook wel de moeder van N.A.C. genoemd werd en waar je vanwege haar omvang en geluidssterkte moeilijk omheen kon)

God

Geplaatst: maandag 31 maart 2003 om 22:08u

Dank Mij op je blote knieën, dat je mag werken, harry! Nu!

vanooijo ------> Harry b.d.

Geplaatst: maandag 31 maart 2003 om 23:54u

Ik maak er geen woorden meer aan vuil.
Cor Witsche

Geplaatst: dinsdag 1 april 2003 om 8:12u

Harry, omhoog gevallen clownemans.

Wat heb ik een schijt hekel aan jouw soort volk. Jij begrijpt totaal niet waar het omgaat in het leven.

Baas

Geplaatst: dinsdag 1 april 2003 om 8:59u

Dat ik altijd langer werk dan mijn medewerkers is logisch. Dat doe ik niet alleen in slechte economische tijden... Ik heb immers zelf dit bedrijf opgezet en neem daarvoor mijn verantwoordelijkheid.Ik ga niet de hele dag met een sigaar in mijn hoofd mooi weer lopen spelen op de golfbaan onder het mom van `ik ben aan het netwerken`...

Nathalie Smits

Geplaatst: dinsdag 1 april 2003 om 9:02u

Ik denk dat ik harry b.d. maar eens bel of hij me een interview wil geven over zijn boeiende werk en dito leven in de Zwitserse bergen... Lijkt me goed passen bij een bralblad als het onze.

Corné

Geplaatst: dinsdag 1 april 2003 om 9:49u

Mooie vent die Peter, we hebben veel plezier met hem gehad altijd op `t Heike. Wat ik wel raar vind is inderdaad de oorzaak-gevolg van zijn ongemak. Mag ik er iedereen aan herinneren dat Peter ook geen lievertje was en menigeen ook wel eens onheus bejegend heeft. Ik kan me nog herinneren dat hij ooit bij een wedstrijd tussen NAC en Baronie de oud-speler van NAC, Ger Saris een paar gebroken ribben schopte. Ik bedoel maar, Peter het gaat je goed !!

Harry b.d. de sollicitant

Geplaatst: dinsdag 1 april 2003 om 10:06u

Harry volgens mij zit jij hier op de verkeerde pagina te posten. ik denk dat je op ikzoekwerk.nl beter te recht kunt en rot gewoon op hier van dit forum jou reacties zijn gewoon een en al strond die niet gerelateerd zijn aan ons aller nac dus waar praat je godd*mn over man! ga je socialle problemen en de rest van je shit lekker ergens anders ten gehore brengen! daaaag harry B(oeren). D(waas).

strotje

Geplaatst: dinsdag 1 april 2003 om 10:12u

tja, er zijn belangrijker dingen dan een schuld van een paar miljoen eurokes.

Die Harry, die moet een baas hebben want iemand die zo bralt werkt niet mt z`n eigen centjes. Kunnen we die baas niet opsporen en om een censuur vragen?!?!

Gerda

Geplaatst: dinsdag 1 april 2003 om 18:44u

Peter, leuk om weer iets te horen van iemand waar ik graag thuis kwam in de Nuytsstraat in Breda.

Je moeder was maar wat trots en terrecht dat je in het eerste van NAC stond.

Al was ik maar een hummeltje, vergeten zal ik het nooit. Het ga je goed en hoop je eens te zien in het stadion om wat bij te kletsen.


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

 

Eerder nieuws      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Later nieuws
© 1996 - 2019 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven