homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Laatste Nieuws > Nieuws item

26 februari 2019
De club in brand: We hebben het zelf laten gebeuren...


Noot vooraf: De Rat zoekt de nuance. Heeft u deze niet weten te vinden, zoek dan met ons mee. Voelt u zich aangevallen of beledigd? Het is niet persoonlijk. Vindt u er wat van? Troost u dan met de gedachte dat geen hond nog de Rat leest en deze luis in de pels alle relevantie is verloren.


Enfin.

De club staat in brand. Net zoals dertig jaar geleden, twintig jaar geleden en tien jaar geleden. De NAC-lifecycle laat zich goed voorspellen, om de zoveel tijd raakt de stront de ventilator. Met als grootste verschil dat we nu financieel gezond zijn en er alleen een bestuurlijke teringzooi van gemaakt hebben. Maar hoe heeft dat zover kunnen komen?

Heel simpel. We hebben het laten gebeuren. We zijn een zwakke supportersschare geworden. Week van clubliefde, pap in de benen, bang voor afwijkende meningen. Iedereen heeft daar bewust of onbewust aan meegedaan. Door deze situatie stukje bij beetje te accepteren. Door het normaal te vinden dat het mediabeleid werd aangescherpt en dat het trainingscomplex niet meer door het journaille bezocht mag worden. Dat er besloten trainingen zijn. Dat we allerhande vage figuren met vage functiebenamingen op de payroll hebben staan. Door fouten goed te praten. Door begrip te tonen voor gladde praatjes, slappe excuses of slimme manipulatie.

Als eerste steekt de Rat de hand in eigen boezem. Wij zijn niet meer de luis in de pels die we waren. De tijd dat NAC-medewerkers en clubbesturen de dag angstig opstartten met www.derat.nl als hoofdpagina in de hoop dat ze de dans ontsprongen is voorbij. De Ratdaxie wordt ouder, slapper, de site wordt minder bezocht, de grote bek op de social media blijft maar verzandt als een echo in een diepe wensput. We hebben verzaakt de boel scherp te houden. Onze fout.

Maar niet alleen de Rat is schuldig aan de huidige situatie. Ook de andere supportersgeledingen en platformen kozen vaak voor eigen glorie in plaats voor clubbelang. Begrijpelijk, maar o zo jammer. Justin en Jasper van de propaganda-afdeling hadden het slim gezien. If you can’t beat them, join them. En zo kregen onze collega’s van BSideRats een paar perskaarten, mochten ze de camera van NAC gebruiken en konden ze hun eigen mediakanaal opzetten. Gestuurd door de club, maar daar kwamen ze zelf pas achter toen het kalf half verdronken was. Deze meesterzet van Justin en Jasper zorgde voor een enorme groei van de BSR, maar daarnaast ook voor een a-kritische houding van een groot gedeelte van de BSR-redactie. Het maakte dat de vanouds oerkritische NAC-supporter veranderde in een ‘het moet vooral leuk blijven-fan’.

Ook de Clubraad werd heel slim ingepalmd. Waar de supportersvertegenwoordiging voorheen een vakbondsrol had heeft NAC de CR-leden wijsgemaakt dat ze vooral strategisch moesten opereren. Voorheen streefden de supporters samen met de club het beste na, en als de belangen afweken namen ze het keihard op voor de supporters, inmiddels is die rol grotendeels uitgespeeld. Er wordt vooral in het belang met de club meegedacht, het labeltje ‘strategisch gesprekpartner’ werd op de borst genaaid en de discussie ging over allerlei niet-operationele zaken. Hiermee verdween de vuist, de scherpte, de tegendraadsheid, de afschrikfunctie voor clubbestuurders. Het flauwe gespreksverslag in het volgende nieuwstopic op deze zeepkist illustreert de huidige rol van het officiële supportersorgaan.

De andere geledingen werden ook slim ingepalmd. Toegegeven, de kroeg overtreft alle verwachtingen, maar het was een mooie gelegenheid om de harde kern van de barricaden te houden. De jongens van Fr0nt kregen een gesprek aan tafel, Samen voor NAC kregen alle ruimte om hun fantastische ideeën uit te voeren, de Breda Loco’s behielden hun status aparte en bij de SV bleef het bier rijkelijk stromen.

Stuk voor stuk geledingen die de clubleiding voorheen scherp hielden, af konden schrikken en besluiten uit deden stellen. Stuk voor stuk bewust of onbewust gemuilkorfd, monddood gemaakt, onschadelijk gemaakt. Met als resultaat dat niemand meer wat kan incasseren, de clubleiding zich steeds meer kon permitteren en dat we nu staan waar we staan.

En toen kwam er De Brief. De geledingen eisten een gesprek met de clubleiding. Maar wel in het diepste geheim. De kracht van de vuist die de supporters kunnen maken is niet gewenst. De besprekingen worden in achterkamertjes gehouden. De voorbereiding verliep stroef, maar tot de tanden toe bewapend gaan de supporters donderdag het gesprek aan met de aandeelhouders.

Maar wat is het plan? Gaan we daar alleen maar roepen dat het kut is? Dan zijn we zo uitgepraat, dat weet Wim zelf ook. Gaan we roepen dat de RvC eruit moet? Prima, Gielen zal zijn koffers best inpakken. Maar wat gaan we echt proberen te bereiken tijdens de conventie van Teteringen in het achterkamertje van ome Wim? Hoe voorkomen we het pappen en nathouden? Hoe voorkomen we dat straks de geledingen voor het karretje gespannen worden en de shit over hun goedbedoelde werk gegooid krijgen? Dat alles blijft zoals het was?

Misschien moet de vraag anders gesteld worden. Hoe kunnen wij als supporters ervoor zorgen dat de Parel haar glans terugkrijgt. Er zitten 19.000 mensen op de tribune die allemaal slimme mensen zijn of slimme mensen kennen. Daar zit toch vast wel een potentieel directeurtje zonder grootheidswaanzin in? En als we die dan leveren, wat gaan de aandeelhouders dan doen om de patient definitief te genezen?

En daarbij een dringend ongevraagd advies aan de Clubraad: gebruik de kracht van de supporters zoals vd Gaag het opportunisme van de tribunes zou moeten gebruiken. Geen diplomatiek gelul, achterkamertjes en gecontroleerde verslagen dagen na afloop. Laat zien namens wie je deze rol op je mag nemen, dat je die taak waard bent, dat je stelling durft te nemen en verbreek nu eindelijk het stilzwijgen. De tijd voor diplomatie is nu even niet aangebroken, veeg later de scherven maar weer bijeen. Het gaat nu om NAC en niets anders!

We moeten er samen iets van maken. Blik vooruit en Hup NAC. Zal Nooit Verloren Gaan!


Bron : De Rat


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Relaties

Geen relaties gevonden

Ratistieken

In totaal bevat onze database 19445 nieuws items met in totaal 316603 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 16,28

Eerder nieuws      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Later nieuws

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

WW

Geplaatst: dinsdag 26 februari 2019 om 21:22u

Hoera!
Eindelijk weer eens een scherp, opinierend stuk op DROL.
Ben het er mee eens.

Met dien verstande dat die (vooralsnog) financiele gezondheid natuurlijk als sneeuw voor de zon verdwijnt na degradatie. Dat duurt niet lang. Ben benieuwd of NAC uberhaupt een langdurig KKD-verblijf overleeft, ik gok zomaar van niet.

Mafkees

Geplaatst: dinsdag 26 februari 2019 om 21:52u

Iedereen is gek, behalve wij... of zoiets.

WW

Geplaatst: dinsdag 26 februari 2019 om 22:10u

@Mafkees

Volgens mij had je met je zinnetje bij de komma kunnen stoppen.
Ik denk dat de Rat dat poogde duidelijk te maken.
De Rat is nl. in de loop der tijd verworden tot een forum in continue comateuze, vegetatieve toestand. Dat mogen ze zichzelf aanrekenen.

rimaris

Geplaatst: woensdag 27 februari 2019 om 7:16u

De luis is terug!

De Wortel

Geplaatst: woensdag 27 februari 2019 om 7:21u

Cynisch, vol met (zelf)spot maar wel o zo waar op dit moment. Prima opiniestuk, verwoordt uitstekend de huidige gemoedstoestand bij vele (supporters)geledingen binnen ons NAC.

steef

Geplaatst: woensdag 27 februari 2019 om 7:44u

Mooi stuk.
Puntje, als vroeger de supporters zo belangrijk waren in het scherp houden van de club. Waarom had je toen dan ook iedere 10 jaar een crisis. En nee die was net zo goed bestuurlijk als financieel.

Er is ook een hoop goed gedaan de afgelopen jaren qua supporters. Dat allemaal afdoen als slap is te makkelijk.
Ik ben het wel eens dat dit seizoen de echte actie veel te lang is uitgebleven.

TvM

Geplaatst: woensdag 27 februari 2019 om 8:25u

Voor mij exact de reden destijds om de CR gedag te zeggen: we mochten mee met de spelersbus... Gelukkig houdt de Stichting Cultuur goed stand. Wel opzij gaan gebeurt dus zelfs nu verontrustend breed als 2 belangrijke gesprekspartners gênant niet op komen dagen. Zo langzamerhand mogen we ons serieus zorgen gaan maken of het toch niet ook vooral sportieve lijken in de kast zijn? Symptomatisch? Te koop maar ondertussen. Stoeltjes nooit meer schoon, in dugouts kei versleten, desolate staat kleedkamers, scorebord al tijden stuk (printplaat niet meer leverbaar... 1ste lulkoek). Hopelijk gaan we weer een keer punten pakken...

portugeese naccer

Geplaatst: woensdag 27 februari 2019 om 8:35u

En een van de weinigen die wél bij voortduring aan de bel trok werd geband omdat hij - zoals nu in feite wordt toegegeven - gelijk had. Maar mijn complimenten voor het zelfinzicht.

ennaajseejer

Geplaatst: woensdag 27 februari 2019 om 9:35u

Waarom die kritische reacties op dit stuk? Ik vind het een prima stuk, wat ook verklaart waarom alles zo ingekakt is bij de supporters. Het lijkt af en toe wel een theekransje met bier op de tribune bij een thuiswedstrijd. Wij hebben ons in slaap laten wiegen door de (vertrokken) directie die van een avondje NAC een familie-vermaak wilde maken. Als je op de vakken F langer dan 5 seconden staat omdat je je opwind over iets kun je op je rug getikt worden of je wilt gaan zitten.
De gelatenheid op de tribunes is tekenend, wij hebben het ook laten gebeuren!

Hugh Hefner

Geplaatst: woensdag 27 februari 2019 om 11:38u

Lang gedacht dat ik samen met PN de enige nog levende deelnemers op deze site waren...
Maar goed, DROL is niet dood, we leven weer!

Aan alles aan en in de club kun je zien dat we klaar zijn voor de KKD. De Smullie-route via Manchester heeft inmiddels aangetoond dat dat niet de weg is naar een gezond voortbestaan. De TM route, het opkopen van speulers-met-een-deukje ook niet.
Het is verschrikkelijk om te constateren, maar de Stillempjes hebben het allemaal een stuk beter voor elkaar. Die zijn al lang geleden begonnen met het opzetten van een degelijke jeugdopleiding. Ze kwamen met busjes naar Breda en omstreken om jonge spelertjes op te halen voor de trainingen en voor de wedstrijden.
Die investering betaalt zich nu dubbel en dwars terug. Voor jeugdspeler Frenkie de Jong wordt een paar miljoen binnengehaald, waarmee in elk geval de huishouding weer op en top gezond is. Misschien blijft er nog wat over om structureel betere spelers te kopen, om het team beter te maken.
Laten we wel zijn: we lopen lichtjaren achter op clubs als Willem II, Heracles (niet zo maar dat Gilissen daar naar toe gaat), Zwolle, VVV, Heerenveen en Groningen.
Pierre had deze week een rake uitspraak: het is gevaarlijk als een man het voor het zeggen krijgt bij NAC. Moet je eens kijken naar een man als Frans van Seumeren bij de Trommels. Oké, dat is een kutclub, met een kutstadion en kutsupporters (15.000 man terwijl je op de 5de plek staat... en ook nog een stel eikels die tijdens de wedstrijd continu op een stel trommels staan te raggen), maar de huishouding is gezond. Mensen staan op als Van Seumeren langs komt. Wie was er ook al weer de voorzitter van NAC? Zou je hem herkennen als je hem (of haar) op straat tegenkomt?
Toen ik pas NAC-supporter werd was er al sprake van een vijfde colonne. Klassieke term, inmiddels. Die vijfde colonne wilde nog wel eens opstaan als er iets tegendraads stond te gebeuren bij de club. Het huidige probleem is dat er een zesde, zevende, achtste, negende en tiende colonne bij zijn gekomen. Je ziet door de bomen de infrastructuur niet meer. Hoe kan er in Godsnaam een manager teambuilding rondlopen bij NAC terwijl het team zichtbaar als los zand aan elkaar hangt? Officieel is zijn functie Performance coach teamontwikkeling. Zouden ze bij andere clubs ook zo iemand hebben rondlopen? Heeft u al eens gezien hoe die man er uit ziet? Wel, ik zal u een hoop gezoek op NAC.nl besparen, hij ziet er namelijk net zo uit als dat ons eerste elftal voetbalt. Die man straalt gewoon diepe droefenis uit.
Ik las onlangs een interview met trainer Henk van Sparta. Hoe hij zijn jongens motiveert. Hij scheldt ze helemaal de grond in als ze iets verkeerd doen. Sparta staat tweede in de KKD.
Als ik naar die Menno Koch van ons kijk, zelfs na de wedstrijd zit zijn haar nog keurig in model. Dat is toch niet te geloven? Dat is onze centrale verdediger en aanvoerder bovendien!
Van mij mag trainer Henk volgend jaar naar NAC komen. Als er iemand is om ons uit het dal van de KKD te loodsen, dan hij wel.
En ik ga toch eens over nadenken over de functie Algemeen Directeur bij NAC. Ze hebben mijn telefoonnummer daar in Breda.

TvM

Geplaatst: woensdag 27 februari 2019 om 12:37u

Nieuwe polll? Waar sta je bij NAC momenteel nog echt van te kijken....

trumpetjabo

Geplaatst: woensdag 27 februari 2019 om 13:41u

Wat een duidelijk stuk, en wat doet het pijn...

remy196

Geplaatst: woensdag 27 februari 2019 om 14:07u

Een jaar geleden leek er niks aan de hand, nu alles als een kaartenhuis in elkaar gevallen. Kunnen we nu eens niet iemand neerzetten die de boel goed kan managen? Hoe moeilijk kan het zijn. Misschien toch maar hopen op een verkoop aan een grote investeerder?

Aan ons zal het niet liggen, maar wij hebben ook totaal geen invloed op de club.

Alias de Mol

Geplaatst: vrijdag 1 maart 2019 om 13:30u

Kom op Ratten, breng deze site weer tot leven aub! Meer gefundeerde opinies van zowel de Ratdaxie als de reageerders maakte dit altijd de fijnste supporters site.

piair

Geplaatst: vrijdag 1 maart 2019 om 16:51u

Goed en treffend stuk op de Rat, ook direct weer te merken aan de reacties erop,

Hoogst haalbare is nacompetitie, maar dat kan ook weer iets heel moois worden,

Come on NAC


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

 

Eerder nieuws      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Later nieuws
© 1996 - 2019 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven