homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Laatste Nieuws > Nieuws item

20 maart 2018
Eerste exit-poll: NAC Stemwijzer geeft flinke uitschieters, toch wat nuances.


Op maandag 5 maart lanceerden we met Fanzine De Rat in aanloop naar de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen de heuse NAC-stemwijzer. Gevuld met een elftal stellingen rond NAC waar alle 13 Bredase politieke partijen een plasje over mochten doen. Er werd direct gretig gebruik van gemaakt. In de eerste paar dagen werden er al een paar duizend stemwijzers ingevuld.

Met grote interesse keken we aan de achterkant van de stemwijzer mee naar de resultaten. Op welke partijen kwamen de meeste deelnemers uit? En waarom? Kunnen we iets met die statistieken? Het is makkelijk om de NAC supporter naar de mond te praten. Er wordt her en der wellicht wat ondoordacht A gezegd, terwijl dit feitelijk onmogelijk is en ze in de raad B moeten zeggen. Maar ondertussen is in de stemwijzer een goede score neer gezet. Daarom benadrukken we nog eens dat het belangrijk is om bij iedere stelling de toelichtingen van de partijen te lezen.

Het wil namelijk ook gebeuren dat partijen Eens en Oneens zeggen, maar in de toelichting feitelijk beiden hetzelfde pleiten. Stadionverkoop, zo snel mogelijk? De ene partij zegt Eens, maar niet tegen elke prijs. De andere partij zegt Oneens, want de kans dat onder de taxatiewaarde moet worden verkocht is dan te groot. Nou, zeg het maar. Daarom, lees de toelichtingen goed, en bepaal dan jouw keuze.

Besef je ook goed dat de gemeente streng gebonden is aan EU wetgeving over staatssteun. Het stadion voor een symbolisch (hoeveel is dat?) bedrag door de supporters laten overnemen, zoals een bepaalde partij voorstelt, dat kán gewoon niet.
Interessante onderbouwingen over het wel of niet gemeentelijk financieren van een supporter coördinator. De ene partij is het daar zonder toelichting volledig mee eens, terwijl het merendeel van de andere partijen juist pleiten voor een zoveel mogelijk van de gemeente onafhankelijk opererend persoon, waarbij het juist belangrijk is dat niet de gemeente zijn salaris betaalt. Valt zeer zeker wat van te zeggen. Maar ja, moest het de vorige keer ook niet deels door Stichting Vertizontaal worden betaald (of althans, dat was aanvankelijk de bedoeling), wat grotendeels ook door subsidies werd bekostigd? Oké, inzichten kunnen veranderd zijn.

En dan het gratis bier. Stelling 11 was natuurlijk een eenvoudige. NAC huldigen op de Grote Markt en de sluitingstijden even door de vingers zien. Maar uiteindelijk natuurlijk verschuilen achter het eindoordeel van de burgemeester die over het handhaven van de orde en veiligheid gaat. Ach ja, zo gaat dat toch?

Voor zover men waarde hecht aan wat De Rat denkt: De Ratdaxie heeft alle politieke kleuren, dus verwacht geen stemadvies vanuit ons. En laat je door onderstaande grafiek niet al te veel leiden. Maar lees vooral de toelichtingen en zie welke moeite de partijen hebben gestoken in een zorgvuldige en doordachte afweging in hun antwoorden. Daarnaast, zoals een column van vandaag ook nog eens benadrukt, kijk goed naar wat de diverse partijen de afgelopen jaren al hebben betekend, en dat ze ook doen wat ze vooraf beweerden te gaan doen.

Deze stemwijzer heeft dan ook meerdere doeleinden. We willen de NAC supporter helpen in hun keuze in het kiezen voor de meest NAC gezinde partij. We willen de NAC supporter er ook bewust maken van de vele facetten waarin de lokale politiek invloed heeft op de club. Last but zeker not least, de partijen hebben nu duidelijk een kleur bekend. Wij zullen hen er aan houden dat zij hier de komende vier jaren niet van af zullen wijken.

'

De Matrix met de antwoorden van alle partijen op de de stellingen:


(Klik voor vergroting)

De percentages van waar de deelnemers het meeste op uit kwamen.

Happy Voting allemaal!


Bron : De Rat


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Relaties

Geen relaties gevonden

Ratistieken

In totaal bevat onze database 19445 nieuws items met in totaal 316603 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 16,28

Eerder nieuws      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Later nieuws

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

Jharm

Geplaatst: dinsdag 20 maart 2018 om 20:17u

Goed bezig mannen van De Rat. Allereerst vind ik de stemwijzer een zeer goed iniatief. Daarnaast is het klasse dat jullie dit artikel er nog eens aan toe voegen.
Ik wit nou eindeluk is nunne keer op wie ik wil gaon stemmen

Peter13

Geplaatst: donderdag 22 maart 2018 om 9:53u

Knap werk en goed overzicht.


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

 

Eerder nieuws      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Later nieuws
© 1996 - 2018 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven