homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Laatste Nieuws > Nieuws item

6 januari 2018
‘Vernoem het hoofdgebouw naar Alfred Arbouw’


Komende donderdag vergadert de Bredase gemeenteraad weer eens over het Rat Verlegh Stadion. Het dossier stadionverkoop wordt dan formeel afgerond, met de inmiddels bekende conclusie: niemand wil de bij de notaris vastgelegde minimumprijs bieden en niemand wil onder gelijke condities het huurcontract overnemen. Concreet houdt dat in dat de oude huurovereenkomst weer van kracht is.

Het college probeert om op 1 juli 2018 tot een nieuwe huurovereenkomst met NAC te komen. Met daarin opgenomen dat de verantwoordelijkheid voor het groot onderhoud voortaan bij de gemeente ligt. Of zoals de wethouder het verwoordt: Het uitvoeren van groot onderhoud door de gemeente zal leiden tot een verhoging van de huursom; Op grond van de Wet Markt en Overheid moeten de kosten voor het groot onderhoud worden verdisconteerd in de huur. De mate waarin dit plaats heeft, hangt samen met de nog te maken afspraken over het (exclusieve) gebruik van het stadion door NAC Breda. Daar staat tegenover dat NAC Breda de kosten voor groot onderhoud zelf niet meer hoeft te dragen en deze kosten uit de eigen begroting verdwijnen.

De belangrijkste zin in bovenstaand citaat is ‘de mate waarin dit plaats heeft hangt samen met...’ Of vrij vertaald, de gemeente gaat het achterstallige en reguliere onderhoud uitvoeren en deels aan de club doorbelasten.

Goh, dat had niemand zien aankomen. Of toch wel? In de meest recente editie van de papieren Rat, deadline medio december, stond onderstaande column. Een vooruitziende blik of voorkennis?


Vernoem het hoofdgebouw naar Alfred Arbouw

Wethouder NAC-zaken. Tot aan de dag van vandaag is deze eretitel annex geuzennaam alleen uitgedeeld aan Janus Oomen. Zijn reddingsactie in het begin van deze eeuw staat bij elke NAC-supporter nog vers in het geheugen. ‘Beste NAC-supporters, het was een lange avond, maar ik mag u feliciteren’. En meer van zulks.

De tweede wethouder die in aanmerking komt voor de eretitel NAC-zaken is niet de zelfbenoemd pluchetijger Dre Lips, maar is toch echt Alfred Arbouw. Arbouw is aan zijn derde periode als wethouder bezig, telkens met tussentijd van enkele jaren, en zal de Bredase politiek de rug toekeren bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Arbouw lijkt niet op een NAC’er, maar is het stiekem wel!

Arbouw droeg bestuurlijke verantwoordelijkheid over de ontwikkeling van het stadionkwartier, zorgde voor een realistischer huurcontract en stond meermalen huurachterstand toe. Hij hield NAC onder financiële controle, zette de clubleiding waar nodig op zijn plaats. Wilde de oppositie een of ander flutonderzoek? Prima, schrijf maar op, we flikkeren het daarna gewoon in de la met onnozele rapporten.

‘Fredje’ staat voor de club als een boom aan de waterkant. En afgelopen week flikte de wethouder zijn voorlopig allerlaatste kunstje. Hij houdt de band tussen club en stad levend door niet in te gaan op de roep om het stadion aan de hoogste bieder te verkopen. Arbouw bedacht een list, liet zes partijen aanschuiven, twee partijen een bod uitbrengen om vervolgens te concluderen dat het bod toch echt fors lager was dan de getaxeerde zeven miljoen.

Het gevolg is dat de gemeente het stadion niet zal verkopen. Bij NAC kwam dit als een mokerslag binnen, dat moest Justin althans zeggen van de propaganda-afdeling. Diep van binnen is Goetzee echter erg blij met de gang van zaken. Het risico dat het stadion in verkeerde handen komt en de huurovereenkomst niet wordt gerespecteerd is enorm. En een alternatief is er niet.

Natuurlijk moet de club geen stadion in eigendom willen hebben. Dat is je reinste lulkoek, we zijn een voetbalclub, geen vastgoedexploitant. Alleen het hoofdgebouw, de zuidzijde, toren 3 en toren 4 zijn eigendom van de gemeente. Wat moet een club met een half stadion waarvan de zichtkanten prive eigendoom zijn van Veem en Overslag en een Vereniging van Eigenaren? Had NAC het stadion gekocht dan hadden we gras, stenen, een gedateerd hoofdgebouw, een prachtig museum, een loods en twee vervallen hoektorens gekocht. Tel uit je winst.

NAC heeft zichzelf wijsgemaakt dat we een te hoge huur betalen en daarom niet bovenin het rechterrijtje spelen. Dat is tweezijdige lulkoek. Op basis van de boekwaarde, de onderliggende huurcontracten en wat vergelijkbare clubs voor vergelijkbare betonbakken betalen is 8 ton een prima huurprijs. In de ranglijst huurprijs per stoeltje staat NAC in de subtop. De huurverlaging van 2013 was keihard nodig, maar met de huidige huursom is niets mis.

Waar bij NAC de huisvestingskosten wel ontploffen zijn de kosten voor (groot) onderhoud en energie. In het laatste geval is al een oplossing gevonden. In eerste instantie door de kachels gewoon weg te halen, zodat de stookkosten fors lager zijn. Het veld is vernieuwd en de lekke verwarming is gerepareerd. En afgelopen zomer is gestart met de plaatsing van zonnepanelen, een investering van 970.000 euro waar NAC jaarlijks zo’n 30.000 euro aan huur voor moet ophoesten. De besparing op elektra daarentegen is enorm.

De tweede kostenpost ten aanzien van huisvesting is onderhoud. De gemeente heeft NAC jarenlang aan laten prullen, wat bijna heeft geleid tot het intrekken van de veiligheidsverklaring. In het huurcontract was opgenomen dat NAC de kosten van onderhoud moest betalen, maar ook de eigenaar heeft haar verantwoordelijkheid. Zeker ook als NAC de gemeentelasten dubbel blijft afdragen.

Het goede nieuws is dat ook aan de kosten voor groot onderhoud wordt gesleuteld. Door de afboeking van het stadion, de gemeente heeft nu geen keus, is de huur feitelijk niet meer marktconform. Slimme Arbouw reageerde voor de camera van Omroep Brabant al voorzichtig dat de gemeente misschien dan maar het onderhoud voor haar rekening moet nemen. Hij sorteert hiermee voor op het verleggen van de kosten. De huursom zal dan gelijk blijven, maar de additionele kosten komen voor rekening van de gemeente.

Het zal even duren voor dit spelletje ook bij NAC is ingedaald. Het rouwproces over het missen van de stadionaankoop is nog gaande. Hoe fijn is het dan dat ome Alfred over onze schouder meekijkt en vanuit het stadskantoor over ons waakt. In alle geniep nog een cadeautje aan ons uitdeelt. We hoeven het alleen maar uit te pakken.

Ik fluister nog even zacht: Alfred bedankt! Ge bent ’n goeie!Bron : De Rat, grbr


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Relaties

Geen relaties gevonden

Ratistieken

In totaal bevat onze database 19445 nieuws items met in totaal 316603 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 16,28

Eerder nieuws      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Later nieuws

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

Jrsz

Geplaatst: zaterdag 6 januari 2018 om 12:39u

Aardig stukje duiding....voor nadat de handtekeningen zijn gezet

WW

Geplaatst: zaterdag 6 januari 2018 om 13:53u

Prima stukje duiding inderdaad door de Ratdaxie.
Dus dat Alfred `unne goeie` is geloof ik meteen.

Maar laten we gebouwen en tribunes a.u.b. vernoemen naar echte NAC-iconen.
Wij heten terecht het Rat Verlegh stadion, maar bijv. iemand als een Cor Kools deed misschien wel net zoveel voor de club. In een grijs verleden weliswaar, maar maakt dat uit? Het Cor Kools hoofdgebouw. Lijkt me wel wat. En zo zijn er meer kandidaat-namen te verzinnen.

Tuur

Geplaatst: zondag 7 januari 2018 om 10:29u

Arbouw is toch die gek van die zandzakken die een bieding uitschrijft en dan doodleuk aangeeft dat het stadion meer waard is dan wat de markt er voor wil betalen... het is toch die politicus die de door de meerderheid gewenste “ontvlechting” tussen NAC en de gemeente niet door laat gaan en zich verschuilt achter staatssteun argumenten? Het zijn toch zijn ambtenaren die NAC aansprakelijk stellen voor die scheuren waar die arbitrage zaak over speelt.

Janus Oomen zadelde NAC op met een veel te duur wurgcontract (uitermate slecht onderhandeld door NAC, dat wel). De gemeente had nu een unieke kans om NAC te helpen EN onafhankelijk te worden. Arbouw heeft die laten liggen.

piair

Geplaatst: zondag 7 januari 2018 om 19:08u

Heeft er echt iemand 970.000 geinvesteerd in zonnepanelen en laat Nac hier 30.000 pj voor betalen ?? dit is een 3% per jaar, dus pas na 33 jaar heeft hij zijn 970.000 weer terug en er dan nog niet eens aan verdiend ? Volgens mij gaan die panelen zelf al niet eens langer dan 10 a 15 jaar mee.

Vind zo`n stuk moeilijk te beoordelen zonder echte cijfers (of althans in de juiste context) te kennen.


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

 

Eerder nieuws      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Later nieuws
© 1996 - 2018 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven