homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Laatste Nieuws > Nieuws item

19 september 2012
Aanstaande zondag verkrijgbaar: het 100e GeelZwarte Geloofschrift


Vrijwel alle verhalen beginnen met ´´Er was eens´´, zo ook voor De Rat. Ergens in 1996 was er een groep fanatieke NAC-supporters die de door NAC opgelegde censuur beu waren. Diverse kopstukken van de redacties van het programmaboekjes, De Tribune of de Geel-Zwart (kwartaalblad Supportersvereniging) sloegen de handen ineen en besloten om een blad te beginnen. Dit blad was niet zo maar een blad, het moest een fanzine worden dat in zijn geheel los stond van de club NAC en waar supporters ongecensureerd hun zegje in konden doen.

Alleen moest het fanzine een naam hebben. De eerste Ratdaxie was er snel uit: Het blad zou vernoemd worden naar Antoon ´De Rat´ Verlegh. Verlegh was vanaf de oprichting in 1912 tot en met zijn dood op 12 maart 1960 onlosmakelijk aan de Bredase club verbonden. Verlegh bekleedde in deze 48 jaar vrijwel elke functie binnen de club. Ter ere van hem vernoemden de toenmalige Ratdaxieleden het blad naar deze NAC-legende.

In augustus 1996 kwam het eerste exemplaar van De Rat uit. Inmiddels bedraagt de oplage 700 stuks en het fanzine vliegt als het spreekwoordelijke warme broodje over de toonbank. De reacties zijn veelal zeer positief: De Rat is een blad waarin actuele stukjes staan die geschreven zijn in begrijpelijke supporters-taal. De Rat trekt een uiteenlopend publiek: het blaaike is door de jaren heen zeer populair geworden onder sponsors, journalisten, uiteraard supporters en zelfs spelers! Wie een aantal oude ´´Ratten´´ doorleest zal snappen waarom .

Hoe kan het mooier gepland zijn dat we nu, bij de honderdste verjaardag van onze liefde, aan Rat nummer 100 toe zijn gekomen. De 100e Rat, maar nog steeds niets van haar kracht verloren. Boordevol supporterspraat, zoals het destijds bedoeld was. Zoals nog steeds onze kracht is, zoals dat nog steeds hetgeen is wat ons drijft.

Vol trots staan ze daar weer aanstaande zondag, op de hoeken van het stadion. De verkopers van het oudste en enige echte fanzine van Nederland. In weer en wind, in voor en tegenspoed. Het geluid van de tribune, voor eeuwigheid met inkt vastgelegd in het Geel Zwarte Geloofschrift. Met dank aan jullie. Onze voedingsbodem, onze schrijvers, onze cartoonisten, onze aanmoediging.

Rat 100 is aanstaande zondag te koop op de vaste hoeken van het stadion. Het is niet zomaar een uitgave, hij is ruim 100 pagina’s dik. Een boekwerk vol verhalen, historie, belevenissen, humor, kritische noten, maar bovenal een boekwerk vol liefde voor die prachtige club.

Eenmalig is de Rat dus ruim 100 bladzijdes dik, eenmalig zal de prijs dan ook drie euro bedragen. Maar daarvoor krijg je een prachtexemplaar die net uit de drukpers al een collectersitem is. En als cadeautje doen we er ook nog een 100-jaar NAC sticker bij.

Laat de charmante verkoopsters en lelijke koppen niet in de kou staan, schaf Rat 100 aan!


Bron : De Rat


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Relaties


27-sep-2012
Rat service: bestel nu Rat 100...


Ratistieken

In totaal bevat onze database 19445 nieuws items met in totaal 316603 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 16,28

Eerder nieuws      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Later nieuws

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

de puut

Geplaatst: woensdag 19 september 2012 om 10:07u

Laat ik als vaste gedichtenschrijver van de laatste jaren maar als eerste reageren. Ik ben er trots op om dit te mogen doen en in welke shit de club ook terechtkomt of is gekomen, het blijft de mooiste club van het hele land. Dit supportersblad is uniek en de oplage zou zeker naar de 1000 moeten gaan en nog veel meer supporters zouden kennis moeten nemen van de betrokkenheid van de schrijvers in dit blad bij hun club, waar ze ook vandaan komen. Gefeliciteerd NAC en gewoon nog 100 jaar erbij. Hup NAC!!!!!!!!!!!!!!!!!


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

 

Eerder nieuws      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Later nieuws
© 1996 - 2018 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven