homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Laatste Nieuws > Nieuws item

24 november 2008
NOS reportage over Avondje NAC


Zaterdagavond is Joep Schreuder van de NOS er op uit getrokken om de beleving van het Avondje NAC in beeld te brengen. Zoals wij weten begint dat al ver voor de wedstrijd. En zo begon zijn tocht in café Markhoek. Een van de vele NAC-kroegen in Breda waar lang voor de wedstrijd al voorbeschouwd wordt.

Oude verhalen, oude beelden, afgewisseld met beelden van de huidige beleving. Wat ons betreft hadden ze een andere wedstrijd mogen uitkiezen om de karakteristieke Avondje NAC ambiance in beeld te brengen. Maar toch leuk gedaan. Kijk mee:


Bron : De Rat, NOS


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Relaties

Geen relaties gevonden

Ratistieken

In totaal bevat onze database 19445 nieuws items met in totaal 316603 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 16,28

Eerder nieuws      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Later nieuws

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

1 van de 2

Geplaatst: maandag 24 november 2008 om 12:01u

Deze link werkt bij mij niet, fout bij t laden van de video.
Wil m wel heel graag zien

Nestor

Geplaatst: maandag 24 november 2008 om 12:15u

Geweldig!

MH te Breda

Geplaatst: maandag 24 november 2008 om 12:24u

Zeker die beelden van die ouwe tijd vind ik prachtig. Dat roept gevoelens op.

elblanco

Geplaatst: maandag 24 november 2008 om 12:42u

Geweldig, het Asbakincident van 1979 (feyenoord), Ajax in 1994 (2-2 Lokhoff) en de stadionbrand van 1995 (Heerenveen) komen ook nog voorbij.

Pure Nostalgie met actuele beelden, prachtig !!

Enkhuizer rat

Geplaatst: maandag 24 november 2008 om 12:46u

Leuk item, maar dan is dit artikel uit de Volkskrant van vanmorgen toch een stukske leuker:

Bij NAC kunnen ook ‘kneuzen’ zichzelf zijn
REPORTAGE, Van onze verslaggever Poul Annema
gepubliceerd op 24 november 2008 03:20, bijgewerkt op 24 november 2008 10:42

BREDA - NAC is nog altijd koploper. Het wonder van een club met spelers die het hoogtepunt in hun carrière al voorbij moeten zijn.

De vreugde van een avondje voetbal uit zich in Breda al ver voordat de wedstrijd tegen NEC begint. Voor dichte stadiondeuren zetten honderden fans de polonaise in. Het geel en zwart van NAC danst en zingt, het bier stroomt en in het programmablad van de club zegt directeur Theo Mommers tegen de supporters: ‘Vraag me niet hoe het kan, maar geniet ervan.’

Genieten doen ze uiteindelijk weer in het Rat Verlegh Stadion, ondanks het puntenverlies tegen het lang beter spelende NEC: 1-1. Beide elftallen leverden in de uitputtingsslag onvoorwaardelijke strijd en passie in een zinderende ambiance, die Mommers omschrijft als ‘het sprookje van de club’. Het kostte scheidsrechter Blom moeite de baas te blijven en verdeelde acht gele kaarten gelijk over beide ploegen.

‘Voor ons moet de les van deze avond zijn dat we als koploper nog scherper moeten beginnen’, zei NAC’s doelpuntenmaker Edwin de Graaf naderhand. ‘NEC is één van onze directe concurrenten, die mag je niet de ruimte geven om te voetballen.’

‘Dit was onze slechtste wedstrijd van deze competitie’, mopperde ook Tommie van der Leegte. ‘Ik had het gevoel dat NEC in de eerste helft minder last had van de sneeuw dan wij. Als je koploper bent, moet je je daar op eigen veld ook naar gedragen.’

Met een even merkwaardige als opzienbarende mengeling van spelers met een mislukt verleden aan de top is NAC deze competitie uitgegroeid tot één van de smaakmakers van de eredivisie. Er staat een elftal met potentie.

‘Dat is minder vreemd dan je misschien denkt’, zegt technisch directeur Earnest Stewart. ‘Wij kijken naar kwaliteit, maar ook naar mentaliteit. We moeten zeker weten dat ze wat karakter betreft mee kunnen in het specifieke NAC-gevoel.’

‘Dit is natuurlijk geen elftal van kneusjes, dit is wel een elftal met spelers die het vaak bij de bekendere topclubs niet hebben gered omdat de druk te groot was. Hier treffen ze een veilige omgeving en spreekt vooral de sfeer ze aan. We hebben spelers die een financieel beter aanbod hebben laten liggen om in deze ambiance te kunnen voetballen.’

Teamgeest en saamhorigheid heet daarom het succes van NAC. ‘We gaan voor elkaar door het vuur en iedereen kan zichzelf zijn’, zegt Anthony Lurling, die eerder voor Feyenoord, Heerenveen en FC Köln speelde.

‘Er staat een ploeg die keihard wil werken; niet om het ongenoegen van een elders mislukte carrière weg te poetsen, maar vanuit de ambitie om samen met dit fantastische publiek de glorie van een nieuwe toekomst gestalte te geven’, meent trainer Maaskant.

Hij kwam deze zomer naar Breda om een cultuuromslag te bewerkstelligen. Het onder zijn voorganger Ernie Brandts al stuntende NAC – derde op de ranglijst – moest het avontuur gaan zoeken met aanvallend voetbal. Zaterdag bleek, na rust, wat er gaat gebeuren als het gaat stormen in Breda.

Maaskant: ‘We zijn in de kleedkamer bij elkaar gaan zitten en hebben gezegd: nu komt het op karakter aan. Alles uit de kast, voetballen in een hoger tempo en vleugelverdedigers die blijven opkomen.’

Dat hield het risico van gevaarlijke tegenstoten in en NAC ontsnapte inderdaad bij een levensgrote kans voor Tim Janssen, maar tegelijkertijd creëerde de thuisclub ook het machtige decor van een even uitzinnige als swingende aanhang.

Lasse Schöne zette NEC in de 27ste minuut op een 1-0 voorsprong, Edwin de Graaf miste- alleen voor doelman Babos – de beste kans op een treffer voor de thuisploeg en Lurling raakte de paal. Twaalf minuten na rust kopte De Graaf het toen ontketende NAC uit een voorzet van Elshot alsnog naar 1-1.

De voetbaltempel beefde, het vuur van opluchting brandde en het publiek zong het alom bekende repertoire van groot voetbalgeluk. ‘Dit maak je nergens mee’, aldus De Graaf (28), die er eerder bij Feyenoord niet in slaagde definitief door te breken.

‘Dat fanatisme van publiek en ploeg maakt ons sterk’, zegt Maaskant. ‘Onze toeschouwers willen het vuil van het veld op de broeken zien, een winnend team. En de ploeg haakt daarop in. Dat is geen druk, dat is gewoon het gevoel dat bij NAC hoort.’

Dat zijn ploeg in de eerste helft zijn draai niet vond schreef Maaskant toe aan een haperende voorbereiding. ‘We hebben door interlandverplichtingen van Mtiligia en Amoah, blessures van Reuser, Cairo en Kwakman en de competitiedubbel van het tweede elftal niet één keer als team kunnen trainen. Hoe ervaren deze spelers ook zijn, een aantal automatismen komt er dan in de wedstrijd gewoon niet uit.’

In zijn opportunisme zocht NAC in de tweede helft de grens van het toelaatbare en NEC ging mee in dat klaterende gevecht, waarin de gasten via invaller Tshibamba zelfs nog heel dicht bij de zege waren. Het applaus was uiteindelijk voor de onvermoeibare aanvoerder Rob Penders, die vlak voor tijd met een spierblessure het veld verliet. Buiten het stadion werd opnieuw de polonaise ingezet en de bierpomp geopend.

Hugh Hefner

Geplaatst: maandag 24 november 2008 om 12:51u

«... in het programmablad van de club zegt directeur Theo Mommers tegen de supporters: ‘Vraag me niet hoe het kan, maar geniet ervan.’»

Fijn toch om nog een keer bevestigd te zien dat TM ook niet weet hoe hij het voor elkaar krijgt!

Cheerio

Geplaatst: maandag 24 november 2008 om 12:52u

@ Enkhuizer

Mooi stuk! Thanks!

Hugh Hefner

Geplaatst: maandag 24 november 2008 om 12:58u

En ook ES bevestigt nogmaals hoe de situatie eigenlijk is:
«‘Dit is natuurlijk geen elftal van kneusjes, dit is wel een elftal met spelers die het vaak bij de bekendere topclubs niet hebben gered omdat de druk te groot was. Hier treffen ze een veilige omgeving en spreekt vooral de sfeer ze aan. We hebben spelers die een financieel beter aanbod hebben laten liggen om in deze ambiance te kunnen voetballen.’»

Heerlijk, zo`n relativerend artikel.

Ik neem aan dat ie in de laatste zin naar Lurling refereert. Welke andere spelers zouden een beter aanbod hebben laten liggen?

Sgele

Geplaatst: maandag 24 november 2008 om 13:21u

@ Hugh, misschien Rouwelaar? Ik weet niet of hij aanbiedingen had? Of hij doelt op het punt dat toen Lurling, Amoah en Kolkka tekenden bij NAC ze ook andere aanbiedingen hadden?

Ik weet het ook niet hoor, ik denk maar wat mee

Enkhuizer rat

Geplaatst: maandag 24 november 2008 om 14:59u

Die voorzet van Abdellaoui en de goal van Lokhoff en de vreugde erna (en later de ellende veroorzaakt door de ajax-fans) doet me ineens inzien wat een compleet andere status `t NAC van nu heeft. In die tijd waren we blij met eredivisievoetbal en een gelijkspel op eigen terrein tegen de beste ploeg van Nederland. Momenteel strijden we met die club om het winterkampioenschap en winnen we geregeld in de ArenA. Heel eerlijk begin ik al een beetje te wennen aan deze situatie. Hebben meer mensen daar last van?

Stofje

Geplaatst: maandag 24 november 2008 om 15:32u

Godver, die goal van Lokhoff in de laatste minuut tegen Ajax. Dat was wel zó`n mooi moment . Als je angstig wordt dat je te gewend raakt aan overwinningen, moet je toch proberen te blijven relativeren en terugdenken aan mindere tijden. Ik vind de huidige stand nog steeds bloedjegeil .

Eddie_V

Geplaatst: maandag 24 november 2008 om 15:37u

Mja, die goal van lokhoff in de laatste minuut was de eerste en laatste keer dat ik eerder wegging bij een wedstrijd van NAC... toch nog mooi kunnen juichen op straat met de rest van de afhakers

Hoog Hart Lied Bier!

Geplaatst: maandag 24 november 2008 om 18:40u

Mooi , jawel we krijgen de aandacht die je verdient als je al zo lang (gedeeld) eerste staat .......

Ook de Rat uit Enkhuizen heeft ons verblijdt met een mooi stuk uit de krant van `t volk ,thanks !

Hoog Hart Lied Bier!

Geplaatst: maandag 24 november 2008 om 18:50u

"Een avondje NAC da moet oe overkome" ........ en "hoe krij de`m naost" waren voor mij de twee mooiste zinnekes , ......Breda , LOVE IT !

rijenvakg

Geplaatst: maandag 24 november 2008 om 20:23u

Meesterlijk die oude beelden met oude stadion en de oude relletjes.
Jmmr dat ze NAC-nek hebben gepakt voor hedendaags avondje..
Btr hadden ze een betere wedstrijd genomen maar goed..

Leuk voor NAC dit..!

     4 ever into my heart..!

NAC !!

Ata

Geplaatst: dinsdag 25 november 2008 om 9:21u

Ach, als je de hoogtepunten afzet tegen alle dieptepunten die we hebben meegemaakt, dan vind ik het niet moeilijk om volop te genieten van de huidige situatie.

Marijn1963

Geplaatst: dinsdag 25 november 2008 om 9:53u

Helemaal gaaf!!! gelukkig zijn de acties al gebeurtenissen van toen al verjaard he Hotze H. Hans van N. Dennis de T. etc etc........
Wat een tijd en wat een happening was het altijd, klinkt misschien als een ouwe lul, maar was ff andere koek als nu hoor!
Altijd verzamelen in de Belcrum bij Hotze H. voor de deur en met 100 man met vlaggen, vuurwerk etc naar NAC.
Lui van FC Den Bosch die op zaterdag middag al de belcrum in kwamen stormen via het (stations) voetgangers tunneltje maar al snel met vorken, bezemstelen en stukken hout de buurt weer uit gejaagd werden.
Uit naar Utrecht met 30 man en heel de dag achterna gezeten worden en op een gegeven moment zo beu dat het 1 grote confrontatie werd.
Kan nog wel paar uurtjes doorgaan!!! Ook de weledele heer van Nijnanten in deze reportage was samen met Guus uit Gilze, en Winnie een persoon die "van alle markten thuis was"..........nogmaals kerels, alles is verjaard, dus maak je niet druk!
Marijn Machielsen vanuit Sydney!!! Breda de gekste!!


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

 

Eerder nieuws      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Later nieuws
© 1996 - 2018 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven