homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Laatste Nieuws > Nieuws item

13 november 2006
Jan de Jong: bekerheld in de kuip


Enige tijd geleden kreeg Rat-statisticus Tiger een verzoekje van de heer Walstra. Hij wilde een boekje uitgeven met daarin o.a. een verhaal over Jan de Jong. Of ik hem kon helpen aan de elftalfoto van de bekerfinale van 1973. Uiteraard wordt aan zulke verzoekjes meegewerkt, NAC komt tenslotte weer eens positief in de boeken, en dat juichen wij alleen maar toe. Als `tegenprestatie` vroegen wij het verhaal van keeper De Jong digitaal, zodat jullie ook mee kunnen genieten van dit prachtverhaal. Komt ie:


Jan de Jong: bekerheld in de kuip

Piet de Visser was in 1961 trainer van DFC in Dordrecht. Omdat De Visser nog geen tijd en geld had om in Brazilië te scouten ontdekte hij bij de plaatselijke amateurvereniging EMMA de talentvolle 15-jarige keeper Jan de Jong. Van 1961 tot 1970 keept De Jong bij DFC, het latere FC Dordrecht.

Jan de Jong werkt tegenwoordig op een accountantskantoor en is daarnaast keeperstrainer bij FC Dordrecht. Op mijn verzoek graaft hij in zijn voetbalgeheugen.
“In 1970 ben ik vertrokken naar Breda. Tot 1979 heb ik bij NAC gespeeld. Ik ben toen op 32-jarige leeftijd al gestopt. Geestelijk was het niet meer op te brengen. Ik was semi-prof en werkte twaalf uur op een dag.”

Het absolute hoogtepunt in zijn periode bij NAC is de winst van de KNVB-beker in 1973. Het bereiken van die finale was al een fantastische prestatie. Op weg naar de finale wordt zelfs het Ajax van Johan Cruijff uitgeschakeld.
Jan de Jong: “Dat jaar wonnen wij in de competitie en de beker van het grote Ajax. De bekerwedstrijd in Breda werd beslist via strafschoppen. De strafschoppen van Barry Hulshoff en Arie Haan stopte ik en Sjaak Swart schoot naast.”
Na Ajax worden ook de sterke eredivisieploegen FC Den Haag en Sparta verslagen. Jan de Jong: “Die wedstrijd tegen FC Den Haag was een uitwedstrijd en wij wonnen zelfs in Den Haag. Dat was op zich al uniek want in die tijd won NAC bijna nooit een uitwedstrijd. De halve finale tegen Sparta moest op neutraal terrein gespeeld worden. Die wedstrijd werd gespeeld in De Kuip en wonnen wij met 2-0.” Niet alleen de halve finale tegen Sparta werd in De Kuip gespeeld. Ook de bekerfinale op 31 mei 1973 tegen NEC vond in het Feyenoord stadion plaats. Jan de Jong: “NEC was die avond zwaar favoriet. Onder leiding van Wiel Coerver waren het bijna allemaal full-profs. Zij kwamen ook vanuit het trainingskamp naar De Kuip. De meeste spelers van ons hebben die dag gewoon gewerkt. NEC had een hele technische ploeg. Jantje Peters was daar de grote vedette en Cas Janssens was een levensgevaarlijke spits.” NEC is favoriet maar de sfeer in het stadion is in het voordeel van NAC. Jan de Jong: “Er zaten 20.000 supporters uit Breda in het stadion. Er waren carnavalsorkesten en het bier was voor de wedstrijd al uitverkocht. Dat was de eerste en laatste wedstrijd dat het bier voor de wedstrijd uitverkocht was!” Met de steun van het fantastische legioen lukt het NAC om NEC te verslaan. Jan de Jong: “Wij wonnen niet onverdiend met 2-0. In de eerste helft scoorde Stanley Bish en in de tweede helft maakte Addy Brouwers het tweede doelpunt.” Bij NAC is Jan de Jong net als tegen Ajax de absolute uitblinker. Hij verricht een paar geweldige reddingen. “Ja, die bekerfinale keepte ik wel één van mijn beste wedstrijden. Theo Koomen had in die tijd een column in het Algemeen Dagblad. Hij pushte mij enorm en schreef dat ik een kans in het Nederlands elftal verdiende. Ik was al zesentwintig jaar maar heb toen als dispensatiespeler nog een wedstrijd met Jong Oranje tegen Engeland gespeeld.”
Na de bekerwinst in Rotterdam volgt diep in de nacht nog een huldiging in Brabant. Jan de Jong: “In Breda werden wij gehuldigd op het stadhuis. De Grote Markt stond helemaal zwart van de mensen. Die waren allemaal na die wedstrijd naar dat plein gekomen. Dat was uniek.”

Het volgende seizoen loot NAC in de Europa Cup tegen FC Magdeburg. Omdat er in het eigen stadion geen lichtinstallatie is moet het thuisduel afgewerkt worden in De Kuip. Jan de Jong: “Dat was wel jammer. Het was toen ook nog eens heel slecht weer en er waren maar weinig supporters naar Rotterdam gekomen. Wij misten veel kansen en speelden 0-0. Uit verloren wij door doelpunten in de laatste tien minuten met 2-0. Als die thuiswedstrijd ’s middags in Breda was gespeeld hadden wij een veel betere kans gehad. Magdeburg won later dat seizoen ongeslagen de Europa Cup II.” Ondanks de teleurstellende Europa Cup wedstrijden heeft De Jong met veel plezier in het Bredase doel gestaan. “Met NAC heb ik in 1974 ook nog een keer in de bekerfinale tegen PSV gestaan. Ik heb met Jong Oranje op Highbury tegen Engeland gespeeld en met NAC hele mooie seizoenen in de eredivisie beleefd. Achteraf besef je pas hoe mooi dat was.”Bovenstaand interview met Jan de Jong is ook te lezen in het boek `Nederlandse Voetbalhistorie, de jaren 70`.
Dit boek van 98 pagina’s is alleen verkrijgbaar bij enkele boekhandels in friesland.

Er zijn o.a. interviews te lezen met sterren als Rob Rensenbrink, Jan van Beveren, Bertus Quaars, Rinus Israël, Jean Marie Pfaff, Kees Kist en Ruud Geels. Bovendien zijn er veel prachtige foto’s te bekijken.

Het boek is ook rechtstreeks te bestellen bij Harry Walstra. Het kost € 12,95 inclusief verzendkosten. Betaling kan geschieden via bankrekening 35.95.10.353 t.n.v. H. Walstra te Sneek, onder vermelding van naam, adres, postcode en woonplaats.


Bron : De Rat


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Relaties

Jan de Jong

31-mei-1973 NAC-NEC (2-0)


Ratistieken

In totaal bevat onze database 19445 nieuws items met in totaal 316603 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 16,28

Eerder nieuws      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Later nieuws

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

Hugh Hefner

Geplaatst: dinsdag 14 november 2006 om 9:07u

Bertus Quaars, Ruud Geels, voorwaar toch ook allebei ex-NACcers. Mogen wij daarover ook nog verhaaltjes verwachten?

Ik ben nog steeds benieuwd naar dat verhaal over die kopstoot van Quaars!

Hugh Hefner

Geplaatst: dinsdag 14 november 2006 om 9:30u

Heerlijk toch, dit soort verhalen. Jan de Jong heeft toch maar mooi een van de meest succesvolle periodes van ons clubske meegemaakt. In het jaar dat ze Europees een gelijkspel pakten tegen de winnaar van de EC2, haalden ze nog een keer de bekerfinale! Die ging weliswaar met 6-0 verloren tegen de Lampjes, maar ach een kniesoor die daar op let.

Het bier was al voor de wedstrijds uitverkocht. Tja, dat kan natuurlijk ook alleen NAC overkomen. Geen wedstrijd van NAC zonder bier?
Jeu Sprengers, in zijn tijd als voorzitter van VVV, deed ooit de legendarische uitspraak: bij ons is het pas paniek als de bierkraan leeg is. Ik geloof niet dat Jeu dat ooit heeft meegemaakt. Wij dus wel. Dat is wat NAC nu zo`n mooie club maakt. Alle extremen maak je in Breda mee, zowel de mooie als, jammer genoeg, de minder mooie.

Hoog Hart Lied Bier!

Geplaatst: dinsdag 14 november 2006 om 12:44u

Die laatste zin , `achteraf besef je pas hoe mooi dat was` , denk ik vaker als ik weer eens terugdenk aan de knotsgekke dingen die je meemaakt als NAC supporter !

Ja beste NAC spelers lees dit maar eens goed door , prima stukkie !

portugeese naccer

Geplaatst: dinsdag 14 november 2006 om 12:54u

Als manneke van een jaar of 8/9 was ik meestentijds veroordeeld tot het goal als ik met vriendjes voetbalde. Wat dat over mijn voetbalcapaciteiten zegt, laat ik aan anderen om daarover te oordelen.

Jan de Jong was altijd mijn grote held en ik "was" dus ook altijd Jan de Jong.

Hij had, wat mij betreft, echter één grote concurrent, en dat was de Belgische keeper Christian Piot.

Piot was de keeper van het Belgisch elftal dat zich niet plaatste voor de WK `74 in Duitsland, na ten onrechte door Nederland te zijn uitgeschakeld.

Piot had een onzettend stoere zwarte (Puma?) trui met witte strepen over zijn arm. Zo`n trui had ik ook, en daarom vond ik uiteraard Piot heel gaaf.

Dat De Jong het Nederlands elftal niet haalde, was allesbehalve een schande met sterren als Jan Jongbloed maar eigenlijk als beste Jan van Beveren voor zich.

Leuk te lezen dit soort verhalen. Ik ga het boekje zeker kopen!

elblanco

Geplaatst: dinsdag 14 november 2006 om 14:56u

Ga dat boek zeker bestellen, prachtig. Ik zie op de voorkant dat onze Bertus aan het woord zal komen over de kopstoot die hij in 1975 ontving van de grensrechter (!) tijdens Feyenoord-Psv.

Overigens is de auteur ook bekend van de site www.wk74finale.nl , en was hij degene die met de ludieke mededeling kwam dat die WK-finale over gespeeld moest worden omdat Rainer Bonhof op dat moment eigenlijk Nederlander was ...

(met die site is `ie wel concurrent van de site van ondergetekende, www.wk74.tk maar goed..)

Hugh Hefner

Geplaatst: dinsdag 14 november 2006 om 15:33u

W. hieronder > Over het algemeen plaats je wel verstandige opmerkingen, maar deze keer zit je volledig mis! Dat seizoen een droom? Een pure nachtmerrie was het! De bekerwinst was de absolute climax!
NAC eindigde derde van onder (toen degradeerden nog twee clubs direct, met drie puntjes voorsprong, zijn een overwinning en een gelijkspel). We boekten dat seizoen een trieste diepterecord met elf nederlagen achter elkaar te beginnen met drie achtereenvolgende thuisnederlagen (gegevens haal ik van DROL!):
thuis tegen de Nurds 0-5 (nul vijf!!)
thuis tegen FC Trommel 0-3 (nul drie!!)
thuis tegen Telstar (jazeker!) 0-1
uit tegen Ajakkes 4-0
thuis tegen Twente 0-1
uit tegen Den Bosch 2-0
thuis tegen Den Haag 1-2
uit tegen Excelsiknor 2-0
uit tegen Grunn 1-0
thuis tegen Sparta 0-1
uit tegen MVV (jawel) 3-0

Eén doelpunt voor in elf wedstrijden! 25 doelpunten tegen. Een voor en 25 tegen!

Gelukkig wonnen we daarna met 3-0 thuis van AZ. De slotwedstrijd tegen FC Amsterdam (jawel!) wonnen we gelukkig ook nog met 1-0. Excelsiknor en Den Bosch degradeerden.

En dan toch nog de beker winnen!

Dat was de redding van de trainer waarschijnlijk.

Hugh Hefner

Geplaatst: dinsdag 14 november 2006 om 15:35u

Cleine correctie: climacs moet natuurlijk anti-climax zijn!!

harry b.d.

Geplaatst: dinsdag 14 november 2006 om 17:36u

B.d. senior vond b.d. junior toen nog te jong om de trip naar Rotterdam mee te maken in 73. Daar is toen in huize b.d. wel een traan om gelaten en zelfs een deel van b.d.`s slaapkamermeubilair overleefde het niet helemaal ongeschonden.

Catweazle

Geplaatst: dinsdag 14 november 2006 om 18:46u

@Elblanco

Volgens mij heette de grensrechter die Quaars velde met een welgemikte kopstoot Dhr. Griek...
Raar verhaal inderdaad. Is er eigenlijk bekend wat er nu echt is gebeurd of is de doofpot hermetisch gesloten....?

portugeese naccer

Geplaatst: dinsdag 14 november 2006 om 21:34u

Leve Google. Lees en huiver ......

Een negatieve hoofdrol is er dit seizoen voor grensrechter Gerrit Griek. Op 21 december 1975, in de 78e minuut van een bikkelharde Feyenoord - PSV, scoort Bertus Quaars voor de Brabanders. Griek wijst met de vlag naar het midden, maar arbiter Theo Boosten annuleert de treffer wegens buitenspel van Harry Lubse. Daarop gaat Quaars verhaal halen bij de vlaggenist, en stort opeens ter aarde, terwijl Griek aan zijn voorhoofd voelt. De uitleg van Griek is duidelijk: de speler heeft hem een kopstoot toegediend. Boosten trekt de rode kaart voor Quaars, die na afloop van de wedstrijd bij de Rotterdamse politie aangifte doet van mishandeling. Al snel komen de getuigenverklaringen van Feyenoorder Martien Vreijsen en zowel PSV- als Feyenoord-supporters, die Quaars’ lezing ondersteunen: niet hij, maar Griek heeft de kopstoot uitgedeeld. De tuchtcommissie in Zeist geeft eveneens Quaars gelijk, en schorst Griek uiteindelijk voor een jaar. Griek tekent daarmee in feite voor het einde van zijn arbitrale carrière.


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]


Niet geregistreerde bezoekers

[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

nacisdeglorie

Geplaatst: dinsdag 14 november 2006om 7:52u

Terecht!!!!!!!!!

Jan de Jong was een van de meest charismatische spelers die NAC ooit heeft gehad. "De schrik van Ajax" werd zijn bijnaam in de plaatjesboeken in de jaren 70. Niet de meest betrouwbare keeper, maar op sommige dagen onpasseerbaar. Bovendien de man met de mooiste snoekduik. Als de bal recht op doel kwam, deed hij eerst twee stapjes naar de hoek, om vervolgens met een fraaie zweefduik de bal uit het doel te ranselen.

w.

Geplaatst: dinsdag 14 november 2006om 10:37u

Dat seizoen was 1 grote droom. Een spannend jongensboek was er niks bij.
Ook om die reden; schop never tegen onze iconen aan, blijf minimaal fatsoenlijk.

Jannie F7

Geplaatst: dinsdag 14 november 2006om 12:25u

Was er bij als 12 jarige! Wat een seizoen was dat, waarin addy brouwers liet zien dat hij de beste buitenspeler van Nederland was!
Oude tijden herleven, geweldig!!!

w.

Geplaatst: dinsdag 14 november 2006om 17:38u

Beste HH, ........................ tsja helemaal mee eens. Maar is er iets mooiers dan een ware nachtmerrie "vermengd" met een Goddelijke droom. En dan overwint aan het einde het Goddelijke. Man,man, wat een seizoen.
We vierde dat seizoen dus twee keer flink feest; eerst de beker winst en daarna het behoud van het eredivisieschap.
Onze TL is ook akelig dicht bij bekerwinst geweest, als we bij twente hadden gewonnen (Boukhari!) dan was de beker voor de tweede keer naar Breda gegaan en was Ton voor eeuwig trainer gebleven. De duivel heeft een en ander perse willen verstoren.


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

Eerder nieuws      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Later nieuws
© 1996 - 2020 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven