homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Ex-NAC'ers > Item

4 januari 2007
Theo Dierckx vindt zijn NAC-tijd zeer waardevol


In de rubriek anno in voetbal international deze keer plek voor een heerlijk stuk NAC-nostalgie. Theo Dierckx is de man die mag verhalen over NAC uit het jaar 1978.

Het is daarom dan ook jammer dat er een groot gedeelte van het stuk gewijd is aan Leonardo. Theo vraagt zich af wie bij NAC de braziliaan ter verantwoording riep.

Er valt verder te lezen dat Dierckx na zijn actieve loopbaan, die op 11 mei 1980 eindigde, nooit meer tegen een bal aan trapte. Dat terwijl hij toch zo getalenteerd was dat ajax halverwege de jaren 70 in Dierckx de opvolger zag voor de naar barcelona vertrokken johan neeskens. 'Ik zou wel eens willen dat ik het vermogen had te kijken wat er mij gebeurd was als ik toen naar ajax was overgestapt. Bij NAC verdiende ik destijds 16.000 gulden bruto en bij ajax kon ik anderhalve ton krijgen. Alleen: ik moest dan wel stoppen met mijn studie. Ik heb uiteindelijk besloten bij NAC te blijven, Daarna kreeg ik wel forse salarisverhoging, maar natuurlijk bij lange na niet wat ik bij ajax kon krijgen.'

Spijt van zijn niet vertrek bij NAC heeft hij niet, hij kon zijn studie met succes afronden, maar wat als.....dat zou hij zo nu en dan wel eens willen weten.

Dat Dierckx na zijn loopbaan nooit meer speelde heeft wel een reden. 'Als ik voetbal zou moeten vertalen in hobby of beroep, denk ik dat ik op fifty-fifty uitkom. Ik vond het fantastisch om te doen. Je bent toch een soort acteur die optreedt voor duizenden mensen. Maar voetbal was voor mij toch gewoon een vorm van broodwinning. Ik heb nooit de behoefte gehad na mijn voetbal carričre nog het veld op te gaan. Ik speel dus ook niet in oud-NAC. Zoals ik ook niet vooraan sta als ik naar een voetbalwedstrijd ga kijken. Ik heb dat achter me, ik hoef het niet meer op het toneel.'

Maar het stuk gaat ook over NAC anno 1978. Dierckx telt zeven spelers die uit Breda komen en 5 uit Dordrecht. Twee joegoslaven, Nikolai Budisic en Josip Mohorovic en engelsman Ron Goodlass vormden het vreemdelingenlegioen. 'Wij hadden ook geen echte sterren in de ploeg. Bertus Quaars kwam terug van psv, maar is allesbehalve een vedette. Een Bredase jongen die goed kon voetballen.'

Trainer in het seizoen 1978-1979 was Hans Dorjee, die moest echter in januari plaats maken voor assistent Jo Jansen. 'Ik kon heel goed opschieten met Hans Dorjee, Hij was een diplomatieke trainer, op het milde af. Dat werd hem ook wel eens verweten.'

'Op mijn achttiende debuteerde ik in het eerste als spits. `s Avonds bij de samenvatting op tv hoorde ik mensen vanuit het publiek roepen: "Haal die lul van een Dierckx er uit".

Later kwam het toch goed met Dierckx. Ben Peeters haalde hem terug bij het eerste en zette hem meteen op ene cruijff. NAC versloeg ajax met 2-0. 'Ik ben toen ik het elftal gebleven. Als middenvelder scoorde ik veel, ik had een neus voor de goal. Tegen het einde van mijn carričre werd ik laatste man.'

Geen spijt dat hij altijd bij NAC is gebleven. 'Dat publiek, het teamgevoel, de reisjes naar zuid-frankrijk of zuid-spanje die sponsor Tim Meeůs de selectie aanbood: het is zeer waardevol geweest dat ik het allemaal heb mogen meemaken'


  
 
  
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Relaties

Theo Dierckx
Ronnie Goodlass
Nikolai Budisic
Tim Meeůs
Hans Dorjee
Josip Mohorovic
Leonardo Vitor Santiago
Ben Peeters


Vorige Log      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Volgende Log

reakties


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

elblanco

Geplaatst: donderdag 4 januari 2007om 19:39u

Prachtig stukje inderdaad in de VI. Alleen Theo`s uitspraak dat hij er lustig op los scoorde, moet met een korreltje zout genomen worden.

In een oud plakboek heb ik alle doelpuntenmakers bijgehouden en tref het volgende:

In de seizoenen 72/73 tot en met 79/80 scoorde hij (in 8 seizoenen) in totaal 22 competitiedoelpunten (geen bekertreffers) voor NAC, dus gemiddeld nog geen 3 treffers per seizoen.

Het best scoorde hij in het "pleerollen"-seizoen 76/77, nl. 5 keer.

(Maar goed, dit gemiddelde is altijd nog beter dan het huidige moyenne van onze voormalige spits PVH dit seizoen bij de Nerds )

hannibal

Geplaatst: donderdag 4 januari 2007om 20:49u

goede kerel, goede peut, trouwens ook een heel goede golfer, rond de 6 of zo dacht ik. verteld zelden verhalen uit de oude doos, maar als, dan! mooi is zijn eeuwig respect voor meneer tim.

VB

Geplaatst: donderdag 4 januari 2007om 21:08u

zeker goede peut, en zeker goede kerel! Mocht iemand twijfelen aan zijn scorend vermogen, lees dit maar eens: http://www.derat.nl/int/nl/nieuws/nieuwsitemnieuw.asp?ID=4489

harry b.d.

Geplaatst: vrijdag 5 januari 2007om 6:26u

Zon figuur als Dierckx (spreek uit Dieriks) missen we al een aantal jaren in het eerste. Theo D. was een goede, gedreven middenvelder, die ook nog behoorlijk kon voetballen. Hij had iets van de drive van Gerard den Haan, maar die kon natuurlijk niet voetballen.

Toen Dierckx fysiotherapeut werd in Ijpelaar nam hij een mannetje aan dat korte tijd later jeugdtrainer werd bij Willem 2. Nadat ik dat hoorde ben ik er nooit meer geweest.

portugeese naccer

Geplaatst: vrijdag 5 januari 2007om 11:34u

Ook ik vond de tijd dat Theo Dierckx (LET OP: schande, zijn naam is in de kop van het bericht fout geschreven!) bij NAC speelde zéér waardevol.

`t Was de tijd dat ik niet enkel meer aan het handje van pappa en oom naar de Beatrixstraat vetrok, maar ook in m`n eentje met vriendjes er naartoe mocht. In die tijd is mijn echte NAC-gevoel ontstaan.

Prachtttijd en de foto bij het artikel in VI (dank broertje voor het inscannen en toezenden!) vervult mij met weemoed: mijn grote helden Budisic en Mohorovic en al die andere corifeën uit een niet eens zo heel lang verleden. Mooi!

Hoog Hart Lied Bier!

Geplaatst: vrijdag 5 januari 2007om 12:21u

Niet naar Ajax i.v.m. een studie afmaken.... , andere tijden.
Werkelijke reden was natuurlik die andere mooie uitspraak van `m in dit stukje , `Dat publiek, het teamgevoel, de reisjes naar zuid-frankrijk of zuid-spanje die sponsor Tim Meeůs de selectie aanbood: het is zeer waardevol geweest dat ik het allemaal heb mogen meemaken`


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

Vorige Log      |       REAGEER OP DIT ITEM      |       Volgende Log
© 1996 - 2019 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven