homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Columns > Column

28 april 2018 : Too much of a good thing


Zondagmiddag 29 april, een uur of half vijf. Stijn Vreven applaudisseert voor Vak G en krijgt het in dubbelbecijferd decibel terug. Gejuich en gezang zijn helemaal voor hem als hij langs de eretribune loopt, zwaaiend naar de fans die hij zojuist een (99% zeker) nieuw seizoen eredivisievoetbal gegeven heeft. Dan maakt hij een diepe buiging naar de B-Side, tevreden en terecht trots op het kunststukje van 33 wedstrijden. De knokker die misschien wel teveel ‘typisch NAC’ bleek voor zijn eigen bestwil groet ‘zijn’ publiek, voor de laatste maal, en verdwijnt.
Een klein kwartier later keuvelt iedereen zich opgelucht naar de stad. Geen geschreeuw, geen dolle omhelzingen. Op de parkeerplaats naast het stadion staat geen groot podium, geen frietkarren, geen barretjes. Rob Kemps staat ongetwijfeld ergens in Oost-Brabant op een braderie te playbacken, maanden en kilometers verwijderd van de onverwachte trompetshow van Andries Noppert. Er is geen Gouden Stier weg te geven door een KNVB’ert, geen geďmproviseerde vuurwerkshow, geen uitzinnige menigte die tot diep in de zondagavond haar spelers toezingt, -juicht of –lacht. Evenmin zal een dag later de Bredase binnenstad geelzwart kleuren (of althans niet meer dan gebruikelijk op een maandag), er wacht geen fotomoment met de burgemeester. Op het bordes van het stadhuis staat misschien een verdwaalde Vlaamse toerist, of een duif, maar in ieder geval niemand die Manu García op de schouders neemt. Zelfs het zonnetje dat de vreugde en de kleuren deed exploderen op de Grote Markt houdt zich verscholen achter de wolken, en tenzij het winkelende publiek een grote verrassing in petto heeft steekt er niemand een fakkel of een rookbom af. Terwijl er verdomme veel méér te vieren valt.

Stijn Vreven leverde dit seizoen een prestatie minstens gelijkwaardig aan die van Ernie Brandts. Directe handhaving is me eigenlijk nog veel meer een huldiging waard dan de promotie van vorig jaar, want promotie (en hij bijpassende feest) is structureel/bedrijfseconomisch gesproken alleen iets waard als je niet meteen weer degradeert. Op basis van begrotingen was nacompetitie heel reëel, zeker als verse promovendus. Vreven kreeg vanuit Manchester een karrevracht nieuwe spelers die bedoeld waren als aanvulling, maar ineens in de basiself moesten, met een taalbarričre die de selectie aan alle kanten insloot. Een Franse spits die veel meer moest meeverdedigen dan hem lief was, een Spaanse aanvoerder die nog nooit ergens indruk had gemaakt buiten de Segunda B, een Eindhovenaar die misschien iets te veel te bewijzen had, en een Est die, nou ja, die er ook bij was, om over de keeperscarroussel nog maar te zwijgen. Ploegen als Roda, NEC en Sparta degradeerden de afgelopen jaren met vreemdelingenlegioenen, en er was zeker tot aan de winterstop geen enkele reden om aan te nemen dat NAC niet datzelfde kon gebeuren.

Maar dat gebeurde niet. NAC kan in principe verder bouwen aan een gezonde toekomst. En toch wordt de verantwoordelijke trainer bedankt voor bewezen diensten. Waarom hij volgend seizoen een nieuwe club kan gaan zoeken weet ik niet: ik ben niet dagelijks in Zundert. Puur scorebordjournaillerend zag ik een trainer die in alles fanatiek meeleefde, voor en na de wedstrijd keurig en galant, tijdens de wedstrijd een vaatje buskruit waarvoor in de kleinste dwaling een vonk te vinden was. Een trainer die in zijn spelers en zijn visie gelooft, en daarmee succes behaalt (zoals nu tegen Heerenveen), maar daarbij soms tegen beter weten in vasthoudt aan diezelfde visie en spelers, getuige alle verloren wedstrijden tegen de ‘kleintjes’ dit seizoen (Sparta-uit misschien daargelaten). Een trainer die zich in interviews diep in de ziel laat kijken, eerlijk en loyaal is, maar net zo makkelijk Verschueren een stem van een jeannet toedicht en de ene schorsing met de andere aansteekt. Een trainer met een bijna spreekwoordelijk temperament, uniek en geliefd, soms onhandelbaar en aardig berucht. Vreven past bij NAC, hóórt bij NAC, ís in allerlei opzichten precies wat NAC is.

Misschien was hij zelfs tevéél typisch NAC, soms te eigenwijs, soms te heetgebakerd. Maar misschien was dat precies wat we nodig hadden. Misschien paste daarom wat meer loyaliteit vanuit de directie. Misschien verdient Vreven juist ook wel een vertrek door de voordeur, vandaag, als een leider die zijn taak volbracht, in plaats van een pijnlijke aftocht met stille trom als volgend seizoen (onverhoopt) het second season syndrome toeslaat. Misschien wil de club eerder veilig zijn. Misschien wil Vreven zelf wel even rust, na 18 slopende maanden: aan zijn kant van de zijlijn lijkt hij nog net zoveel meters te maken als toen hij nog speler was.
Maar dat alles zal speculeren blijven, althans tot het onvermijdelijke, niet per sé verhelderende persbericht later deze week. Wat rest is de herinnering, en daarmee ook de waardering. NAC speelde dit jaar eredivisie. NAC speelt (99% zeker) volgend jaar eredivisie. Dat is, na alle shit waar we in hebben gezeten sinds de tijd van Theo Mommers, een klein wonder te noemen. Die prestatie komt op conto van Stijn Vreven. En dat zal ik nooit, nooit vergeten.


Door : JCFCD
De mening van JCFCD hoeft niet de mening van de ratdaxie te zijn!


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ratistieken

In totaal bevat onze database 251 columns met in totaal 4522 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 18,02

Rattavista

Zoek in:
titels
columns
auteurs
op de term

Eerdere column      |       REAGEER OP DIT ITEM       |       Latere column

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

petros

Geplaatst: dinsdag 1 mei 2018 om 11:13u

Blijft idd speculeren, maar toch is het jammer als Stijn vertrekt....maar volgens meneer Smulders snap ik er niks van, zij wel. Nog zo, n zinnetje ergens gelezen; misschien ging het te snel ! Is me dat wat....als het vorig jaar te snel ging hebben ze mij de verkeerde kluif voorgehouden door te zeggen dat we zo snel mogelijk terug moesten naar de eredivisie...is het zo meneer Smulders dat jullie planning een jaar later was ? De transparantie is wederom ver te zoeken. Als het te moeilijk wordt om kritische vragen te beantwoorden ben ik ineens dom....zo lust ik er nog wel een paar. Ik heb altijd vurig achter de grote mannen gestaan, maar mijn vertrouwen heeft nu voor het eerst wel een knauw gekregen.....transparantie alsjeblieft, want zo maak je alles kapot met alle bekende gevolgen vandien

Tuur

Geplaatst: dinsdag 1 mei 2018 om 11:33u

Sorry maar dan heb je echt niet gezien hoe goed deze selectie was. Als meg Garcia, Ambrose, Mari, Umar Ambrose, Te Vrede etc in de nacompetitie was beland was dat echt een wanprestatie geweest.

Vreven heeft een prime gedaan maar wordt nu als een soort wereldtrainer neergezet. Hij past goed bij NAC maar overdrijven is ookm een vak.

Tuur

Geplaatst: dinsdag 1 mei 2018 om 13:03u

Het is eigenlijk een vreemde column dit. Sinds mommers en alles door Stijn Vreven. Maar de mensen die miljoenen in de club hebben gestopt, spelers als Garcia, Dessers, Angelino(de echte reden van promotie en handhaving). Onbezoldigde bestuurders, vrijwilligers, personeel etc etc. Die vergeten we even?
Alle lof voor de inzet van Stijn maar koekoek het is god op aarde niet hoor.

TvM

Geplaatst: dinsdag 1 mei 2018 om 14:21u

Oude schoenen weggooien die aardig pasten, best lekker lopen, en voor de meesten er gewoon nog goed uit zien. Maar wees niet bevreesd, we zijn goed bekend in het schoenenwereldje: nieuwe lopen echt beter, niet te snel of te langzaam, volledig in de pas, en in de 1 of andere richting... Wat een onzin allemaal. Beste TD, kunt u het misschien nog 1 keer én in 1 zin uitleggen?

Bertus Baklip

Geplaatst: dinsdag 1 mei 2018 om 14:23u

Tuur, wat je even vergeet is dat sommige van die City gasten gewoonweg veel beter zijn dan de rest. De samengestelde selectie was totaal onevenwichtig, dan krijg je onevenwichtige resultaten. We kopen 2 centrale verdedigers, Koch en Mets, terwijl er met Mari nog 1 kwam en Meijers er nog was. Je flikkert dus eigenlijk gewoon geld weg en vergeet daarbij een fatsoenlijke (2e) spits te halen en komt met Enevoldsen op de proppen. 4 City spelers in de basis die je 0euro van je spelersbudget kosten. Dan moet je met het resterende budget toch genoeg Eredivisiewaardige spelers op de been kunnem brengen.
Mismamagement zit em dus bij de TD en niet bij de trainer. De trainer heeft er op zijn beurt nog zo goed en kwaad als het ging een team van proberen te smeden, met nieuwe inpassingen in de winter.
Dusja Stijn had mij van ook mogen blijven.

Tuur

Geplaatst: dinsdag 1 mei 2018 om 15:10u

Vreven had van mij ook mogen blijven. Maar ik zie ook zijn tekortkomingen. Niettemin heeft hij fe doelstelling gehaald en is hij net op tijd met een logische opstelling gekomen. Net als vorig jaar na de 0-1 stand tegen Oss.
Waarvoor dank.

Vreven is alleen met name populair door zijn passie en bevlogenheid. Dat is ook geweldig. Alsof een maat vertrekt. Geen TD die dat zou doen. Smulders wel. Dat is sterk. Dan ben je niet bezig met je eigen positie. Zouden meer mensen moeten doen.

WW

Geplaatst: dinsdag 1 mei 2018 om 16:06u

De column en alle reacties lezend ben ik het eens met Tuur.
Kan er niet meer van maken.


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

© 1996 - 2018 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven