homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Columns > Column

15 april 2018 : Ons voetballeven


Daar stonden we dan, zoonlief (7) en ik op het spik splinter nieuwe station Breda. Klaar voor onze undercoveroperatie ‘lampjes kapot.’ Samen met de intercity naar Eindhoven centraal. Bij de AH to go kopen we nog even wat lekkere zaken, tien minuten later zitten we in de trein en flitst het landschap aan ons voorbij.

Zichtbaar genietend kijkt de jonge fanatiekeling naar buiten en komt na het doorslikken van een stukje worstenbrood tot de conclusie, dat het best wel eens een lastige wedstrijd kan gaan worden. Vanwege onze geheime missie, moeten we de bron, de leverancier van de kaarten geheim houden. We hadden kaarten voor vak zz, het vlaggenvak, vertelden de beelden ons via YouTube. De kaarten moesten we ophalen bij ingang 14. Het vak bevond zich bovenin een hoek van het stadion. Na zo’n 200 treden waren we eindelijk boven en hadden we prima zicht op het veld. Vak zz bleek naast het territorium van de jongerenkern tot een jaar of 17, ook één van die domeinen van dagjesmensen. Dat was direct te merken aan het gesprek dat mensen onderling hadden. ‘Wat is het hier hoog.’ ‘Man die verwarming, niet normaal.’ ‘Welke rij zitten we, we zitten toch wel naast elkaar, toch?’ Ook naast ons weinig ‘koetsjie-koetsjie-kern.’ Rechts van ons vier mensen die vijf keer per jaar eens een wedstrijd van PSV bezoeken. Links van ons de firma bal en bal, een beetje hautain en ook hun bezoekjes blijken op een hand te tellen te zijn. Aan zoonlief vragen ze, nadat ze vijf minuten later binnenkwamen: ‘Wie is jouw beste speler?’ Met zijn antwoord ‘Angelino,’ helpt hij in één woord onze dekmantel om zeep. Vervolgens heeft hij zijn buurmannen nog diverse malen gewezen op ‘die met die rode schoenen...goed is tie hè. PSV wil hem heel graag hebben.’

Alweer 23 jaar geleden was ik getuige van de laatste overwinning (2-4) in Eindhoven. Heel veel fiducie in een goed resultaat was er dus niet. Wat dat betreft was ik het wel eens met mijn zoontje. Maar goed, hoop drijft de NAC-supporter al jaren en wat dat betreft ben ik kapitein van dat vlot. Ik betrapte me nog altijd op die lichtelijke kater en een ‘wat-als-gevoel’, die was blijven hangen na de wedstrijd tegen de semi-Duitsers uit Kerkrade. Tegen Roda heeft NAC gewoon onnodige en dure punten laten liggen, op weg naar overleven in de Eredivisie. Het kan achteraf best wel eens het sleutelduel zijn geweest. Terwijl er in de eerdere weken puike prestaties zijn geleverd, waarmee handhaving erg dichtbij kwam, zijn de prestaties tegen de directe concurrenten niet echt succesvol gebleken. Al een aantal speelrondes had NAC het geluk met de uitslagen van de concurrentie. Na de wedstrijd tegen PSV, waar de 5-1 iets wat geflatteerd was, bleek het omgekeerde. De hete adem van de achtervolgers is te voelen. Dwangmatig naar onderen kijken het gevolg. We zijn het inmiddels wel gewend, noem het traditioneel, of typisch NAC, maar het zal in de slotfase van deze competitie waarschijnlijk weer ouderwets billenknijpen worden. Als deze vervelende eigenschap van de club nu nog eens uitgebannen zou worden, dan pas zou er echt sprake zijn van een professionaliserings-slag. Supporters trouw als altijd, verdienen een club die ver weg moet kunnen blijven van die angst-en-beven-zone. Na de dik verdiende overwinning op Vitesse, volgt de ongelofelijke collectieve wanprestatie tegen Willem II. Als supporters zetten we de dag voor de derby de spelers op scherp, spelers zeggen het te begrijpen en als dank geven ze voor de zoveelste keer een directe concurrent een open doekje. Een verlenging van het seizoen, die als Eredivisieclub echt niet als toetje gezien kan worden, ligt dus nog altijd op de loer. Drie bloedstollende finales in het vooruitzicht, alles nog in eigen hand, dat dan weer wel.

De NAC-supporter uit zijn mening, zorg of blijdschap via de diverse sociale uitlaatkleppen. Het gros van de supporters is 24-karaats. Ze worden wakker met NAC en gaan er mee naar bed. Het echte werk, puurheid in zijn puurste vorm. Meningen worden op het digitale web net zo uitgebreid geventileerd als in de kroeg, bij de plaatselijke bakker of op de hoek van de straat. Supporters zien bijvoorbeeld liever dat de technische staf met name op het middenveld veranderingen doorvoert, maar alsmaar lijkt vast te houden aan de geijkte spelers. Het reageren via de diverse sites is de houvast die een diehard heeft. De digitale kroeg waar je jouw passie in woord kunt delen. Je kunt het irritant vinden, gezeur, overdreven, want we zijn vorig seizoen met geluk gepromoveerd.
Je moet geen eigen speler uitfluiten, maar achter de club blijven staan. Prima, jouw mening of niet. Wij laten NAC niet vallen, wij gaan niet opzij! Week in week uit een uitverkocht huis. Waar het grootste gedeelte van de Nederlandse betaald voetbalclubs alle moeite moet doen, dagjesmensen een kaartje aan te smeren, gaat de beperkte hoeveelheid losse kaartjes hier als warme broodjes over de toonbank of belanden ze in je mailbox. De binding met de club is enorm en lijkt ieder jaar toe te nemen. Noem die betrokkenheid op dit moment de zorg, die ongerustheid, de maandagavond fobie. Het levert vele meningen en reacties op, die vanuit het hart zijn geschreven. Vergeet en negeer de notoire zeikers, die heb je altijd, zij doen het er om. Zij vervuilen met opzet hun eigen nest met slechts uitgemolken oneliners of keer op keer met een herhaling van zetten. Het zijn stokers, onrustzaaiers, genietend van hun eigen negatieve braaksel, waarop ze tien keer per uur F5-en. Dit soort randfiguren heeft totaal geen respect voor de club en haar supporters. Ieder echte NAC-supporter mag zijn mening, zijn kritiek, zijn zorg uiten, zolang deze maar onderbouwd is. Ieder zijn verhaal, zoals het hoort te zijn, dat mag, zo zij het. Dat maakt NAC het middelpunt van onze Bredase samenleving, maar laat iedereen in zijn waarde. Niemand is meer en zeker niet groter dan de club. Samen maken wij de club!

Ik ben blij dat mijn zoon, jong als hij is, helemaal verknocht is aan de Parel van het Zuiden. Dat ik met hem de intercity kan nemen en met hem een geelzwart avontuur kan beleven. Dat ik hem deelgenoot kan maken van mijn diepgewortelde passie en rijke verhalen, die ik hem kan vertellen. Samen genieten, voorbeschouwen, de wedstrijd beleven, praten over NAC. Verlies wordt ondergaan en winst wordt extra gevierd. Het heerlijke, intense voetbal beleven.

Respect other comments, ignore the oneline bastards and celebrate the real football-life together!

Talent


Door : TALENT
De mening van TALENT hoeft niet de mening van de ratdaxie te zijn!


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ratistieken

In totaal bevat onze database 251 columns met in totaal 4522 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 18,02

Rattavista

Zoek in:
titels
columns
auteurs
op de term

Eerdere column      |       REAGEER OP DIT ITEM       |       Latere column
Nog geen reaxies!

© 1996 - 2018 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven