homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Columns > Column

25 december 2017 : Domineren


Volgens Van Dale betekent domineren: controle, overheersen, monopoliseren, meester, regeren, onderwerpen, overweldigen, tiranniseren. Nu zijn er in het verleden mannen geweest die wisten wat heersen was, ieder op een eigen manier. Van knappe koppen en wereldverbeteraars, tot de grootste schurken uit onze geschiedenis.

Laten we eens beginnen met Aristoteles (384-322 vc). Stichter van zijn eigen leerschool genaamd Lyceum, waar alle lycea in de wereld, ook die in Breda, naar vernoemd zijn. Ari bestudeerde alles wat los en vast zat. Later werd hij ook de privé leraar van Alexander de Grote (356-323 vc, heerser van het grootste rijk uit de wereldgeschiedenis) toen die nog wat minder groot was. Al zijn werken hebben invloed gehad op alle takken van wetenschap en schone kunsten. Geen kleine jongen dus.

Wie kent hem niet, manlief van de laatste koningin van Egypte Cleopatra (69-30 vc), Julius Caesar (100-44 vc) de machtigste man en bouwer van het sterkste Romeinse Rijk dat ooit bestaan heeft. Hij kwam, hij zag en overwon. Hij was politicus, schrijver, maar bovenal ‘Opperchef landje Pik.’

Als er iemand zijn stempel heeft gedrukt op de mensheid, dan is het Christus zelf, zoon van God, Jezus (4-6 vc - 33). In zijn korte leven wist hij vele mensen te inspireren. Hij nam geen blad voor de mond wanneer hij predikte, nam het op voor de geminachte mensen. Vandaag de dag is hij nog altijd steun en toeverlaat van miljoenen volgers over de hele wereld.

Kijken we tegenwoordig met afschuw naar al die criminele motorbendes, lang geleden was daar al de eerste Hells Angel. Zijn naam: Attila de Hun (406-453). Attila was leider van het Hunnische Rijk, de schrik uit Hongarije en grootste vijand van het West- en Oost-Romeinse Rijk. Het paard was zijn motor. Hij plunderde en verwoestte samen met zijn mede Banditos alles dat hij op zijn weg tegenkwam.

Maken we een sprong in de tijd en kijken we naar de recentere geschiedenis, dan komen we hier ook maar zat mannen tegen die wisten wat domineren was.
Zo was daar William Shakespeare (1564-1616). Sommigen zeggen dat hij de Engelse taal gemaakt heeft. Met zijn werken zoals Hamlet, Macbeth en Romeo & Julliet werd hij de Nationale dichter van Engeland genoemd. Veel Engelse woorden die tegenwoordig gebruikt worden, zijn voor het eerst opgeschreven door Shakespeare. Kortom, William had een enorme invloed op de schrijvers na zijn tijd, op toneel en de dus de Engelse taal.

Vergeet de kleine, grote man niet. De Franse keizer Napoleon (1769-1821). De man die bedacht dat we allemaal een achternaam moesten gaan vastleggen. Hij zwaaide de scepter over Europa, verslikte zich in Rusland en werd verbannen naar Elba. Hij viel acht keer, maar stond tien keer op (ja Stijn, hij ook). Napoleon kwam in 1815 weer aan de macht, maar vond zijn Waterloo in België. Wederom werd hij verbannen, ditmaal naar Sint Helena. Kort daarna is hij niet meer opgestaan.


Iemand die bekend stond om zijn genialiteit en relativiteitstheorie is Albert Einstein (1879-1955). Deze geboren Duitser is de bedenker van ‘s wereld meest bekende formule E=MC2. Op het gebied van de wetenschap is hij nog altijd een autoriteit.

Als we het over heersers hebben, dan kan Adolf Hitler (1889-1945) niet ontbreken. Deze Duitse staatsman tiranniseerde met zijn goed georganiseerde leger vanaf 1934 tot aan 1945 de wereld. Met zijn niets ontziende strategieën, zaaide hij dood en verderf, waarmee hij een groot zwart gat heeft geslagen in de geschiedenis van de mensheid.

Als besluit nog even wat luchtigers, maar absoluut niet minder belangrijk. Nog niet zo lang geleden waren er behoorlijk wat ras muzikanten, die wisten te overweldigen. Neem de Beatles (1960-1970) of Elvis Presley (1935-1977). Zij zijn de basis van de hedendaagse popmuziek. Voornamelijk de dames raakten in katzwijm, maar ook menig man werd orgastisch van hun muziek, die dit weer aan hun kinderen doorgaven.

Kortom, beste opperbevelhebber Stijn en l’enfanterie, stop alsjeblieft met het gebruik van het woord ‘domineren.’ De historische personen hierboven, draaien zich om in hun graf (als ze er al niet uit zijn opgestaan). Ze lachen jullie vierkant uit. Ben realistisch en opent uw ogen! Een balletje breed op 20 meter van de eigen goal, een tikkie terug vanaf de middellijn, of frivool balbezit op eigen helft, dat typeert de Dikke van Dale echt niet als onderwerpen, regeren, of monopoliseren. De supporter ziet dat het voetbal niet effectief en efficiënt is. Wij zien een niet werkend spelsysteem, een heuse keeperssoap, een weifelende achterhoede, die met name bij de standaardsituaties als corners en vrijetrappen het publiek de zenuwen laat krijgen. Dan worden we geconfronteerd met een vertragend en vaak besluiteloos middenveld. Het is als eb in een waterig winterzonnetje, terwijl het vloed zou moeten zijn en zou moeten stormen. Ten slotte zijn we getuigen van een armoedige uitziende voorhoede met in de punt onze eigen eilandbewoner Robinson Ambrose. Het elftal is jong, technisch vaardig en zeker talentvol. Tegelijkertijd is het allemaal heel fragiel, bovenal onervaren en absoluut niet in staat te overheersen. Het is op dit moment proberen te overleven tegen de andere legers, die helaas te vaak en aan het langste eind trekken.

Het wordt tijd dat kapitein Vreven, in elke gevechtslinie direct inzetbare ervaring krijgt. Het elftal bestaat nu voornamelijk uit schildknapen. Alleen veldheer Gianluca kent de klappen van de zweep. Hopelijk kent Hans Einstein inmiddels de formule: Ervaring=geen ManchesterCity2. Dat er na de winterstop maar een sloper als Attila in de achterhoede mag verschijnen, een Julius die weet hoe het is om terrein te winnen, een Elvis die muziek brengt op het middenveld en een Jezus in de voorhoede, die wonderen verricht en onze prachtige club behoedt voor ons Waterloo en een verbanning krijgt naar de krochten van het betaalde voetbal. Pas dan, maar echt alleen dan, mag het woord ‘domineren’ best wel weer eens een keertje in de mond genomen worden.

We fall 8 times, lucky we have Hans-a-plast!

Talent


Door : TALENT
De mening van TALENT hoeft niet de mening van de ratdaxie te zijn!


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ratistieken

In totaal bevat onze database 251 columns met in totaal 4522 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 18,02

Rattavista

Zoek in:
titels
columns
auteurs
op de term

Eerdere column      |       REAGEER OP DIT ITEM       |       Latere column

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

Hugh Hefner

Geplaatst: maandag 25 december 2017 om 11:16u

Vermakelijk proza. Wel een erg lange inleiding om te zeggen dat er beter gevoetbald moet worden...
:Z:Z:Z
Ook de nodige historische foutjes, maar goed, ik verwacht geen wetenschappelijk verantwoorde literatuur in de papieren Rat of op deze side.
Enfin, ik moet constateren dat met de basisplaatsen van Nijholt het niveau van NAC al duidelijk omhoog gaat. Daarbij lijkt het ook dat Vreven nu zo`n beetje de vaste elf te pakken heeft. Ambrose begint eindelijk te scoren en het allerbelangrijkste: NAC toont weer NOAD.
Als je zegt dat de competitie al half beslist is, vanwege het feit dat de Lampjes 5 punten meer hebben dan 020, dan kun je stellen dat NAC niet meer direct kan degraderen. Want we hebben stiekem een voorsprong van 5 punten opgebouwd op Sparta en Recht Op Degradatie Af (tjonge, wat heb ik een hekel aan die club).
Maar goed, NAC supporters zijn realistisch. Twee wedstrijden verliezen en je staat weer in de gevarenzone.
Het is wel van belang dat we tegen de clubs uit het rechterrijtje punten gaan pakken. Zo`n uitoverwinning op de Nerds is geweldig, maar incidenteel. De Trommels waren over de hele wedstrijd genomen ook beter dan wij, die wedstrijd hebben we op basis van strijdlust en inzet gewonnen.
Zo zul je ook moeten voetballen tegen Sparta, Roda, Twente en de Stillempjes. Die vier wedstrijden leverden in de eerste helft van de competitie welgeteld 2 punten op. Dat zijn er dus 10 voor de concurrentie. Als we dat volgend jaar nou eens omdraaien: tien voor ons en twee voor de concurrentie, met een klinkende overwinning op de Stillempjes, dan hebben we eerder de bovenkant dan de onderkant van het rechterrijtje in zicht. Laten we ons daar nu eens op richten.
Fijne feestdagen allemaal!

petros

Geplaatst: maandag 25 december 2017 om 13:07u

Hugh; Vandaag domineert het Kerstfeest.

Tuur

Geplaatst: dinsdag 26 december 2017 om 0:35u

misschien Ten Hag eens vragen of hij vond dat Garcia domineerde.
NAC moet vloet vervangen voor iemand die makkelijker scoort en vooral moet de Trainer Garcia zo laten staan (met Nijholt). Dan blijft NAC er makkelijk in. En dan had NAC nu ook al veel hoger gestaan.

Tuur

Geplaatst: dinsdag 26 december 2017 om 10:58u

@ hugh

2 uit 4 en dus 10 voor de concurrentie?
Maar eens, dat moeten er minimaal 10 voor ons worden en 1 voor de concurrentie.

Hugh Hefner

Geplaatst: dinsdag 26 december 2017 om 11:38u

Tuur > Het is Kerst, dan drink ik nog wel eens wat...


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

© 1996 - 2018 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven