homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Columns > Column

29 september 2016 : 20 jaar NAC Fanzine de Rat!


Wij gaan niet…niet opzij…hij gaat de singel in...NAC NAC yellow black army...
De laatste kreet knalt als Sjakazoeloe als beschermer van uitstervende, wilde dieren door het oerwoud vanaf de B-side door het Rat Verlegh stadion. Bij iedere thuiswedstrijd van NAC. Tegen NAC-de Graafschap werd er geen verlossend 2e doelpunt gescoord. En toen legde de aanhang er een schepje bovenop. Zoals door hen voor-aangekondigd op de NAC Fanzine De Rat, 20 jaar, vanaf 1996. En dan worden er door de spelers meters gemaakt. Heeft de… tweede man de bal niet dan de derde. Zo willen we het zien. Genieten!

Ik geniet nu vanaf m’n zesde van 62 jaar NAC supporter zijn, en m’n vriend Ad van den Bemt vanaf al z’n vijfde. De voorzitter van de Supportersvereniging die me keihard van m’n troon stoot.
Ik, op mijn eigen wijze, voor Dagblad de Stem en Het Stadsblad toen niet een keer op de perstribune; soms een beetje introvert observerend. Maar vooral als supporter vol liefde voor de club, vanaf kind-zijn op de Gasjes. Met fanatiek bezoek aan NAC 1 en NAC 2 op zondag en alle trainingen op dinsdag en donderdag op de Beatrix. En nu al weer jaren in het Rat Verlegh Stadion. Om met groot enthousiasme te juichen voor Giovanni Korte op rechts, Robbie Haemhouts en Olivier Rommens. Daarna schrijvend op zoek naar verder wel en wee over NAC. Vol bewondering voor het technisch talent van Bodi Brusselers en Richelor Sprangers op de Ganzenrik. Om vast te leggen. Kronieken, boeken. Maar altijd NAC.
Die liefde kent geen bederf; ze is trouw, ze wordt dieper en dieper, zoals dit in het meest gelezen boek, na Sarah is haar naam en duizend sterren, in de bijbel staat. Waar heel onze vaderlandse literatuur blijvend op is gegrondvest. De wereldliefde uit Corinthiërs heeft te maken met dierbaren en met het NAC-gevoel dat beschreven wordt in mijn 21ste en nieuwe NAC boek `Idolen en Iconen`. Met medewerking van de NAC Fanzine de Rat en commentaren.

Commentaar van o.a. Bafke, Bledder, Scorp, en Hugh Hefner, wiens visie op menige pagina aan bod komt. Het zijn de commentaren die je als kroniekschrijver een algemeen beeld geven van de staat van welbevinden van NAC. Niet de ‘deskundigen’ staan in dit boek. Maar de NAC supporters om mijn verhaal aan te vullen. Zij met de columnpjes in de krant zijn de deskundigen waar ik het niet zo op heb. In dezelfde krant met Marjan Berk, Halina Reijn en Paul de Leeuw. Met hun zeurderige en onleesbare gezwatel. Dat door de persgroep aan BN/DS wordt verplicht op te nemen. Daar moet je niet bij willen staan. Ik niet in ieder geval. Sjoerd Mossou blijft onderscheidend. En misschien is het gedateerd. Op m’n 15e was ik zowel loopjongen als leerling-journalist bij Dagblad de Stem. “Nu moet jij eens ‘n jaar voor mij werken. Word je breder. Hij bedoelde qua inzicht”. Dat zei Willem van der Velden, de redacteur Kunst. “Blijf je bij sport dan maak je ’n boekje. Zegeltje erop van vrienden die de bal rondspelen. Vreselijk, eigenlijk. Met kunst in je aderen schrijf jij er net als Vestdijk 75”. Het begint uit te komen. Anthony Lurling is onder de indruk. En ik schrijf al aan het volgende boek. Over Het Stadskantoor en ZIJ is ook een thema. Waarom? Omdat ik nieuwsgierig ben hoe het afloopt. Die goeie ouwe Willem van der Velden had het heel goed met me voor.

Degene die echter ontiegelijk ver boven de krantenstukjes uitstijgt dat is Marco Magielse. Hij schrijft met alleszeggende beelden. Hij is beeldend kunstenaar op de eerste plaats.
Wat hij vastlegt raakt snaren. Door shots die de passie tonen van de supporters; het stadion op z’n kop door de Breda Loco’s. Met idolen zoals Rat Verlegh en Hein van Poppel op levensgroot doek. Marco ook daar aanwezig in Europa waar het stadion aftakelt. Waar het bederf toeslaat en alles vergruizelt zoals alles in het leven. Zoals NAC aftakelde aan de Beatrix. Om, mysterie in zich geboren, in het Rat Verlegh weer te worden wat het was.

Over Marco Magielse in het NAC boek, idolen en iconen:
“Marco Magielse is een hartstochtelijk NAC-supporter. Hij is een van de officiële NAC-fotografen. Hij reist door heel Europa om voetbalstadions te fotograferen en heeft duidelijk een voorkeur voor de stadions in ontbinding. Zoals het stadion ‘De Bosuil’ van FC Antwerp. In wezen is zijn fascinatie voor het vergruizelde in zijn hele werk te bewonderen tot en met de slagvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Wie het vergankelijke een plaats weet te geven is een kunstenaar van formaat. Dat is met onze fotograaf Marco Magielse het geval. Over de lichtmasten op de Beatrix vanaf 1975…”de masten met 3.5 kilowatt licht stonden in een prachtige constructie, op de hoeken, à la Van Gogh als reusachtige Weesmannen, bijna 25 jaar monumentaal. Weesmannen die op de foto’s van Marco Magielse op de Beatrix een kristalzuiver licht laten schijnen. Door het licht dat over de daken van de huizen en de tribunes glijdt lijken de takken van de bomen met rijp te zijn overdekt. Het aanzicht is feeëriek. Vanaf de andere kant viel deels het licht op de rode pannen van de huizen met een beetje slagschaduw op de gevels. Je huiverde aangedaan. Romantiek!”

Ik maakt het niet groter dan het is. Ik kan wel 100 x naar zijn foto’s kijken. En ik geniet van NAC fanzine De Rat.
Sedert 1996. Ik meen dat ik dat bij het twintigjarig bestaan Pino heb ingefluisterd. Enfin, Kees Kuijs, (44 caps), die bij de presentatie in de Parel de woorden van m’n lippen plukte zei het al: ‘wat een levendig en leuk boek’. Hij bedoelde uitdrukkelijk met de reageerders, de B-Side over de NAC helden toen en nu aan het woord. Scherp, gekruid met zout en peper, soms wat over de top. Maar altijd leesbaar. In dit geval om recht te doen aan de idolen en iconen van NAC door de jaren heen. En…hun goedkeuring en afkeuring te laten blijken tijdens de wedstrijd. Zeg ik tegen NAC-icoon Ati Graaumans; “Een diep en groot respect voor die B-side. Dat moet er in wezen zijn. Zij beïnvloeden de wedstrijd, de spelers en ook de scheids”.
Zegt hij: “Nou, laten we het netjes zeggen: “de scheidsrechter fluit in die heksenketel niet tegen NAC”. Support voor de aanhang B-side, de 12e man en 20 jaar de NAC fanzine de Rat.

Proficiat mannen!Door : Rinie Maas
De mening van Rinie Maas hoeft niet de mening van de ratdaxie te zijn!


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ratistieken

In totaal bevat onze database 251 columns met in totaal 4522 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 18,02

Rattavista

Zoek in:
titels
columns
auteurs
op de term

Eerdere column      |       REAGEER OP DIT ITEM       |       Latere column
Nog geen reaxies!

© 1996 - 2019 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven