homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Columns > Column

24 september 2016 : Leve Adriaan en MauritsDe stilte die heerste na het laatste fluitsignaal, waarmee een langer verblijf op het tweede voetbalniveau definitief bezegeld werd, was tekenend. Men keek elkaar aan, anderen schudden elkaar de hand, of gaven een schouderklopje. Langzaam liep het veld en stadion leeg. Er heerste berusting. Geen woede, onbegrip of tranendal. De gehele competitie was het hoop, waarmee je de realiteit probeerde te verdringen. Stiekem wist je beter. Met deze spelersgroep, volgens ingewijden de meeste lompe uit de geschiedenis, zou je het nooit gaan redden. Geen elftal heeft het gepresteerd zou vervreemd te raken van de achterban. Het merendeel was dit zooitje liever kwijt dan rijk. Niet promoveren was een beetje onze redding. Geen verbeterde of langere contracten, maar wegwezen, transfervrij. Schoon schip. En zo geschiedde…

In de zomerstop is er behoorlijk wat bedrijvigheid op het prachtig opgeknapte kantoor in het Rat Verleghstadion. Het vertrouwen in de technische staf is groot. Hans is anders, Hans heeft contacten. De telefoonklapper 3.0. Marinus had sinds zijn aanstelling op zijn tanden gebeten en heeft iedereen binnen de selectie, zoals een goed trainer betaamt, de hand boven het hoofd gehouden.
Nadat de ene na de andere klaploper Breda had verlaten schijnt in huize Dijkhuizen dan ook menig beaujolais primeur ontkurkt te zijn. Buiten een paar sterkhouders, verschenen er in de maanden juli en augustus een twintigtal nieuwelingen ten tonele. Het merendeel van de supporters heeft nog nooit zo vragend de oefenwedstrijden bekeken als dit jaar. Voor leken als ons, was het vaak moeilijk te beoordelen of deze verse voetballers er nu echt wat van konden. De NAC-supporter is sinds jaar en dag die bekende, uitgerangeerde voetballers gewend, waarvan ze allemaal wel een geweldige actie uit het verleden konden herinneren. Maar goed, de algehele opinie was: wij hebben Hans en Hans zij met ons. En Marinus, die wreef nog lang in zijn handjes, genietend, een twinkeling in zijn ogen.

Twee weken geleden, de competitie was die vrijdag net hervat met een wat teleurstellende 1-1 tegen Siem de Jong PSV, was het nationale monumentendag. Zo ook in ons mooi Breda.
Als fier Bredanaar een mooi moment om eens met vrouw en kinderen de hort op te gaan.
Daar zaten we dan met een man (vrouw, kind, gids en een jankmeisje) of 12 in een bootje, dat volgens de goed uitgedoste verteller het turfschip moest voorstellen. Je weet wel, het turfschip dat op 3 maart 1590 maar liefst 75 Nederlandse soldaten verborg onder het turf.
Onervaren als ze waren, moesten zij de Spaanse bezetter gaan verrassen. Ja dames en heren, know your history, Breda had zijn eigen paard van Troje. In die zin kunnen we het huidige NAC misschien ook wel zo noemen. Een behoorlijk stel groentjes, waarvan we tot nu toe niet weten wat er in zit. Hopelijk worden we op korte termijn net zo verrast als die Spanjaarden ruim 400 jaar geleden.
Het was een heerlijke zondagmiddag, dertig graden en ingesmeerd. Langzaam aan voeren we richting de poort van het Spanjaardsgat. Als je dacht dat het turfschip daar, op die derde maart 1590, doorvoer, dan heb je het mis. De ingang lag enkele meters voor de poort. De huidige poort hebben ze er veel later geplaatst.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) was Breda regelmatig het strijdtoneel van de Spaanse legers en de opstandige Nederlandse gewesten. Willem van Oranje, toenmalig eigenaar van het Kasteel van Breda woonde inmiddels al in Delft. Hij verloor in 1581 het gevecht van Filips II en kreeg het advies, net als de gemiddelde elftalspeler van vorig seizoen Breda te mijden. Zeker nadat Filips II hem vogelvrij had verklaard en een beloning van 25.000 kronen op zijn hoofd had gezet . Willem werd in 1584 vermoord. Omdat Breda nog altijd in handen was van de Spanjaarden, werd hij in Delft begraven. Hierdoor worden alle Oranjes daar vanaf die tijd in de Nieuwe Kerk bijgezet in de grafkelder. Toch jammer…

Zijn zoon Maurits nam als 18-jarig broekie het stokje over en werd baas van het Nederlandse leger. Laten we zeggen, dat hij een soort van Marinus was. Maurits had weet van de plannen van zijn vader, om Breda terug te veroveren. Dit zou door middel van een list moeten gebeuren.
Voor de inmiddels 22-jarige Maurits, die in zijn leven nog nooit echt wat gewonnen had, kwam dit plan goed uit. Eindelijk kon hij zich bewijzen en eens een noemenswaardige overwinning op zijn naam te schrijven. Noem het die ene KNVB-beker. De plannen die Willem voor zijn dood had bekokstoofd, werden doorgenomen en afgestemd. Uiteindelijk zou er al vrij snel een schipper gevonden worden, zijn naam Adriaan van Bergen (je weet wel van die straat). Adriaan voer al jaren met turf naar Breda en de Spaanse bezetters vertrouwden hem. Zijn lading werd niet of nauwelijks meer gecontroleerd. Wat niet vergeten mag worden is, dat het op deze derde maart carnaval was in Breda. Iedere Spanjaard die was aangesteld om het Kasteel van Breda te bewaken, was een kroeg aan het overvallen. Vanuit Italië waren er huurlingen overgekomen die de gelederen kwamen versterken. Er was immers, ook toen al een samenwerkingsverband. Ondertussen lag bijna elke Spanjaard laveloos aan de toog. Dit was het moment…

Die middag op het water lagen wij alsof onder de turf.
Het turfschip voer de poort binnen, een Spaanse corporaal vroeg Adriaan wat hij kwamen doen. Vluchtig controleerde hij het schip, kreeg geen argwaan en zonder verdere inspectie mocht Adriaan doorvaren naar de kleine haven bij het kasteelterrein. De turfdragers losten al snel een groot deel van de lading. Om niet ontdekt te worden stuurde Adriaan van Bergen de turfdragers met wat drinkgeld de stad in. Het overige werk kon immers ook de volgende morgen gedaan worden. Ze besloten met z’n allen te gaan. Of ze dit lijflied, de carnaval tegemoet lopend, ook zongen , is niet bekend. Rond middernacht klauterden de soldaten wat stijf van het zitten en de behoorlijke kou, op de kade. Meer manschappen stonden paraat om noordzijde van de stad over te nemen.
Onder luid trompetgeschal van het ‘Wilhelmus’ kwam even later ook Maurits aan met zijn leger. Breda was bevrijd! Hoezee, hoezee, hoezee. Onze verteller op het wat wankele motorbootje, excuus turfschip, wist te melden dat Adriaan van Bergen in onze stad, niet geheel terecht, alle eer heeft gekregen. Dat hij met ‘zijn’ list gezorgd heeft voor de bevrijding van Breda. De waarheid is echter, dat die vrome katholieke Bredanaars het vertikte om de bevrijding toe te schrijven aan de protestant Maurits. Door een goed doordacht plan, daadkracht, eenheid en pure noad, was Breda weer in Nederlandse handen. Klaar om weer die belangrijke rol van betekenis te spelen die het in het verleden had.

Hopelijk staan dit seizoen de Adriaan en de Maurits op, om samen met onze dappere soldaten, Breda te bevrijden van die verschrikkelijke cerveza-divisie. Klaar om weer een belangrijke rol te spelen die het in het verleden had. Het volk is trouw en zal jullie steunen!

Espaṅol m’n hol

Talent
nac-o-holics F7


Door : TALENT
De mening van TALENT hoeft niet de mening van de ratdaxie te zijn!


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ratistieken

In totaal bevat onze database 251 columns met in totaal 4522 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 18,02

Rattavista

Zoek in:
titels
columns
auteurs
op de term

Eerdere column      |       REAGEER OP DIT ITEM       |       Latere column

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

VB

Geplaatst: zaterdag 24 september 2016 om 11:08u

Top column! Op maar de ere!!

Hup NAC

Sjak

Geplaatst: zaterdag 24 september 2016 om 12:43u

Mooi Top...

Het niveau gaat met rasse schreden vooruit!

De Generaal

Geplaatst: zaterdag 24 september 2016 om 13:33u

TOP!!!

Waddinxveen

Geplaatst: zaterdag 24 september 2016 om 16:25u

Ik heb dat weekend in hetzelfde schuitje gezeten. En ook mij bekroop een bepaald gevoel: in verhaal zit een enorme (toeristische) potentie.

Laten we als ondersteunende troepen zorgen dat die potentie benut wordt door dit de kans te geven om te groeien!

Waddinxveen

Geplaatst: zaterdag 24 september 2016 om 18:32u

En dan heb ik het dus over de potentie van deze selectie...

Haze

Geplaatst: zondag 25 september 2016 om 13:46u

Mooi hoor. Fijn stukje leesvoer.

VANOOIJO

Geplaatst: dinsdag 27 september 2016 om 18:20u

Lekker leesvoer, maar in Breda hebben ze dan wel een andere waarheid dan bij ons.
Adriaan had zich eerst verslapen, je zal als brabo ook ergens op tijd komen. Daarna zouden anderen zijn plaats hebben ingenomen, omdat hij bang was. Maarja dat klinkt niet zo lekker voor een held. Turfschip, Spanjaarsgat, daar hoort gewoon Adriaan van Bergen bij.

Ut was carnaval, dus zullen ze wel een verklede Adriaan gezien hebben op de Leur.

Rooie Jo

Geplaatst: donderdag 5 januari 2017 om 12:50u

Overigens zat de overgrote katholieke meerderheid van de stad helemaal niet te wachten op de "bevrijding" en de aanstaande onderdrukking door de protestantse minderheid. Dat Adriaan van Bergen als een held wordt gezien is met name te wijten aan de Noord-Nederlandse (protestantse) geschiedschrijving.


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

© 1996 - 2019 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven