homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Columns > Column

18 februari 2016 : What next? Een vooruitblik op de nabije toekomst


Tegen Emmen zakte NAC voor de zoveelste keer door het ijs. De woede en teleurstelling zijn inmiddels gezakt, dus ik kan weer enigszins rationeel nadenken. Kampioen worden we niet meer, de playoffs halen we wel. En da’s maar goed ook, want als we onszelf niet in de problemen willen brengen moeten we eigenlijk dit seizoen promoveren. Er kunnen 2 dingen gebeuren. We promoveren. Of niet. Beide scenario’s zal ik uitwerken.

1. We promoveren.
De gevolgen van dit scenario hoeven niet in kaart gebracht te worden. Als we promoveren, wordt het ‘business as usual’ voor een betaald voetbalclub. Smulders en Dijkhuizen krijgen er een hell of a job aan om een eredivisiewaardig elftal op de been te brengen, maar daar heb ik wel vertrouwen in.
Nee, wat in dit scenario nadere beschouwing behoeft, is hoe we de kans op promotie gaan maximeren.

A. Allereerst denk ik dat we de selectie een transfervrije status moeten geven als we promoveren. Nu krijgen ze die enkel als we niet promoveren, maar dat geeft het probleem dat de spelers de keus moeten maken tussen voetballen voor een (forse) premie bij promotie of een transfervrije status. Nu geloof ik niet dat we de meest happy selectie ooit hebben rondlopen; ik zie veel chagrijn, onderlinge irritatie, irritatie over het niet opgesteld staan etc etc etc. We moeten m.i. dus af van het gegeven dat ontevreden spelers niet-promoveren als achterdeur kunnen gebruiken om gratis weg te kunnen en bereid zijn daar de promotiepremie voor op te offeren. En let’s face it: wel of niet promoveren, de selectie zal na dit seizoen sowieso een forse metamorfose moeten ondergaan. Geef ze dus ook die transfervrije status als we wel promoveren: dan hebben ze een premie, een transfervrije status en een eeuwige vermelding in het NAC museum als de ploeg die na een weliswaar moeizaam seizoen toch maar mooi promotie wist te bewerkstelligen onmiddellijk na de degradatie. Een fraaie, terechte beloning na noeste arbeid lijkt me, en leuk op je CV. Toch?

B. Daarnaast moeten wij supporters ons over onze teleurstelling of zelfs regelrechte woede heen zetten en gewoon supporteren. Dat kan lastig zijn want de relatie met deze selectie zal wellicht nooit een gelukkig huwelijk, geboren uit liefde, worden. Het is geen ‘match made in heaven’. Maar laten we zo slim zijn er dan een zo geslaagd mogelijk verstandshuwelijk van te maken. Een pact, zo je wil, met maar 1 doelstelling: promotie. Want dat gaat NAC een hoop kopzorgen schelen.

2. We promoveren niet.
Ten eerste: als promotie niet lukt, ga dat dan a.u.b. niet uitvreten op Dijkhuizen en Smulders. Zij doen wellicht niet alles goed, maar leg nou niet op elke slak zout want ze zitten voornamelijk met de erfenis van een ander. Bovendien moeten we als NAC serieus gaan uitkijken dat er uberhaupt nog mensen willen instappen bij ons, zoveel trainers en TD’s hebben we de laatste jaren versleten.

Kijkend naar de geschiedenis ben ik ervan overtuigd dat voetbal de weg uit de misere is. Eind jaren ’80 brak een aantal jongens uit Breda en de regio door – Remie, Karelse, Smit – wat puit eerste elftalmateriaal bleek. De resultaten werden allengs beter, en in hun kielzog de toeschouwersaantallen en in hun slipstream weer de sponsors. Het begint m.i. allemaal met voetbal. Als dat op orde is, volgt de rest vanzelf.
Verschil met toen is dat we nu geen doorbrekende jeugd die aan de poorten van het 1e klopt hebben. Maar na jaren van aanmodderen staat eindelijk ons technisch kader goed. Ik heb voldoende vertrouwen in de scoutingskwaliteiten die we nu in huis hebben om er vanuit te kunnen gaan dat er volgend seizoen een ploeg staat die een serieuze gooi naar de titel kan doen.
Een beer op de weg die we zullen moeten overwinnen is geld, of beter gezegd: gebrek daaraan. Toeschouwersaantallen zullen naar verwachting volgend jaar dalen, sponsoraantallen idem en we krijgen geen eredivisie-TV-gelden meer. Kortom aan de inkomstenkant loopt het flink terug, wat betekent:

A. Dat we moeten saneren. Snij niet tot op, maar desnoods IN het bod. Alles wat niet onmiddellijk voetbalgerelateerd is, komt in aanmerking weggesneden te worden.
B. Ga in conclaaf met de gemeente. De stadion is voor JL-begrippen echt te hoog, dat hangt als een molensteen om je nek. Niet leuk en een gat in de begroting van de gemeente, maar als NAC omvalt is dat gat in de gemeentebegroting alleen maar groter. Beloof eventueel een hogere huur (of terug op het oude, huidige niveau) bij promotie. Bij Depla richt je je niet meteen tot dovemansoren met zo’n verzoek.
C. Probeer bij de KNVB minimaal van die achterlijke maandagavond af te komen. Liefst ook van de vrijdag want de zaterdag is altijd nog het beste, maar minstens die maandag.
Na vorig seizoen had de businessclub een seizoensafsluiting, een culinair rondje stadion. Het NAC Museum werd ook aangedaan en het aantal sponsors wat me toen in het museum verzuchtte “die maandagavonden man... ik zou niet weten welke relatie ik mee zou moeten nemen. Wie wil er nou mee op een maandag naar NAC tegen focking Telstar, zeker omdat de andere dag gewoon gewerkt moet worden” was hoog. De maandag is niet alleen fans een doorn in het oog maar ook een commercieel wangedrocht. En het hoeft ook niet: als je alle keren dat het Nederlands elftal moet gewoon doorspeelt, op een andere dag in het weekend, dan kan je de maandag als speeldag schrappen. In de JL hoef je niet bang te zijn dat ploegen internationals af moeten staan. Oranje speelde afgelopen jaar veelal op vrijdag; wat is er dan op tegen op zaterdag met de JL te ballen? Gezien de daling in TV-gelden vind ik trouwens dat desnoods NAC maar een dikke middelvinger moet opsteken richting de KNVB en een paar keer zelf op zaterdag moet voetballen. Sparta – VVV was op een zondag, RKC voetbalt weleens op zaterdag, Achilles was op zondag, Go Ahead balde begin dit seizoen op zondag: er kan dus afgeweken worden van vrijdag en maandag. Ik denk dat dit je toeschouwers en sponsors scheelt.
D. Al deze maatregelen A t/m C moeten (samen met het voetbaltechnische beleid) de investeerders ervan overtuigen dat NAC op de goede weg is. En dat overtuigen is hard nodig. In de winterstop vorig seizoen namelijk moest er geld bij voor versterkingen; resultaat degradatie. Na het seizoen moest er geld bij, we kregen de hoogste spelersbegroting van de JL, resultaat: we liggen allesbehalve op kampioenskoers. Waarmee ik maar wil zeggen: de portemonnee wordt iedere keer getrokken en dat is hartverwarmend, maar de investeringen renderen ronduit beroerd. Dus ik vrees dat NAC bij de geldschieters (investeerders en sponsors) een fors imagoprobleem heeft: dat van de voor de zoveelste keer betrapte junk die nu echt, echt, echt, echt, maar danook echt echt echt verschrikkelijk heel erg echt beterschap belooft. Als ik fors geld in NAC had gestoken zou ik onderhand denken “Ja NAC, maar praatjes vullen geen gaatjes”. Er moet resultaat komen. Nu is dat in de voetballerij nooit te garanderen maar dan moeten geldschieters minstens overtuigd worden dat het NAC menens is, en daartoe volstaat een plan op papier niet. Dat kan het beste met verstandige doortastendheid. Smulders en Dijkhuizen op voetbalgebied, Goetzee ‘de rest’.

De punten A t/m D moeten ertoe leiden dat alles ten dienste is van het voetbal, onze reden van bestaan. Iedere cent die we eruit kunnen peuren in het voetbalbedrijf stoppen; niet op de kip zonder kop manier van Maaskant die o.a. Bohrasazar aantrok, maar met beleid geinvesteerd. Alleen zo hebben we volgend seizoen een serieuze kans op de titel.

Laat onverlet dat ik als supporter en pragmaticus van harte hoop op scenario 1. Laten wij daartoe alvast ons deel van de verplichting inlossen door gewoon te blijven supporteren. Geen alles maar goedkeurend klapvee. Niet eens voor de spelers. Maar wel pro-NAC.


Door : WW
De mening van WW hoeft niet de mening van de ratdaxie te zijn!


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ratistieken

In totaal bevat onze database 251 columns met in totaal 4522 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 18,02

Rattavista

Zoek in:
titels
columns
auteurs
op de term

Eerdere column      |       REAGEER OP DIT ITEM       |       Latere column

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

Braskovic

Geplaatst: vrijdag 19 februari 2016 om 14:21u

Interessant stukje leesvoer. Bohrasazar is volgens mij nog door Rutjes gehaald. Vooral punt B ben ik het roerend eens. Clubliefde kent geen divisie toch?

Hup NAC

Wanny

Geplaatst: vrijdag 19 februari 2016 om 14:43u

In de jaren 80 was er ook niet veel jeugd. Van het elftal dat promoveerde alleen Karelse en Remie. Waarbij Remie er toen al een jaartje of 10 in het eerste op had zitten.

We kochten toen vooral vrij slim in, allemaal jongens die qua mentaliteit goed bij de club en elkaar pasten. Nu blijkt dat al een hele tijd een stuk moeilijker.

TvM

Geplaatst: vrijdag 19 februari 2016 om 15:19u

Ik zie wel duidelijke raakvlakken. Vraag me wel af hoe WW aan al die informatie komt 😀

WW

Geplaatst: vrijdag 19 februari 2016 om 16:04u

@TvM

voornamelijk educated guesswerk.

Hoekie_b

Geplaatst: vrijdag 19 februari 2016 om 17:03u

Wat m.i. volgend seizoen ook zeker moet gebeuren is het op tijd rond hebben van de selectie. Ik snap dat wachten tot het laatste moment de prijs flink verlaagd, maar het ziet voor onrust en onbegrip in de selectie. Bovendien zijn er op 31 augustus en 31 januari al weer een hoop wedstrijden gespeeld en een hoop punten verspeeld. Dan maar kwalitatief wat minder, maar wel op tijd

charelli

Geplaatst: vrijdag 19 februari 2016 om 18:31u

WW,

Er zitten wat mij betreft een paar grote tegenstrijdigheden en een gebrek aan zelfreflectie (als Naccer) in je betoog.
1. Je vindt dat voetbal het belangrijkste is, en dat ben ik met je eens, daarbij merk ik ook je sympathie op voor Smulders en Dijkhuizen maar waarom in godsnaam dan voetballen met de punt naar achteren met de op papier beste selectie? Waarom huren we een te dikke Duarte van Ajax die hier lekker op conditie kan komen en blijven en na een half jaar door Ajax nog voor een leuk bedrag verkocht kan worden ? Waarom een talentvolle Turk van City lenen/huren die we bij goed spel na een half jaar toch weer kwijt zijn en dus elke inspanning verloren moeite voor de toekomst is?
2. Verder wijs je naar heel veel zaken naar de schuld bij een ander, stadionhuur, KNVB, etc. maar tegelijkertijd vertrouwen uitspreken in Goetzee die voor al deze zaken verantwoordelijk is. Heb je dan geen vertrouwen in hem dat hij dat zal doen?

Ik denk dat gewoon niet alle neuzen dezelfde kant opstaan. Een deel wil promoveren, de ander bouwen. Er worden geen keuzes gemaakt, er is geen beleidsplan althans ik heb het niet gezien en het zou er wel komen, er zijn geen afspraken wat er gaat gebeuren bij promotie wat gebeurt er bij degradatie allemaal scenario`s waar aan gewerkt moet worden (goed gezien WW) maar er gebeurt gewoon niks op dat gebied, kortom nog steeds geen visie of strategie maar ad-hoc beleid. Deze besluiteloosheid heeft zijn weerslag op het voetbal en de rest van de organisatie. Het gedrag van leiders wordt gekopieerd door de medewerkers, dus ook door voetballers. Geen leiderschap is geen resultaat, kijk om je heen en zie waar het goed gaat in de voetballerij en waar niet.

Het is jammer maar helaas maar zolang dit niet verandert verbetert het voetbal niet en wordt het geen structurele eredivisie ploeg.

Dus toch maar weer naar het grootste Cafe van Nederland en ondanks dat de barkeeper wel eens veranderd blijft het toch mijn stamkroeg.

hondstrouw

Geplaatst: vrijdag 19 februari 2016 om 23:53u

Kan me goed vinden in het verhaal van WW. Zeker ook het punt t.a.v. de investeerders. Ben benieuwd of dat deze zomer nog voor extra onrust gaat zorgen als mogelijk een deel van de aandeelhouders hun aandelen wil verkopen en zo ja aan wie.

@Charelli
Ik vind Duarte en Ünal logische (tijdelijke) versterkingen om nog te proberen via de NACompetitie te promoveren. Mocht dat niet lukken dan heb je inderdaad een punt: zonder sportieve beleidsvisie / plan gaat het niet lukken, dan blijf je schipperen tussen proberen een kampioenselftal samen te stellen en te bouwen, dan word je het Sparta van de afgelopen seizoenen: krampachtig proberen een kampioenselftal samen te stellen met wat bekende namen en dan aanvullen met wat eigen jeugdspelers, zonder dat er echt een idee of visie achter zit, maar meer gebaseerd op wie er beschikbaar is / toevallig voorbij komt. Dan vielen de resultaten weer tegen, onrust, trainer eruit, nieuwe trainer erbij en begon het verhaal weer opnieuw.
Dit jaar heeft Sparta wel met een duidelijker plan gewerkt en zie waar ze staan...

@hoekie_b
Dat is het Go Ahead Eagles scenario van dit jaar. Die staan er nog belabberder voor dan wij...

Opa

Geplaatst: zaterdag 20 februari 2016 om 12:22u

De eerste echte stap vooruit is komend weekend VVV aftroeven in de kuil van de kompels. Zal vreselijk moeilijk worden maar niet ondoenlijk. Broerlief van Seuntjens moet in elk geval geen meter krijgen.
Tweede plaats nastreven betekent kansen, voor het geval Sparta toch nog een dipje krijgt.
Hup NAC!

WW

Geplaatst: zaterdag 20 februari 2016 om 12:48u

@Charelli

Het is eigenlijk vrij simpel. Er spelen parallel aan elkaar 2 losse zaken.

Die voetbalvisie moet er komen, dit voor de lange termijn. Ik denk dat dat met Smulders en Dijkhuizen goed gaat komen.

Daarnaast moet je qua financiën eigenlijk dit seizoen promoveren. "moet" misschien tussen quotes omdat je niet onmiddellijk zal omvallen, maar je haalt jezelf eigenlijk een hoop problemen op de hals als je niet promoveert.

Dat betekent dat je om korte termijn resultaat te halen af mag wijken van je lange termijn beleid. Dat betekent impliciet ook dat je kortstondig spelers mag huren die geen enkele restwaarde vertegenwoordigen na dit seizoen, maar zeker op JL-niveau het verschil kunnen maken. Van Diermen vind ik bijv. een goeie aanwinst; die staat er onmiddellijk en oogt beter dan Dingsdag. Het lijkt er ook op (al was zijn speeltijd te kort voor een definitief oordeel) dat onze jonge aanwinst van Manchester City, Enes Ünal, ook een meerwaarde is want hij scoorde een prima typische spitsengoal.

En of je nu op korte termijn met de punt naar voren of achteren speelt, of rouleert of niet (dus of Donny of Kenny linksback speelt): ik denk dat dat allemaal geen reet uitmaakt. Ik denk dat dat overwegingen zijn die te ver inzoomen op detailniveau van het spelletje, waardoor je het grote geheel uit het oog verliest. Een meer helicopterview is wat mij betreft:
Maaskant = 12 uit 9 = 1,333 punt per wedstrijd.
Daarna = 37 uit 17 = 2,18 punt per wedstrijd.
We halen dus aantoonbaar veel meer punten. Daar gaat het om. En als we nu nog leren wedstrijden waarin het erom gaat over de streep te trekken, dan maken we een verrekte goeie kans in de nacompetitie. Ik heb er op zijn minst goede hoop op dat zeker Van Diermen en Ünal (en mogelijk Duarte maar die heb ik nog niet aan het werk gezien) dat laatste zetje omhoog moeten kunnen geven in beslissende duels; zeker in de zwakke competitie die JL feitelijk is.

charelli

Geplaatst: zondag 21 februari 2016 om 17:26u

@WW

Helicopterview?
Kijk even naar het spelerbudget. 1 miljoen meer dan Sparta en bijna 2 miljoen meer dan Eindhoven.
Ik ben het met je eens dat wie er speelt niet veel uitmaakt, alle spelers zouden het niveau moeten kunnen halen en zonder problemen ingepast moeten kunnen worden. Wat wel uitmaakt is je spelstijl en je spelopvatting.
Huidige spelstijl is absoluut fout, als je het beste materiaal hebt speel je niet met de punt naar achteren (middenveld onderbezet) en zorg je ervoor dat je je tegenstander het snot voor de ogen speelt. Maar helaas het gebeurt niet. Het vergelijk met Maaskant vind ik niet relevant want spelopvatting en speelstijl zijn niet gewijzigd ondanks dat er meer punten zijn behaald.

WW

Geplaatst: maandag 22 februari 2016 om 10:54u

Qua spelersbudget had er veel meer uit moeten komen. Dat zei ik ook al.
Als we het latere gemiddelde puntenaantal (2,18) vanaf het begin hadden gehaald (26 wedstrijden) dan hadden we nu 57 punten gehad en dus serieus mee gedaan om de titel. Als je dan op Spangen van Sparta zou winnen, had je de Kasteelheren nog echt serieus zenuwachtig kunnen maken.

Dus ik snap die kritiek op Dijkhuizen niet zo. Ik deel die in elk geval niet.

Nog los van het feit, maar da`s een heel andere kwestie, dat je je als club werkelijk onsterfelijk belachelijk maakt als je het na de karrevrachten trainersontslagen de afgelopen jaren nu weer op de trainer zou hebben voorzien. Ik denk niet dat je dan nog iemand vindt die hier nog in wil stappen.

charelli

Geplaatst: dinsdag 23 februari 2016 om 18:55u

WW

Ik zeg niet dat je trainer moet wegsturen. Ik zeg dat spelopvatting en speelstijl niet veranderd zijn en dat het spel dat wij voorgeschoteld krijgen nog niet verbeterd is. Sterker nog dezelfde fouten blijven zich voordoen met deze weinig aanvallende speelstijl. Misschien kunnen we hem middels deze site op andere gedachten brengen want het blijft gewoon tobben.
Dit geldt ook voor de rest van de organisatie, er is weinig veranderd waar ik vertrouwen in heb of dat er voor zorgt dat NAC op korte termijn weer in de ere voetbalt.

WW

Geplaatst: maandag 29 februari 2016 om 20:42u

@charelli

Mits je overleeft, zit ik eigenlijk te twijfelen of wat langer JL echt zo erg is. De bedreigingen zijn duidelijk: afnemende inkomsten, hoge (vaste) lasten waarvan onduidelijk is hoe ver je die kan laten zakken.
Maar er zitten ook kansen aan: je komt van dood hout in het personeelsbestand af. Grootverdieners waarvan ik enkele saneringsronden geleden al verwacht had dat ze aan de beurt zouden zijn.

Maar dat is wel een hele gevaarlijke `mits`. Bij Haarlem zat in de jaren 80 ook een kleine 20.000 man toen ze tegen Spartak Moskou speelden voor de Europa Cup. In de jaren `90 kreeg Fortuna zijn nieuwe (huidige) stadion en liep ene Mark van Bommel in de selectie rond: de bomen groeiden tot in de hemel. Waar zijn ze nu?


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

© 1996 - 2018 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven