homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Columns > Column

16 januari 2016 : En bedankt!
Elk jaar pak ik zo mijn uitwedstrijdjes mee. Met de kameraden van vroeger op stap, beetje kwallen, beetje lallen, het geeft een herkenbaar gevoel. Een gevoel van vroeger, toen een uitwedstrijd een avontuur was, chaotisch, ongeregeld, rebels en vol mooie verhalen voor de nazaten.

Gisteren trok ik er met het gezin op uit. Een dagje Noord Holland, beetje de toerist uithangen. In de ochtend wat kaarten gehaald voor het thuisvak, daarna wat museums om vervolgens me onder de vrolijke bende op de dijk te begeven. Want vrolijk was het, zo vanaf een uur of 3. De naar schatting 600 NAC-supporters gaven een fantastisch visitekaartje af. Zowel voorafgaand als tijdens en na de wedstrijd. Het leek wel Newcastle of Villareal, het leek wel carnaval op locatie.

Vanmorgen met goede zin de artikelen over gisteren nog eens teruggelezen. Niets dan lof voor de Bredase invasie. Kroegbazen enthousiast, supporters vol plezier en de politie die tevreden terugkeek op een leuke middag en avond. Totdat vanmiddag het NoordHollands Dagblad ineens de keerzijde van het volendams sprookje toonde. Want nadat iedereen zijn feestje had gevierd en zat en gelukkig weer terug naar Breda of de kroeg in dook hebben blijkbaar toch weer een aantal onverlaten zich uit naam van NAC misdragen. Een medewerker van een kroeg op het gezicht slaan, de ruiten eruit bij een cafe dat wilde sluiten, knokpartijtjes in de smalle straatjes. Het bericht is inmiddels ook bij de landelijke media doorgedrongen, en waar de krantenkop zou moeten luiden hoe gezellig het was in het dorp, daar wordt nu ongetwijfeld dit incident breed uitgemeten. Staan we er weer mooi op met z'n allen. Geef die klotemedia godver niet de kans om zulke koppen te schrijven.

Ik mag het waarschijnlijk niet zeggen, maar doe het toch. Idioten met losse handjes en/of een kwade dronk: bedankt. Bedankt voor het verpesten van een mooi vervolgreisje, want omdat jullie zo nodig je hobby uit moesten oefenen moeten wij de komende jaren weer actievoeren tegen onzinnige combi’s. Ik gun iedereen zijn hobby, maar zorg dan dat een ander er geen last van heeft? Wil je hard met een auto rijden, ga naar een circuit. Sla je graag een tennisbal in tweeën, zoek een gravelbaan. Wil je elkaar de kop in slaan, ga dan naar de Bredase Ring.

Die onzinnige combi’s zijn er niet voor ons, die zijn er voor jullie. Omdat jullie zo nodig de stad moeten verdedigen of de clubnaam willen beschermen of een verzetje nodig hebben. Of nog zo’n mooie: omdat jullie de andere supporters willen beschermen. Tegen mensen die jullie notabene zelf uitnodigen.

Ik ben hier weer zo ziek van hè. Een kleine groep verpest het voor een fantastisch mooi gezelschap die alleen maar vreugde, een glimlach en een lege tap brengen. Ik verwacht niet dat jullie zelf gaan begrijpen dat jullie hobby de onze verpest. Ik verwacht wel dat jullie het allemaal bagatelliseren onder het mom van: ‘Er is niks gebeurd’ of ‘We werden uitgelokt’. Zoals er altijd een slap excuus volgt.

Vandaar de oproep aan de politie, het openbaar ministerie, NAC en weet ik allemaal wie nog meer: doe er wat aan. Zorg dat deze hobbyisten zich niet vermengen met de normale feestvierders. Gebruik de maatregelen die er zijn en zit het gajes achter de vodden. Zodat wij, de normale supporters die ook graag naar de wedstrijd gaan en zich hooguit wat rebels gedragen gewoon een kaartje kunnen kopen. Zodat achterlijke combiregelingen, kaartverkooprestricties en zelfs hekken in het stadion overbodig zijn. Want elke normale NAC-supporter heeft gisteren gewoon een leuk dagje uit gehad.

Voetbal, verpest het niet.Door : Beu
De mening van Beu hoeft niet de mening van de ratdaxie te zijn!


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ratistieken

In totaal bevat onze database 251 columns met in totaal 4522 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 18,02

Rattavista

Zoek in:
titels
columns
auteurs
op de term

Eerdere column      |       REAGEER OP DIT ITEM       |       Latere column

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

Hoekie_b

Geplaatst: zaterdag 16 januari 2016 om 19:00u

Bredase politie heeft toch redelijk in kaart wie deze gasten zijn? Snap daar niks van. Zag het om 23.00 al aankomen toen er een paar in `t Gat vervelend gingen doen. En dat je Hooligan wil zijn en knokken met andere hooligans, prima! Maar dit is pure baldadigheid en sensatie zoeken.

TisniX

Geplaatst: zaterdag 16 januari 2016 om 19:43u

Steun voor dit betoog!!!

Sjak

Geplaatst: zaterdag 16 januari 2016 om 21:53u

Helemaal met dit betoog eens.
Ik zeik ook niet meer om die klote combi regelingen omdat er altijd wel een aantal eencelligen rond lopen die het feestje verknallen.
Ik stel voor oppakken en een levenslang stadionverbod, weg ermee.

WeFollow

Geplaatst: zaterdag 16 januari 2016 om 23:51u

Hele goede column! Topavond gehad, aangesloten vanaf 1800u en warm onthaald door de Volendammers. De uitslag pakte ook nog eens goed uit, na lang te zijn blijven hangen in het stadion ook de oergezellige dijk opgegaan en in meerdere kroegen geweest en natuurlijk in het Gat. Was al later op de avond, de knokpartij tussen supporters onderling was net geweest. Zeker wel gezellig gehad, maar aan het einde begint het al wat onrustiger te worden door ca 20jarige hooligan wannabees.. Uiteindelijk gaat het dan alsnog een beetje mis en word de boel schoongeveegd en onder ME begleiding ga je huiswaarts. Triest dat een topdag voor velen hiermee overschaduwd wordt met name door de negatieve aandacht die het krijgt. We waren ernorm welkom in Volendam maar die volendammers die `s nachts huiswaarts zijn gegaan waren toen wel klaar met de Brabantse gezelligheid die eindigde in ME vertoon veroorzaakt door een hele kleine groep.

Hoog Hart Lied Bier!

Geplaatst: zondag 17 januari 2016 om 10:46u

Tja....... , als burgermeester is het nu eenmaal het makkelijkst om een combi op te leggen , neem het ze niet eens kwalijk.
En dan zoveel mensen (inclusief de Volendammers) die er een feest van hebben gemaakt , jammer maar helaas...
Onverwacht vind ik dit trouwens niet , er zijn er altijd een paar die , tja , je weet wel.....
Ik vind die naïeve reactie`s van sommigen een beetje vreemd hier op de Rat maar goed.
Winnie Bogers , voor jou baal ik het hardst , volgende keer in de luwte met een klein gezelschap maar weer naar `de Dijk`.

WW

Geplaatst: zondag 17 januari 2016 om 14:07u

Zonde. Blijkbaar dus toch iets minder koek & ei dan het nieuwsbericht op o.a. DROL en BN/deStem deed denken.

Nou, combivrij kunnen we dus voorlopig weer vergeten, weekendjes Volendam de komende jaren ook.

Zonder werkelijk dadergerichte aanpak (meldplicht) heeft pleiten voor meer combivrij dermate weinig zin dat ik berichtgeving daaromtrent voortaan maar voor kennisgeving aanneem. Het statement dat combi`s onzinnig zijn is juist niet gemaakt.

Mieshoop

Geplaatst: zondag 17 januari 2016 om 14:17u

Die constatering dat het statement niet is gemaakt is onjuist WW.
Het statement is juist uitstekend gemaakt. Vele honderden hebben gezamenlijk een feestje gevierd, zonder enkele wanklank.

Dat een stuk of tien de mooie dag een bittere nasmaak geven doet daar niet aan af. Dit incident is verwerpelijk, maar staat los van de Bredase volksverhuizing. Daar moet zelfs de burgemeester van volendam doorheen kunnen prikken.

Het probleem ligt dieper, maar wel bij een heel select groepje. Aanpakken dus.

pannelap

Geplaatst: zondag 17 januari 2016 om 15:29u

Het zijn inderdaad enkele zielige zielepieten, allen bekend. Ze hebben maling aan alles, vinden zich heel wat en het kan en mag allemaal. Stewards durven niets, politie doet niets en OM.... dat zijn losers.

Frustrerend ja!

Maar waar ik echt schijt en schijtziek van wordt, is de media en hun subjectieve, decadente berichtgeving. Het lijkt haast op een georganiseerde nazi Duitsland propagandamachine. Eenzijdig benaderd, alles vanuit de negatieve sensatiekant, selectief en het vertekend de waarheid. Daarmee krijgt het zielige hoopje weggooiers aandacht.... en laat dat nou net hetgene zijn waar deze kinders een groot pieleke van krijgen.....

De incapabele media en hun subjectieve geleuter.... houdt de misdragingen in stand. Wat mij betreft zijn de betreffende journalisten dan ook medeschuldig en moeten ze uit het vakgebied worden gezet. Brandmerken NIET GESCHIKT...... en weg d`r mee!

WW

Geplaatst: zondag 17 januari 2016 om 16:33u

@Mieshoop

Vanuit zuiver academisch standpunt heb je gelijk. Maar het is gespeend van iedere vorm van realiteit.

Als Noordafrikanen in Keulen vrouwen lastig vallen, wordt de roep om de grenzen te sluiten en die mensen terug te sturen sterker. Bij de echte vluchtelingen gaat het om leven & dood - die lijden dus onder andermans gedrag.

Als echte vluchtelingen die voor hun leven vreesden al het risico lopen de dupe te worden van kutgedrag van m.n. Marokkanen en Algerijnen en ook vluchtelingen onder hun, hoeveel begrip of compassie zou er dan zijn voor voetbalsupporters die onder het genot van een bier naar een potje voetbal willen? Hoeveel nuance zou er zijn voor goedwillenden vanwege die paar wannabee hoolies? Deze vragen zijn retorisch want het antwoord, al helemaal in deze tijd van angst en terreur en roep om harde aanpak, luidt uiteraard: zero.

Je lag met deze actie onder een vergrootglas. En dat wist je: je roept zelf op voorhand op DROL op om het normaal te houden en als je wou rellen vooral je heil elders te zoeken. Dat was niet voor niks. Onder dat vergrootglas zijn er helaas toch een paar lelijke zaken naar boven gekomen, en je wist op voorhand dat dat uitvergroten zou gebeuren.

Het statement zou geslaagd zijn geweest als er geen wanklank was geweest. Helaas kan je niet zeggen dat er geen wanklank was. Statement mislukt dus.

Schot

Geplaatst: zondag 17 januari 2016 om 16:34u

@pannelap
Kruip niet zo in de slachtofferrol. Dat past een NACcer niet.
Natuurlijk is het zo dat dit soort incidenten uitvergroot worden door de media. Dat maakt het nog niet automatisch propaganda. Sterker nog, de incidenten zijn daadwerkelijk gebeurd.
De oorzaak van de negatieve berichtgeving zijn degenen die gesloopt en geslagen hebben, niet de media.

Mafkees

Geplaatst: zondag 17 januari 2016 om 18:28u

100% Eens met WW. Er had een pracht statement afgegeven kunnen worden. Maar dat is mislukt door een stelletje jammeren die zichzelf het middelpunt van de aarde achten.
1 Keer hoefde ze zich uitdrukkelijk normaal te gedragen. Liever pakten ze die 1 keer aan om er een zooitje van te maken. Korte termijn gedachte, egoïsme, lompheid, wat het ook is, het is mislukt. Daar hoeven we verder de mantel der liefde niet meer bij te halen of de schuld bij de media te leggen. 1 Kleine groep verziekt het voor jaren voor de rest. Daar ligt de schuld. Ik hoop dat hun oudere equivalenten zo vriendelijk willen zijn om nou niet te sussen, maar uit te leggen dat dit echt niet kan.

Wst die 44-jarige arrestant betreft: die baalt inmiddels echt al wel van zichzelf. DAT is een incident.

Hugh Hefner

Geplaatst: maandag 18 januari 2016 om 12:35u

Tja, ik heb hier zo mijn eigen gedachten bij.

Kijk eens naar die eerste alinea:
« beetje kwallen, beetje lallen, het geeft een herkenbaar gevoel. Een gevoel van vroeger, toen een uitwedstrijd een avontuur was, chaotisch, ongeregeld, rebels en vol mooie verhalen voor de nazaten.»

Mooie verhalen voor de nazaten: «Jongens, zal ik jullie eens vertellen hoe jullie opa met zijn kornuiten een kroeg in Volendam met de grond gelijk maakten en daarbij het personeel in elkaar sloegen?»
Ben je daar nou echt trots op?

Mafkees geeft aan dat die 44-jarige zit te balen. Hoe denken we over die kroegbaas die in zijn gezicht is geslagen? Zou die niet zitten balen? Over wie hebben we het nou eigenlijk? Die 44-jarige is vast al weer vrij gelaten, maar die kroegbaas heeft voor volgende week een afspraak bij de kaakchirurg om wat tanden recht te laten zetten. Hoe lang zou hij pijn hebben? Ik zou die 44-jarige net zo lang laten zitten, totdat die kroegbaas weer pijnvrij is.

«Beetje kwallen, beetje lallen»
Sommige mensen kennen hun eigen limieten niet. De een tankt rustig 12 biertjes weg en loopt nog op één lijn, de ander weet na 5 biertjes al niet meer wat hij doet. Hoekie B geeft aan dat hij het om 23 uur al fout zag gaan. Waarom wordt er dan niet meteen ingegrepen? Waarom is er geen sociale controle binnen de groep?

Zoals er in de selectie momenteel geen enkele leider zit, zo zit er in de harde kern NAC-supporters ook niemand die autoriteit heeft, die ontzag afdwingt. Mensen waarnaar geluisterd wordt als er gezegd wordt: het was gezellig maar we gaan nu naar huis. En als we gaan, dan gaan we met zijn allen, en gaan er niet nog eens een stuk of wat een kroeg kort en klein slaan.

Iemand anders noemt de schuldigen wannabe hooligans (grappige uitdrukking, dat wel!). Het zijn jongeren die zich eerstens spiegelen aan de ouwe hap door gezellig door te borrelen, terwijl ze zo jong als ze zijn, hun eigen grenzen niet kennen. Maar tweedens willlen ze zich stoerder voordoen dan die oudere garde.

«Beetje kwallen, beetje lallen», wordt dan beetje raggen, beetje matten, beetje kroeg kort en klein slaan.

Weer iemand anders zegt: de politie kent de namen van die gozertjes. Maar is dat ook zo? Is het niet zo dat de harde kern de namen van die gozertjes kent of zou moeten kennen? Waarom verwachten we dan dat de Volendamse politie ingrijpt? Die moeten eerst toestemming vragen om op een website van de Bredase hermandad te kijken om zo wellicht enkele raddraaiers te kunnen herkennen? Terwijl je er als harde kern bovenop staat?

Oh, en Beu: die combi`s bestaan al heel lang. Ze zijn in het leven geroepen voor mensen als jij. Dat jij het nu wat minder doet omdat je vrouw en kinderen hebt, verandert niets aan de situatie.


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

© 1996 - 2018 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven