homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Columns > Column

21 november 2015 : Waardeloze minuut stilte bij NAC-Den Bosch


Ik heb me gisteren aan 2 zaken geërgerd. Die hautain genomen mislukte pingel en die minuut stilte. Ars is schuldbewust lees ik net dus dat soort fratsen zal voortaan wel achterwege blijven. Hier wil ik het dus even hebben over die minuut stilte.

Wat in diverse commentaren op de Rat duidelijk werd, en ook een veelgehoord geluid op de tribune was gisteren omtrent de minuut stilte voor aanvang van NAC – Den Bosch, was dat veel mensen het ongepast vonden. Ik ben het daarmee eens. Die minuut stilte oogt menselijk en betrokken, maar ik vond ‘m idioot en ondoordacht, mogelijk zelfs op het gevaarlijke af.

1. De volstrekte willekeur wanneer die minuut stilte toe te passen (daarmee de minuut stilte aan forse inflatie blootstellend). Dat die aanslag in Parijs in de 1e plaats een tragedie is voor de direct betrokkenen zal niemand ontkennen. Maar waarom houden we dan geen minuut stilte voor de slachtoffers van de gijzeling in Mali? Waarom niet voor de onschuldige burgers van het Russische vliegtuig wat in de Sinaï naar beneden lazerde (je kan van Rusland vinden wat je vindt, maar die mensen hadden sowieso niets met MH-17 of Oost-Oekraïne te maken)? Waarom niet voor het onderhand eeuwigdurende conflict tussen Israel en Palestina? En zo zijn er elke week wel rampen te verzinnen waar je een minuut stilte kan toepassen. Kiezen voor het een en niet voor het ander houdt in dat je impliciet zegt “deze slachtoffers vinden we erg en belangrijk dus die herdenken we, die anderen doen er niet toe”. Die willekeur houdt dus ook een gevaarlijk soort discriminatie in: dat slachtoffers die (geografisch) verder van ons af staan ook zullen denken “zie je wel, wij doen er voor hun niet toe”. Terecht gevoel in dat geval. Ikzelf voel me er ongemakkelijk bij als we ogenschijnlijk willekeurig bepaalde groepen slachtoffers wel herdenken, en andere niet.

2. Het instrument “minuut stilte” wordt op de verkeerde locaties toegepast (daarmee de minuut stilte aan forse inflatie blootstellend). Wat heeft het voor zin een minuut stilte te houden bij NAC – Den Bosch, of bij Top Oss – Go Ahead Eagles, als eerder in dezelfde week Wembley in de Franse driekleur gehuld is en massaal de Marseillaise wordt meegezongen? Omdat de Franse nationale ploeg op Wembley speelde was dat bij uitstek het podium de Fransen een hart onder de riem te steken. Dat bezorgde meters kippevel. Een minuut stilte bij NAC – Den Bosch (hoe indrukwekkend wij ons eigen Rat Verlegh stadion ook vinden) steekt daarbij nogal bleekjes af; als een zielige poging om jezelf op de borst te slaan en te kunnen zeggen “kijk ons ook eens een potje maatschappelijk betrokken zijn”. Het platform voor een ramp van internationale omvang is Wembley. Of de Dam in Amsterdam. Of de Europese minuut stilte afgelopen maandag (zie Pownews). En op TV is er ook geen ontkomen aan. Waarom dan na al dat eerbetoon per se nog de krochten van het betaald voetbal aangedaan moeten worden is mij letterlijk een raadsel.

3. In het verlengde van punt 2: het geheel kwam nogal over als mosterd na de maaltijd. Niet alleen vanwege dat fantastische eerbetoon op Wembley, ook qua letterlijke timing. Om mijn vader van 74 te citeren, wat hij gisteren op de tribune tegen me zei: “Als NAC nou afgelopen zaterdag of zondag had gespeeld, dan had ik die minuut stilte nog begrepen. Dan zit je zo vlak na de tragedie dat iedereen nog in de war is en het een plaatsje moet geven. Maar inmiddels zijn we al een week verder... en is het allang op elk platform van belang herdacht”.

4. Alle voorgaande punten bij elkaar leiden ertoe dat minuten stilte steeds vaker toegepast worden - te vaak. Ik noem het steeds meer afglijden richting massahysterie en bedenkelijk melodrama.

5. Ik vind het tot slot nogal pedant dat de KNVB zich opwerpt als het morele geweten van (voetballend) Nederland, en dat ook dwingend oplegt. In plaats van een decreet uit te vaardigen had op zijn minst de behoefte aan een minuut stilte gepeild kunnen worden onder de clubs, waarna je alsnog een besluit had kunnen nemen. Weldenkende voetbalclubs hadden mijns inziens omwille van punt 1 t/m 4 vriendelijke en beleefd maar beslist geweigerd. En dat had de KNVB dan maar moeten slikken. De KNVB moet in mijn ogen primair faciliterend zijn voor de leden: mogelijk maken dat er op allerlei niveaus gevoetbald wordt. Competitieschema’s opstellen, scheidsrechters aanwijzen, gele en rode kaarten administreren. Dat soort werk. Wat ze vooral niet moeten doen is denken dat zij het wel even zullen bepalen voor de clubs. De KNVB is er bij gratie van de clubs, niet andersom, en de KNVB doet er goed aan zich dat goed te blijven realiseren. Remember de wilde profbond van 1954.

Het gevaar van inflatie van de minuut stilte is dat die minuut stilte op een gegeven moment echt geen impact meer heeft. In de veehouderij worden dieren die voor consumptie gefokt worden zo volgepropt met preventieve penicilline, dat wij mensen allemaal langzaam immuun worden voor penicilline, met alle gevolgen voor de volksgezondheid van dien. Het te vaak en op onjuiste momenten en op onjuiste plaatsen toepassen van het instrument “minuut stilte” is het geestelijke equivalent daarvan. Ik vrees serieus voor onze gezamenlijke geestelijke volksgezondheid.

In de titel van deze column gebruik ik het woord Waardeloze. Dat slaat dus niet op de uitvoering gisteren, maar op het idee achter die minuut stilte. Dat is het namelijk letterlijk: zonder ook maar enige toegevoegde waarde.

Om al deze redenen vind ik dat NAC voortaan niet meer aan dergelijke verzoeken moet meewerken. Hou herdenkingen op de plaats waar ze thuishoren, ben tijdig met herdenken en kijk uit met herdenkingskieskeurigheid. Laat ons NAC op gepaste wijze de Wally Brandenburgs van onze club herdenken, daar hoeven we echt niemand anders mee lastig te vallen. En laat die (inter)nationale zaken vooral op (inter)nationaal platform herdacht worden.

Het instituut “minuut stilte” is stevig aan inflatie onderhevig. Juist uit respect voor en behoud van de kracht en impact van dat instituut wordt het hoog tijd dat er een forse injectie deflatie toegediend wordt. NAC heeft daarin ook een taak: de KNVB is bepaald niet alwetend, dus durf zelf na te denken en doe niet mee aan flauwe kul ondanks eventuele (maatschappelijke) druk.


Door : WW
De mening van WW hoeft niet de mening van de ratdaxie te zijn!


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ratistieken

In totaal bevat onze database 251 columns met in totaal 4522 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 18,02

Rattavista

Zoek in:
titels
columns
auteurs
op de term

Eerdere column      |       REAGEER OP DIT ITEM       |       Latere column

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

zeeuwserat

Geplaatst: zaterdag 21 november 2015 om 16:37u

Ik ben het op politiek niveau over het algemeen meer oneens dan eens met WW maar hier heeft hij meer dan gelijk, ik weet niet of NAC enig stem heeft gehad in deze minuut stilte omdat ik vermoed dat de scheidsrechter met de opdracht op pad is gestuurd. waarom na afgelopen maandag landelijk een minuut stilte te houden dit nog eens dunnetjes over te doen in de stadions?

Helsie

Geplaatst: zaterdag 21 november 2015 om 16:59u

Allemaal goed en wel WW, maar ALS ie gehouden wordt, of je het er nou mee eens bent of niet, houd je wel je mond. En daar hadden een paar kneuzen gisteren toch wel moeite mee. Ik hoopte dat dit verhaal daarover zou gaan.

Helter

Geplaatst: zaterdag 21 november 2015 om 17:19u

Je kunt je maar ergens druk over maken.
Los van de vraag of én wanneer je de 1 minuut stilte procedure inzet; je past je gewoon aan en houd he bek.

Bacardialoog

Geplaatst: zaterdag 21 november 2015 om 18:05u

Of die minuut nou terecht is of niet interesseert me eigenlijk niet zo.

Dat supporters die zichzelf de beste supporters van het land noemen het niet op kunnen brengen om een minuut hun bek te houden is natuurlijk veel stuitender.

Schande!

Tuur

Geplaatst: zaterdag 21 november 2015 om 18:50u

Volledig eens met punt 1. Totale onzin en willekeur. In Syrie zijn al zon 250000 mensen over de kling gejaagd door IS en die geflipte Assat. Dan kun je wel iedere wedstrijd stil zijn. Bovendien moet je meedoen ook als je die minuut onzin vindt. Want doe je dat niet dat lijkt het alsof je die aanslagen goedkeurt.

Tuur

Geplaatst: zaterdag 21 november 2015 om 20:20u

Wel zou je kunnen zeggen dat omdat er een (deels mislukte) aanslag was op een voetbalwedstrijd, dat de voetbalwereld daar bij stil wil staan en een antwoord wil geven in alle stadions. Daar had ik even niet bij nagedacht.

Anyway zo belangrijk is die discussie nou ook weer niet....

boelie

Geplaatst: zaterdag 21 november 2015 om 21:18u

Dat je bij een minuut stilte ongeacht je standpunt gewoon je bakkes houdt is helemaal geen punt van discussie. Lui die zulk basaal fatsoen zelf al niet op kunnen brengen krijg je hier ook niet meer onderwezen met een moralistisch betoog. Waar je wél over kunt discussieren is hoe je ervoor kunt zorgen dat die minuut stilte nog enige waarde behoudt.

Maar als ik her en der de reacties van de afgelopen tijd lees, krijg ik het idee dat er ook een groeiende doelgroep is die met name waarde hecht aan de prettige instant rush die zo`n gezamenlijk momentje goed-bezig-zijn met zich meebrengt. En in dat geval heeft de hele discussie eigenlijk al geen zin meer. Ach ja, ieder z`n ding, maar het is niet mijn kopje thee.

petros

Geplaatst: zondag 22 november 2015 om 11:21u


Wat een zinloze praat weer...natuurlijk hebben we fatsoen, althans de meesten van ons...natuurlijk sta je 1 minuut stil...hebben we ons gevoel verloren...ik zie die minuut als een moment van stilte voor allen die geleden hebben onder terreur of dat nu Parijs is of Indonesië...maakt niets uit...een klein moment van bezinning...bedoeld voor de hele wereld, opdat wij nimmer vergeten hoe goed wij het hebben..gelukkig kunnen wij onze mening nog geven.....vrijheid van meningsuiting...daar wil ik graag 1 minuut voor stil zijn....beter kan ik het niet zeggen tegen die sukkels van IS...zeer goede actie van de KNVB !

DaHuge

Geplaatst: zondag 22 november 2015 om 11:29u

Het gaat goed met ons dus we zoeken maar weer wat anders om te zeiken op De Rat. Stelletje ouwe zeurpieten. Pak 7 december de boot terug naar Spanje en richt je eens op iets positiefs. Minuut stilte was erg mooi en een ieder zal ergens anders aan gedacht hebben die 60 seconden. Kan helemaal geen kwaad. Ik vond het een mooi moment om dit met zijn allen te doen. HUP NAC

boelie

Geplaatst: zondag 22 november 2015 om 12:48u

@ Huge

Zeurpieten? Racismekaart in 3, 2, 1...

Enfin, een saillant detail wat me net nog te binnen schoot:

De vorige keer dat FCDB bij ons op bezoek kwam (zondag 28 nov 2004) was er ook een minuut stilte, toen voor de overleden oud-speler Gerrie Damen.

Die werd toen ruw verbroken door een supporter in het uitvak die "Voetballuuuuuh" schreeuwde (zijn bijnaam was de Spanjaard bleek toen op hun forums, kreeg daar later een SV voor opgelegd), waarna het hele uitvak losging.

http://www.derat.nl/int/nl/nieuws/nieuwsitemnieuw.asp?id=7914

De scheids floot vervolgens direct voor het einde van de stilte, waarna het thuispubliek de onnozelen op een striemend fluitconcert trakteerde.

Het toeval wil dat Omroep Brabant daar bij was met het programma Olifantendoders, dat er nog even aandacht aan besteedde (vanaf 10.34):

https://youtu.be/IoGtv9za4kE

Overigens werd ook dat duel simpel met 3-0 gewonnen.

Jrsz

Geplaatst: zondag 22 november 2015 om 13:01u

Moralistisch gutmensch geleuter, zeuren om het zeuren met non argumenten. Misplaatst tegendraads. Lag een duidelijke link met de aanslag op het voetbal in Stade de France en de daaruit voortkomende behoefte aan saamhorigheid bij velen. Niet bij iedereen, dat is ook prima, maar wat is nou een minuut om je er dagen druk over te maken.

Cool Hand Luke

Geplaatst: zondag 22 november 2015 om 18:56u

Wat had ik een behoefte aan saamhorigheid toen ik naar nac ging afgelopen vrijdag. Zonder die minuut stilte was ik het weekend niet doorgekomen.Echt jammer dat we het Franse volkslied niet hebben gedraaid. Kuddevolk!

VB

Geplaatst: zondag 22 november 2015 om 19:03u

Ik kan me er goed in vinden. Gaat niet om de minuut an sich. Ik heb deze discussie wel eens eerder gevoerd (na het overlijden van de dochter van een speler die NAC op niet zo`n leuke manier had verlaten). Was ook toen lastig obv argumenten met sommige anderen te bediscussiëren...

willemF5

Geplaatst: zondag 22 november 2015 om 21:31u

Choose your battles... Zal ook lekker (in de pers) staan als NAC bij de KNVB in `beroep` gaat tegen een minuut stilte.

Gewoon je bek dicht en lekker doorzuipen.

pannelap

Geplaatst: zondag 22 november 2015 om 22:59u

Typerend...... wel de moeite nemen een minuut stilte in acht te nemen. Maar geen enkele moeite ondernemen om de decadente politici - die schuldig zijn aan de gewelds uitbarstingen als gevolg van hun incapabele handelen - van het pluche te verstoten.

Een minuut stilte...... net zo`n holle frase als het moreel van de hedendaagse Hollander.

MolotoV

Geplaatst: maandag 23 november 2015 om 12:38u

Beetje lang verhaal maar prima punt van WW!!

Vind al die minuten stilte ook flauwekul zeker wanneer het een week later gedaan wordt.
En er al een duidelijk statement is gemaakt bij de wedstrijd tegen Engeland.

En zoals Cool Hand Luke al aangeeft "kuddevolk"! De meesten hadden ook de franse vlag als overlay op zijn/haar profielfoto gezet, terwijl er zat andere aanslagen zijn geweest waar mensen zijn overleden.

Maar nee nu is het iets dichterbij "Parijs" en iedereen volgt als makke schappies!

portugeese naccer

Geplaatst: maandag 23 november 2015 om 17:36u

Allemaal eens, maar ALS er een minuut stilte is, dan houd je je bek. En dan ga je daar niet met je arrogante kuttekop doorheen wauwelen.

10diego

Geplaatst: dinsdag 24 november 2015 om 10:05u

ik zie de link wel tussen voetbal en de minuut in dit geval. dit gezien de ellende in stade de france.

heb me meer gestoord aan een paar bezopen idioten die hun bek niet konden houden.

De Wortel

Geplaatst: dinsdag 24 november 2015 om 20:33u

Goed `gesproken`, WW, niets aan toe te voegen!


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

© 1996 - 2018 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven