homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Columns > Column

9 oktober 2015 : Nieuwe poll: one-tier board of drone?


Nieuwe poll: one-tier board of drone?

Omdat het allemaal nog niet zo makkelijk gaat bij ons clubke, is het misschien een idee om in deze “moeilijke” tijden als supporters nog eens extra mee te denken. Tijd voor een poll dus?
De klankbordgroep is er immers nog niet. Een technisch beleid, commissaris of manager onduidelijk. We zijn, zoals altijd, super positief dus waarom niet.

U zou kunnen denken. Er was toch al input door “kritiek van andere geledingen” en we hebben toch al het een en ander hiervoor bij onze club georganiseerd (clubraad bijvoorbeeld). En zo is het eigenlijk ook. We zijn geen zeurclub. Punt. Helaas dus, het wordt ook geen stelling bediscussiëren maar gewoon de zoveelste column. Ietwat technisch van aard al met al. Maar dat hoort uiteraard bij de aanleiding. En ok, je weet nooit waar het goed voor is.

One-tier board of drone. Tja, wat moeten we daar nu mee. Beide zaken komen niet eens voor in de Dikke van Dalen, ook niet in de nieuwe versie. Ook Wikipedia brandt zijn vingers er praktisch niet aan. Maar toch.

Wij bij NAC hebben, voor zover bekend, geen drone maar sinds begin 2014 wel zo’n one-tier board. NAC zelf kondigde dit zelf als volgt aan:
"Dit orgaan, waar de directie bij aansluit, komt vanaf de aanstelling één keer per maand bij elkaar om belangrijke beleidsmatige beslissingen te nemen over NAC. Het grote voordeel van dit orgaan is dat grote beslissingen in de toekomst breed gedragen worden en besluitvorming binnen de one-tier board plaats vindt".
Het model is in het zakelijk- en verenigingsleven nog wat onwennig, de volgende definitie is standaard gangbaar: een one-tier board is een 1-laags bestuursmodel en in dit model maken de toezichthouders deel uit van het bestuur. Bijkomende voordelen van deze cockpit kunnen zijn dat bestuurders meer betrokken zijn, meer en sneller informatie krijgen dan bijvoorbeeld commissarissen, dicht op de organisatie en dagelijkse gang van zaken zitten, en zonodig direct ingrijpen in de koers en strategie. Waarvan akte dus.
Niet dat het allemaal zo makkelijk is maar het is best veel.
Terug naar “keuze” 2: de drone. Een duidelijk ander soort luchtsteun. Qua definitie simpel: onbemand luchtvaartuig zonder piloot van afstand bestuurbaar. Punt.

Ik kies (stiekem) voor deze variant, keuze 2. Van Zundert naar de Haagse Beemden, vliegen maar! Je ziet alles. De lucht in op ieder moment, al is het midden in de nacht. En inzoomen zoveel je wilt, je gaat ook echt details zien. Alles wordt zichtbaar. Al zit er een veter los. Lekker duidelijk. Ziet de hele omgeving en schijnt zich daar zelfs van bewust te zijn want…
De ontwikkelingen met dit soort marsmannetjes gaan wel snel. Er schijnen al varianten te zijn waarbij je ingenieuze software toe kunt voegen, zeg maar the sky is the limit. Loopt een groepsproces niet zoals het hoort? Hij slaat het op en analyseert. Zou extra ondersteuning voor de trainer een optie zijn? Hij zoekt het op en weegt af. Ieder jaar oktober automatisch een seintje voor trainersontslag. Hij laat het weten en gratis. Technisch beleidsplannetje tussendoor. Hij gooit het er zo uit. Verwachtingspatroon valt wat tegen? Nieuw patroon 3D zo geprint.
Kortom: handig, met zo’n ding heb je altijd op ieder moment een prachtige helikopterview….

Zoals gesteld, de ontwikkelingen gaan wel hard. De nieuwste en modernste varianten komen uit Azië. Kost wel iets meer allemaal, dat wel. Als je dat niet wil, willen ze ook wel rustig deze kant op komen en samen zoeken naar een “modus’’. Laatst in Den Haag dachten ze nog dat het een proefballonnetje was, wij weten inmiddels wel beter. Wie zijn speeltje? Niet iets om je druk over te maken. Tot 1 januari 2016 zitten wij sowieso safe. Het schijnt ook dat er allerlei wet- en regelgeving in de maak is rondom dit hele fenomeen. Geen zorgen dus.

Of toch wel? Het is maar hoe je het vertaalt. We vergeten voor nu wel het belangrijkste.
Het gaat hier om de kwestie van het besturen. Want, wie gaat dat doen? Dat kan er maar 1 zijn immers. Er kan er maar 1 aan de knoppen zitten. Wat zou het toch mooi zijn, als we daarvoor een goede piloot zouden vinden die alles structureel in goede banen leidt. Al doen we dit naast een one-two-or three tier board, pak ‘the best of both worlds’ of wat dan ook. Wie gaat er nu eens echt aan de stuurknuppel? Geen gespreide verantwoordelijkheid. Nee, “gewoon” zichtbaar en met helikopterview. Behouden vaart dus. En koers! Moet lukken toch? De keus is aan .. of ..ja aan wie eigenlijk..

PS: financiering door Samen-Voor-NAC lijkt me even geen optie.
NB: een eventueel toch ook stiekem gemaakte keuze door derden is geheel persoonlijk van aard, schrijver dezes aanvaard geen enkele aansprakelijkheid.


Door : TvM
De mening van TvM hoeft niet de mening van de ratdaxie te zijn!


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ratistieken

In totaal bevat onze database 251 columns met in totaal 4522 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 18,02

Rattavista

Zoek in:
titels
columns
auteurs
op de term

Eerdere column      |       REAGEER OP DIT ITEM       |       Latere column

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

Mieshoop

Geplaatst: zaterdag 10 oktober 2015 om 16:04u

Sinds 2002 zijn al meerdere bestuursmodellen geprobeerd. Allen faalden ze uiteindelijk. Te weinig controle, te veel controle. Te weinig belangen, te veel belangen. Desinteresse en ego`s gingen samen het pluche op. En weer af. Zo ook nu blijkt, het eigenaarsmodel met een stuk of 20 kapiteins vreet energie, brengt onrust en levert te weinig op.

In de voorbije jaren zijn een aantal goede bestuurders de revue gepasseerd, die helaas tussen een melee aan wanpresteerders zijn afgevloeid. Zo heeft elk bestuur sinds 2002 tot nu toe wel een positieve uitzondering gekend.

Het is jammer dat die goede bestuurders elkaar niet tegelijkertijd getroffen hebben. Dat er telkens fantasten, wanpresteerders of idioten tussen bleken te zitten.
Naast de uitverkiezing van het elftal van het decennium zouden we eigenlijk ook het bestuur van het decennium moeten samenstellen. En dan die greatest hits ook daadwerkelijk met elkaar aan tafel zetten en de hamer overhandigen.

Hoog Hart Lied Bier!

Geplaatst: zaterdag 10 oktober 2015 om 16:57u

Bestuurshamer of sloophamer ......? , optie twee is aanlokkelijk , slopen de boel en met z`n allen naar Baronie.
Sja..... , zonder NAC is natuurlijk ook geen optie , doe toch maar z`n klein houten versie Mieshoop......

WW

Geplaatst: zondag 11 oktober 2015 om 13:50u

Zoals Mieshoop impliciet terecht concludeert ligt het uiteindelijk aan de kwaliteit van de bemensing van wat het dan ook voor orgaan is wat de club bestuurt.

Het heeft m.i. simpelweg al jaren aan echte voetbalkowhow ontbroken op het hoogste niveau en dat straalt door in de hele organisatie. Degradatie, een komen en gaan van trainers en TDs, geen enkel jeugdelftal wat op het hoogste niveau voetbalt. De hele voetbaltak moet gewoon compleet gerenoveerd worden.

Tim Gilissen moet slim genoeg geacht worden om de jeugdopleiding goed op poten te kunnen zetten. De invulling van die voetbalklankbord is van groot belang, en dat hoeven van mij niet per se allemaal oud NAC`ers te zijn. En ik denk ook dat voetbal in de one-tier-board een stem moet krijgen, van een zwaargewicht. Als er belangrijke beslissingen genomen worden, zoals het verlengen van Maaskant, dan moet daar iemand die duidelijk de voetbaltak vertegenwoordigt iets over vinden. Baardemans, al dan niet (mede) wegens zijn zelfvermelde tijdgebrek, was niet de juiste figuur daarvoor.

Oftewel: hoe je het ook invult, wie er ook aan die stuurknuppel gaat/gaan zitten: er moet voetbalverstand zijn.

Alcoholvrije Sint

Geplaatst: maandag 12 oktober 2015 om 7:28u

@ WW - we zijn het erg vaak eens de laatste tijd. Ik heb ook echt vertrouwen in TG, al hoop ik heel erg dat hij niet ineens ook nog TD gemaakt wordt. Hoewel hij dat wellicht wel zou kunnen, Is het nog te vroeg en zal hij ongetwijfeld over anderhalf seizoen afgebrand worden. Maar goed, dat is geheel niet aan de orde.

Dat technisch klankbord, daar is natuurlijk al jaren behoefte aan, ik vermoed alleen wel dat het er met rm nooit gekomen was. En (gratis tip): leg godverdomme goed het mandaat vast en maak er geen hobbyclubje van.

Ik ben heel erg benieuwd naar de mensen die hiervoor benaderd worden. Geen idee wat haalbaar is, mensen als Ten Cate, Adriaanse, Van Hangen, Van Wonderen, Schreuder?

En dan die trainer nog. Had Fritz Korbach nog maar geleefd, dan was het makkelijk geweest...

Waddinxveen

Geplaatst: maandag 12 oktober 2015 om 7:53u

Welke weg te bewandelen?

In een ideale wereld wordt een ervaren en capabel bestuur samengesteld wat op zoek gaat naar een TD/hoofd opleidingen die op zijn/hun beurt een weloverwogen keuze maken voor een trainer.

Gedwongen door alle krachten die op een voetbalclub inwerken dreigt nu bij NAC precies de omgekeerde weg bewandeld te worden. Gevolg: een Chain of Command met een gebrek aan onderling draagvlak.

De oplossing? Geen idee. Ik zou sowieso de trainer die nu wel nodig is een contract geven tot het eind van dit seizoen. Hopelijk staat er dan een nieuwe sportieve organisatie die breed gedragen beslissingen kan nemen.


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

© 1996 - 2018 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven