homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Columns > Column

1 juni 2015 : Het sprookje van El Elefante Amarillo


Deze column stond eerder in Rat 114
Ze gaven de NAC-supporter jarenlang hoop. Hoe slecht het ook ging met de club, hoeveel wanbesturen en vage directeuren er ook zaten, op de achtergrond hadden we altijd nog een groep prominente NAC-supporters met geld, kennis en kunde. Klaar om de boel over te nemen. Klaar om de reddingsboei te werpen aan de zinkende club.

In Cafe de Bommel werd er in rokerige sferen geklonken op betere tijden. Weemoedig werd er gesproken over hoe het vroeger beter was. Toen NAC nog NAC was, met Bredanaars aan het roer, een vol Paviljoen na afloop. Natuurlijk won NAC toen ook niet altijd, we speelden onderin de eerste divisie, maar het was wel een club waar zeker buiten het veld optimaal gepresteerd werd. Een mijmerend samenzijn was het. En ze waren er allemaal. John, Chris, Johan, Hubert, Geert, Ton, Hans en destijds schoof ook Sjoerd graag aan. Ook een groepje toehoorders draaide geïnteresseerd in de richting van John en Chris, de stille leiders. Het waren er tien in totaal.

Er werden alternatieve besturen benoemd, plaatsjes gereserveerd voor zichzelf en zielsgenoten en er werd een communicatiestrategie bedacht waar IS jaloers op zou zijn.. Contacten met De Stem aanhouden, het AD was al binnen bereik via Chris. En Studio Voetbal natuurlijk, daar konden Sjoerd en Pierre op nationale TV een duit in het zakje doen. En er was natuurlijk nog social media. Facebook en Twitter, daarmee moet het lukken. Maar het moest wel mysterieus blijven. En anoniem. Dat laatste vooral.

Niet snel daarna gonsde het door de straten en in de spelonken van het internet: De olifant komt eraan. Redding is nabij, de geelzwarte olifant ontplooit zich.’ De groep gaf zichzelf een naam, vernoemde zich naar Elefant Blau, de protestgroep die in 1998 in Barcelona werd opgericht om de toenmalige voorzitter en diens getrouwen onderuit te halen. Tevergeefs, maar dat terzijde.In de winterstop 2012/2013, ook toen ging het niet fantastisch met NAC, kwam de olifant uit de anonimiteit. De beeltenis van de booskijkende olifant met geel shirt laat weinig aan de verbeelding over. Een anonieme woordvoerder zegt tegen Omroep Brabant dat het ze niet om de baantjes bij NAC gaat. Ze handelen uit verontrustheid, uit clubliefde.

Via Facebook laat olifantenleider Peek intussen weten dat NAC haar kernwaarden verloochent. Dat NAC een vreemdelingenlegioen is geworden, zowel op als buiten het veld. Dat de voorzitter onbekend is. Dat de overbetaalde scouts weigeren in de Jupiler League wedstrijden te bezoeken. Dat het absurd is dat een afdeling opleidingen zelf een beleidsplan moet schrijven. Dat de communicatie en presentatie van amateuristisch niveau is, ondanks de communicatiemanager. Dat de combinatie van wanbeleid en sportieve mineur dodelijk is. Dat er niet gewezen moet worden naar vroeger. Dat de RvT verantwoordelijkheid draagt en dat diezelfde RvT hun conclusie moet trekken.

Harde woorden vanaf de zijlijn. Met applaus, interesse en hoop worden ze ontvangen.

In september 2013 wordt Eskes door de club geloosd. Zijn vervanger, Justin Goetzee, wordt door de olifant gepruimd. Hij behoort niet tot de inner circle, maar kent het gedachtengoed van de groep ‘opstandelingen’ maar al te goed. Justin krijgt de opdracht van het toenmalige bestuur: een Bredaasch smoelwerk uitbouwen, focus op de regio en het vertroetelen van de eigen, vaak kleine, sponsoren. Het gat dat Eskes achter heeft gelaten opvullen, vertrouwen terugwinnen en ondertussen het schip drijvende houden. En ondertussen ook nog even weten om te gaan met de colonnes rondom de club, boze supporters, opstandige financiers en teleurgestelde sponsoren. Justin gaat aan de slag en slaagt wonderwel in het bij elkaar brengen van de geledingen.

Op de achtergrond gaat het masterplan verder. Er moeten meer pionnen op het bord komen. Pionnen met zeggenschap. In januari 2014 biedt de nieuwe one-tier-board hiervoor de oplossing. Peek en Hubert krijgen een positie in de Raad van Commissarissen. Met commercie en technische zaken als portefeuilles kunnen ze spraakmakende resultaten gaan boeken. Met de grote financiers klikt het niet helemaal, maar dat zal door de aanstaande successen vast naar de achtergrond gedrukt worden. De olifant zit in de porseleinkast.

Anderhalf jaar later staat de club sportief opnieuw aan de rand van de afgrond. De technisch directeur is weggestuurd, twee trainers zijn geloosd evenals een contingent subtropische spelers. Gehaald en gefiatteerd door Hubert, die daarmee eindverantwoordelijk is voor de grootste sportieve malaise in jaren. Hubert heeft veel te laat ingegrepen (heeft hij dat eigenlijk?) en is primair verantwoordelijk voor de degradatie, want ja, inmiddels zijn we gedegradeerd

Op commercieel vlak gaat het redelijk. De kleine sponsoren zijn teruggekomen, er wordt gepamperd en geënthousiasmeerd. Het commercieel tekort is omgezet in een begrotingsoverschot, niet toevallig door de noodkreet van Goetzee in de winterstop. Maar tegelijkertijd blijven de grote vissen angstvallig om de vistrap die NAC heet heen zwemmen. Er is nog geen hoofdsponsor en ook de positie van subsponsoren is vacant. Ook het flamboyante Marbellanetwerk van Peek blijkt niet de grote vis te bevatten die NAC nodig heeft.

De stellingen van Peek uit 2013 zijn vandaag de dag nog steeds actueel. We zitten anderhalf jaar met deze lui opgescheept, maar desondanks is er weinig van terechtgekomen. Justin levert een topprestatie, maar dat is eerder ondanks dan dankzij deze verzakende heren. Openlijk kritiek uiten op de mentaliteit van de enige speler met transferwaarde, opzichtig flirten met huiscommediant JW en een club naar degradatie brengend. Met deze heren in de clubleiding wordt het nooit rustig. Hoe goed ze het ook ongetwijfeld met de club voorhebben, er hangt altijd een geur van dubbele agenda’s om hen heen. Het is tijd dat ze de club verlaten. Geprobeerd en gefaald. Tijd om de biezen te pakken. Houdoe en bedankt.

De hoop van velen blijkt niets meer te zijn dan een fata morgana. Ook de olifant bakt er niets van. Maar nu hebben we geen groepering op de achtergrond meer die de NAC-supporter doet verlangen naar betere tijden. Het enige wat we hebben is onze club, met haar spelers, werknemers, staf en leiding. En die moeten het voor ons gaan doen, die verdienen de steun. Want zij redden het niet met vage verhaaltjes en loze toezeggingen, zij moeten er elke dag staan. Elke dag presteren, onder grote druk. De olifant heeft het sprookje zelfstandig uitgeblazen. Wie weet krijgt het ooit nog een klein plaatsje in het NAC Museum. Er is vast ergens nog wel een fotolijstje over.

Door : Mieshoop
De mening van Mieshoop hoeft niet de mening van de ratdaxie te zijn!


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
29
30
31

Ratistieken

In totaal bevat onze database 251 columns met in totaal 4522 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 18,02

Rattavista

Zoek in:
titels
columns
auteurs
op de term

Eerdere column      |       REAGEER OP DIT ITEM       |       Latere column

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

Alias de Mol

Geplaatst: maandag 1 juni 2015 om 10:57u

Hahaha Mieshoop. Het is idd de schuld van de "5e colonne". NAC degradeert dankzij de "5e colonne".

Doe normaal man!

Deze mensen, met geel zwart hart, zijn er niet op uit om onrust te veroorzaken binnen de club. Echter zijn ze er wel op uit om mensen binnen de organisatie, die NAC niet op de eerste plek hebben staan, weg te werken. Waarvoor hulde.

Gelukkig hebben we nog een aantal mensen die het belang en de cultuur van de club bewaken. Het zijn geen passanten en zijn dus niet bezig uit eigen belang.

Je hebt waarschijnlijk ooit eens een negatieve ervaring met een of meer van deze mensen gehad, want het is niet de eerste keer dat je ze afkraakt. Waar je mensen van beticht ben je hier zelf mee bezig. Zieligerd!

HUP NAC!

Peppie&kokkie

Geplaatst: maandag 1 juni 2015 om 11:12u

Duidelijk verhaal en mening van schrijver. Beetje kort door de bocht dit geleuter.

muskeklier

Geplaatst: maandag 1 juni 2015 om 11:32u

geen groeperingen meer??

weet je wat ze bij nac moeten doen mensen halen en wegzetten op de plekken waar ze horen

ben je bankier of finincial controlle ofzo financien,,, ben je trainer, technisch directeur ,, in het technisch hart

ben je communicatief goed,, die daar wegzetten etc,, etc etc!!

alles begint met ideeen!!
zolang er elke keer technisch gezien wordt gegokt op 1 persoon is het fout!!

nu is wel de tijd om echt schoon schip te maken en waarom zou je niet met een moneyball project starten als brentford en midjiland?

10diego

Geplaatst: maandag 1 juni 2015 om 12:00u

Goed verhaal. Neem aan dat Hubert zijn tijd er op zit. Onzichtbaar, visieloos en Besluiteloos. Heeft als CFOnaast het failissement en de woekerpolisaffaire bij Spaar Select nu als commissaris technische zakende degradatie van NAC op zijn CV. Weg met die vent.

Breda4life

Geplaatst: maandag 1 juni 2015 om 13:12u

Op een belangrijk onderdeel heeft de schrijver mijns inziens groot gelijk. En dat is het technische vlak. Een onervaren TD die zijn trainer de vrije hand geeft in het samenstellen van een (uiteindelijk) onevenwichtige en niet-eredivisiewaardige selectie. Wiens verantwoording is dat? Op de keper beschouw wordt het al veel langer jaar na jaar sportief steeds een tikkie minder, maar dit seizoen was wel heel extreem. 3 thuisoverwinningen in de reguliere competitie. Kan me zo 1,2,3 geen seizoen voor de geest halen in NAC`s betaald voetbalgeschiedenis waarin deze treurige prestatie geëvenaard laat staan verbeterd wordt. Baardemans mag van mij exit.

Om daaruit echter de conclusie te trekken dat iedereen maar weg moet gaat mij te ver. De algemene consensus, ook op deze site, was volgens mij dat het afgezien van het voetbal steeds een stukje beter ging met het clubke. Om daar enkel Goetzee de credits voor te geven en de rest van de one-tier-board als `ballast` af te schilderen lijkt me wat flauw en niet conform de realiteit.

Bovendien hebben we ons de laatste jaren al een soort slachthuis voor bestuursleden en directies ontpopt (Mommers, Van Bavel, Van der Hoeven, Lips, Ouwerkerk, Busselaar, Jacobs, Clayden, Eskes etc etc etc ik vergeet er een heleboel). Als we ooit continuiteit willen in het beleid, moeten we daar vanaf. Dat heb ik al bij het ontslag van Eskes/de aanstelling van Goetzee gezegd en dat herhaal ik nog maar eens.

Dus wat mij betreft doorgaan met waar & met wie we bezig waren - afgezien van het voetbaltechnische deel, want dat sloeg het afgelopen seizoen helemaal nergens op.

WW

Geplaatst: maandag 1 juni 2015 om 13:13u

Sorry mensen, vrouwlief Breda4Life was nog ingelogd. Reactie hierboven is van mij.

Alcoholvrije Sint

Geplaatst: dinsdag 2 juni 2015 om 8:24u

Wat lezen mensen teksten toch slecht als ze meer dan 160 tekens bevatten.

Ik kan me goed vinden in dit stuk en er staat nergens dat NAC is gedegradeerd door mensen in de RvC. Ze hebben er echter van buitenaf bezien net zo`n potje van gemaakt als de spelers op het veld. Het geenideevoetbal van Gudelj is er niets bij. De uitspraak over verantwoordelijkheid is van hetzelfde niveau als Fernández vlak voor de nacompetitie of Sarpong vorig jaar tegen het eind van de competitie. Dan weet je niet goed waar je mee bezig bent.

Overigens: vrijwel elke tekst onder de 160 tekens is dan weer multi-interpretabel. Dat is ook onhandig. Vrijwel elke.

#zalnooitverlorengaan


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

© 1996 - 2018 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven