homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Columns > Column

29 januari 2015 : Rollade-gateEen paar jaar geleden stond ik een heerlijke rollade te bereiden, geheel volgens het bourgondische recept van mijn moeder, stap voor stap. Net voordat ik het slagersjuweel wilde gaan bakken sneed ik, bijna watertandend, het malse vlees met een vlijmscherp mes doormidden. Toen ik een blik wierp op de twee stukken vlees en de verfomfaaide touwtjes was het rollade-effect totaal verdwenen. Een beetje aangebrand belde ik mijn moeder met de vraag: `Mam, ik was je rolladerecept aan het maken, maar waarom moet je de rollade in tweeën snijden voordat je hem gaat bakken...das toch zonde, dat ziet er toch niet uit? Ik voelde me een totale nitwit, toen ze me op een droge, bijna vragende toon antwoordde, dat de rollade anders niet in haar pan paste. De twee hompen heb ik vervolgens maar netjes ontdaan van hun touwtjesjas. Om bij moeder de vrouw geen gezichtsverlies te lijden, kunstelde ik een zestal look-o-like biefstukjes in elkaar, die ik `s avonds stoïcijns met een blaadje peterselie opdiende, zoals je wel eens ziet in zo’n kattenreclame.

Het werd me duidelijk, dat je van huis uit heel veel dingen meekrijgt die je als normaal ziet. Je denkt er niet over na, het is gewoon zo. Je jonge leven staat bol van de aannames. Dat NAC me met de paplepel is ingegoten, daar heb ik nooit mijn vraagtekens bij gezet en dat zal ik ook nooit doen. Sterker nog, mijn zoontje plukt daar nu de vruchten van. Bedankt pap! Iedereen maakt het mee, jouw huisje is heilig. Je opvoeding en een groot deel van de waarden en normen, die je van je ouders meekrijgt of mee hebt gekregen, vormen een behoorlijk stuk van je persoonlijkheid. Ze geven je structuur en houvast. Je krijgt genoeg waardevolle bagage mee, om voorbereid te zijn op een leven zonder zijwieltjes.
Wanneer je dan toch het warme nest verlaat, ontdek je dat sommige zaken en opvattingen van je ouders, neem `rollade-gate` als voorbeeld, bij jou een frons op je voorhoofd geven. Je gaat niet alleen beseffen dat je het thuis behoorlijk goed had, maar ook, dat je dingen zomaar klakkeloos aannam. Je werd in de watten gelegd, je kamer werd opgeruimd of je ging er gemakshalve, zoals je dat meestal deed, maar vanuit dat het gedaan werd. De logisch-denk-modus werd pas aangezet toen...de rollade in tweeën voor me lag.

Toen mijn vader me als klein mannetje meenam naar de thuiswedstrijden aan de Beatrixstraat, ging ik er vanuit dat ik in de rust die Mars of Raider kreeg. Ging ik er vanuit dat de kroketten- en frikadellenman, op die karakteristieke eretribune een schone ruitjes theedoek op zijn bak had liggen en wist ik zeker dat Edu de Schepper zijn kapsel had gejat van Loeki de Leeuw. Stiekem hebben we er allemaal een handje van, zaken, vaak onschuldig, zomaar aan te nemen. Met gezond verstand en een beetje goede wil, kun je leren dit te reduceren. Helemaal uitbannen hoeft niet, want soms kan het verdraaid komisch zijn. Cabaretiers drijven er op. Kwalijker wordt het echter wanneer je dingen voor waar gaat aannemen, wanneer ze niet uit de `eerste lijn` komen. Voor velen spreken de krant en het internet klaarblijkelijk nog altijd de waarheid. Roddel en achterklap worden geboetseerd en vervolgens gebracht als nieuws. Publieke personen worden in een hoek gezet door de media en de massa neemt dit voor waar aan. Een dergelijk persoon kan vervolgens lullen als Brugman, terwijl de menigte hem of haar al veroordeeld heeft.


Ook bij de club viert het `aannamebeleid` hoogtij. Supporters reageren dagelijks via het internet op nieuwsitems die verschijnen over de club. Een behoorlijk gedeelte daarvan helaas te pas en te onpas. Vaak aandacht vragend in oneliners of in hele betogen waar dan weer de klepel ontbreekt. Primitief of helaas overtuigt van hun gelijk, omdat ze toevallig iemand kennen die dichter bij het vuur zit, die het dan ook weer heeft van horen zeggen, wat diegene voor de vorm en het gemak even weglaat. Dat er op de diverse nationale voetbalsites bezoekers reageren als leken, dat is tot daar aan toe. Maar kom op supporters, NAC is een deel van jou. De club heeft bijgedragen aan jouw opvoeding, die Bredase hartslag is ook jouw paplepel. Je gaat je eigen nest toch niet bevuilen? De NAC-supporter heeft inderdaad de laatste jaren veel voor de kiezen gekregen. We zijn achterdochtig geworden. List en bedrog werden afgewisseld met rigoureuze reorganisaties. We balanceerden voortdurend op het randje van de afgrond. Jouw club op sterven na dood, het vertrouwen compleet zoek. We snakken naar succes…en terecht, dat verdienen we. Natuurlijk mag je kritiek hebben op het beleid, de sportieve prestaties en zaken die je tegenstaan, dat is jouw mening en die mag je uitdragen. Maar waak er voor, dat je het realisme niet uit het oog verliest en dat je jouw mening niet vermengt met ongezouten aannames van anderen. De NAC-supporters is er trots op authentiek te zijn, houd dat in ere! Weet, dat NAC pas een jaar geleden echt een nieuwe weg is ingeslagen. Dat gaat met vallen en opstaan, met fouten en missers. De Parel van het Zuiden is nu eenmaal geen glad geplaveide weg. NAC is als de kinderkopjes in de ‘Hel van het Noorden’ Parijs - Roubaix, een voortdurende weg met hobbels en obstakels. Kortom een weg van de lange adem. De huidige groep mensen verdient die lange adem. Zij verdienen ons vertrouwen. Zij zijn onze zijwieltjes. Zij zullen er alles aan doen, NAC in een rustiger vaarwater te krijgen.

Laat alle parasieten van het negatieve, in welke geleding deze zich ook bevinden, links liggen en neem die klepelloze onrustzaaiers met een korrel zout. Ze brengen NAC slechts schade toe en daarmee in diskrediet. Laten we, deze tweede helft van de competitie, weer als de beste supporters van Nederland samen omhoog kijken en net als in het Rat Verleghstadion vanaf nu ook daarbuiten volle bak en positief achter onze club staan.

Be NAC, Be Positive!

Talent
nac-o-holics


Door : TALENT
De mening van TALENT hoeft niet de mening van de ratdaxie te zijn!


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ratistieken

In totaal bevat onze database 251 columns met in totaal 4522 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 18,02

Rattavista

Zoek in:
titels
columns
auteurs
op de term

Eerdere column      |       REAGEER OP DIT ITEM       |       Latere column

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

Jrsz

Geplaatst: donderdag 29 januari 2015 om 11:47u

Inderdaad...maar eenmaal murw gebeukt viert het cynisme hoogtij

Ratatouille

Geplaatst: donderdag 29 januari 2015 om 13:23u

Leuk stukje Talent! Leuk geschreven ook. Ik durf bijna niet meer te reageren op items .

Je hebt in de grote lijn natuurlijk wel gelijk. Lijden hoort erbij als NAC aanhanger. Maar het criticasten ook! Buiten tegendraads en ludiek is de NAC supporter toch ook altijd kritisch?

Je moet m.i. de zaken objectief trachten te bekijken. Feit: de sportieve prestaties zijn belabberd. Feit: er is jarenlang een wanbeleid gevoerd met als gevolg financiële malaise. Feit: een aantal mensen zijn verantwoordelijk hiervoor en nog een feit: een aantal mensen zijn nu verantwoordelijk om met de middelen die er zijn een zo goed mogelijk resultaat (financieel en sportief) te behalen.
Wanneer je constateert dat die resultaten niet naar behoren zijn, moet je volgens mij kritiek mogen leveren.

Tuur

Geplaatst: donderdag 29 januari 2015 om 14:50u

De mening van TALENT hoeft niet de mening van de ratdaxie te zijn!

Dat is wel duidelijk

Hoog Hart Lied Bier!

Geplaatst: donderdag 29 januari 2015 om 15:02u

Snap heel goed de stelling van dit leuk geschreven stuk , ben het er niet helemaal mee eens.
Mensen moeten de stukjes en daaronder de reacties niet té serieus nemen , dat doe ik zelfs met de krant en het 8 uur journaal al niet ...... , laat staan De Rat.
Zie `onze` Rat gewoon als een zeepkist waar je je ongenoegen en onzin over NAC kan spuien , alles met een snuifje zout ....
Ben je wel eens in Hi-park (of zoiets) in Londen geweest bij `speakers corner` , de grootste lulkoek wordt daar verkondigt op letterlijk een kistje staande mensen , zo zie ik `t , vermakelijke zin én onzin.

poolshark

Geplaatst: donderdag 29 januari 2015 om 15:17u

Een forum ontleent zijn bestaansrecht aan de diversiteit van meningen. Het stukje doet me denken aan dat ene radio optreden van een paar maandjes terug, waar de onwetende massa werd gesommeerd te zwijgen, zeker als ze niet op de forumavond verschenen.

Gelukkig ben ik in de situatie waarin ik aan vrij denken op kleine schaal kan doen, en me niet verplicht voel de mening van talent als DE waarheid te zien.

Goonerke

Geplaatst: donderdag 29 januari 2015 om 19:31u

Hoog>>> ik heb altij al gedacht da munne baas daar zunne inspiratie vandaan haalde, die praat ok alleen maar lulkoek nl

TisniX

Geplaatst: donderdag 29 januari 2015 om 21:50u

Amen.

charelli

Geplaatst: donderdag 29 januari 2015 om 23:36u

Was getekend Graeme Rutjes

GB

Geplaatst: vrijdag 30 januari 2015 om 5:47u

Mooi stuk en prima geschreven. Ook weer leuk dat een paar reacties voorbij gaan aan wat talent probeert te zeggen. Carell even daargelaten wany als je zo reageert ben je een pannekoek. Wat talent zegt is dat reageren prima is, net als teleurstelling uiten. Wat niet goed is, en ik sluit me daar volledig bij aan is die groep supporters die alleen maar zeiken en alles per definitie negatief zien. Zat laatste wedstrijd zoals altijd op de g en om me heen diverse mensen die de hele wedstrijd alleen maar zaten af te geven op alles en spelers zaten af te branden. Dat is toch niet des nac, dat continue zwartmaken, botte reacties en gedreIn? Dat maakt een negatieve en zwartgallige sfeer. En dat is volgens mij de teneur die Talent bedoeld. Dat moet worden om ff omgedraaid, terug naar de het enthousiasme en steUn, natuurlijk de teleurstelling uiten maar deze net zo snel weer omzetten in het naar voren schreeuwen van je club bus, iets wat we vroeger veel beter deden. Ups en downs horen al jaren bij NAC.
We moeten terrug naar tegendraads en bijvoorbeeld het doorzetten van sfeer ook bij verlies. altijd? Nee niet altijd maar laten we beginnen met veel vaker als nu!! Anders worden we net reguliere supporters en dat beste mensen is volgens mij niet de bedoeling!

U zij gegroet en een fijn weekend gewenst!

Hans64

Geplaatst: vrijdag 30 januari 2015 om 9:00u

Prima stukje. Assumption is the mother of all fuck ups! Kortom, niets aannemen, je moet het zeker weten. Dat geldt in ieder geval in ons bedrijf. Hup NAC!

Hugh Hefner

Geplaatst: vrijdag 30 januari 2015 om 11:45u

Talent > Ge mot oew rollade ook bij een echte slager kopen. Die zal vragen hoe groot je pan is. Vervolgens maakt hij hem op maat. Ik maak hem trouwens volgens Portugees recept: in de ovenschaal. Maar ook die kan te klein zijn.
Enfin, een vermakelijk stuk. Vooral dat plaatje erbij, dat is erg oud. Ik vraag me af wie van de lezers bekend is met Clarence de leeuw. En waarom De Schepper vergeleken wordt met Clarence. Ik gebruik deze smilie maar even.

Hugh Hefner

Geplaatst: vrijdag 30 januari 2015 om 11:54u

Van de vier reclameborden op de tekening, bestaan drie bedrijven niet meer: Kwatta, Etna en Skol. Althans, niet in Breda. Ik geloof dat Skol nog wel ergens gebrouwen wordt. Etna is gehuisvest in Duiven bij Arnhem en Kwatta, ach ja, Kwatta.
Van Melle bestaat nog wel in Breda.

charelli

Geplaatst: vrijdag 30 januari 2015 om 20:09u

Beste GB

In het stuk van Talent wordt aangegeven dat er respect moet worden getoond. Jij vindt het een prima stuk maar direct daarop noem je iemand die het er waarschijnlijk niet mee eens is maar meteen even een pannenkoek. Beetje flauw. Overigens vind ik de manier van schrijven prima maar met de inhoud ben ik het pertinent oneens.


Ik krijg een heel naar gevoel bij dit soort verhalen. Ten eerste omdat het me doet denken aan leiders die geen enkel weerwoord willen horen maar alleen volgers willen die gehoorzamen en achter de leider staan. Er is geen plaats voor tegengas.
In de praktijk moeten leiders het leiderschap verdienen en dat doe je o.a. door voorop te gaan in de strijd, open en eerlijk te communiceren, jezelf kwetsbaar op te stellen en de juiste acties te nemen op het juiste moment. Geen van deze eigenschappen heb ik tot nu toe bij onze "leiders" gezien. Verder moet je je realiseren dat supporters ook klanten zijn waar je als BVO rekening mee hebt te houden. Dit soort fora zouden voor NAC een belangrijke informatiebron moeten zijn voor wat je klanten van je vragen en waar je je beleid wel of niet op kunt afstemmen. Dit kan alleen maar helpen aan een betere afstemming tussen vraag en aanbod en is dus beter voor NAC en supporters. Aan meelopers heb je dan helemaal niks die leveren geen info.
Natuurlijk moet het respectvol maar je mag soms best het randje opzoeken dat geeft ook de mate van ernst van de situatie aan. Het past bovendien prima in tegendraads en authentiek, beter dan dat meeloopgedrag. Dan zijn er nog een paar voorbeelden: Onze leiders zijn onze zijwieltjes ??? Met vier jaar kon ik fietsen en had ik geen zijwieltjes meer nodig bovendien waren mijn botten toen nog flexibel en kon ik wel een keer vallen. Die zijwieltjes raken dus kant noch stoep.
De huidige groep verdient een lange adem: Verdienen misschien wel maar die krijgen ze niet; als we niet snel punten halen dan blaast NAC zijn laatste adem misschien wel uit.
Een weg van vallen en opstaan: Je moet NAC op dit moment vergelijken met een koorddanser boven de grand canyon. Hier is geen ruimte voor vallen en opstaan, hier moet je in één keer goed acteren.
Rustiger vaarwater; zolang onze AD zegt dat we rustig uit cat 1 moet komen en niet zsm. dan krijg je dit soort noodgrepen en ben je na dit seizoen uitermate kwetsbaar met het vertrek van een groot aantal spelers. Lijkt me meer een Perfect Storm.
Als laatste Talent en GB: Laten we de vrijheid van meningsuiting koesteren en noem mensen met een mening die misschien niet de joue is geen parasieten, klepelloze onrustzaaiers (wat dat ook moge zijn) of pannenkoeken want onthoud één ding: dwarsliggers houden het spoor recht.

Hup NAC

Binsbergen

Geplaatst: maandag 2 februari 2015 om 17:31u

Vrijheid van meningsuiting staat niet hoog in het vaandel van deze site. Mensen jarenlang bannen vanwege een mening (niet vanwege scheldpartijen, onwelgevoeglijkheden of andere onbetamelijkheden), maar vanwege een mening, dan moet je bij deRat zijn. Volgzaam en op een houtje bijtend de zaak naar de mallemoer zien gaan.


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

© 1996 - 2018 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven