homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Columns > Column

26 januari 2015 : Damcevski, de onbegrepen legende


Dit stuk is een ode aan, wellicht, een van de meest getalenteerde, robuuste en onverzettelijke spelers ooit: Alexandar Damcevski.


Het was ronduit belachelijk natuurlijk, hoe het allemaal begon. Alex moest op proef komen……op proef. Hij, die al 14 wedstrijden speelde voor Chernomorets Burgas en zelfs international was van Macedonië! Ok, er zijn in Macedonië maar een stuk of 400 geregistreerde voetballers, waarvan er 380 spits zijn, maar je moet er maar staan. Damcevski zette zijn trots opzij en besloot op het voorstel in te gaan, hoewel dit natuurlijk een valse start van NAC was.

Op de training bleek het tempo toch wel hoog te liggen, maar de spitsen van de Zundertse selectie en DSE had hij in principe in z’n broekzak, ze konden slechts enkele keren gevaar stichten.

Natuurlijk was NAC overtuigt van zijn kwaliteiten, hoe kan het ook anders. Toch was die voorbereiding wel pittig. Bij zijn oude club, SC Kriens, trainde ze slechts twee avonden in de week, en vaak moest Damcevski de donderdagtraining laten schieten omdat hij ’s avonds moest bijbeunen. Alexandar liep dan ook een spierblessure op waardoor hij de competitiestart tegen Excelsior aan zich voorbij moest laten gaan. Een week later zat hij eindelijk bij de selectie en al snel moest hij erin. Zodoende mag hij debuteren in het immense Philips stadion voor 30,600 toeschouwers. Dat is wennen, in Macedonië speelde hij zijn wedstrijdjes vaak voor twaalf toeschouwers en vier aangetrouwde schapen. Alexandar beleeft deze wedstrijd in een roes. Als in de 28ste minuut de bal voor zijn voeten komt aarzelt hij niet en jaagt de bal in de touwen. Meteen zijn eerste goal, en dat bij zijn debuut, in het Philips stadion nog ook! Aan de vertwijfelde gezichten van zijn ploeggenoten te zien blijkt het, bij nader inzien, niet in het goede doel te zijn geweest.

Toch kan Damcevski tevreden zijn over zijn debuut. NAC speelt prima en gedurfd en hijzelf is geen moment lastig gevallen door de spitsen van PSV. Dat zij, na de eigen goal van Alexandar, nog vijf keer scoorden is slechts voor de statistieken. De week erop kan Alexandar zich weer meten met een van de beste spitsen van de Eredivisie: Luc Castaignos. De kennis van het Nederlandse voetbal is bij Damcevski nog wat beperkt, maar na een half uur weet hij wie Castaignos is. Dus toch die jongen die heel de tijd vrij stond en al vier open kansen mistte en een keer scoorde. Vanaf dat moment besluit Alexandar deze jongen kort te gaan dekken. In Breda wordt Damcevski al vergeleken met Jean-Claude Mukanya. Hoewel Alexandar de goede man niet kent moet dit een grootheid uit het verleden zijn en is dit dus een enorme eer. De wedstrijd tegen Zwolle is achteraf gezien een historische. Het zal de enige thuisoverwinning van Damcevski worden. Die avond doet Alexandar zich dan ook te goed aan Macedonische Rakija. Na een nieuwe overwinning aan de Krommedijk krijgt Alexandar, uiteraard, een oproep voor het Macedonische elftal. Alexandar is in the winning mood. Hoewel zijn directe tegenstander, de Luxemburgse banketbakker Turpel, twee keer scoort pakt Macedonië de punten: 3-2.

Vervolgens kwam de klad er wat in bij NAC en meer en meer kritiek daalde ook op Damcevski neer. Kan hij er wat aan doen dat er tegen Ajax en Heracles elf tegentreffers vallen? Bij vier doelpunten zeker niet. Trainer Gudelj vliegt de laan uit en Damcevski ruikt onraad. De nieuwe coach Eric Hellemons waant zich nog bij SC Gastel als hij Alexandar ziet verdedigen op de training. Wat tot voor kort onmogelijk leek is waarheid geworden: Damcevski komt op de bank terecht.

Zijn ze nou echt zo blind in Breda? Ondertussen verliest hij ook in het nationale elftal zijn plek aan die ene andere centrale verdediger van het land. Ook zonder Damcevski blijft NAC, gelukkig, verliezen. Hij mag nog wel invallen tegen Utrecht en is slechts betrokken bij drie van de vijf tegendoelpunten.

De ultieme revanche komt in de uitwedstrijd tegen Cambuur. In de 94ste minuut mag hij invallen en vooral dankzij hem sleept NAC een 0-1 winst uit het vuur. Toch moet hij de week erop weer toekijken. In de winterstop komt een keiharde boodschap bij Alexandar aan. NAC wil van hem af. Hij moet een blessure veinzen omdat hij niet mee mag op trainingskamp en NAC koopt drie nieuwe verdedigers. Maar van Alex zijn ze nog niet af: Hij gaat vechten voor zijn kans, ook al is hij nu, na B1 speler Olivier van Onzenoort, negende keus als centrale verdediger.

Zijn kansen zullen nog gaan komen!


Door : Hoekie_b
De mening van Hoekie_b hoeft niet de mening van de ratdaxie te zijn!


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ratistieken

In totaal bevat onze database 251 columns met in totaal 4522 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 18,02

Rattavista

Zoek in:
titels
columns
auteurs
op de term

Eerdere column      |       REAGEER OP DIT ITEM       |       Latere column

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

bou

Geplaatst: maandag 26 januari 2015 om 17:33u

Zeker een vermakelijk stukje al is het voor mij niet nodig om die gast zo de grond in te trappen. Maar dat is persoonlijk natuurlijk.

rimaris

Geplaatst: maandag 26 januari 2015 om 18:25u

zie het niet als kritiek op de speler meer van een falend aankoopbeleid

Haze

Geplaatst: maandag 26 januari 2015 om 18:28u

Zijn komst moet tot de bodem toe uitgezocht worden. Afgezien van het feit dat een blinde nog binnen vijf minuten ziet dat hij er niks van kan, kon je het ook al afleiden uit zijn carrièreverloop tot zover. Erg lullig voor Damcevski zelf overigens.

Alcoholvrije Sint

Geplaatst: maandag 26 januari 2015 om 18:31u

Grappig geschreven. Natuurlijk een beetje raar om een jongen van net 22 verantwoordelijk te maken voor de defensieve chaos bij NAC. In een draaiend elftal zou het wel eens heel anders gegaan kunnen zijn.

Tuur

Geplaatst: maandag 26 januari 2015 om 19:06u

Aardige gast Damcevski.ergens is er iets totaal mis gegaan met zich supporter noemende NACcers.....

TALENT

Geplaatst: maandag 26 januari 2015 om 20:39u

Vermakelijk stukje Macedonische Science Fiction

Jrsz

Geplaatst: maandag 26 januari 2015 om 21:33u

"Koddig" geschreven "trap na" naar een NAC speler..tsja

koekjes_made

Geplaatst: maandag 26 januari 2015 om 22:32u

Ter verdediging van Damski. Ik mag binnenkort zelf 22 kaarsjes uitblazen en ik zou het nooit alleen redden in een land waar ik de taal niet eens spreek. Buiten het feit dat Damski geen begenadigd voetballer is geloof ik toch dat de stap naar een ander land een grote bijdrage heeft geleverd aan het mislukken. Nu is er misschien wel geld voor Van Bezooijen. Het is vrij normaal dat je betaald krijgt tijdens een seizoen waarin je wedstrijden speelt in de eredivisie.

boelie

Geplaatst: maandag 26 januari 2015 om 23:39u


Manneke kan er zelf eigenlijk heel weinig aan doen, hij werd vanuit het niets weggeplukt uit the middle of nowhere en als basisspeler in de Eredivisie gedropt. Veul succes!

Die blik in z`n ogen sprak meermaals boekdelen: "What the fuck gebeurt hier allemaal?" Het deed me regelmatig denken aan dat SBS6 programma `Groeten terug`, waarbij die oerwoudstammen bij een gezin in Nederland of Bels werden gedropt. Die hadden ook geen flauw idee waarin ze terecht waren gekomen.

Rutjes krijgt dan wel steeds de bak stront over zich heen, maar die liet (ondanks dat ie dat zelf ontkent) natuurlijk wel volledig zijn oren hangen naar Gudelj en Pusic. Damcevski zou zogezegd gescout zijn aan de hand van een profiel dat er was opgesteld, maar later werd wel duidelijk dat hij gewoon was aangedragen door een `bevriend` zaakwaarnemer van het trainersduo. En daar zit `m nou net het vraagstuk: wie had er allemaal belang bij zijn overstap naar NAC? Was het een vriendendienstje van de zaakwaarnemer richting Gudelj/Pusic, of was het juist andersom? Al dan niet met een financiele kers op de taart voor 1 of meerdere betrokkenen?

Ik schat Gudelj wel in als een integer man op dat gebied, geloof ook niet dat Rutjes willens en wetens heeft meegewerkt aan een lucratieve totstandkoming van een `miskoop`. Beide heren komen op mij zelfs over als ietwat naief, een gevoel wat ik niet direct heb bij Pusic. Zouden hij en die zaakwaarnemer Damcevski wellicht samen een beetje hebben aangeluld bij Gudelj en Rutjes? Om elkaar een beetje uit de brand te helpen, of in het gekste geval om er gezamelijk nog een centje aan over te houden?

Allemaal giswerk natuurlijk, but there definitely seems to be something fishy about this. Ik denk echter niet dat we er ooit nog achter zullen komen hoe de vork nou precies in de steel zit.

Jrsz

Geplaatst: dinsdag 27 januari 2015 om 8:58u

@Boelie

Je hebt het over "aangepraat" maar de beste man is gewoon op proef geweest

boelie

Geplaatst: dinsdag 27 januari 2015 om 13:09u

@ Jrsz

Was me niet ontgaan, heb hem zelf bijna de gehele voorbereiding live zien schitteren.

Het was vooraf al bekend dat die jongen niet aan de bak kwam op het tweede niveau van Bulgarije. Dat werd tijdens de voorbereiding keurig bevestigd toen bleek dat hij tegen de amateurs en de kleinere profclubs al de nodige moeite had om aan te sluiten. Dat heeft Gudelj toch ook wel gezien zeker?

`Aanpraten` was wellicht een ongelukkige woordkeuze. Wie of wat heeft Gudelj (en daarmee Rutjes) er dan van kunnen overtuigen om die jongen toch binnen te halen en gelijk in de basis te gooien?

Hugh Hefner

Geplaatst: dinsdag 27 januari 2015 om 13:13u

Boelie > Dat valt in de categorie wishful thinking. Misschien dat ik het voorbeeld van Sulejmani iets te veel aanhaal.

Overigens, Hoekie B > een vermakelijk stukje.

ennaajseejer

Geplaatst: dinsdag 27 januari 2015 om 14:28u

leuk sarcastisch stukje! Die goede jongen kan er zelf natuurlijk niks aan doen. Dit is gewoon een voorbeeld van de belachelijke scouting onder Rutjss. De oude scouts met kritiek eruit werken en dan met dit soort gevallen op de proppen komen? Ik begrijp niet dat Rutjes zichzelf als TD nog serieus kan nemen. Rutjes heeft samen met Gudelj willens en wetens er een enorme puinhoop van gemaakt: zonder enige steekhoudende visie een aantal ontzettende miskopen gedaan en echte NACcers de deur uit gejaagd. En in plaats van zichzelf te schamen voor het zootje dat ze er samen van gemaakt hebben zijn ze allebei eigenlijk best tevreden over zichzelf.
Gefeliciteerd doctorandus golfbaan!

boelie

Geplaatst: dinsdag 27 januari 2015 om 16:55u

@ Hugh

Wishful thinking is het niet echt (het is immers geen wens van me dat het daadwerkelijk zo gelopen is). Het is gewoon speculatief.

Maar hoe het ook werkelijk in mekare steekt: NAC is er met open ogen ingetuind. En de enige van alle betrokkenen die daarvoor geen enkele blaam treft is Damcevski zelf.

Hoog Hart Lied Bier!

Geplaatst: dinsdag 27 januari 2015 om 18:45u

Ik moet deze column en reacties eigenlijk ook niet lezen..... , wordt steeds kwaaier dat we met deze TD opgescheept zitten.....

moho

Geplaatst: dinsdag 27 januari 2015 om 23:28u

En toch....

Kan en mõet de begeleiding van die gasten buiten het veld veel beter !

Stofje

Geplaatst: woensdag 28 januari 2015 om 10:03u

Ghe, leuk stukje!

WW

Geplaatst: woensdag 28 januari 2015 om 10:58u

Damcevski kan er idd niks aan doen. Voor hem is het net zo goed lullig, al zou ik met zijn salaris best voor lul willen staan hoor. Geen probleem mee.

Wat Rutjes betreft dringt zich bij mij de parallel op met Eric Gudde bij Feyenoord. Die bakte er in zijn eerste jaar ook niks van, iedereen vond dat hij weg moest (niet in de laatste plaats VI onder aanvoering van Johan Derksen). Maar Gudde bleef, leerde met vallen en opstaan het klappen van de zweep, Feyenoord is verlost van zijn megaschuld (was 4x zo groot als die van NAC op ons "hoogtepunt", ze doen het sportief gezien hun budget en het feit dat jaarlijks de besten weggaan simpelweg goed en er is niemand meer die Gudde in twijfel trekt.

Ik denk dat de Rutjes van nu niet meer de Rutjes van enkele maanden terug is. Zie mijn reactie onder het nieuwsitem van Milano Koenders: ik denk dat dat een `bewussie` was. Rutjes is aan het leren. Indien hij de tijd krijgt denk ik dat NAC nog veel aan `m kan hebben in de toekomst.

Peter13

Geplaatst: woensdag 28 januari 2015 om 14:35u

@moho - precies. Daar gaat het fout. Jonge jongens uit het buitenland halen is prima, maar zorg dan voor goede begeleiding.


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

© 1996 - 2018 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven