homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Nieuws > Columns > Column

20 december 2014 : Danse macabre


Het is, op moment van schrijven, net 19 december geworden. Voor me zie ik nieuwsberichten, grote cijfers, smadelijke aftocht en stille trom. Vertrekkend vanuit het werk bij Kralingse Zoom zag ik eerder vanavond de stadionlichten branden, en wat baalde ik dat ik niet naar de wedstrijd kon. Daar was ik, na een kwartiertje Fox, snel van genezen. En toch heb ik alweer zin in zondag.

In het licht van de laatste maanden durf ik gerust de stelling te verdedigen dat we dit seizoen naar het slechtste NAC-eredivisie-elftal allertijden kijken. De jaren-Hans van den Dungen zijn me bespaard gebleven, maar ons getuigen alsnog de statistieken (en de verhalen uit tweede hand) van toen: 1982/83 was een rampjaar, maar geknokt werd er. Verloren werd er, en met dikke cijfers soms ook, maar geknokt werd er.
Ik zal te weinig spelinzicht hebben om te bepalen wie er anno 2014 `vol voor gaat`. Zoals ik ook niet kan beoordelen wie de handdoek eigenlijk al geworpen heeft. Maar de heren `speulers` hebben, laten we het netjes houden, de schijn van lamlendigheid tegen, die pijnlijk genoeg toeneemt met het stijgen van de score achter Jelle`s groene keeperspyjama. Heuvel op, tandje eraf, dat idee.
En dat gebrek aan verbetenheid (in combinatie met een gebrek aan kwaliteit, of zelfs een gebrek aan middelmaat) maakt het verschil tussen het NAC waar we ooit op hoopten en het NAC wat we nu zien. Zowel op de tribunes (waar, zoals tegen Heerenveen, amper nog gefloten wordt na een letterlijk kansloze wedstrijd) als op het veld is het besef wel binnen, inmiddels: meer dan ooit lijkt het erop dat het een jaartje uitzitten wordt, en eigenlijk al is.

Want laten we wel wezen. Voor de camera`s neemt de mediatraining bezit van de staf, en zal niemand toegeven dat `het vertrouwen` kwijt is. Maar wat we tegen Utrecht, AZ, ADO, Heracles, Go Ahead en nu weer Excelsior zagen is een bevestiging van wat driekwart van de aanwezigen al heeft geaccepteerd. De scouting, de jeugdopleiding, de technische staf, de commerciële tak en de spelersgroep verkeren allemaal in dermate zorgelijke staat dat we moeilijk kunnen spreken over een club die in brand staat, want voor mijn gevoel kijken we naar de as van de hoopvolle resten van een club die al meer dan 100 jaar welbeschouwd geen flikker opgeschoten is.

En toch kijk ik alweer uit naar dit weekend, want ik vraag me af wat die malaise eigenlijk uitmaakt. Ik heb aan vrienden, vage bekenden en schoonfamilie staan verkondigen dat je voor het voetbal niet naar NAC moet, want met Gelsenkirchen, Brussel en zelfs Lille op redelijke rijdafstand zijn er wat speelstijl en kijkwaarde betreft betere opties te vinden op een halve tank.
Waar het eerder om gaat is, volgens mij, het samenzijn. Het besef dat je ergens samen aan begonnen bent, en nu, hoe kwaad het ook gaat, er hugodver dan ook samen voor blijft gaan. Zelfs als Adil Auassar (!) twintig minuten voor tijd (!!) een applauswissel krijgt (!!!). Ik vergelijk het, als ik dan toch aan het oreren geslagen ben over clubgevoel, altijd met een relatie tussen vader en zoon: zodra het goed gaat telt de vreugde dubbel, zodra het tegenzit steun je elkaar dan toch gewoon maar. Omdat je je altijd herinnert hoe leuk het ooit was, en altijd de hoop mag houden dat die tijden weerom komen.

En dit zijn dan ook de tijden die een supporter maken of breken. Tijden waarin we trots mogen zijn op onszelf, op het feit dat we er tegen beter weten in iedere wedstrijd weer staan/zitten. Trots dat er meer NAC-columns en meer NAC-boeken worden geschreven dan ooit, juist nu het tegen zit. Want wat schrik ik toch, als ik Boateng en Damcevski zie warmlopen. Maar wat was ik trots, toen het halve stadion haar vocale arm om een huilende Uros Matic sloeg. Wat ben ik trots als er, ondanks het huidige perspectief, iedere week weer méér mensen komen kijken dan de wedstrijd ervoor. Zoiets kan echt alleen bij NAC, dat hoop ik, dat voel ik, dat weet ik.

Daarom kijk ik alweer uit naar wéér een middag blauwbekken bij een dikke verliesbeurt. Want laten we vooral genieten van de negen thuiswedstrijden (exclusief nacompetitie) die ons nog resten dit jaar. Laten we beseffen dat het vooral het bier drinken en `kut` roepen is dat ons tot NAC maakt (en niet dat stelletje frikandellen dat de veldverwarming uren laat draaien die beter aan de catering besteed waren). Laten we de dans der doden walsen rond het openstaande graf van het eredivisieschap, en er vooral een fantastische afscheidsborrel van maken. En wie weet: misschien slaat dat enthousiasme alsnog over op de gemankeerde profs die, wat er ook gebeurt, nondeju toch het mooiste shirt van de hele wereld dragen.

Zondagmiddag, Feyenoord-thuis, of vrijdagavond, Telstar-uit: ik kan niet wachten.


JCFCD


voetjes van de vloer


Door : JCFCD
De mening van JCFCD hoeft niet de mening van de ratdaxie te zijn!


< 
 
 >
zo
ma
di
wo
do
vr
za
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ratistieken

In totaal bevat onze database 251 columns met in totaal 4522 reakties

GEMIDDELDES

Reacties per item: 18,02

Rattavista

Zoek in:
titels
columns
auteurs
op de term

Eerdere column      |       REAGEER OP DIT ITEM       |       Latere column

Geregistreerde bezoekers


[ laatste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

leeuw

Geplaatst: zaterdag 20 december 2014 om 20:54u

@JCFCD, dus het supporteren morgen tegen Feyendinges lijkt volgens jou op palliatieve zorg verlenen aan de elf die op voetballers LIJKEN.

Hoog Hart Lied Bier!

Geplaatst: zaterdag 20 december 2014 om 21:33u

Inderdaad , Telstar of de nerds , ik blijf toch gaan.
Nogmaals , `waar moet ik tekenen voor nog tien jaar -club van 1912-`
Maar als speler van NAC moet je effe wat anders hier in staan natuurlijk...... , heb me twijfels over een stuk of 8 ........

Zigge zagge !

WW

Geplaatst: zaterdag 20 december 2014 om 21:39u

Geinig geschreven, zit mogelijk wel 1 enorm grote, potentieel dodelijke misvatting in: het idee dat NAC bij degradatie Jupiler league gaat spelen.

Ik weet niet of de schrijver dit gelezen heeft, maar NAC is volgens Drost einde oefening bij degradatie:http://www.derat.nl/int/nl/nieuws/nieuwsitemnieuw.asp?id=21116

Ik weet niet of Drost in overdrachtelijke zin sprak. Ik weet ook niet of door de directie gesteld is dat het einde NAC is bij degradatie om te chargeren en shockeren. Ik weet, kortom, niet of het waar is. Het voelt voor mij wel waar en ik denk dat het verstandig is nu net te doen alsof het waar is. We hebben het kortom niet over de Danse Macabre van het eredivisieschap maar van het voortbestaan.

Dat houdt mijns inziens in dat parallel en onafhankelijk van elkaar op ultrakorte termijn (de lange of middellange is even voor later zorg) 2 trajecten gestart moeten worden:

1. NAC ten koste van alles in de eredivisie houden. Belangrijker dan voor een paar ton met wat spelers met een deukje de selectie opkalefateren (al moet de selectie wel degelijk een kwaliteitsinjectie krijgen) is denk ik ervaring in de technische staf. Hellemons en Penders zijn prima gasten maar - zo bleek de afgelopen weken - (nog) niet klaar voor de moeilijke taak. Dat de selectie wel degelijk kan voetballen bewees ze o.a. tegen Zwolle en de 2e helft tegen Twente. Dat we kunnen knokken bewezen we bij Vitesse en Cambuur. Het komt er alleen nu niet uit en ik geloof na alle wedstrijden onder Hellemons in gedachten nog eens de revue te laten passeren ook niet dat we met hem de oorlog gaan winnen. NAC had enkele toevalstreffers, maar het moet structureler. Wie dan wel? Ten Cate zou een goeie zijn maar ik geloof niet dat hij wil. Nu las ik op Twitter dat Van Hanegem aanbood NAC te helpen; waarom ook niet? Heeft ontegenzeggelijk voetbal knowhow, als speler en trainer voldoende ervaring. Maakte begin jaren 90 een relatief kwaliteitsarm Feyenoord kampioen en was later succesvol met AZ (o.a. kampioen 1e divisie).

Enkel de selectie versterken zonder de staf komt op mij teveel over als Russisch roulette.

2. Een plan b voor als we toch degraderen. Want dan gaan we bij onveranderde bedrijfsvoering dus failliet. Hoe kunnen we het voortbestaan van NAC borgen? De kosten zullen drastisch omlaag moeten. Onderhandelingen heropenen met de gemeente over een lagere stadion huur. Uit te voeren taken aan vrijwilligers geven en veel minder met betaalde krachten werken; er zal immers ook simpelweg minder te doen zijn: minder toeschouwers, dus ook minder politie-inzet, minder veiligheidsmensen. Minder sponsors dus ook minder account management. Geen hoge exposure in de media in de Juup league dus ook geen communicatie manager meer. Afscheid nemen van de TD want gefaald en in de Juup league te duur. Als je degradeert, denk ik dat je enkel overleeft als de hele organisatie op de schop gaat waarbij zoveel mogelijk taken door vrijwilligers uitgevoerd gaan worden. Misschien dat je dan de financiers zover krijgt dat ze nog willen investeren om te kunnen voortbestaan op Juupleague niveau.


Ga dus in de winterstop, pal na NAC - Feyenoord, met de financiers in conclaaf: wat willen we? In de ere blijven waarmee het voortbestaan in elk geval geborgd is en we op een later moment bepalen "hoe verder op de lange termijn". Voordeel voor de financiers is dat ze hun investering niet kwijt zijn.
Of hebben we als financiers ons verlies allang genomen en glijden we af naar de 1e divisie waar een kommervol bestaan a la RKC of Fortuna Sittard lonkt, of (wat ik ten zeerste vrees) nog erger?

pannelap

Geplaatst: zaterdag 20 december 2014 om 21:56u

Trots is een relatief begrip en het kan zo omslaan naar trotseren, tarten, tergen of braveren. Positief wordt negatief. De huidige stand van zaken, de ellende uit voorgaande jaren die maar blijft achtervolgen, de sportieve en financiële positie waarin de club verkeerd vormen dé ingrediënten om de trots te breken.

Ik ben absoluut niet trots op wat ik zie en ik ben ook niet trots op wat de club momenteel voorsteld.... maar ik hou godverdomme van NAC en van Breda. En die liefde maakt blind. En da`s maar goed ook want als dat niet het geval was..... dan was het stadion nu akelig leeg en was NAC een holle frase geworden.

Hup NAC!

pannelap

Geplaatst: zaterdag 20 december 2014 om 22:00u

Betonrot of niet..... dat stadion zal morgen sidderen op zijn grondvesten! Takke kakkerlakken....

Sjak

Geplaatst: zaterdag 20 december 2014 om 22:51u

goede column, maar wat te doen, WW stelt het scherp, kunnen we de Juupliek overleven. Ik ben geen voorstander om nu mensen binnen te halen die op het eind van het seizoen met hun audi wegrijden en wij weer kunnen beginnen met de volgende reddingspoging.

Haze

Geplaatst: zaterdag 20 december 2014 om 23:41u

De op deze site oh zo bewierookte Van Hanegem vluchtte in een veel recenter verleden door een hekje en weg was hij bij FC Utrecht. Heel veel respect voor `De Kromme`, alleen moet je dat niet meer willen. Alleen een club sympathiek vinden, is echt niet genoeg. Blijft toch van de ratten besnuffeld dat je een trainer (terecht hoor) eruit mietert en gewoon geen plan hebt liggen en dan bij de in de bouw werkzame trainer van SC Gastel uitkomt.

Ik hoop dat er nu eindelijk mensen binnen de organisatie realistisch gaan nadenken. De namen die nu circuleren, daarvan kun je op je klompen aanvoelen dat het op de (zo benodigde) korte termijn niets gaat toevoegen.

De waarheid is hard, maar als ik het nu voor het zeggen had ging ik van het ergste scenario uit, namelijk 18e worden. Geen paniekaankopen, maar het verlies wat zich al een paar jaar aandient nemen. Het geld dat je nu uit zou geven bewaren tot de zomer en vanaf daar NAC helemaal opnieuw opbouwen. Ik geloof er niets van dat de stekker uit NAC gaat bij degradatie. Ondenkbaar. Maar het motiveert misschien een paar van die drollenvangers binnen de selectie die ook dondersgoed weten dat ze dat sprookjesfiguur op de blote knieën mogen danken dat ze betaald voetbal spelen in de eredivisie. En zonder NAC zijn zij ook uitgevoetbald.

Blijft Dordrecht onder ons en worden we 17e, dan gaan we hopen op een wonder in de nacompetitie. Het publiek wil best wel qua beleving en de boel vooruit schreeuwen tegen die tijd. Nu nog een manier zien te vinden om die zichzelf overschattende vedetten moraal en vechtersmentaliteit bij te brengen. Wat dat betreft kijk ik altijd met jaloezie naar Amerikaanse sportbeleving.

Enfin, bovenstaande gaat niet gebeuren. NAC gaat spelers halen met een kras, hooguit drie, en dat gaat niet voldoende zijn om dit armlastige elftal een kwaliteitsimpuls te geven. En dan speel je nog nacompetitie.

Bon, morgen eerst Feyenoord maar zien te overleven. Het zou natuurlijk typisch NAC zijn om morgen op karakter en op het tandvlees potje zomaar te winnen. Maar wie Excelsior negentig minuten heeft gezien, weet diep in het hart wel beter.


[ eerste reaktie ]
[ reakties < 24 uur ]

© 1996 - 2018 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven