homepage
bookmark
print
of log in voor extra’s
en toegang tot

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
       
Wachtwoord Opslaan   

DeRat.nl > Fanzine > Index > Pagina
Dunkin` NAC

5 juni zette NAC ons volledig voor het blok. `We gaan ons naast voetbal ook richten op andere sporten, en beginnen volgend seizoen al met een Eredivisie basketbal-team`. Oej, slik en paniek, wat moesten we daar nu weer van denken? In deze Rat bij wijze van uitzondering een relaas over NAC Basketbal.

Niet geheel zonder vooroordelen vingen we het nieuws op: NAC is tenslotte infamous in het dingen enthousiast opzetten, om het vervolgens maar een beetje te laten waaien. Denk aan de Internet-site (die aardig is opgezet, maar waar nu geen ene fuk te beleven is), de NAC Tribune (die bij elke scc-houder wel effe in de bus zou vallen) en noem het maar op. Het begin van NAC Basketbal leek deze vermoedens alleen maar te bevestigen.

The Sharks, NAC’s plannen en de eerste problemen

In 1998 werd "The Sharks" opgericht als fusie tussen de Barons (Breda), de Eastwood Tigers (Oosterhout) en Migliore (Rijen/Gilze/Dongen). The Sharks wilden door de bolwerk-structuur topbasketbal naar Breda halen en zagen die doelstelling een stuk dichter bij komen toen NAC aan de deur kwam over een samenwerkingsverband. In het overenthousiasme dat hierop volgde werden, nog voordat de proflicentie binnen was, enkele (dure) top-spelers en een top-trainer aangetrokken. Het hele project dreigde echter te floppen nog voordat het op poten stond toen zowel The Sharks als NAC zelf een licentieaanvraag naar de FEB (Federatie Eredivisie Basketbal) stuurden. De licentie kwam er dan in eerste instantie ook niet en lichte paniek sloeg in de tent. Mede omdat een team uit Utrecht de begroting niet rond kreeg, ging NAC alsnog met de licentie aan de haal (21 juni).


De Jong en Herriman poseren op de geel zwarte vloer

De allereerste reaxies

OK, het ging dus door: NAC Basketbal kwam eraan. Meteen na de oprichting hielden we een enquete op onze website met de vraag wat "de" supporter van het hele verhaal vond. Liefst 67% stemde voor de optie "NAC = voetbal". Van de overige 33% vond tweederde het basketbal-avontuur een goede zaak omdat NAC meer risicospreiding en een beter/groter image kreeg en slechts eenderde omdat basketbal een toffe sport is die best bij NAC kan gaan horen.

De eerste weken

In de zomerstop werd het team verder gecompleteerd en op 16 september was het zo ver: De eerste wedstrijd van NAC Basketbal in history. De wedstrijd viel samen met NAC-rkc en waar het ene NAC-team verrassend op zijn muil ging, verbaasde de ander vriend en vijand door de tegenstander te verpletteren. Helaas betrof het in het laatste geval NAC Basketbal. Want dat voetbal voor iedereen voor het basketbal gaat, leidt uiteraard geen twijfel.

Maar toch: Zaterdag 23 september speelde NAC Basketbal haar eerste thuiswedstrijd en wat de Sharks ondanks verwoede pogingen niet gelukt was, lukte nu wel enkel omdat het zakie nu NAC heette: De zaal was (mede door een groot aantal vrijkaarten) met zo’n 1.750 toeschouwers afgeladen vol. Grotendeels voetbalsupporters en dat was te merken: Zowel positief (gezellig, ons-kent-ons) als "negatief" (de NAC-spelers waren aardig in de war dat er lawaai gemaakt werd als NAC aan de bal was, wat in het basketbal not done bleek te zijn (jammer dan)). Kortom: Voor alles wat er binnen zat was het effe wennen: Het spelleke zelf (met de ontelbare regels) natuurlijk, maar ook de hele toestand eromheen. Want eerlijk is eerlijk: Bij het basketbal gebeurt zowat alles wat we bij het voetbal verafschuwen: Cheerleaders op het veld, liedjes tijdens de wedstrijd en noem het maar op. Maar zoals dit gezever bij voetbal van nature niet hoort, doet het dat bij basketbal eigenlijk wel: Kijk maar eens hoe het er bij een gemiddelde wedstrijd in de NBA aan toe gaat. Toch moet NAC dit niet als excuus aandragen en zelf blijven nadenken. Dus: Als er dan toch muziekjes gedraaid moeten worden dan maar oer-NAC nummers ipv afgezaagde "We will rock you" nummers, zoals in het begin nog wel eens al te veel langskwam. Hou het maar op een "leerproces". In tegenstelling tot sommige mensen binnen NAC Voetbal, lopen er in ieder geval mensen rond die de oren open zetten als je wat te melden hebt. En dat werkt van twee kanten positief: De mening van "de" NAC-supporters is namelijk ook aardig omgeslagen. Op (weer) een poll een paar weken later stemde nu nog maar 15% voor "NAC = voetbal" en 68% vond het al lang best dat NAC zijn horizon verbreedde.

De rest van het seizoen en daarna

Als we goed ingelicht zijn, duurt een basketbalseizoen maar een half jaar. In het resterende deel zal NAC vol aan de bak moeten om de doelstelling (plaats bij de top 4) te halen. Uit 10 (van de 22) gespeelde wedstrijden wist NAC slechts 8 punten te halen en staat daarmee (uitgaande van een worst case scenario) volledig onderaan. Ook in de beker ligt NAC er uit, het verloor in de halve finale van Amsterdam. Basketbal is echter veel meer dan voetbal een sport waar iedereen van iedereen kan winnen en dus is NAC nog lang niet kansloos. We tippen overigens de thuiswedstrijden op 2 december (NAC-den bosch) en 13 december (NAC-werkendam) wat de NAC-feyenoord resp. NAC-willem 2 van het basketbal lijken te gaan worden.

Of NAC, zoals eigenlijk gepland, na dit seizoen met meer sporten aan de gang gaat (volleybal staat hoog op het lijstje van NAC, ijshockey op dat van de supporters) zal afhangen van "het feit of het basketbal-experiment geslaagd is". Wanneer dat is weet eigenlijk niemand: Als NAC bij de eerste 4 eindigt? Als er elke wedstrijd meer dan 200 man komt kijken? Of als NAC het hele seizoen zonder financieel verlies kan draaien? En dat laatste kan volgens mij wel eens lastig gaan worden. Het Bredase bedrijfsleven (op enkele uitzonderingen na) laat het qua sponsoring nl aardig afweten, en dus duurt voor NAC de naarstige zoektocht naar een hoofdsponsor vooralsnog voort. En dan komt de financiële onafhankelijkheid van het basketbal weer de kop op steken. Wat als NAC strax moet kiezen om 1 miljoen in een linkerspits te steken OF om het basketbal van de ondergang te behoeden. Is het hele handeltje dan nog steeds zo onafhankelijk als nu wordt beweerd?

Want dat laatste is voor iedereen wel voorwaarde nummer 1: Andere sporten ok, maar nooit ten koste van het voetbal in welke zin dan ook.

JE LEEST

Overige pagina's

Heeee ratten,
Ratistieken
Verslagen
Supportersraad
De Ware Pollemans
RAT Polls
NAC Tattoo
De 10 zieligste reaxies
NAC Vraagt zelf om combi
What the Rat wants to know
NAC IN EUROPA
Ingezonden brief NAC TV
Ingezonden
B-Side
NAC and Proud
Dunkin` NAC
That's the way we like it
B-Side Rats
Rat Verlegh Stadion
Matennaaierij
Screw the System
Kan het lomper … heb het lef …
Voorbeschouwingen
Afspraak
NAC ABC
geen titel

ANDERE RATTEN

Bekijk ook eens andere Ratten. Maak je keuze in het menu hieronder!

Vorige ratVolgende rat

JOUW BIJDRAGE

... is altijd heel, heel welkom. Stuur ons jouw artikel / foto per post:

De RAT
Postbus 9266
4801 LG BREDA


of via ons
online contact-formulier

Meningen over -

Nog geen reaxies!

 Geef je mening :
 
© 1996 - 2019 NAC Fanzine "De Rat" Colofon
Boven