Verslag N.A.C. Breda - FC Volendam (1-0)

In en rondom het Rat Verlegh Stadion was weinig te merken van de 'losing streak' waar NAC zichzelf weer in gemanoeuvreerd heeft. Carnaval staat op het punt van losbarsten en dat was goed te zien, horen en voelen ook. De carnaval begint 'net' wat lekkerder met 3 punten in de boerenkiel.
Stijn Vreven liet richting zijn spelers vooraf aan duidelijkheid niets te wensen over. “Carnaval bij een nederlaag? Dan neem je je job niet serieus.”

En wat je ook van hem mag vinden, zijn job serieus nemen dat doet Stijn Vreven als geen ander. Hoewel hij jaren geleden als speler van fc utrecht op het veld van NAC al liet zien niet vies te zijn van een pilske, stond het hoofd van de ex-indiaan nog allerminst naar het feest der feesten. Shane O'Neill kon niet meedoen, omdat hij in de wedstrijd tegen jong psv uitviel met een hersenschudding. Een fikse tegenvaller, maar daar tegenover staat dat jeugdexponent én Bredanaar Bart Meijers zijn debuut in het basiselftal kon maken. Minstens net zo opmerkelijk was het passeren van clubtopscorer Cyriel Dessers. Vreven koos er voor om huurling Jari Oosterwijk zijn kans te geven in het basiselftal ten koste van 'de grote man' bij NAC .

De wedstrijd kreeg precies wat het onder deze omstandigheden nodig had. Een heel snel doelpunt. Na 3 minuten soleerde Mounir el Allouchi zich vanuit het middenveld voorbij 2 tegenstanders en krulde hij de bal net buiten de 16 schitterend in de vanuit de B-Side linker bovenhoek. Het stadion schudde op haar grondvesten, de toon was gezet en als het zo door zou gaan een memorabele avond geboren. NAC ging meteen op jacht naar de 2-0. Geconcentreerd en in een hoog tempo. Echt uitgespeelde kansen leverde dat nou ook weer niet direct op, maar gevaarlijke schoten uit de tweede lijn des te meer. Inzetten van Barker en Verschueren misten echter de precieze richting. Sowieso had Brandon Barker het op zijn heupen de eerste helft. Een actie waarbij de Engelse buitenspeler de achterlijn haalde mondde uit in de eerste echt uitgespeelde kans, maar Korte wist zijn voet niet tegen de bal te krijgen. Even later maakte hij gebruik van geklungel bij de volendammers achterin, maar lukte het niet het net nogmaals te laten bollen. Op een toevalskopbal die rakelings voorlangs ging na kwam fc volendam niet in het spel voor. Des te zonde dat NAC met slechts een 1-0 voorsprong de rust in ging.

Waar je elkaar op de tribune en in de gracht tijdens de onderbreking al voor waarschuwt leek aanvankelijk ook helemaal uit te gaan komen. De gasten namen in de tweede helft wél het initiatief. De aanvoerder en beste speler van de vissers, schilders -en smitclub heet Kees Kwakman en de in Breda nog altijd gewaardeerde speler kwam tot tweemaal toe heel dicht bij de gelijkmaker. Ook van kippersluis, die in de uitwedstrijd aan het begin van het seizoen in de blessuretijd de winnende maakte vanaf de strafschopstip, zag zijn als voorzet bedoelde bal bijna het doel in dwarrelen. Het is dat Jorn Brondeel weer scherp als een mes was op de momenten dat het nodig is. Het offensief van volendam bloedde langzaam dood. NAC kreeg nog 2 kansen via de razendrappe Agyepong, die eerst Jari Oosterwijk bediende en even later zijn vervanger Cyriel Desssers. Beiden misten het doel op een haar na.

NAC had het duel al heel vroeg kunnen en moeten beslissen, maar direct na het fluitsignaal maalden alleen kniesoren daar nog om. Breda ging los en de spelers mochten zorgeloos bij de polonaise aansluiten. Onder toeziend en goedvindend oog van Stijn Vreven. “De spelers mogen nu carnaval gaan vieren. Samen met de supporters. Dat hebben ze verdiend.”

BIJZONDERHEDEN N.A.C. Breda - FC Volendam

- Shane O'Neill afwezig wegens blessure
- Zijn vervanger Bart Meijers maakte zijn debuut in het basiselftal
NAC head-to-head tegen FC Volendam