Gertjan Tamerus is een geboren en getogen Haarlemmer. Het was dan ook ook heel normaal dat hij zijn eerste voetbalschreden zette op de velden van een Haarlems clubje, Alliance `22 geheten. Op 12-jarige leeftijd werd Gertjan gevraagd om mee te doen aan het Haarlems jeugdteam en kwam hiermee in de spotlights. Vervolgens kon hij bij eerste divisieclub Haarlem gaan voetballen, wat hij uiteraard niet afsloeg.

Tamerus speelde vervolgens zes jaar in de jeugd, vooraleer hij overgeheveld werd naar de A-selectie. Na zijn debuut in het seizoen 1999-2000 speelde Tamerus uiteindelijk nog vier jaar in het eerste, waarna hij overgenomen werd door Heracles Almelo. De aanvaller zag zijn populariteit bij de Haarlem-aanhang de laatste weken voor zijn overgang snel dalen. Een gemiste penalty tegen zijn nieuwe werkgever en een niet te missen kans tegen VVV leverde Gertjan een hels fluitconcert op.

Bij de Tukkers werd hij eveneens een vaste waarde in het elftal en beleefde hij in 2005 hét hoogtepunt van zijn carrière. Heracles werd op de laatste speeldag kampioen van de eerste divisie en promoveerde naar het hoogste niveau. Voor Tamerus betekende het de eerste keer dat hij mocht acteren in de eredivisie. Het seizoen 2005-2006 zouden de Almeloërs het echter zeer moeilijk krijgen; ten minste, dat werd vooraf door bijna iedereen voorspeld. Niets was minder waar. Heracles, onder de bezielende leiding van oud-NAC`er Peter Bosz, handhaafde zich door onder andere NAC onder zich te houden. Een keurige 13e plaats en nog een jaar verzekerd van eredivisievoetbal in Almelo.
Het contract van Gertjan Tamerus liep af en NAC was één van de clubs die belangstelling toonde. `Ik kon ook bij Heracles blijven, of voor één van die andere clubs kiezen, maar NAC leek me de mooiste club. Normaal gesproken maakt NAC niet zo'n slecht seizoen door, dus daarom zie ik het niet als een gok.`

Tamerus zal bij NAC als diepste aanvaller gebruikt worden, zo hoorde hij tijdens de contractbesprekingen. Dat ligt hem ook wel het beste, denkt hijzelf. `Als diepe spits ben ik meer het aanspeelpunt. Ik zal moeten kaatsen én moeten scoren. Dat is prima, want ik ben niet van het explosieve type dat met de bal aan de voet een paar man passeert. Ik denk dat ik bij een club als NAC meer in scoringspositie zal komen dan bij een verdedigend spelende ploeg als Heracles Almelo. Helaas bleek het niet gegund aan de sympathieke Haarlemmer. Tamerus was vanaf het trainingskamp in Mierlo al niet echt fit. `Maar als je nieuw bent bij een club, ga je niet snel piepen. Bovendien stond ik de eerste twee wedstrijden in de basis, dan hoop je dat het vanzelf beter gaat.` Maar dat was niet zo. Hij bleef sukkelen totdat hij in januari 2007 onder het mes moest. Er zat een irritatie op het enkelgewricht en de achillespees. Ook werd er een cyste bij het hielbeen verwijderd. Gertjan zou in zijn eerste seizoen niet meer aan spelen toekomen.

In het seizoen 2007-2008 zal hij het iets anders willen zien. Weer helemaal fit, vanaf de voorbereiding meedoen en keihard werken voor die spitspositie. Dat is waar hij onnoemelijk veel zin in heeft!


PALMARES: